پخش زنده
امروز: -
معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گفت: ۳۲۳ هزار میلیارد تومان حجم طرحهای سرمایه گذاری در حوزه گردشگری در کشور است
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما شبکه یک سیما در برنامه صبح بخیر ایران با حضور شالبافان ، معاون گردشگری وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به موضوع صنعت گردشگری کشور پرداخت .
سوال: برای شروع، راجع به صنعت گردشگری کشور دوست دارم بیشتر بدانم چه آمار و ارقامی دارید که به بینندهها اعلام کنید و امیدوارکننده باشد.
شالبافان: حوزه گردشگری حوزهای است که کاملا با مردم مرتبط است و موضوعات مرتبط با آن را هم کاملا خود مردم احساس میکنند. حوزه گردشگری از موضوع کرونا بسیار آسیب دید و با استقرار دولت سیزدهم با تصمیم شجاعانه و مدبرانهای که گرفته شد صدور مجدد روادید گردشگری از ابتدای آبان ماه ممکن شد البته این تصمیم ابتدای مهرماه سال ۱۴۰۰ گرفته شد، یک ماه برای نحوه رعایت دستورالعملهای بهداشتی و هماهنگیهایی که لازم بود، زمان گذاشته شد و خوشبختانه این موجب شد که بسیاری از کسب و کارهای تعطیل شده در دوران کرونا احیا شوند به گونهای که هم حوزه گردشگری داخلی از دی ماه سال ۱۴۰۰ رونق خوبی گرفت و هم حوزه گردشگری ورودی رونق گرفت به گونهای که ما تا قبل از موضوع اغتشاشات، رشد بسیار خوبی را داشتیم و البته در نه ماهه ابتدای ۱۴۰۱ هم بیش از سه میلیون نفر را به عنوان گردشگر داشتیم که وارد کشور شدند، بسیاری از اقداماتی که انجام شد برای حمایت از کسب و کارهای موجود گردشگری و تکمیل پروژههای نیمه تمام موجب شد که ما در دهه فجر، در سه نوبت بتوانیم ۷۴۰ پروژه نیمه تمام را در سال ۱۴۰۱ تکمیل و افتتاح کنیم. ۳۲۳ هزار میلیارد تومان ما حجم پروژههای سرمایه گذاری است که در کشور در حوزه گردشگری دارد انجام میشود. ظرفیت اشتغال آفرینی ۱۰۳ هزار نفر به صورت مستقیم را دارد که البته مستحضرید حوزه گردشگری به جهت پیوندهای با سایر کسب و کارها بسیاری از اشتغال هایش، اشتغال غیرمستقیم است. در روز دوشنبه ما ۳۳۳ طرح را با حجم سرمایه گذاری حدود ۷ هزار و ۳۰۰ میلیارد تومان افتتاح کردیم. حوزه گردشگری به جهت توانمندی ارتباط با کسب و کارهای خرد و متوسط که دقیقا نقطه زنی میکند ظرفیتهایی که ما در کشور داریم را امکان فعال کردنش را دارد، این موجب شد که در سال ۱۴۰۰ از محل منابع تبصره ۱۸، ما رتبه اول را به صورت نسبی در حوزه اشتغال آفرینی داشته باشیم براساس گزارش وزارت کار و تسهیلات مرتبط با حمایت از کسب و کارهای گردشگری چه کسب و کارهایی که سرمایه گذاری جدید هستند و چه کسب و کارهای موجود، بیش از ۵ برابر افزایش پیدا کند و رقمی بالغ بر ۱۰ هزار میلیارد تومان برای تسهیلات حوزه گردشگری اختصاص پیدا کند.
