پخش زنده
امروز: -
عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت با اشاره به تعرفه گذاری خدمات پرستاری گفت:از اول فروردین پرداخت را آغاز کردیم منتها، چون سال اول اجرا است نیاز به زیرساختهای نرم افزاری و سخت افزاری دارد
به گزارش خبر گزاری صدا وسیما برنامه نیم نگاه رادیو سلامت باحضور عباس عبادی معاون پرستاری وزارت بهداشت و حمیدرضا عزیزی معاون توسعه و مدیریت منابع سازمان نظام پرستاری به موضوع تعرفه گذاری خدمات پرستاری پرداخت.
سوال: ظاهرا جامعه پرستاری از شیوه اجرایی شدن تعرفه گذاری خدمات پرستاری رضایت مندی ندارد و این که یک علی الحسابی پرداخت شود. بفرمائید از چه زمانی تحت عنوان تعرفه گذاری مبالغی پرداخت شده است؟
عبادی: از اول فرودین امسال قانونش اجرایی شد البته مصوبه قانونی برای سال ۱۳۸۶ بود، ولی دولت سیزدهم این را به شکل رسمی و جدی عملیاتی کرد اعتبار و ردیف خاصی که در بودجه ۱۴۰۱ دیده شد ما از اول فروردین ماه پرداخت را آغاز کردیم منتها، چون سال اول اجرا است نیاز به زیرساختهای چه نرم افزاری و چه سخت افزاری دارد به اضافه این که اولین تجربه است و تجربه منحصر به فردی است ما پول دریافتی مان میدانیم همیشه با تاخیر انجام میشود، پرداختی همکاران آبان ماه صورت گرفت علی الحساب حداقل سه ماه منتها برخی از دانشگاهها اندکی بیشتر یا کمتر، جزئیات در دستور العمل نگاشته شده منتها به خاطر این که تسهیل شود باید نرم افزاری در آن بنویسیم که در حال طراحی و اتمام است ما در آن مقطع چارهای نداشتیم که بخشی از اعتبار مربوط به تعرفه گذاری را به شکل علی الحساب پرداخت کنیم و مبنایش هم بر این بود که همکاران ما در سه ماه قبلش چه مبلغی گرفته بودند با مدل قبلی و ضرب در یک ضریب افزایشی کردیم و پرداخت شد.
سوال: یعنی میانگین را شما دریافت کردید بعد این میانگین محاسبه شده و ضریبی به آن خورده است؟
عبادی: بله ضرب در عدد دو و دو دهم شد مثلا اگر همکاری میانگین سه ماه گذشته اش هر ماه یک میلیون تومان بود در پرداختی جدید دو میلیون و دویست هزار تومان به شکل علی الحساب دریافت کرد.
سوال: یعنی به همه یکسان به این شکل پرداخت شده است؟
عبادی: نه الزاما، اگر من میانگینم یک میلیون است، دو میلیون و دویست تومان گرفتم و اگر شما هفتصد هزار تومان میگرفتید هفتصد تومان ضریب است.
سوال: این باز هم به نظر میرسد که مثلا برای پرستاری که در یک آی سی یو سالها است که کار میکند با یک پرستاری که مثلا در بخش داخلی کار میکند اینها به یک نسبت و با متوسط دریافتی شان یک جور کارانهای به آنها اضافه دستمزد اینجوری پرداخت میشود درست است؟
عبادی: بله البته این روش روش درست و منصفانهای نیست.
سوال: یعنی اصل بر این بوده که کسی که در روز اگر دارد چند کار پیچیده و با شرایط پیچیدگی و ویژگیهای متفاوتی انجام میدهد چند خدمت پرستاری خاص مثلا پرستاری که در سی سی یو کار میکند تفاوتی نوع فعالیتهایش با پرستاری که مثلا در بخش داخلی کار میکند یا این که بخش کودکان، اورژانس اینها با هم تفاوتی داشته باشد که پرستار را راغب کند که فعالیتش را در آن بخش ادامه دهد.
عبادی: دقیقا همین طور است در قانون پرستاری که در بخش داخلی کار میکند ارزش نسبی خدمتش شش پیش بینی شده و همکاری که در بخش سی سی یو کار میکند ارزش نسبی خدمتش ۱۵ و نیم پیش بینی شده و اگر در آی سی یو کار میکند ۲۵، منتها در علی الحساب، چون هنوز زیرساخت نرم افزاریها آماده نشده بود مبنا میانگین قبلی بود البته در میانگین قبلی هم همکارانی که در آی سی یو کار میکنند طبیعتا دریافتی بیشتری نسبت به همکار بخش داخلی دارند و لی آن چیزی که به عدالت نزدیک است فرمایشی که شما داشتید هر کسی براساس تعداد بیمار و سختی بیماری که دارد مراقبت میکند باید پرداختی متفاوتی داشته باشد.
