پخش زنده
امروز: -
وزارت آموزش و پرورش برنامه ریزیهای کوتاه مدت ، میان مدت و بلند مدت موثری را برای رشد علمی و شخصیتی دانش آموزان مقاطع مختلف انجام داده و به پیش می برد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما آقای دکتر صادق ستاری فرد معاون توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش در برنامه صبح بخیر ایران به بررسی اقدامات و برنامه های این وزاتخانه برای رشد موثر نظام آموزشی و پرورشی پرداخت. جزییات این گفتگو در ادامه می خوانید.
سوال : متولد چه سالی هستید؟
دکتر ستاری فرد : ۶۵
سوال : شما از این گونه مدیران نبودید که تا مدیر شدید به همه دوستان گفتید بیایید همه با هم وارد شویم
دکتر ستاری فرد :بنده معلم عشایری بودم.
سوال : در کجا؟
دکتر ستاری فرد : در کهگیلویه ، دانش آموز عشایری بودم و بعد در دانشگاه تهران فارغ التحصیل شدم. ورودی ام در دانشگاه فرهنگیان بوده بعدارشد و دکترا دانشگاه تهران بعد مرکز پژوهش های مجلس بودم و الانم خدمتگزار مردم.
سوال : از کی آموزش و پرورش مشغول شدید؟
دکتر ستاری فرد : از سال ۸۴
سوال : اگر که ممکن است به استناد اعدادو ارقام یک نگاهی داشته باشیم به حوزه دانش آموزی ،معلمان محترم و فرایندهای آموزشی از پیش از انقلاب اسلامی تا اینجا که الان با هم هستیم
دکتر ستاری فرد : بله سوال خیلی خوبی است . شاید در واقع یکی از شئون برنامه ریزی همین است ما از کجا شروع کردیم و الان کجای کار هستیم . روند پژوهی و سابقه پژوهی خوب لازمه برنامه ریزی است. در حوزه آموزش و پرورش برخی از شاخص ها که نشان دهند عدالت تربیتی و کیفیت بخشی آموزشی و پرورشی همیشه محل تامل بوده مهم ترین شاخصه ای که می توانیم بهش اشاره کنیم نرخ پوشش تحصیلی است ،نرخ پوشش تحصیلی یکی از نشانه های برقراری عدالت آموزشی و عدالت تربیتی در هر جامعه ای است و از طرفی نشان دهنده این است که آموزش و پرورش چه قدر توانسته خدمات بیشتری به آحاد جامعه بدهد . خوب بر این اساس ما در قبل از انقلاب اگر بخواهیم مصداقی آماری را ارائه کنیم در سال ۵۷ نرخ پوشش تحصیلی ۵۶ درصد بوده است یعنی آموزش و پرورش توانسته ۵۶ درصد دانش آموزان لازم التعلیم را تحت پوشش آموزشی و پرورشی خودش قرار دهد . امروز که ما در خدمت شما هستیم به لطف مجاهدتهای تعلیم و تربیت و خدمات شایانی که نظام انقلاب اسلامی در اقصی نقاط کشور در مناطق روستایی، عشایری، مرزی در مناطق مختلف کشور ایجاد کرده ۹۸ و نیم درصد جامعه دانش آموزان لازم التعلیم تحت پوشش آموزش و پرورش هستند . از طرفی موضوع توجه به زیرساختهای آموزشی و پرورشی ایجاد نهضت مدرسه سازی و فضاهای آموزشی و پرورشی و ورزشی رشد بی نظیری داشته است. برای مثال در همین نقاط روستایی، عشایری و مرزی رشد مدرسه سازی بی نظیر بوده و نسبت به قبل از انقلاب ۱۲ برابر شده است. همین طور در ایجاد فضاهای ورزشی و فضاهای تربیتی نسبت به قبل از انقلاب رشد ۷ برابری را داشتیم . خوب این نشان میدهد که در حوزه توسعه زیرساختها و ایجاد یک محیط مناسب برای تعلیم و تربیت دانش آموزان اتفاقات خوبی افتاده است. در حوزه تامین و