پخش زنده
امروز: -
پژوهشگران دریافتند ژن ضد پیری که در جمعیتی صد ساله کشف شده است، سن بیولوژیکی قلب را ۱۰ سال به عقب میاندازد که این یافته یک هدف بالقوه برای بیماران مبتلا به نارسایی قلبی ارائه میدهد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما در ارتباط با طول عمر استثنایی، حاملان ژنهای جهش یافته سالم، مانند آنهایی که در نواحی آبی سیاره زندگی میکنند، اغلب تا ۱۰۰ سال یا بیشتر عمر کرده و از سلامت خوبی برخوردارند. این افراد همچنین کمتر در معرض عوارض قلبی عروقی هستند.
دانشمندان معتقدند: این ژن با محافظت از قلب در برابر بیماریهای مرتبط با پیری مانند نارسایی قلبی به جوان نگه داشتن قلب کمک میکند. در مطالعه جدید، محققان نشان دادند که یک نوع طبیعی ژن BPIFB۴ که قبلاً در صدسالهها بسیار رایج بود، میتواند از سلولهای بیماران مبتلا به نارسایی قلبی که نیاز به پیوند قلب دارند، محافظت کند.
بنا بر اعلام ” سیناپرس،” تیم تحقیقاتی دانشگاه بریستول به سرپرستی پروفسور پائولو ماددو (Paolo Madeddu) دریافتند که یک بار تجویز ژن ضد پیری جهش یافته، زوال عملکرد قلب را در موشهای میانسال متوقف میکند. حتی قابل توجهتر اینکه هنگامی که این ژن به موشهای مسن داده شد، این ژن سن ساعت بیولوژیکی قلب را به اندازه انسان بیش از ۱۰ سال تغییر داد.
مددو گفت: با افزایش سن، عملکرد قلب و عروق خونی به خطر میافتد. با این حال، میزان وقوع این تغییرات مضر در بین مردم متفاوت است. استعمال دخانیات، الکل و کم تحرکی ساعت پیری را سریعتر میکند، در حالی که خوب غذا خوردن و ورزش، ساعت پیری قلب را به تاخیر میاندازد.
وی افزود: علاوه بر این، داشتن ژنهای خوب به ارث رسیده از والدین میتواند به جوان ماندن و سالم ماندن کمک کند. ژنها دنبالهای از حروف هستند که پروتئینها را رمزگذاری میکنند. به طور تصادفی، برخی از این حروف میتوانند جهش پیدا کنند، اما اکثر این جهشها ناچیز هستند. با این حال، در چند مورد، جهش میتواند عملکرد ژن را بدتر یا بهتر کند، مانند ژن جهش یافته ضد پیری که ما در اینجا روی سلولهای انسانی و موشهای مسن مطالعه کرده ایم.
”مونیکا کاتانئو (Monica Cattaneo) ” یکی دیگر از محققان گفت: سلولهای بیماران مسن، به ویژه آنهایی که از ساخت رگهای خونی جدید به نام پری سیت پشتیبانی میکنند، عملکرد کمتری داشته و پیرتر هستند. با افزودن ژن طول عمر به لوله آزمایش، روند جوانسازی قلب را مشاهده کردیم. جالب اینجا بود که سلولهای قلبی بیماران نارسایی قلبی سالخورده به درستی کار خود را از سر گرفته و ثابت کردند که در ساخت رگهای خونی جدید کارآمدتر هستند.
پژوهشگران توضیح میدهند:صد سالهها ژنهای سالم خود را به فرزندان خود منتقل میکنند. این مطالعه نشان میدهد که یک ژن سالم که در صد سالهها یافت میشود، میتواند برای محافظت از قلب آنها به افراد غیر مرتبط منتقل شود. جهشهای دیگری ممکن است در آینده با پتانسیل درمانی مشابه یا حتی برتر نسبت به آنچه در این تحقیق بررسی شده است، پیدا شود. ماددو معتقد است که این مطالعه ممکن است موج جدیدی از درمانها را با الهام از ژنتیک صد سالهها تحریک کند.
به گزارش ” سیناپرس ” ، ” مددو ” گفت: یافتههای ما تأیید میکند که ژن جهش یافته سالم میتواند کاهش عملکرد قلب در افراد مسن را معکوس کند. ما اکنون علاقه مندیم که تعیین کنیم آیا تجویز پروتئین به جای ژن نیز میتواند کارساز باشد یا خیر. ژن درمانی به طور گستردهای برای درمان بیماریهای ناشی از ژنهای بد استفاده میشد، با این حال، درمان مبتنی بر پروتئین ایمنتر و قابل دوامتر از ژن درمانی است.
شرح کامل این پژوهش جذاب در آخرین شماره مجله تخصصی Cardiovascular Research منتشر شده است.