سوال: آقای دکتر بفرمائید که حالا نحوه احصا این خدمات در ادامه میخواهیم ببینیم که زیرساخت برایش فراهم است؟ یعنی شما به هرحال بخش خصوصی هم جای سوال دارد حالا خود بخش دولتی که بیشتر خدمات بستری دارد در بخش دولتی اتفاق میافتد و بیشترین مراجعه را دارد و الان شما در بخش دولتی هم با کمبودهایی مواجه هستید برای پرستاران و این رضایتمندی و نگهداشت پرسنل پرستاری خودش یک ساز و کار خاصی را میطلبد شاید دستمزد با شرایط تورمی فعلی یکی از مشکلاتی بوده که یک عدهای را وادار کرده به مهاجرت و تعدادشان هم در سال و در ماه کم نیست، اما بفرمائید که برای نگهداشتن این نیروهای با ارزش و برای ارزش گذاری مناسب در ادامه موانع زیرساختی برای محاسبه این خدمات و این که این تعرفهها متناسب با اجرای خدمات پرداخت شود زیرساخت فراهم است؟
عبادی: مصوبه دولت اردیبهشت ماه سال جاری آمد بعد از آن ما باید زیرساخت را آماده میکردیم یک زیرساخت دستورالعمل رسیدگی به اسناد بود که خوشبختانه تدوین شده در تیرماه و آماده کردن سیستمهای اچ آی اس که با مدل جدید هم همکاران آی تی ما توجیه شدند ثبت خدمت تقریبا از تیرماه انجام شده برخی از بیمارستانها یک مقدار کندتر بودندولی میتوانیم بگوییم تقریبا از مرداد به شکل قطع همه بیمارستانهای دولت ثبت خدمت را انجام دادند. درآمد که احصا شود بخش دوم است که من گفتم نیاز به کار داریم، درآمد احصا میشود از بیمهها وارد بیمارستانها میشود و این پولی که وارد شده را ما باید براساس میزان خدماتی که هر پرستار داده بتوانیم بازتوزیع کنیم، آن علی الحسابی هم که پرداخت شد قسمت آخر است که پول وارد بیمارستان شده و هرکسی براساس میزان خدمت و سختی کارش بتواند پول مناسب طراحی کنیم، اتفاقی که برای سال ۱۴۰۲ هم خواهد افتاد این است که خوشبختانه تعرفه خدمات پرستاری در سرانه بیمه سلامت ایرانیان قرار خواهد گرفت این پیشنهاد در لایحه بودجه دولت به مجلس محترم اعلام شده ما اگر مصوبه مجلس را هم داشته باشیم دیگر ردپای قانونی این به شکل مادام در بودجههای سنواتی لحاظ خواهد شد.
سوال: چه مصوبهای را نیاز دارید؟
عبادی: عرض کردم امسال، چون سال اول اجرا بود فقط یک ردیف معادل ۵ هزار میلیارد تومان در ردیفهای وزارت بهداشت آمد، ولی به طور کلی مدل پرداخت تعرفههای گروه پزشکی باید در سرانه سلامت ایرانیان بیاید. مثلا به ازای هر ایرانی مثلا اگر سالانه در لایحه بودجه صدهزار تومان پیش بینی میشود این صدهزار تومان تکلیفش معلوم نیست چقدرش بابت دارو است و چقدر تجهیزات، دندانپزشکی حالا چتری از این تعرفه مربوط به تعرفه خدمات پرستاری خواهد شد.
سوال: یعنی سرانه همیشه کلی محاسبه و اعلام میشود؟
عبادی: بله سوال: پس به این ترتیب نظام سلامت این را به هر زخمی که اولویت دارد باید بزند؟ عبادی: نه اینطور نیست این صدهزار تومان سهم دارو کاملا مشخص است و سهم تجهیزات مشخص است برای این که این اتفاق که گفتید خدای نکرده دستخوش مدیریت نشود و مردم متضرر نشوند.
سوال: الان این ۵ هزار میلیارد که فرمودید ردیف خاص است؟
عبادی: ردیف ۱۲۹ هزار است اصطلاحا در لایحه بودجه ۱۴۰۱ بود حالا این ۵ هزارتا میرود در دل سرانه بیمه و سرانه سلامت به لحاظ اعتباری برای حرفه پرستاری ماندگارتر است و معقولتر است.