تربیت معلم هم همین طور شما تصور بفرمایید در دوره قبل از انقلاب ما دانش سرای تربیت معلم الان رسیدیم به دانشگاه بزرگ فرهنگیان با جمعیت تقریبا نزدیک به ۱۰۰ هزار نفری دانشجو معلمی و نزدیک به ۹۶ پردیس دانشگاهی الان خدمتگزار حدود ۱۰۰ هزار دانشجو معلم برای حضور در عرصه تعلیم و تربیت هستند . خوب از طرفی حضور دانش آموزان در رقابتها و المپیادهای بین المللی همین امسال حدود ۲۰ مدال طلا دانش آموزان عزیز ما در رقابتهای بین المللی کسب کردند یعنی دانش بنیان شدن آموزش و پرورش با حضور موثر احیانا در المپیادهای علمی، فرهنگی، ورزشی . اینها همه نشان میدهد که اتفاقات خوبی در این حوزه افتاده است. خوب حتما شما مستحضرید که رشد علم از محل تقویت علوم پایه شکل میگیرد و توجه به برخی از رشتهها و در واقع برخی از گرایشهای تحصیلی و دورههای تحصیلی همیشه حائز اهمیت بوده است. به همین خاطر ما در آموزش و پرورش طی این سالها بویژه در امسال شاهد افزایش سهم پوشش تحصیلی دانش آموزان در رشته ریاضی و همین طور در رشته فنی وحرفهای هستیم . اگر به آمار هم بخواهم اشاره کنم ما امسال نسبت به سال گذشته سهم دانش آموزان رشته علوم ریاضی ۱.۸ دهم درصد بیشتر شد و همین طور سهم رشتههای فنی و حرفهای ۲.۲ دهم درصد بیشتر شد . در حال حاضر دانش آموزان پایه دهم ما ۳۹ ونیم درصد این دانش آموزان در رشته فنی و حرفهای تحصیل میکنند که این باعث میشود این دانش آموزان ما در سن بهتر و در زمان شروع به کارشان و حضورشان در بازار کار و شروع به کسب حلال زودتر انجام شود و این فرصت را آموزش و پرورش فراهم کند
سوال : آقای دکتر ستاری فرد این روزها یک چالشی به وجود آمده که جمهوری اسلامی به خانم خیلی اهمیتی نمی دهد و شهروند درجه دو هستند و اینها ما اگر به استناد عددو رقم بخواهیم بپردازیم به این مهم ببنیم که آیا قبلا بیشتر اهمیت داده می شد یا الان
دکتر ستاری فرد : خیلی ممنون این سوال، سوال دقیقی است آموزش و پرورش ۳۷ هزار دانش آموز شهید و ۴ هزار معلم شهید داریم یعنی این روحیه ایثار گری و شهادت طلبی برای دفاع از میهن ما در هیچ محیطی شاهد نیستیم یعنی در کمتر محیطی در آموزش پرورش ما شاهد چنین روحیهای هستیم و خوب این نشان میدهد که آموزش پرورش همیشه پای کار نظام و انقلاب و ارزشهای انقلابی و اسلامی بوده است. اما این سوالی که حضرتعالی فرمودید ما نسبت دانش آموزان محصل دخترمان به دانش آموزان پسر در قبل از انقلاب ۳۸ درصد بوده امروز رسیده به عدد ۴۹ و ۲۲ دهم درصد، یعنی تقریبا ۵۰، ۵۰ هستند . از طرفی نسبت کارکنان زن به کارکنان مرد یا کارکنان کل در آموزش پرورش مستحضرید که الان ۵۰ درصد دانش آموزان ما دختر هستند و ۵۰ درصد آنها پسر هستند . خوب طبیعتا این باید در حوزه کارکنان هم میافتاد ولی در قبل از انقلاب نسبت کارکنان زن به کارکنان کل یعنی معلمان خانم به کل معلمین ۲۱ درصد بوده الان به ۵۵ درصد رسیده است. یعنی آموزش و پرورش این ظرفیت را برای استفاده از ظرفیت حداکثری بانوان متعهدو متخصص فراهم کرده که بتوانند اینها معلمین خوبی برای تربیت دانش آموزان میهن اسلامی عزیزمان باشند.
