پخش زنده
امروز: -
معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا گفت:مردم اخبار و اطلاعات رسمی، درباره وقایع طبیعی مثل زلزله خوی را ار خبرگزاریهای رسمی و رسانه ملی کسب کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما شبکه دو سیما در برنامه صبحانه ایرانی با سرهنگ پاشایی معاون فرهنگی و اجتماعی پلیس فتا درباره شایعات در فضای مجازی گفتگو کرد
سوال: کلاهبرداران چه میکنند؟ مگر میشود آدم غم ومشکل مردم را بستری قرار دهد برای کلاهبرداری و آسیب رساندن بیشتر؟
پاشایی: بله ما این شرایط را شاهد هستیم وقتی که یک پدیده طبیعی پیش میآید میتواند از این اتفاقات بیفتد ما دو حادثه را شاهدهستیم به محض وقوع زلزله، انتشار شایعات متاسفانه وقتی این حادثه اتفاق افتاد در استانهای شمالغربی کشور که روی شهرستان خوی تمرکز کنیم من یادم است که انتشار شایعات آن شب بسیار داغ بود و ما بلافاصله اطلاع رسانی کردیم به گونهای مغرضین و معاندین این را برنامه ریزی کرده بودند که الان خوی زلزله آمده تانیم ساعت دیگر تبریز، زنجان و قزوین یعنی تا صبح برنامه چیده بودند که این زلزله قرار است همینجوری بیاید تا تهران و متاسفانه قصدشان تشویش اذهان عمومی بود، سردرگمی مسئولین بود. چیزی که تقریبا ما شاهد آن هستیم انتشار شایعات از این نوع است در تمام این قضایا ما این متاسفانه این پدیده انتشار شایعات را داریم، رسانه ملی، خبرگزاریهای معتبر خنثی کردند خداروشکر، از نظر رسانه به حالت طبیعی برگشت، ولی اینها کشته سازیهای متعدد، نیاز است مردم آگاهی داشته باشند یعنی همان جهاد تبیینی که مقام معظم رهبری فرمایش میکنند همین شناختی است که مردم باید این توطئهها را بشناسند ما شاید در آخرین حادثه طبیعی فکر میکنم سیل استانهای شمالی کشور بود در استان گرگان، گلستان یادم است تصاویری را منتشر میکردند که متاسفانه تعداد زیادی از فوت شدگانی که در این رودخانه غرق شدند و منتسب میکردند به آن استان و بررسی که میشد میدیدیم برای حادثه سیلی است برای کشور هندوستان. ما منتظر این حالتها هستیم که باز هم اتفاق بیفتد. یک نوع اینها هستند که در این شیپور میدمند و با انتشار شایعات سعی میکنند تشویش اذهان عمومی کنند و احساس یاس و ناامید کنند. رسانهها و خبرگزاریهای معتبر فکر میکنم دارند خنثی میکنند و ما هم هستیم، انتشار شایعات به هر نحوی که باعث تشویش اذهان عمومی باشد قانون گذار برای آن جرم انگاری کرده و قطعی بدانید با آن برخورد میشود کما این که ما در این چند روزه هم پروندههایی تشکیل شد نسبت به کسانی که نسبت به انتشار شایعات در داخل کشور ما اقدام کرده بودند در مورداین موضوع و قصدشان تشویش اذهان عمومی بود، اقدام قضایی پلیس فتا بر علیه سایر شایعه سازان هم است، عدهای هستند که شایعه را منتشر میکنند یک خصلت متاسفانه فرهنگی منفی هم متاسفانه در کاربران ما است که باز هم فکر میکنم ناشی از همان عدم شناخت است، همان نداشتن تقریبا دانش سایبری است این که ما متاسفانه مردمی هستیم که در چرخه تولید و انتشار شایعات به راحتی قرار میگیریم. این نکتهای است که همیشه به آن اشاره میکنیم و هموطنان عزیز باید آگاه باشند وقتی خبری در این حوزه میآید تا مادامی که از صحت وسقم قضیه مطمئن نشدند به هیچ عنوان نبایددر چرخه انتشار قرار بگیرند و میبینیم دانش سایبری افزایش پیدا کرده، ولی انتشار شایعات در چرخه انتشار و بازنشر شایعات آن خصلتی است که مغرضین رویش حساب باز کردند و متاسفانه ما هم ناخودآگاه اینها را در چرخه بازنشر قرار میدهیم.