سوال: بله به شرطی که در آن سرانه هم مشخص شود سهم پرستاری از این سهم تعرفه گذاری چقدر است.
عبادی: بله در آن سرانه هم پیش بینی از ۸ و نیم درصد تا نزدیک ۱۱ درصد است حالا بسته به این که سرانه چقدر از بودجه تصویب شود ما کسری از آن را صرفا برای تعرفه گذاری میگذاریم.
سوال: این یک قدم بزرگ است واقعیت، ما از سرانه سلامت یک درصدی در حد ۸ درصد هم اختصاص با عنوان تعرفه گذاری داشته باشد یا پرداختی، یعنی محقق شده است؟
عبادی: بله همانطور که فرمودید این گام واقعا بزرگ است کمک میکند که قانون ثبات پیدا کند، یکی از دلایل عمدهای هم که این ۱۵ سال اجرا نمیشد همین بود که ما این را نمیتوانستیم در سرانه سلامت بیاوریم.
سوال: یعنی بستگی به بودجه تقدیمی به مجلس داشت و خروجی از مجلس؟
عبادی: بله
سوال: یعنی اگر ردیفی دیده میشد شما میتوانستید پرداخت کنید و اگر دیده نمیشد، حالا تازه آن ردیفها هم باید محقق میشد درست است؟
عبادی: بله چیزی که در حوزه سرانه بیمه است تقریبا جزو مواردی است که تحققش درصد بسیار بالایی دارد و این است که باعث ثبات در پرداخت خواهد شد.
سوال: آقای دکتر شنوندهای پرسیدند پرداختی بعدی مشخص است که چه زمانی است؟
عبادی: خوشبختانه سازمان برنامه و بودجه تا حالا بالغ بر ۵۰ درصد از تعهداتش را انجام داده یعنی یک هزار و دویست میلیارد تومان در آبان پرداخت کردند و بعد از در سه نوبت پرداخت بیمهها صورت گرفته است بیمهها منظورم بیمههای پایه است شامل بیمه سلامت، تامین اجتماعی و نیروهای مسلح که مجموع آن بالغ بر دو و دو دهم هزار میلیارد تومان است. علت این که یک مقدار وقفه افتاده به خاطر این که دیگر به شکل علی الحساب پرداخت نکنیم، چون علی الحساب در بخشی از همکاران ایجاد نارضایتی کرد منوط به سامانه شده که امیدوارم این سامانه هم در عرض یکی دو هفته آینده الان بخشی از اطلاعات را بارگذاری کردیم تست شود و اگر مشکل عمدهای نداشته باشد بعد از آن پرداختها مبتنی بر عملکرد و میزان خدمت و تعداد بیماری که هر پرستاری سرویس داه میشود. الان پول آمده، ولی بازتوزیع آن یک مقدار دست نگهداشتیم که خطایمان را نسبت به گذشته کمتر کنیم.
آقای حمیدرضا عزیزی هم به جمع ما اضافه شدند، صحبتهای ایشان را هم بشنویم ببینیم در این زمینه، چون من برخی از مطالب را مطرح کردم، ولی خود جامعه پرستاری بهتر میتوانند مطالباتشان را مطرح کنند. سلام بر شما آقای عزیزی، ما به نمایندگی از جامعه پرستاری تا زمانی که همکاران موفق به ارتباط با شما شوند برخی از مطالب را مطرح کردیم
سوال:اینکه علی الحساب بر چه مبنایی حساب شده و پرداخت شده بود و در ادامه آیا به همین ترتیب پرداخت میشود؟ تعرفهها باید متناسب با همان قانون و مفادش تفاوتی باشد بین ویژگیهای خدمات و در نهایت دلگرم کند پرستار را و البته از جیب مردم هم پرداخت نشود، ساز و کار را پرسیدیم، اما این نوید را هم آقای دکتر عبادی دادند حالا با توجه به این که در ادامه زیرساختها که تکمیلتر میشود پرداختیهای بعدی با دقت بیشتری و براساس تعرفهها انشاالله اتفاق بیفتد، چالشهای موجود را از زبان شما هم بشنویم.
