پخش زنده
امروز: -
سرطان از جمله بیماریهایی است که تغذیه نقش تعیین کنندهای در پیشگیری و درمان آن دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا وسیما مرکز خوزستان، کارشناس بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان گفت: براساس پیش بینیهای سازمان جهانی بهداشت، روند ابتلا به سرطان در دنیا رو به افزایش است.
زهرا باقری افزود: تغییر عادتهای غذایی و استفاده از غذاهای آماده، در کنار کاهش تحرک بدنی و زندگی ماشینی منشاء اضافه وزن، چاقی و بسیاری از بیماریهای متابولیک و سرطانها است.
وی ادامه داد: براساس مطالعههای موجود، تغذیه در بیشتر سرطانها نقش تعیین کننده دارد و با تغییر در عادتهای غذایی، افزایش فعالیت بدنی و حفظ وزن مناسب میتوان از بروز یک سوم سرطانها پیشگیری کرد.
باقری استفاده نکردن از مواد غذایی تازه، مصرف زیاد غذاهای کنسرو شده، چربیها و روغن ها، نمک، قند و شکر، روش نامناسب تهیه و طبخ مواد غذایی، رعایت نکردن تعادل و تنوع در دریافت غذاهای مورد نیاز بدن را از جمله عادتهای غذایی و شیوه زندگی موثر در ابتلاء به سرطانها برشمرد.
وی درخصوص اهمیت نقش میوهها و سبزیها میگوید: احتمال بروز برخی از سرطانها در افرادی که روزانه حداقل ۵ واحد (حدود ۴۰۰ گرم) میوه و سبزی مصرف میکنند، کمتر است.
به گفته باقری؛ یک واحد میوه معادل یک عدد میوه متوسط یا یک لیوان میوه حبهای مانند انگور، آلبالو و ... و یک واحد سبزی معادل یک لیوان سبزی برگی خام یا نصف لیوان سبزی پخته است.
وی آنتی اکسیدانها را گروهی از ترکیبها در مواد غذایی و از بین برنده عوامل ایجاد کننده سرطان در بدن از بین برده و یا مانع از شکل گیری آنها عنوان و اضافه کرد: مهمترین آنتی اکسیدانها ویتامین C، ویتامین E، کاروتنوئیدها و سلنیوم هستند که در مرکبات، فلفل سبز، توت فرنگی، گوجه فرنگی، کلم بروکلی، سیب زمینی شیرین، ذرت، مغزها (گردو، بادام، فندق، پسته) زیتون، سبزیهای برگ دار و سبز، روغنهای گیاهی و سبوس گندم، هویج، میوههای نارنجی رنگ، کدو حلوایی، طالبی، سبزیهای سبز تیره، کلم پیچ، اسفناج، ذرت، تخم مر غ، گریپ فروت، هندوانه، ماهی و غذاهای دریایی، قلوه و جگر وجود دارند.
کارشناس بهبود تغذیه مرکز بهداشت خوزستان با بیان اینکه میوه ها، سبزی ها، حبوبات و غلات سبوس دار حاوی فیبر هستند و افزایش مصرف فیبر با کاهش بروز سرطان به ویژه سرطانهای دستگاه گوارش ارتباط دارد، گفت: همچنین فیبرها کاهش دهنده کلسترول بد خون بوده و سبب پیشگیری از یبوست میشوند.
به گفته زهرا باقری؛ موادغذایی حاوی فیبر عبارتند از: گندم و جو کامل، سبوس گندم، دانه ها، مغزها، سبزیها، سیب، انگور، آلو، مرکبات و سایر میوه ها، جو، جو دوسر، سبوس جو دوسر، حبوبات و انواع لوبیا و نخود هستند.
وی میگوید: مصرف منابع غذایی غنی از اسید فولیک مانند؛ حبوبات، مرکبات، سبزیجات برگی و ... با جلوگیری از جهش در ژن افراد، باعث کاهش برخی از سرطانها میشود.
باقری افزود: همچنین افزایش مصرف ویتامین D و کلسیم از طریق مهار تکثیر سلولی باعث کاهش احتمال ابتلا به سرطان روده بزرگ و سینه خواهد شد.