بومی سازی دو قلم از تجهیزات درون چاهی نفت فشار بالا
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران گفت: شرکتهای ایرانی موفق به تولید دو قلم تجهیز درون چاهی برای تحمل فشار۱۰ و ۱۵ هزار PSI شده اند؛ در حالی تاکنون فقط در لایههای زمین شناسی دارایفشار پنج هزار PSI، توان فعالیت داشتیم.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، آقای محسن خجسته مهر در برنامه صف اول شبکه خبر، با بیان این که بعد از انقلاب تقریباًَ تولید گاز نداشتیم وبیش از ۹۳ درصد توسعه مخازن و میادین گازی وحدود ۵۴ درصد از توسعه میادین نفتی مربوط به بعد از انقلاب میشود، گفت:از ابتدای کشف نفت در مسجد سلیمان یا به عبارتی در منطقه جنوب غرب آسیا که حدود ۱۱۴ سال میگذرد، تا پایان سال ۱۴۰۰، به صورت تجمعی حدود ۸۰ میلیارد بشکه نفت تولید کرده ایم که از این مقدار، فقط حدود ۲۸ میلیارد بشکه مربوط به قبل از انقلاب است و حدود ۵۲ میلیارد بشکه، بعد از انقلاب تولید شده است. وی با تاکید بر این که ۶۵ درصد تولید تجمعی نفت مربوط به بعد از انقلاب است، گفت: ما اکنون حدود ۴۰۰ مخزن نفتی و گازی داریم؛ یعنی هم اکتشافات جدید، هم توسعه و هم تولید اتفاق افتاده است. زنجیره تأمین ساخت کالا که یک زنجیره ارزشمند و بزرگ را به دنبال داشته نیز انجام شده است.
این مقام مسئول درباره تولید روزانه گاز هم گفت: بیش از یک میلیارد مترمکعب در روز گاز تولید میکنیم. اگر نگاهی به تاریخ توسعه نفت به قبل از انقلاب بیندازیم، میبینیم که ایرانیها از نظر مدیریت و کارشناسی تقریباً نقشی نداشتند، اما امروز مفتخریم که در چهل و چهارمین سالروز پیروزی انقلاب اسلامی، میتوانیم بگوییم که تقریباً یک صنعت نفت استقلال یافته، توانمند و کارآمد داریم.
وی افزود: امروز در طراحی استقلال کامل داریم، در ساخت استقلال داریم و توانمندیم، همچنین در نصب، راه اندازی، بهره برداری و تولید توانمند هستیم ودیگر فراسرزمینی فکر و پروژه اجرا میکنیم. زمانی تقریباً تمام تجهیزات درون چاهی ما مانند لولههای جداری، لولههای مغزی، رشته تکمیلی، تاج چاه یا وِل هِد، وارداتی بود و به همین دلیل وقتی دشمنان وابستگی ما را به بیرون از کشور درک میکردند، ما را با چالش تحریم مواجه میکردند، ولی امروز در خیلی از تجهیزاتمان دچار تحریم نیستیم و دیگر برای دشمنان ما مزیتی نیست که ما را تحریم کند.
آخرین پالایشگاه پارس جنوبی در روزهای آینده به بهره برداری میرسد
آقای خجسته مهر درباره روند توسعه پارس جنوبی که بزرگترین میدان گازی جهان است، توضیح داد:تقریباً نصف ذخایر گاز کشورمان در این میدان متمرکز است و در حال حاضر، حدود ۴۰۰ حلقه چاه در آن حفاری شده، ۳۷ سکوی بهره برداری در آن جا داریم و ۷۰ درصد تولید گاز کشور مربوط به این میدان بزرگ میشود. تاکنون ۸۵ میلیارد دلار در این میدان سرمایه گذاری شده و بخش اعظم این سرمایه گذاری توسط متخصصین ایرانی بوده است.
وی افزود: انتهای سال ۸۹ کشور ما یک تصمیم راهبردی گرفت و ۱۰ فاز باقی مانده پارس جنوبی رابه شرکتهای ایرانی سپرد. در اوج تحریمهای ظالمانه و در زمانی که خیلیها باور نمیکردند که شرکتهای ایرانی بتوانند توسعه این ۱۰ فاز را انجام دهند، قرارداد حدوداً ۲۲ میلیارد دلاریمنعقد شد.