عزیزی: بنده، چون فرمایشات آقای دکتر را نشنیدم، دو نکته را عرض کنم اول این که من تشکر میکنم از مجموعه معاونت پرستاری وزارتخانه و شخص اقای دکتر عبادی که انصافا در این مدت یک ساله خیلی زحمت کشیدند و اگر برنامهها تا این جا پیش رفته است قطعا مدیون کار تیمی بوده که جامعه پرستاری با محوریت معاونت پرستاری و سازمان نظام پرستاری این کار را جلو بردند. اما نکته مهم این است که ما الان یازدهمین ماه سال را داریم طی میکنیم بودجهای که سازمان برنامه و در اصل مجلس مصوب کرد برای تعرفهها، سه ماه را علی الحساب پرداخت کردند و نه ماه از آن باقی مانده ضمن این که آقای رئیس جمهور دستور داده بودند سه ماه آخر سال گذشته را پرداخت کنند یعنی عملا یک سال از این مطالبه میگذرد و ما نگرانیمان از این است که این دو ماه سریع بگذرد و همکاران ما از این بودجهای که از خزانه مملکت در حال پرداخت است و از جهتی ساز و کارهایش متاسفانه آماده نشده خیلی از مجموعهها و بخش خصوصی، تامین اجتماعی و تا حدودی نیروهای مسلح محکم پای کار نیامندند این بودجه در نظر گرفته شده به بیمههای پایه تزریق شده و خیلی جاها به بیمارستانها هم داده شده، اما چون مقدمات آماده نشده پرداخت نشده است، من استدعایم این است که آقای دکتر یا آقای وزیر در قضیه فکر اساسی کنند و این مطالبه جدی جامعه پرستاری است. ما بودجهای که بالاخره به طرق مختلف از فرمایشات مقام معظم رهبری گرفته تا ورود مستقیم اقای رییس جمهور محقق شده است به سفره پرستاران ما برسد یعنی این نشود که این پول در کش و قوس و در مجموعه بیمارستانها و بیمهها بماند و صرف بدهیهای دیگر شود و حق مسلم پرستارها که مخصوصا در این سه چهارسال گذشته درداستان کرونا و مشکلاتی که وجود داشت بیش از حد متحمل زحمات شدند انشاالله پرداخت شود اصل قضیه این است و دغدغه جامعه پرستاری فکر میکنم این باشد.
سوال: جناب دکتر عبادی بفرمائید.
عبادی: بله الان بالغ بر ۵۰ درصد از اعتبار را سازمان برنامه و بودجه داده است و پیشرفتی هم که تا الان داشتیم مجدد تکرار میکنم یک کارگروهی است از حمایت مجلس برای تصویب قانون و از آن مهمتر پیگیری اجرا بعد از فرمایشات مقام معظم رهبری و کار تیمی که بین نظام پرستاری، وزارت بهداشت و سایر نهادهای ذیربط و حمایتی که مجلس شورای اسلامی داشته این اتفاق افتاده است و همانطور که گفتم، چون سال اول اجرا است یک مقدار ممکن است تنشهایی داشته باشیم امیدواریم در این دو ماه باقی مانده همچنان سازمان برنامه به تعهداتش عمل کند، نرم افزاری که خدمتتان عرض کردم از یکی دو هفته آینده کارش به اتمام برسد و پولی هم که آمده ما بتوانیم منصفانهتر توزیع کنیم. سوال: آقای عزیزی اگر در این بخش اگر نکته دیگری است در رابطه با تعرفه گذاری خدمات پرستاری بفرمائید. عبادی:، چون من در جریان صحبت هایتان نبودم، اما نکته اساسی این است که، چون تعرفه خدمات پرستاری یک بحث اساسی است و حدود ۱۵ سال است به تعویق افتاده و الان هم که درحال اجرا است ما امیدواریم انشالله سال آینده با لحاظ آن در سرانه سلامت ملی انشاالله این چالشهایی که الان مطرح شد مخصوصا موانعی که بسیار سرعت کار را گرفته است آماده نبودن زیرساختهایی مانند اچ آی اس و بحث رسیدگی به اسناد و از همه مهمتر این که خیلی از مجریان قانون که این مجریان میتواند از خود مدیران وروسای بیمارستانها باشد تا برخی از لایههای مختلف دولت در سازمان برنامه و در کمیسیونهای مجلس، این مقاومت باید شکسته شودقطعا این اتفاق خوبی که افتاده و بودجه تعرفه گذاری در سرانه سلامت لحاظ شده است من فکر میکنم خیلی از این موانع رفع میشود قطعا این تلخی و شیرینیها و این مشقتهایی که ما امسال داشتیم را سالهای آینده نخواهیم داشت و این را هم مدیون و مرهون فرمایشات مقام معظم رهبری و تاکید آقای رئیس جمهور هستیم امیدواریم مدیران پرستاری در سطوح مختلف هم این قضیه را قدر بدانند همان طور که در راس مجموعههای پرستاری همه مصمم هستند به هر نحوی شده این قانون سریعتر اجرا شود و به معنای واقعی کلمه پرستاران ما از منافع مادی و معنوی آن برخوردار شوند همراهی جامعه را داشته باشیم که انشاالله این قضیه محقق شود.
