پخش زنده
امروز: -
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت ایران رتبه سوم جهانی را در تولید عسل داراست.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، مجتبی خیامنکویی با تاکید بر حفظ تنوع زیستی و برقراری اکوسیستم پایدار برای غذایی کشور اعلام کرد: ایران جزو هشت کشور برتر دنیا به لحاظ تنوع زیستی است که باید از این ظرفیت به خوبی بهره گرفت.
معاون وزیر جهاد کشاورزی در آیین آغازین سومین کنگره بینالمللی و یازدهمین کنگره ملی پژوهشی زنبور عسل ایران که در موسسه تحقیقات علوم دامی کشور مستقر در کرج برگزار شد، افزود: امنیت غذایی امروز موضوع نخست بسیاری از کشورها است و با توجه به اهمیت این موضوع همایشها در این زمینه بسیار بااهمیت است.
وی ادامه داد: امروز کشور ما برای دستیابی به امنیت غذایی مانند سایر کشورها با چالش کمبود و محدودیت منابع آبی و تغییرات اقلیمی و روند رو به رشد جمعیت مواجه است که در بسیاری از کشورها نیاز به امنیت غذایی پایدار، اهمیت مضاعف پیدا کرده است.
معاون وزیر جهاد کشاورزی خاطرنشان کرد: حدود ۹۰ درصد گونههای گیاهی گلدار وحشی جهان، ۷۵ درصد محصولات غذایی و ۳۵ درصد از اراضی کشاورزی به نوعی به گردهافشانی حشرات مختلف به ویژه زنبور عسل وابسته است.
خیامنکویی با بیان اینکه زنبورعسل در راس حشرات گردهافشان قرار دارد، ادامه داد: امروزه مقوله حفظ تنوع زیستی و برقراری یک اکوسیستم پایدار نقشی مهم در امنیت غذایی پایدار ایفا میکند و اگر به دنبال امنیت غذایی پایدار هستیم باید برای حفظ تنوع زیستی کشور تلاش کنیم.
وی اضافه کرد: اهمیت این تنوع زمانی مهم است که در بسیاری از گونههای جنگلی، باغی و مرتعی نقش زنبور عسل در بعد گردهافشانی بسیار ممتاز و برجسته است.
رییس سازمان تحقیقات، آموزش و ترویج کشاورزی گفت: در بررسیهای انجام شده، ارزش افزوده محصولات کشاورزی ناشی از گردهافشانی زنبور عسل در بسیاری از کشورهای دنیا بین ۶۰ تا ۱۴۳ برابر ارزش افزوده عسل و بسیاری از محصولات جانبی آن است که نشان میدهد اگر هدفگذاری ما دستیابی به امنیت غذایی پایدار است ارزش افزودهای که زنبور عسل میتواند از بُعد گردهافشانی ایجاد کند نسبت به این که محصولات جانبی آن را استفاده کنیم بیشتر است.
خیام نکویی با تاکید بر اینکه در مطالعات انجام شده در خصوص گردهافشانی زنبور عسل بین ۷۰ تا ۹۰ برابر ارزش افزوده بیشتری نسبت به عسل و فرآوردههای جانبی آن دارد، افزود: در گذشته در کشور ما به دلیل اینکه خیلی مقوله امنیت غذایی برجسته نبود روی آن تمرکز نمیکردیم، ولی باید یک راهبرد جدیدی در کشور در استفاده از زنبور عسل داشته باشیم.
خیامنکویی با تاکید بر این که باید بر روی گردهافشانی زنبور عسل برای افزایش کمی و کیفی گیاهان زراعی و باغی تمرکز بیشتری شود، تصریح کرد: این موضوع باید در دستور کار پژوهشگران و زنبورداران قرار گیرد.
وی افزود: در زمان حاضر ایران از نظر تولید عسل رتبه سوم بعد از کشورهای چین و ترکیه را دارد، ولی متاسفانه ارزش افزودهای که حاصل کشور میشود متناسب با این رتبه نیست که دلیل آن عدم رسوخ دانش و فناوری در این مقوله مهم است.