پخش زنده
امروز: -
بانوی کارآفرین کرمانی، مواجهه با خشکسالی و نابودی باغها را سرآغاز مسیر اشتغالزایی و رسیدن به جایگاه قهرمان ملی تولید عنوان کرد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مهندس مژده سرچشمه پور، تولیدکننده برتر حوزه گیاهان دارویی که جدیدترین محصولات کارگاههای روستایی تحت نظر خود را در "نمایشگاه بانوان تاثیر گذار ایران" ارائه کرده بود، راز موفقیتش را ایمان داشتن به یاری خداوند، سخت کوشی و پشتکار عنوان کرد و به تمام هموطنان روستایی، به ویژه بانوان توصیه کرد که به داشتهها و موهبتهای خدادادی محل زندگی شان به عنوان ثروتهایی بالقوه نگاه کنند.
وی که علاوه بر تحصیلات دانشگاهی در رشته مهندسی کامپیوتر تا مقطع کارشناسی ارشد، به دلیل فعالیتهای موفقیت آمیزش در ایجاد اشتغال پایدار، دکترای افتخاری مدیریت کسب و کار از یونسکو دریافت کرده است، سرآغاز فعالیت تولیدی خود را بروز خشکسالی در سال ۱۳۹۲ در کرمان و مشاهده نابودی باغها و خشک شدن درختان پسته عنوان کرد و گفت: تولید پسته اصلیترین کار کشاورزی در این منطقه بود و کم آبی باعث ضرر و زیان شدید مردم به ویژه در روستاها شده بود.
سرچشمه پور در گفتگو با خبرنگار تحریریه کشاورزی، روستا و عشایر خبرگزاری صدا و سیما، پس از بیان مختصری از دوران تحصیل در مدرسه و دانشگاه، با لهجه صمیمانه هموطنان مهربان و خونگرم کرمانی، به تشریح ماجرای تبدیل تهدید خشکسالی به فرصت نوآوری و تولید پرداخت و گفت: با پائین رفتن آب، مردم مجبور شدند درختهای خشکیده فراوانی را قطع کنند و این موضوع، اقتصاد و معیشت آنها در سالهای بعد را نیز با تهدید مواجه کرده بود و از نظر من، تنها راه چاره، خارج کردن اقتصاد منطقه از وضعیت تک محصولی بود.
وی افزود: این تهدید، قابلیت تبدیل شده به فرصت را داشت و از همین رو من تصمیم به ترویج تولید گیاهان دارویی گرفتم.
قهرمان ملی تولید در سال ۱۴۰۰ با اشاره به علاقه دیرینه اش به گیاهان دارویی و تجربیات چند ساله اش در زمینه آموزش و کارآفرینی، اظهار داشت: وقتی اعلام کردم که بطور رایگان به بانوان روستاها مشاوره و آموزش میدهم، بانوان زیادی از روستاهای اطراف مراجعه کردند، اما یک روز عدهای از بانوان بصورت دسته جمعی با مینی بوس آمدند و گفتند که اهالی دو روستای همجوار هستند.
سرچشمه پور ادامه داد: وقتی اشتیاق آنها را دیدم، تصمیم گرفتم که در همان روستا شرکتی تاسیس کنم و با خرید یک هکتار زمین که به گفته دهیاری در آن زمان به دلیل کم آبی ارزش زیادی نداشت، کاشت انواع گیاهان دارویی را در روستای علم آباد آغاز کردم.
وی با بیان اینکه با تقسیم زمین به قطعات کوچک و متعدد، هر قطعه به یک گونه از ده ها گیاه دارویی اختصاص یافت، افزود: با استفاده از سهم آبی که هنوز بصورت ۴۰ روز یک بار موجود بود و نصب تلمبه، استخری برای ذخیره آب احداث کردیم، اما سال اول شکست خوردیم و با توجه به اینکه همه هزینهها با خودم بود، ضرر کردم.
سرچشمه پور در ادامه اظهار داشت: در سال دوم، زمان کشت را تغییر دادم و با تعویض خاک و موارد دیگر، توانستیم از میان دهها گونهای که تجربه کرده بودیم، ۴۰ گونه مناسب با شرایط اقلیمی و خاک منطقه را شناسایی کنیم و همزمان با تولید گیاهان دارویی، در زمینه تولید پودر و چیپس میوه و همچنین بسته بندی نیز فعال شدیم.
وی افزود: به مرور فعالیت خود را در روستاهای دیگر نیزی توسعه دادم در سال ۱۳۹۳ در نمایشگاهی در برج میلاد شرکت کردیم و به عنوان تولید کننده نمونه معرفی شدیم و همان زمان نیز کارآفرین برتر کرمان شدم.
این بانوی کارآفرین با تاکید بر اینکه هرچه فروش بیشتر باشد، تولید نیز افزایش مییابد، اظهار داشت: از سال ۹۴ به فکر صادرات افتادم و با کیفیت بالایی که محصولات داشتند، موفق به دریافت نشان ایزو شده و در سال ۹۵ نیز به عنوان کار آفرین برتر انتخاب شدم.
وی افزود: در سال ۹۵ با اجرای طرح آموزش در مساجد، بانوان روستایی فراوانی روشهای تولید و اشتغال را فرا گرفتند تا بتوانند بدون حمایت نهادها کار کنند و درآمد داشته باشند.
سرچشمه پور با بیان اینکه در ابتدای امر به دلایل مختلفی دید مردم نسبت به این طرحها منفی بود، تصریح کرد: به مرور توانستیم اشتغال را به خانهها ببریم و بسیاری از باغچههایی که رها شده بودند احیا شدند و حالا روستاهایی هستند که متر به متر زمین هایشان ارزشمند است.
این بانوی کارآفرین در بخش دیگری از سخنانش به مشکلات این مسیر اشاره کرد و با به زبان راندن جمله "اشکم را در آوردند" گفت: گاهی مدت زمان صدور مجوزها یا پرداخت وام آنچنان طولانی میشد که از گرفتن وام پشیمان میشدم.
وی با بیان اینکه در مواقعی به منظور جلوگیری از ضرر و زیان بانوان همکار یا مایوس شدن آنها، محصولاتشان را خودم میخریدم، اظهار داشت: در این مواقع ناچار بودم وام بگیرم و به موقع پول بانوان تولیدکننده را بدهم تا آنها از انجام کار ناامید نشوند، اما به قدری سختی میکشیدم که حتی پدرم که حامیم بود میگفت این کارها را رها کن.
سرچشمه پور که در سال 1400 به عنوان قهرمان ملی تولید معرفی شد، با تاکید بر اینکه در نگاه او "بیکاری" بی معنی است، از هموطنان روستایی خواست به داشتهها و موهبتهایی مانند زمینها و حتی کوههای اطراف روستا به عنوان ثروت نگاه کنند و با پشتکار و تولید محصول با کیفیت، اطمینان داشته باشند که موفق خواهند شد.