سوال: آقای دکتر عبادی سرانجام نیروهای طرحی چه شد که در کرونا خدمت میکردند؟
عبادی: تا جایی که اطلاع دارم با همکاری سازمان امور استخدامی کشور و معاونت توسعه وزارت بهداشت یکی دو روز قبل ظاهرا توافقات در حال نهایی شدن است مجوز بالغ بر ۴۰ هزار نفر در حوزه سلامت در حال اخذشدن است البته هنوز نامه نهایی اش از سازمان امور استخدامی دریافت نشده است به محض دریافت همکاران توسعه قول دادند که تا پایان سال آزمون را برگزار کنند و عزیزانی که در دوره کووید کنار مردم بودند به شکل طرحی یا شرکتی یا اشکال دیگر امتیازات ویژهای به نمره آزمونشان اضافه خواهد شد.
سوال: یعنی آزمون را باید شرکت کنند؟
عبادی: بله این طور که تقریبا نهایی شده فعلا آزمون را باید شرکت کنند، اگر قرار باشد تبدیل وضعیتی صورت بگیرد آن را مجلس شورای اسلامی از طریق کمیسیون اجتماعی هم باز باید نمایندگان در حال پیگیری هستند امیدوارم هر دو شکل اتفاق بیفتد، تبدیل وضعیت کمک میکند به طرحیهای دوران کرونا و استخدام هم عزیزانی که بعدا اضافه شدند یا فارغ التحصیلان جدید ما، به هرحال ما این قدر کمبود داریم که هر دو گروه هم وارد شوند ما هنوز کمبود نیروی انسانی در حوزه سلامت ما پابرجا است. خدانگهدار
سوال: ممنون از همراهی تان، ما تصورمان این بود که شاید این گروه در آزمون شرکت نکنند و آن ویژگی آن حضور اضافی شان علاوه بر مدت طرح با آن شرایط خاص آن زمان و آن نگرانیها و آن موارد متاسفانه ابتلا و فوتی که ما در جامعه پرستاری به نسبت بیشتر از سایر جوامع داشتیم خودش ویژگی بسیار مهمی است از نظر ایثارگری که داشتند.
آقای عزیزی: بله من میخواستم از دو منظر به این قضیه اشاره کنم یکی این که وضعیت نیروی انسانی ما در کشور واقعا اسفناک است یعنی ما حداقل معادل چیزیکه الان پرستار شاغل داریم، کمبود داریم از جهتی هم به مشکلات کشور و کسری بودجه و مسائلی که در حوزه اقتصاد مقاومتی مطرح است همه اینها واقف هستیم، اما بحث کمبود پرستار واقعا بحثی است که در حال بحران است. در شهر تهران بعنوان پایتخت کشور که از بیشترین امکانات برخوردار است شاهد هستیم در بعضی از بیمارستانها نسبت پرستار به تخت زیر یک است و این یک مشکل اساسی است و بیش از این که مشکل پرستاران ما باشد، مشکل مردم است. من از نزدیکان خود من در بالین مرتب ارتباط دارم میبینم در یک بخش بستری شیفت شب گاها شده ۲۰-۳۰ بیمار را به یک پرستار میدهند پرستار ما از جهت جسمی و روحی آسیب میدهد، ولی بیش از آن مددجویان و بیماران هستند که از کمبود نیرو آسیب میبینند این یک نکته است که من فکر میکنم باید یک فکر اساسی شود، مقام معظم رهبری هم سال گذشته در این قضیه اشاره کردند توقع ما این است که انشاالله مجموعه دولت و سازمان امور استخدامی و وزارت بهداشت خیلی جدیتر قضیه را پیش ببرند و نکته دوم این است که نیروهای تعدیل شده در دوران کرونا ما موافق هستیم و به جد پیگیر هستیم که اینها بدون آزمون همانند چیزی که برای ایثارگران و رزمندهها در دوران دفاع مقدس رفتار کردیم همین رفتار را با این عزیزان داشته باشیم
چقدر اینا قوانین رو بد میذارن و اجرا میکنن
خدا لعنتشون کنه .هزاران بار لعنت خدا بهشون
چراااااااا؟؟؟؟؟؟؟