معاون وزیر نفت تاکید کرد:آخرین پالایشگاه پارس جنوبی یعنی پالایشگاه فاز ۱۴، در این ایام مبارک و روزهای آتی به بهره برداری میرسد. سرمایه گذاری که برای تکمیل پالایشگاه فاز ۱۴ انجام شده، حدود دو و نیم میلیارد دلار است. فاز ۱۴ ایرانیترین فاز پارس جنوبی است و ایرانیترین پالایشگاه مربوط به مجموعه پالایشگاههای پارس جنوبی، پالایشگاهفاز ۱۴ است. بیش از ۷۰ درصد تمام و انواع تجهیزات فاز ۱۴ پارس جنوبی، ایرانی است.
وی با بیان این که با بهره برداری از این پالایشگاه ۴۲ میلیون مترمکعب به ظرفیت پالایشی و شیرین سازی گاز کشور اضافه میشود، گفت:۸ هزار و ۵۰۰ نفر از متخصصین ایرانی جهت ساخت این پالایشگاه مشارکت داشتندو نتیجه اعتمادی است که به کارشناسان ودانشمندان و متخصصان ایرانی داشتیم.
بومی سازی دو قلم از تجهیزات درون چاهی مربوط به چاههای نفت دارای فشار زمین شناسی بالا
مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران در ادامه با بیان این کهحدود ۲۵۰ میلیارد بشکه نفت در لایههای عمیق زمین شناسی ایران قرار دارند، گفت:این لایهها ویژگیهای خاصی دارند، بسیار پرفشار هستند وبعضاً سیال نفت و گازی که در آن لایههای عمیق وجود دارد، میتواند تجهیزات درون چاهی را دچار خوردگی شدید کند؛ بنابراین فولاد و آلیاژ خاصی را طلب میکند.
وی اظهار کرد: در سطح دنیا، برای بخشهای عمیق، اندک کشورهایی هستند که میتوانند برخی از آن تجهیزات پرفشار را بسازند. من با کمال افتخار باید عرض کنم که یکی از شرکتهای ایرانی، موفق شده یک تجهیز درون چاهی را برای لایههای عمیق و برای کلاس ۱۰ هزار PSI به نام رشته تکمیلی یا کامپِلیشِن تولید کند کهبعد ازآزمایش، با موفقیت در میادین سپهر و جُفِیر آن را به کار بردیم.
آقای خجسته مهر اضافه کرد:برخی از مخازن که مشهور به گروه خامی هستند، ممکن است در حد ۱۲ تا ۱۳ هزار فوت باشند و بعضاً دارای فشار ۱۵ هزار PSI هستند. عمده مخازن ایران که از آنها حفاری و تولید میکنیم، فشار پنج هزار PSI دارند؛ یعنی در چنین فشاری تجهیزات درون چاهی که اکنون موجود است، قابلیت استفاده دارند اماخوشبختانه یکی از شرکتهای ایرانی، یک تاج چاه با توان تحمل فشار۱۵ هزارPSI ساخته است کهمی توانیم برای توسعهمیادین بسیار عمیق، از جمله مارون خامی از آن استفاده کنیم.
وی همچنین گفت:برخی از کشورها که ما را دچار تحریم کردند و این تجهیزات را به ما نمیدهند، تلقی شان این است که اینها مصارف دوگانه دارد؛ یعنیهمان تاج چاه یا Wellhead که شرکت ملی نفت ایران، توانسته با همکاری شرکتهای دانش بنیان آن را تولید کند. این هابرخی از تجهیزات بسیار مهم مصداق تولید بار اول هستند و ما به شرکتهای داخلی، تضمین خرید میدهیم.
آقای خجسته مهر در ادامه افزود:تقریباً عمده تجهیزاتی که مربوط به شیرین سازی و جداسازی در پالایشگاهها هستند؛ مثلجداسازی اتان، ال پی جی، گوگرد و شیرین سازی ایرانی هستند. البته برخی تجهیزات الکترونیکی که پنج درصد کل تجهیزات را شامل میشود، همچنان وارد میشوند و ما برنامه ریزی انجام دادیم که شرکتهای ایرانی بتوانند اینها را بسازند و ما خرید تضمینی داشته باشیم.