خاموش شدن مشعل های منطقه غرب کارون و تمامی میادین نفتی خوزستان تا نیمه اسفند
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: با هدف جلوگیری از اتلاف گاز، تا نیمه اسفند، تمامی گازهای مشعل در استان خوزستان، در منطقه غرب کارون و میادین نفتی خاموش میشود.
به گزارش
خبرگزاری صداوسیما، مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: با هدف جلوگیری از اتلاف گاز، تا نیمه اسفند، اِن جی ال یا کارخانه گاز مایع ۳۲۰۰ در دو فاز که هر کدام ظرفیت ۲۵۰ میلیون فوت مکعب در روز دارند، راه اندازی خواهد شد که تمامی گازهای مشعل در استان خوزستان، در منطقه غرب کارون وتمامی میادین نفتی که گاز مشعل یا فلر دارند، خاموش میشود.
آقای خجسته مهر در گفتگو با رسانه ملی درباره اقدامات شرکت ملی نفت ایران برای افزایش بهره وری و همچنین بهینه سازی مصرف سوخت گفت: در شرکت ملی نفت ایران یک زنجیره بالادستی شامل پنج حلقه اکتشاف، حفاری، توسعه یا همان ازدیاد برداشت و فرآورش را برای افزایش بهره وری ترسیم و برای هر کدام از این حلقهها چالشها را نیز احصاء کرده ایم.
وی افزود:در بخش اکتشاف یا حفاری یا ازدیاد برداشت، بررسی کرده ایم که مشکل و چالش چیست؟ فناوری که نیاز داریم چیست؟ بهره وری و تولیدش چیست؟ و مرحله بعد، بررسی کرده ایم که این نتایج را در کجا و چه موردی باید اجرا کنیم؟ یکی از مواردی که ما در برخی موارد عقب هستیم، بخش ازدیاد برداشت است. در حال حاضر به طور متوسط، ضریب بازیافت میادین نفتی ما ۲۵ درصد است در حالی که متوسط ضریب بازیافت جهانی، حدود ۳۵ درصد است؛ یعنی ما ۱۰ درصد به نسبت متوسط جهانی عقب هستیم.
این مقام مسئول در ادامه گفت: یکی از اقدامات مهم در بخش بالادستی و در شرکت ملی نفت ایران، اقدام به گسترش و توسعه پایلوتهای فناورانه است که با انجام آن، عملاً ما وارد مرحله نیمه صنعتی میشویم و بعد از آن، به طور گسترده این را اجرا میکنیم. در حال حاضر از جمله روشهای ازدیاد برداشت، تزریق آب به میادین نفتی است که شرکت ملی مناطق نفت خیز جنوب توافقی را با پژوهشگاه صنعت نفت داشتند که به صورت پایلوت، جهت تزریق آب به میدان اهواز بنگستان اجرایی کنند.
وی اضافه کرد:توافقهای دیگری نیز در مرحله شکل گیری است که بخشی از ظرفیت تولید آینده، مستلزم اجرای گسترده روشهای فناورانه ازدیاد برداشت است. در حال حاضر ظرفیت تولید نفت کشور بیش از سه و هشت دهم میلیون بشکه در روز است و تا پایان برنامه هفتم یعنی تا سال ۱۴۰۶، برنامه این است که چهار و شش دهم میلیون بشکه در روز، تولید نفت داشته باشیم که حدود ۴۵۰ هزار بشکه آن، حاصل اجرای روشهای ازدیاد برداشت خواهد بود. برنامه ما آن است که تا سال ۱۴۰۸ ظرفیت تولید نفت به حدود پنج و هفت دهم برسد که حدود ۹۰۰ هزار بشکه آن مربوط به اجرای روشهای ازدیاد برداشت از نوع فناورانه خواهد بود.
آقای خجسته مهر همچنین گفت: بخشی از روشهای بهره وری و افزایش تولید هم مربوط به ساخت تجهیزات مورد نیاز صنعت نفت است، استفاده از مواد شیمیایی جهت اسیدکاری چاهها واحیای چاههای کم بازده با استفاده از توان و ایدههای شرکتهای دانش بنیان است. بخشی از افزایش تولیدمان حاصل اجرای روشهای نگهداشت توان تولید است اماحدود سه هزار و ۵۰۰ حلقه چاه نفتی داریم که تقریباًحدود ۷۰۰ حلقه از این چاه ها، متوقف یا کم بازده هستند.
