پخش زنده
امروز: -
بلافاصله بعد از سفر وزیر امورخارجه دولت بایدن به فلسطین اشغالی سفارت چاد در تل آویو افتتاح و سودان از توافق برای عادی سازی روابط با این رژیم خبر داد.
دولت بایدن در خصوص عادی سازی روابط اسرائیل با کشورهای عربی پا جای پای دولت ترامپ میگذارد
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صدا و سیما؛ از دوره دوم ریاست جمهوری باراک اوباما زمانی که توافق هستهای ایران علیرغم مخالفت رژیم صهیونیستی و برخی از کشورهای عربی مانند عربستان حاصل شد برقرای ائتلاف میان مخالفان این توافق از سوی دولت اوباما برای برقراری موازنه منطقهای تجویز شد و نشستی هم در کمپ دیوید با حضور آمریکا و کشورهای عربی حوزه خلیج فارس برگزار شد که در آن مقطع چندان با استقبال این کشورها بخصوص از جانب عربستان و متحدان آن همراه نشد.
اما بعد از تجاوز نظامی عربستان و امارات به یمن که این دو کشور را به لحاظ تجاوزگری به یک کشور عربی و اسلامی در شرایط مشابه رژیم صهیونیستی قرار داد و در عین حال با قدرت گیری بن سلمان در عربستان و بن زاید در امارات و همینطور ترامپ در آمریکا بتدریج زمینه ترمیم و بهبود روابط میان این دسته از کشورهای عربی و متحدان آنها با رژیم صهیونیستی فراهم شد و در سال ۲۰۲۰ در پوشش توافقنامههای موسوم به توافقنامه ابراهیمی خود را نشان داد.
با وجود اینکه ترامپ در انتخابات ریاست جمهوری سال ۲۰۲۰ آمریکا شکست خورد واز صحنه سیاسی خارج شد، اما میراثی که از خود برجای گذاشت از سوی دولت بایدن دنبال شد و همینکه بلافاصله بعد از سفر سه مقام دولت بایدن به فلسطین اشغالی شامل: جیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید، ویلیام برنز رئیس سازمان سیا و آنتونی بلینکن وزیرامورخارجه به تل آویو سفارت چاد در اسرائیل با حضور رئیس جمهور این کشور افتتاح میشود و یا در جریان سفر وزیر امور خارجه دولت راستگرای نتانیاهو به خاطوم خبر توافق عادی سازی روابط دو طرف اعلام میشود نمیتواند تصادفی باشد و این نشان میدهد که دولت بایدن نمیخواهد از قافله بسترسازی برای پروژه راه دادن رژیم صهیونیستی به کشورهای عربی و اسلامی بدون حل مسئله فلسطین عقب بماند تا بتواند از حمایت مافیای صهیونیستی در داخل برخوردار باشد.
کشاندن خارطوم به عادی سازی رابطه با اسرائیل با اختیار و اراده یا با زور سرنیزه؟
سودان از جمله کشورهای اسلامی و عربی است که در حمایت از حقوق مردم فلسطین و مقابله با تجاوزگریهای رژیم صهیونیستی همواره نقش پیشتاز داشته است و به همین دلیل همواره مورد خشم و غضب این رژیم بوده و به شیوههای مختلف با مقابله با آن پرداخته است.
یکی از این شیوهها ایجاد چالش آبی برای سودان از طریق کمک به کشورهای فرادست رود نیل برای مهار آبهای رودخانه نیل بود. از دیگر شیوهها دامن زدن به جنگ داخلی با هدف تجزیه سودان بود که در نهایت به تشکیل سودان جنوبی انجامید. از دیگر شیوهها تشکیل پرونده ارتکاب جنایات جنگی علیه عمرالبشیر رئیس جمهور سابق این کشور است که در نهایت به حذف وی از صحنه سیاست انجامید. همچنین سودان در معرض موج دوم پروژه موسوم به بهار عربی قرار گرفت که همانند سایر کشورهای عربی گرفتار ناامنیها و بیثباتیهای داخلی شد و در واقع گرایش امروز خارطوم برای عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی حاصل این روند مدیریت شده است که بی تردید نمیتواند تصادفی باشد و میتوان نقش مستقیم و یا غیرمستقیم این رژیم را در جای جای تحولات سودان مشاهده کرد.
ازسرگیری روابط چاد و رژيم صهيونيستي مقدم بر توافقنامه ابراهیمی است
دور جدید تلاشها برای ازسرگیری روابط تل آویو و آنجامنا از سال ۲۰۱۶ در جریان بوده و نتانیاهو در دوره نخست وزیری قبلی خود چهار بار به آنجامنا سفر کرد و در مقابل ادریس دبی رئیس جمهور سابق نیز در سال ۲۰۱۸ به تل آویو سفر کرد. وی در آوریل ۲۰۲۱ ترور شد و پسرش محمد دبی جانشین وی شد، اما روابط دو طرف ادامه یافت و در مه ۲۰۲۰ سفیر جدید رژیم صهیونیستی در چاد استوار نامه خود را تسلیم رئیس جمهور این کشور کرد.
با چنین پیشینهای سفر محمد دبی به تل آویو و گشایش سفارت این کشور در فلسطین اشغالی گرچه تازگی ندارد، اما در این مقطع زمانی که حتی دولتهای غربی در تعامل با دولت راستگرا و ضد صلح نتانیاهو با احتیاط برخورد میکنند برای این رژیم از اهمیت خاص برخوردار است و میتواند اعتماد به نفس بیشتری به این رژیم برای اجرای برنامههای اعلامی خود بدهد و از این دید هر کشوری که وارد جرگه عادی سازی روابط با رژیم صهیونیستی میشود و یا در گذشته در این مسیر گام گذاشته است خواسته یا ناخواسته در جنایات این رژیم شریک است چراکه شواهد موجود حاکی از این است که به هر میزانی که کشورهای عربی و اسلامی در قبال این رژیم نرمش نشان داده اند سیاستهای توسعه طلبانه و سرکوب گرانه آن در فلسطین افزایش یافته است. احمد کاظم زاده