سوال: این عددها خیلی خوب هستند، ولی من به عنوان یک گردشگر داخلی وقتی به سفر میرویم تاثیر آن را چگونه میبینم؟ در مسیر و اقامتهایی که دارم و خدماتی که دریافت میکنم، کجا میتوانم بازتاب این سرمایه گذاریهایی که راجع به آن اشاره میکنید را ببینم؟
شالبافان: طبیعتا این سرمایه گذاریها تجلی اش در پروژههایی است که در خدمت خود مردم قرار گرفته است. ما یک سیاستی را در حوزه گردشگری داخلی پیگیری کردیم از نوروز ۱۴۰۱ به عنوان توزیع مکانی حوزه گردشگری، این مقدماتی میخواست مثل این که امکان معرفی ظرفیتهای گردشگری در همه جای کشور فراهم شود و گردشگری داخلی ما معطوف نشود به چند شهر، سیاست معرفی مقاصد مکمل و جایگزین، مثال میزنم در استان فارس شهر شیراز همیشه مورد استقبال گردشگران بوده، اما همین استان فارس در مجاورت شهر شیراز که محل عبور گردشگران است، مقصدهای گردشگری بسیار جذابی را دارد سیاستی که ما در پیش گرفتیم این است که استهبانات به موازات شیراز معرفی شود، آباده به عنوان یکی از شهرهای در مسیر استان اصفهان و استان فارس به عنوان یکی از مقصدهای گردشگری بسیار دیدنی و همچنین شهری که از نظر صنایع دستی بسیار مهم است معرفی شود، همین موجب شد که ما یک توزیع مکانی را بتوانیم به صورت نسبی فراهم کنیم. لازمه این امر یکی از آن معرفی حداکثری است خوشبختانه با مصوبهای که دولت داد تمامی استانها مکلف شدند که در مسیرهای عبوری این معرفیها را داشته باشند، یک نهضتی را تحت عنوان نهضت تولید محتوا چه برای حوزه گردشگری ورودی و چه گردشگری داخلی شروع کردیم و مشوقهایی در نظر گرفته شد مثلا تمامی هزینههایی که چه کسب و کارهای گردشگری، این بخشش مهم است برای سایر فعالین اقتصادی که به ایران و ایرانی بودن خودشان میبالند کلیه کسب و کارهای گردشگری و غیرگردشگری هر هزینهای که برای تولید محتوا و نشر محتوا برای معرفی ظرفیتهای گردشگری داشته باشند با تائید وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به عنوان هزینه قابل قبول مالیاتی پذیرفته خواهد شد به صورت صد در صدی، این در واقع امکان استفاده از ظرفیتهای مردمی را برای معرفی ایران فراهم میکند.
یک تمهید دیگری دولت داشت که به نظر ما برای سفرهای داخلی حتما کمک میکند، در انتظار تائید مجلس هستیم و بررسی آن در مجلس محترم شورای اسلامی هستیم مبنی بر تعطیلی پنجشنبه ها، امکان تعطیلی پنجشنبهها که حتما میتواند به سفرهای کوتاه مدت خصوصا از مراکز جمعیتی بزرگ کشور کمک کند و رونق کسب و کارهای خرد را در شهرهای اطراف شهرهای مهم داشته باشد.
سوال: به نظرم این باید ابتدا بحث کارشناسی اش انجام شود و بعد مطرح کنیم، چون از طرفی آموزش و پرورش میگوید اگر یک روز هم بتوانیم از تعطیلیها کم کنیم به کیفیت آموزش کمک میکند.
شالبافان: البته این طرح با حضور وزیر محترم آموزش و پرورش و در هیات دولت بررسی شده بنابراین نکتهای که شما فرمودید لحاظ شده است.