سوال: واقعا هم همین است، اگر میخواهیم خبری را بازنشر کنیم اولین قدم این است که از مراجع رسمی آن خبر را پیگیری کنیم و بشنویم.
پاشایی: خبرگزاریهای رسمی و رسانه ملی میتوانند بهترین منبع باشند برای هموطنان برای کسب خبر و خبرگزاریهایی که در خارج از مرزهای آبی و خاکی کشور کار میکنند قصدشان ایجاد یاس و ناامیدی است و شایعه سازی به صورت گسترده و تکنیکشان هم تلفیق دروغ و واقعیت با هم و یک مقدار هم استفاده ازتحریف، هدفشان را پیگیری میکنند هموطنان عزیز باید آگاه باشند برای دریافت اخبار و اطلاعات رسمی، خبرگزاریهای رسمی کشورمان، رسانه ملی میتوانند بهترین منبع باشند. من فکر میکنم هموطنان عزیز حربه اینها را شناختند و تقریبا فریب نخواهند خورد، ولی باز هم نیاز است که دانش سایبری و جهاد تبیین که مدنظر مقام معظم رهبری است این اتفاق بیفتد و آگاهی عمومی هموطنان نسبت به اخبار و وقایع افزایش یابد.
سوال: من هم امیدوارم روزی برسد که ما اخبار را مخصوصا در مورد اتفاقات مهم این چنینی از صفحه دخترخاله و پسر همسایه و کاربران فضای مجازی که نمیشناسیم اینها حداقل بازنشر ندهیم برویم سراغ مراجع رسمی و از آنها سعی کنیم هم خبرها را دنبال کنیم و اگر میخواهیم بازنشر دهیم از آن جا بازنشر دهیم. در مورد کلاهبرداریهایی که این چند وقت انجام شده بطور مصداقی چه بوده است؟
پاشایی: هر چیزی که توضیح میدهم براساس تجزیه و تحلیل پروندههای قضایی است هر وقت که چنین اتفاقی میافتد عدهای از سر خیرخواهی و عدهای هم مغرضانه هستند. من فکر میکنم هر دو تایش محل اشکال و ایراد است. پرونده داشتیم که بچهای را که یک بیماری خاص داردو نیاز به ۱۵۰ میلیون تومان پول دارد برای این که دستگاهی خریداری شود در خانه و پدر و مادر بتوانند از بچه در منزل نگهداری کنند. شخصی خودش را به چند هنرمند نزدیک میکند هم بازیگر سینما بودند و چند استوری از آنها ضبط میکند و به آن خانواده نزدیک میشود و میگوید من قصد کمک به شما دارم و تصاویر آن بچه را میگیرد تصاویر اینها را با هم تلفیق میکند که ما میخواهیم به ایشان کمک کنیم به حساب پول بریزید و پول هم جمع میشود به حساب بچه هم واریز میشود، ولی چقدر در این پرونده پول جمع میشود؟ یک میلیارد و ۳۰۰ میلیون تومان که ۱۵۰ میلیون تومان آن به حساب بچه میرود و این اشکال اتفاق میافتد.
سوال: سوء استفاده از احساس مردم است.
