حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی مشروط به تضمین اعتبار
رئیس سازمان غذا و دارو گفت: ارز ترجیحی تخصیصی مورد نیاز برای تجهیزات پزشکی حدود ۱.۵ میلیارد دلار است .
سید حیدر محمدی رئیس سازمان غذا و دارو در پاسخ به سوال خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما درباره حذف ارز ترجیحی تجهیزات پزشکی گفت: ارز ترجیحی تخصیصی مورد نیاز برای تجهیزات پزشکی حدود ۱.۵ میلیارد دلار است که اگر کامل تامین شود، به مشکل نمیخوریم که البته گاهی به یک میلیارد هم کاهش یافته است. در عین حال برنامه حذف ارز ترجیحی را داشتیم، اما باتوجه به مشکل نقدینگی در دارو، تازمانیکه تضمینی از سوی مراکز تامین اعتبار نباشد، این کار را انجام نمیدهیم.
وی افزود: اعتبارات مربوط به اصلاح سیاستهای ارزی، عددی که در بودجه بسته شده بود، پاسخگوی نیاز ما نبود. نیازی که داریم بر اساس کار کارشناسی که انجام شده بود، حداقل ۱۰۵ هزار میلیارد تومان اعتبار بود که به ۶۹ هزار میلیارد تومان کاهش یافت. با مذاکراتی که با مجلس شورای اسلامی داشتیم قول دادند که با همکاری نمایندگان سازمان برنامه و بودجه، این عدد را اصلاح کنیم و خوشبینیم به اینکه اصلاح شود. اگر اصلاح نشود، شرایط دشوار میشود. امکان تعدیل هم در سال آینده حداکثر تا ۱۰ درصد است. انتظارمان از نمایندگان کمیسیون تلفیق این است که همان ۱۰۵ همت (هزار میلیارد تومان) را مصوب کنند تا در دارو و تجهیزات به مشکل نخوریم و بتوانیم سال آینده را با حداقل مشکل سپری کنیم.
محمدی درباره وضعیت قیمتگذاریها و تامین ارز تجهیزات پزشکی، گفت: ما امروز در زمینه تجهیزات پزشکی مشکل حادی نداریم. البته نمیگویم که همه تجهیزات را به اندازه شش ماه نیازمان موجود است، اما در حوزه تجهیزات، کالایی نداریم که مردم نیاز داشته باشند، اما در کشور نباشد. در حوزه سمعک مدتی مشکل داشتیم که با واردات موازی تامین شد.
وی بیان کرد: جایی که مشکل ایجاد میشود، بعضا ناشی از انحصار است که میتواند مشکل ایجاد کند؛ به طوری که برخی اقلام را تولیدکننده خارجی به یک نفر انحصاری نماینده داده و به کس دیگری هم نمیدهد. در این موارد برای تامین مذاکره میکنیم، اما برخی اساتید در مراکز درمانی اصرار بر مصرف برند خاصی دارند، حال طرف خارجی هم میگوید من فقط به نمایندهام کالا را میدهم که در این موارد اگر نماینده تامین کافی را انجام دهد، کار را پیش میبریم، در غیر این صورت به صورت واردات موازی مجوز میدهیم که تامین شود.
رییس سازمان غذا و دارو افزود: خط قرمز ما این است که در تامین اقلام دارویی، تجهیزات و شیر خشک، کسی بخواهد با انحصار برایمان خطر ایجاد کند و این اجازه را نمیدهیم. حتی اگر لازم باشد در زمینه اقلامی که تولید داخلی دارند، اما کفایت تولید ندارند، واردات انجام میدهیم. خط قرمزمان تامین این اقلام برای مردم است. اگر جایی تولیدکننده قصور داشته باشد، اجازه نمیدهیم تامین اقلام به مشکل بخوریم.
وی ادامه داد: درباره قیمتگذاری قانون مقررات امور پزشکی مصوب ۱۳۳۴ صراحت دارد که قیمتگذاری با وزارت بهداشت است. زیرا تجهیزات پزشکی کالایی درمانی است و باید در اختیار مردم باشد و نمیتوانیم قیمت گذاری آنها را آزاد بگذاریم. باتوجه به اینکه بزرگترین خریدار خدمت آنها هم خود دولت است. از طرفی کل این تجهیزات ارز ترجیحی دریافت میکنند؛ بنابراین در چند بخش داریم به تجهیزات پزشکی یارانه میدهیم؛ هم در ارز ترجیحی هم در پوشش بیمهای و بنابراین باید قیمتگذاری انجام شود. قیمتگذاری هم بسیار منطقی است. برخی از این دوستان در سالیان گذشته قیمتهای بالایی میگفتند که باتوجه با بررسی قیمت جهانی، شاهد بودیم که قیمتهایشان بالاست. اعلام کردیم که قیمت را پایین آورند. آنهایی که موافقت نکردند، مجوز واردات کالای ارزانتر را ارائه دادیم. اگر جایی مشکل داشته باشند، بررسی میکنیم و قیمت مشمول را تخصیص میدهیم.