سوال: رهبر انقلاب اشاره کردند که یکی از اهداف این اغتشاشات این بود که صنعت گردشگری کشور را هدف بگیرند، اگر آماری دارید راجع به این موضوع بفرمائید و دوم این که برای مقابله با آن چه کردید؟ و سوال بعد این که احتمالا تبلور توانمندیهای ما در نمایشگاهی، همایشی، جایی قرار است دیده شود یا نه؟
شالبافان: نمودهای ظرفیتهای حوزه گردشگری در همین نمایشگاهها است که الان ما نمایشگاه بین المللی گردشگری تهران را با حضورشرکتهای داخلی و خارجی و همچنین همه استانها داریم، از هجدهم شروع شده تا فردا یعنی بیست و یکم بهمن ماه ادامه دارد در محل نمایشگاههای بین المللی تهران است. فضایی بالغ بر ۶۷ هزار مترمربع دارد توانمندیهای حوزه گردشگری و صنایع دستی به نمایش در میآید. یکی از حوزههایی که به بخش اول سوال شما هم مرتبط است حوزه گردشگری سلامت است. ما در این نمایشگاه یکی از محورهایمان حوزه گردشگری سلامت بوده، بیش از ۸۰ مرکز درمانی حضور دارند که دارای مجوز گردشگری سلامت از وزارت بهداشت هستند، مستحضر هستید که یکی از سفرهایی که ما کردیم این است که از وابستگی در حوزه بهداشت و درمان به عنوان یکی از قطبهای حوزه گردشگری سلامت مطرح شدیم. در این نمایشگاه امکان این وجود دارد، نمایشگاههای بین المللی زیادی هم شرکت میکنیم تا یک گردشگری را به عنوان یک رسانه مطرح کنیم الان یکی از بهترین ظرفیتهایی که وجود دارد برای آن چیزی که ما واقعا هستیم را نشان دهیم، حضور گردشگران خارجی در کشور است، این یک حضوری را فراهم میکند که مفسرش خود گردشگر است بنابراین هیچ رسانه دیگری نمیتواند تفسیر غیرواقعی داشته باشد به همین جهت ما همان نکتهای که عرض کردم برای تبلیغات و معرفی ظرفیتهای گردشگری را با همین نگاه انجام دادیم، خوشبختانه با مصوبهای هم که کمیسیون تلفیق بودجه ۱۴۰۲ داشت، یک حمایت جدی تری برای معرفی ظرفیتهای گردشگری داشت و مقابله با تصویر نادرستی که از ایران منعکس میشود. در نمایشگاه، من نمایشگاه را عرض میکنم به جهت این که ما بیش از ۴۰ نوع گردشگری را از گردشگری سلامت، گردشگری کشاورزی، گردشگری روستایی، گردشگری دسترس پذیر که امکان حضور افراد توان خواه را در حوزه گردشگری فراهم میکند و برنامه ریزیهایی که برای این حوزهها شده است امکان رویتش است.
در حوزه گردشگری برای حمایت از کسب و کارهای گردشگری ورودی، یعنی کسب و کارهایی که به نظر ما جهاد میکنند تا بتوانند گردشگران را خصوصا در برخی از بازارها متقاعد کنند و بازارسازی میکنند که به ایران سفر کنند، برای مصون داشتن این کسب و کارها از ضربه پذیری تصویر نادرست، مصوبهای را دولت محترم داشت مبنی بر این که درآمد اینها جزء درآمدهای صادراتی قلمداد میشود و کلیه حمایتهای صادراتی از جمله خدمات صندوق ضمانت صادرات به حوزه گردشگری ورودی و کسب و کارهای این حوزه تسری پیدا خواهد کرد، معنی اش این خواهد شد که اگر لغوی هم در حوزه تورهای ورودی داشته باشیم، دولت حمایت خواهد کرد و با فراغ بال بیشتری میتوانند کسب و کارهای گردشگری به بازارسازی و بازاریابی بپردازند بنابراین من دو مصوبه کلیدی برای حمایت از کسب و کارها، موضوع هزینه قابل قبول مالیاتی و هم تسری حمایتهای صادراتی دولت به حوزه گردشگری به عنوان اقداماتی میشود قلمداد کرد که برای مصون کردن و حمایت از آنها در حوزه گردشگری ورودی میشود نام برد.
سوال: طبیعتا گردشگری داخلی هم اگر حمایت شود هم نشاط ملی تقویت میشود و هم اقتصاد این گردشگری به نظر من میرسد که خیلی میتواند به همدیگر نفع برساند.
شالبافان: اتفاقا همان طور که عرض کردم نقطه محوری برنامه ریزی ما درحوزه گردشگری داخلی است، اما به جهت این که شما فرمایشات مقام معظم رهبری را فرمودید که بیشتر به حوزه گردشگری ورودی بود من صحبت هایم ناظر بر این بود.