در میز اقتصاد مطرح شد؛
الگوی کشت بیش از ۱۲ میلیون هکتار از اراضی کشور تدوین شد
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: الگوی کشت برای ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور تدوین شده است که بیش از ۳۰ محصول را دربر میگیرد.
به گزارش خبرنگار خبرگزاری صداوسیما، شاهپور علاییمقدم معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با حضور در برنامه «میز اقتصاد» گفت: برنامهریزی در حوزه کشاورزی مبتنی بر شرایط اقلیمی و استعداد ذاتی هر منطقه و باتوجه به اینکه چه محصولاتی در کشور به عنوان محصولات اساسی مدنظر قرار میگیرد، است.
وی با بیان اینکه الگوی کشت، یک نظام تولید مبتنی بر مؤلفهها و متغیرهای محیطی است، افزود: از حدود ۵۰ سال قبل قرار بود الگوی کشت در کشور بر اساس شرایط آبوهوایی، دانش بومی و علمی کشور عملیاتی شود.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی بیان کرد: طبق مصوبه مجلس شورای اسلامی بند «ب» تبصره ۸ قانون بودجه سال ۱۴۰۱، در مهرماه امسال از الگوی کشت رونمایی شد تا بتوانیم بر اساس نیاز جامعه، مزیتهای صادراتی، بهرهوری آب و بهرهوری مطلوب از عوامل تولید برای کشاورزی کشور برنامهریزی و مدیریت کنیم.
علاییمقدم گفت: الگوی کشت برای ۱۲ میلیون و ۳۰۰ هزار هکتار از اراضی کشور تدوین شده است که بیش از ۳۰ محصول را دربر میگیرد و قطع وابستگی در محصولات اساسی و بالابردن بهرهوری آب در بخش کشاورزی از جمله اهداف الگوی کشت در ایران است.
وی ادامه داد: هماکنون در زمینه تولید محصولاتی از قبیل جو، گندم، ذرت، کنجاله سویا و کلزا واردکننده هستیم و ضریب وابستگی کشور در گندم حدود ۴۰ درصد، جو ۵۵ درصد و ذرت دانهای ۹۰ درصد است و سالانه ارز بسیاری از کشور خارج میشود.
علاییمقدم با اشاره به حمایت وزارت جهاد کشاورزی از الگوی کشت گفت: سال گذشته حدود ۳۰۰ هزار هکتار کشت قراردادی در بخش گندم داشتیم، ولی امسال به واسطه پشتیبانی از الگوی کشت، بیش از ۹۵ درصد یعنی حدود یکمیلیون و ۵۵۰ هزار هکتار کشت قراردادی انجام شده است.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی با بیان اینکه برای الگوی کشت یک برنامه پنجساله باید تدوین شود، تصریح کرد: هدف گذاری الگوی کشت این است که در این ۳۰ محصول از ۸۲.۵ میلیون تن به ۹۲.۵ میلیون تن برسیم.
وی گفت: بر اساس قانون حقوق مالکان و تصرفات کشاورزان در اختیار خودشان است، اما کشاورزی بدون حمایت و بدون نهادهها امکان پذیر نیست.
علاییمقدم ادامه داد: اگر کشاورزان الگوی کشت را رعایت نکنند قطعا نهادههای یارانهدار، تسهیلات بانکی کمبهره و کمکهای فنی و اعتباری به آنها داده نمیشود و به طبع خود کشاورز ضرر میکند چرا که میانگین عملکردش پایین میآید و صرفه اقتصادی نخواهد داشت و در نهایت کشاورزی آن با مشکل مواجه میشود.
معاون برنامهریزی و اقتصادی وزارت جهاد کشاورزی گفت: در بخش کشاورزی، اراضی گندم از قدیمالایام توسط مراکز خدمات و شبکه ترویج بررسی و برآورد میشود، هماکنون حدود یکهزار و ۴۵۰ مرکز خدمات تابعه در دورترین نقاط این کشور وجود دارد که مجهز به وسایل و تجهیزاتی هستند که بتوانند سطوح قابل کشت و تمام فعالیتهای این بخش را رصد کنند.
عطاءاله هاشمی رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران با بیان اینکه کشت گندم محصولی راهبردی و اساسی برای کشور است، گفت: در سالهای گذشته به صورت آزمایشی در خصوص کشت قراردادی بهویژه گندم دورون که گندم مورد احتیاج صنف و صنعت است، اقداماتی صورت گرفت به این ترتیب که در کنار منافع کشاورز، منافع جامعه هم تأمین شود.
وی افزود: امسال نزدیک به یکمیلیون و ۵۵۰ هزار هکتار کشت قراردادی گندم آبی در سراسر کشور اجرایی شده که با استقبال کشاورزان روبرو بوده است.
هاشمی بیان کرد: حدود ۴ میلیون و ۳۰۰ هزار تن گندم در سال زراعی ۱۳۹۹-۱۴۰۰، به صورت خرید تضمینی از کشاورزان خریداری شده است و امسال هم به دلیل شرایط خوب آب و هوایی و قیمت مناسب از سوی شورای قمیتگذاری و اتخاذ سیاستهای حمایتی حدود ۵۵ درصد افزایش خرید گندم داشتیم که بیش از ۷ میلیون و ۵۰۰ هزار تن در قالب خرید تضمینی از کشاورزان گندم خریداری شد.
رئیس بنیاد ملی گندمکاران ایران با بیان اینکه در مجموع میتوان کشور را با ۱۰.۵ میلیون تن گندم به راحتی اداره کرد، گفت: ما در دو بخش خبازی و صنف و صنعت به گندم و آرد احتیاج داریم. بخش صنف و صنعت نزدیک به یک میلیون و ۵۰۰ هزار تا یک میلیون و ۷۰۰ هزار تن گندم نیاز دارد و به اعتقاد بنده بخش خبازی به حدود هشت میلیون و ۵۰۰ هزار تن گندم نیاز دارد.