پاشایی: بله، همه تاکتیکها را استفاده میکنند که بخواهند سر مردم کلاه بگذارند باز، چون فرمایشات اولیه شما این بود که مردم ما به محض این که ثانیه اول این اتفاق میافتددوست داریم به همنوعانمان کمک کنیم من پیشنهاد میکنم که به صورت انفرادی این کار را انجام ندهید یک سری مراکز و موسسات هستند در راس آن کمیته امداد امام خمینی (ره) است، سازمان هلال احمر است، یک سری نهادها وسازمانهای دیگر هستند اینها شماره حساب دولتی اعلام میکنند و نظارت وجود دارد بر این وجوهات وبر این اجناسی که شما اهدا میکنید و آنها میدانند که چگونه و به چه شکلی باید تقسیم کنند که به صورت عادلانه باشد این که مثلا یک نفر هم از سر خیرخواهی پولی را جمع کند و تعداد زیادی را با خودش ببرد در یک نقطه خاص و نتواند این تجمیع کردن و تقسیم کردن در این قضیه خیلی مهم است. پیشنهادمن این است که خیلی مراقب باشید که در تله افراد قرار نگیرید و این سازمانها و موسستات که عرض کردم میتواند بهترین منبع برای شما باشد مضافا بر این که شماره حساب آنها در زیرنویس بخش خبر و سایر شبکهها اطلاع رسانی میشود هموطنان عزیز اگر قصد دارید واقعا کمکتان به دست آن نیازمند واقعی برسد فریب سودجویان را نخورید تبلیغات آنها خیلی شبیه واقعیت است، از آن جا فیلم برداری میکنند و ما خیلی از این قضایا داشتیم این است که رصد پلیس فتا دو طرح عملیاتی ما یکی برعلیه شایعه سازان است ودوم جمع آوری کمکهای نقدی است و اگر کسی است که چهره است این امکان وجود دارد در این سازمانها با نام ایشان میتوانند پیش قدم شوند، ولی شماره حساب باید دولتی باشد این اتفاق باید بیفتد و من امیدوارم هموطنانمان این مطلب مدنظرشان باشد و من همدردی میکنم با مردم عزیزم در استانهای شمال غربی به خصوص شهرستان خوی.
سوال: به صورت مصداقی در مورد همین زلزله خوی، کلاهبرداری ویژهای صورت گرفته که به مردم بگویید؟
پاشایی: بله تبلیغات داشتیم که ما حتی تذکر هم دادیم و از سازمانهایی که اعلام کردم گزارشهایی آمد که عدهای دارند با نام ما مردم را فریب میدهند، آرم سازمانی را روی پروفایل خودتان آپلود کردن کاری ندارد مراقب باشید اگر قرار است از فضای مجازی به این سازمانها برسید اینها سایت دارند،ای نماد دارند و رویای نماد باید حتما کلیک کنید ببینید آن اعتبارش را و ما چندین گزارش به این شکل داشتیم مضافا بر این که یک سری تبلیغات هم داشتیم که تذکرات را به صورت تلفنی دادیم که اگر قرار است کمک کنید بعضیها هم واقعا سر خیرخواهی بود، میتواند اسم شما اگر مشهورید یا هنرمند هستید میشود اسم شما باشد، ولی خوب حتما بایدیکی از این سازمانها هم در کنار شما باشند که انشاالله بتوانیم یک شفافیت خاص و این که بتوانیم یک طرح عادلانهای از تقسیم این پولهایی که به عنوان کمکهای نقدی یا غیرنقدی است بتواند شکل بگیرد.
ما به روز پدر داریم نزدیک میشویم هموطنان عزیزم پدران گرامی تبریک عرض میکنم باز هم فکر میکنم که دوست دارید از فضای مجازی خرید کنید مراقب باشید سعی کنید واقعی خرید کنید و فضای مجازی را ول کنید و اگر باز هم میخواهید از فضای مجازی خرید کنید توصیه میکنم از سایتهای معتبر دارای نشان الکترونیک و یاای نماد خرید کنید، پرداخت وجه و همزمانی دریافت کالا را هم مدنظرتان قرار دهید.