سوال : در کیفیت آموزش چه می کنیم به نظر من این خیلی مهم است
دکتر ستاری فرد : در کیفیت بخشی آموزش و پرورش خوب چند موضوع خیلی مهم است. مهم ترین موضوع ، موضوع خود معلم هست. ما در دوره جدید ساز و کار جدیدی را با همکاری سازمان اداری و استخدامی برای جذب و تربیت معلم طراحی کردیم . انشالا بتوانیم معلم با کیفیت و معلم متخصص و متعهد خوبی را برای آموزش و پرورش استخدام کنیم. از طرفی درحوزه محتوای آموزشی اتفاقات بی نظیری افتاد خوب مستحضرید آموزش و پرورش در سال ۱۵۰ میلیون کتاب چاپ می کند.
سوال : یک رکورد است برای خودش
دکتر ستاری فرد : همین امروز که در خدمت شما هستیم به طور میانگین ۴۰۰ هزار کتاب چاپ می شود. ما در سال حدود هزار عنوان کتاب درسی داریم و خوب یک اتفاقی که باید میافتاده و در سند تحول بنیادین هم بود این بود که ما در کنار محتوای چاپی باید محتوای چند رسانهای را هم تولید میکردیم. در همین یکسال و اندی که از عمر دولت می گذرد از ۲۴۰۰ محتوای چند رسانهای رساندیم به ۵۷۰۰ عنوان محتوای چند رسانهای در قالب کیو آر کد که دانش آموزان عزیز ما استفاده میکنند صفحه را ورق میزنند از آن کیوآر کد میتوانند اسکن کنند فیلم آن مطلب درسی را میبینند.
سوال: فیلمشو میبینند؟
دکتر ستاری فرد: فیلمشو میبینند، انیمیشنش را میبینند، پادکستش را میبینند و خوب ظرفیت بی نظیری ایجاد شده است. تا الان حدود ۷۰ درصد کتب درسی این کی آر کد درواقع پشتیبانی کرده است. انشالله ظرف یکی دوسال آینده این کامل خواهد شد . یکی از ظرفیتهای مهمی که میتواند به کیفیت بخشی آموزشی و پرورشی کمک بکند.
سوال : یک دقیقه فرصت داریم و اجازه بدهید انتقاد کنم کلی ظرفیت دارید که درحوزه مردمی سازی به نظرم معطل مانده انصافا مردم دوست داشتنی هستند چرا آموزش و پرورش امکاناتش را با مردم به اشتراک نمی گذارد مثلا اردوگاه دانش آموزشی است و به نظر می رسد که فقط بهار و تابستان فعال است شش ما بعد تعطیل است خوب چرا یک کاری نمی کنید که پدر مادرها و با بچه هایشان بروند آنجا اردو؟
دکتر ستاری فرد : خیلی ممنونم ، اتفاقا آموزش و پرورش در دولت جدید با شعار دولت مردمی این کار را کرده و اولین دستگاهی بوده که مجموعه های ورزشی اش را در قالب طرح شهید خرازی با عنوان مردمی سازی و آزاد سازی مجموعه های ورزشی شروع کرده است. در حال حاضر حدود هزار مجموعه ورزشی را آموزش و پرورش در اختیار مردم قرار داده است. پنچ شنبه و جمعه پدر و پسر و مادر و دختر حضور رایگان در مجموعه دارند. قطعا این را تسری می دهیم انشاالله به مجموعه های اردوگاهی و کانون های فرهنگی مان وحتی به مدارسمان . انشاالله بتوانیم از تمام ظرفیت حداکثری زیرساخت های آموزش و پرورش استفاده کنیم ودر مقابل ظرفیت ها و توانمندی هایی که والدین دارند انشاالله برای کیفیت بخشی آموزش و پرورشی و برای همیاری و همراهی مدرسه در فعالیت های تربیتی و آموزشی استفاده کنیم.