وی تاکید کرد: برای این که تولید آنها راافزایش دهیم یا آنها را احیا کنیم، نیازمند اجرای روشهای بهبود تولید از نوع چاه محور هستیم؛ به همین دلیل از حدود ۵۰ شرکت دانش در فراخوان ما شرکت کرده بودند، غربالگری کردیم و به حدود ۳۰ شرکت دانش بنیان رسیدیم که ایدههای متنوعی را داده اند. ما با سرمایه گذاری حدود ۵۰۰ میلیون دلاری، اجازه دادیم که هر کدام از این شرکتهای دانش بنیان بتوانند از ظرفیت حداکثر احیای پنج حلقه چاه استفاده کنند.
معاون وزیر نفت اظهار کرد: اگر این ۷۵۰ حلقه چاه احیا شوند، حدود ۸۳ میلیون بشکه تجمعی به تولید نفت کشور اضافه خواهد شد. این اولین رویداد فناورانه در تاریخ صنعت نفت ایران است و شاید بزرگترین رویداد فناورانه در بخش بالادستی باشد.
وی درباره وعدههایی که پیرامون خاموش شدن مشعلها با هدف جلوگیری از اتلاف گاز شده بود، گفت: تا نیمه اسفند، اِن جی ال یا کارخانه گاز مایع ۳۲۰۰ در دو فاز که هر کدام ظرفیت ۲۵۰ میلیون فوت مکعب در روز دارند، راه اندازی خواهد شدکه تمامی گازهای مشعل در استان خوزستان، در منطقه غرب کارون، تمامی میادین نفتی که گاز مشغل یا فلر دارند، جمع آوری و وارد این کارخانه ان جی ال ۳۲۰۰ میشود.
تولید نفت از میدان آزادگان افزایش یافت
معاون وزیر نفت اظهار کرد: میدان آزادگان به دو بخش شمالی و جنوبی تقسیم شده است. هر دو بخش این میدان که جزو ۱۰ میدان بزرگ دنیا به حساب میآید و بزرگترین میدان نفتی مشترک ما با کشور همسایه است، نه تنها تولیدی هستند، بلکه توسعه تکمیلی آن در حال اجراست.
وی گفت: افزایش تولید آن هم طبق برنامه زمان بندی شده در حال اجراست. از زمانی که دولت سیزدهم شروع به کار کرده، در شرکت ملی نفت ایران، ۳۶ حلقه چاه جدید به تولید آمده است؛ یعنی شاید حدوداً از ۸۰ هزار بشکه به حدود ۱۱۵ هزار بشکه رسیدیم. تا قبل از این، توسعه این میدان از فعالیت قابل توجهی برخوردار نبود.
آقای خجسته مهر اظهار کرد: ما یک برنامه ریزی کردیم که توسعه بخش دوم مربوط به آزادگان شمالی و توسعه بخش دوم مربوط به آزادگان جنوبی را اجرا کنیم؛ یعنی تولید را که در حال حاضر حدود ۱۹۰ هزار بشکه است، به حدود ۵۷۰ هزار بشکه برسانیم.
وی در ادامه گفت: این نیازمند سرمایه حدود هفت میلیارد دلاری است. قبلاً بانکها نقش تسهیلات دهنده داشتند، ولی امروز ما آمدیم با یک ایده جدید آنها را سهیم کردیم و تبدیل کردیم به سرمایه گذار. شش بانک مهم کشور به اضافه چند شرکت اکتشاف و تولید آمدند به صورت سهامیهمکاری کردند؛ یک شرکت مشترک تشکیل دادند به نام دشت آزادگان اروند و در منطقه آزاد اروند در آبادان این شرکت ثبت شد.
معاون وزیر نفت تاکید کرد: در حال حاضر برای شروع توسعه بخشهای دوم آزادگان شمالی و جنوبی، مطالعه این میدان توسط یکی از شرکتهای ایرانی در حال انجام است که با اتمام این مطالعه ما وارد مرحله مذاکرات قراردادی فنی و اقتصادی خواهیم شد و این یک چشم انداز بسیار ارزشمند برای تولید حداکثری از میادین مشترک و رساندن تولید از ۱۹۰ هزار بشکه به حدود ۵۷۰ هزار بشکه است.