پخش زنده
امروز: -
معاون پژوهشی پژوهشکده سرطان و معتمد جهاد دانشگاهی گفت: ۸۵ تا ۹۰درصد از افرادی که با وجود داشتن توده در سینه به پزشک مراجعه می کنند، نوع توده ها خوش خیم و قابل درمان هستند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، دکتر آسیه الفت بخش معاون پژوهشی پژوهشکده سرطان و معتمد جهاد دانشگاهی با حضور در برنامه روزنه رادیو گفتگو، درباره سن ابتلا به سرطان سینه در کشور اشاره کرد و گفت: سن ابتلا در ایران بین ۴۰ تا ۵۰ سال و در کشورهای غربی بالای۵۰ سال است.
مشروح گفتگو به این شرح است:
سوال : به طور خاص برویم سراغ سرطان هایی که برای بانوان هستند از شما کمک بگیریم ، چقدر پیشگیری می تواند کمک کند و الان در چه مراحلی از پیشگیری هستیم می تواند به عنوان یک خبر خوب از زبان شما بشنویم؟
الفت : ما می توانیم بگوییم که ما این بخش را می توانیم به دو بخش تقسیم کنیم یکی پیشگیری و یکی تشخیص زودهنگام . وقتی که بحث پیشگیری به میان می آید در مورد سرطان های زنان ، یکسری چیزها و عوامل خطری هست که می تواند در حیطه اختیارات ما باشد یعنی ما می توانیم آنها را پیگیری کنیم و در کنترل ما هست . ولی بعضی از آنها قابل تحقیق نیستند مثلا اگر خانمی زمینه فامیلی داشته باشد یا ژن مثبت ابتلا به سرطان داشته باشد یا مثلا سابقه تابیدن اشعه به قفسه سینه و کلا جنسیت زن ما را در معرض بعضی از سرطان ها من جمله سرطان سینه قرار می دهد و این عوامل را نمی توانیم تغییر بدهیم . از طرفی یکسری از عوامل هم عوامل هورمونی هستند، مثل مصرف قرص های هورمونی که خانم ها بعد از سنین یائسگی استفاده می کنند یا مثلا مصرف سیگار یا چاقی بعد از یائسگی ، این ها عواملی هستند که قابل تغییرند تا حدودی دست ما هستند یا سن اولین بارداری که معمولا ما می گوییم اگر بالای 35 سال باشد ریسک یک خانم را افزایش می دهد یا شیردهی می تواند ریسکش را کاهش بدهد بنابراین اگر بعضی از این عوامل را ما از آن اطلاع داشته باشیم و رعایت کنیم تا حدودی می توانیم از بروز سرطان های زنان من جمله سرطان سینه پیشگیری کنیم ، مسئله دیگر و مسئله مهم تر سبک زندگی است برای پیشگیری که دو جزء مهم دارد یک جزء مهم آن تغذیه هست خصوصا خانم ها در سنین بالاتر در سنین بعد از یائسگی بسیار باید تغذیه شان را رعایت کنند و افزایش وزن و تجمع چربی در بدن می تواند ما را در معرض سرطان های زنان قرار بدهد و دیگری فعالیت فیزیکی است که هر چقدر که این فعالیت فیزیکی در طی هفته در طی روز مراعات شود شانس ابتلا به خیلی از سرطان ها من جمله سرطان های بانوان را کاهش می دهد ، این بعد اول قضیه است .
سوال : برویم سراغ تشخیص زودهنگام؟
الفت : برای تشخیص زودهنگام بعضی از سرطان ها هستند که برای آنها روش غربالگری وجود دارد و بعضی از سرطان های زنان شامل حالش می شود من جمله سرطان سینه در بانوان که می تواند به وسیله ماموگرافی ما تشخیص زودرس بدهیم . در چنین مواردی ما به خانم ها توصیه می کنیم که اولا مراقبت ها با عوامل خطر و علائم آشنایی داشته باشند و این که به آنها توصیه می کنیم که حتما از سن سی سالگی به پزشک برای معاینه مراجعه کنند و در سن 40 سالگی هم توصیه ما این است که هر خانمی به هر دلیلی به متخصص زنان و متخصص جراحی عمومی و ماما مراجعه کرد حتما برای آنها ماموگرافی درخواست شود چون ماموگرافی می تواند سرطان های سینه را در مرحله صفر تشخیص بدهد و الان من دیدم که جمله پایانی قسمت قبلی این بود که 80 درصد سرطان ها قابل پیشگیری هستند اگر ما بتوانیم واقعا این سرطان ها را در مرحله صفر تشخیص بدهیم حتی صد در صد می توانیم از بروز سرطان جلوگیری کنیم .
سوال : این مرحله صفر یعنی چه یعنی اولین سلول دارد تشخیص داده می شود ؟
الفت : دقیقا ، یعنی بیمار هنوز هیچ علامتی ندارد مثلا احساس توده نمی کند ، ترشخ خونی ندارد ، تغییر شکل در بافت ندارد ولی وقتی که از او عکس ماموگرافی به عمل می آید در عکس ماموگرافی علائمی ظاهر می شود مثل رسوب کلسیم یا مثل توده های بسیار کوچک غیرقابل لمس که در صورتی که از این ها نمونه برداری بشود و درمان انجام بشود ، درمان این ها صد در صد است یعنی این که اگر در موارد دیگر 90 درصد هست و ده درصد شانس عود وجود دارد در این ها ما می توانیم صد در صد بیماری را ریشه کن کنیم .
سوال : پس این می طلبد که افراد دوره ای مراجعه داشته باشند
الفت : بله و چکاپ دوره ای شان را انجام بدهند .
سوال : خیلی سریع و کوتاه راجع به درمان ما در چه مرحله ای هستیم و به کجا رسیدیم ؟
الفت : در مورد درمان خوشبختانه ما در مراحل خیلی خوبی هستیم یعنی در سطح خیلی خوبی قرار داریم نه تنها در خاورمیانه بلکه ما می توانیم بگوییم که از نظر درمانی به هیچ عنوان از راهنماهایی که در بسیاری از کشورهای پیشرفته در حال حاضر دارد استفاده می شود، عقب نیستیم؛ در صورتی که بیمار در مراحل مناسب به ما مراجعه کند ، اکثر درمان ها حتی درمان های پیشرفته ای مثل مثلا ایمنی درمانی و ژن درمانی و این ها کم کم در کشور ما پا گرفته ، در بیمارانی که در مراحل پیشرفته هستند و به بقیه درمان ها جواب ندادند مثل شیمی درمانی و پرتو درمانی به تازگی درمان هایی مثل سلول درمانی و یا ژن درمانی و این ها هم در کشور ما شروع شده و دارد کارآزمایی های بالینی اش انشاالله انجام می شود .
سوال : خبرهای بسیار خوبی بود که از زبان شما شنیدیم انشاالله که اتفاقات خوب بیفتد بتوانیم هر چه بیشتر برویم سراغ همان پیشگیری و انشالله تشخیص های زودهنگام که کمتر دچار مشکلات یک بیماری بشویم .
الفت : همیشه پیشگیری بهتر از درمان است .