پخش زنده
امروز: -
تنبلها به طور شگفت آوری قویتر از آن چیزی هستند که اسم شان نشان میدهد، چرا که میتوانند خودشان را به معنای واقعی کلمه با ناخنهای استخوانیشان از درختان آویزان کنند.
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، به گفته جانورشناسان به طرز شگفت انگیزی، به رغم استفاده از هر چهار اندام برای گرفتن شاخه ها، به نظر میرسد تنبلها در سمت چپ بدن خود در مقایسه با سمت راست بسیار قویتر هستند.
ملودی یانگ (Melody Young) آناتومیست موسسه فناوری نیویورک و همکارانش این موضوع را در اولین تلاش برای اندازه گیری دقیق قدرت یک تنبل سه انگشتی کشف کردند.
یانگ میگوید: تعداد بسیار کمی از پستانداران منحصراً به درختان وابسته هستند، به ویژه آنهایی که فقط از برگها تغذیه میکنند. او میافزاید، صادقانه بگویم، استخراج مواد مغذی کافی از گیاهان فیبری کار سختی است.
یانگ توضیح میدهد: بسیاری از پستانداران برگ خوار مانند زرافهها و گوزنها با استفاده از سیستم گوارشی بزرگ این مشکل را برطرف میکنند. با این حال، همه پستانداران نمیتوانند به روشی حجم دهند که به پردازش مواد گیاهی سخت و فقیر از مواد مغذی کمک کند، عمل کنند. پستانداران دیگر، مانند کوالاها با خنک شدن در میان شاخهها از هدر دادن انرژی گرانبهای خود جلوگیری میکنند.
به طور مشابه، پنجههای استخوانی دراز تنبل به آنها راهی میدهد تا بدون اتلاف جرم و انرژی عضلانی، محکم در جای خود بمانند. بر اساس یافتههای این مطالعه جدید، قدرت این آویزان ماندن تنبلها استثنایی است. به گزارش سیناپرس، یانگ در ادامه برای توضیح بهتر این موضوع گفت، حداقل دو نفر لازم است تا تنبلی را که نفر سومی را در آغوش گرفته است، بیرون بکشند. او افزود برخی گزارشها از چسبیدن تنبلها به درختان حتی در هنگام مرگ نیز وجود دارد.
یانگ و همکارانش یک تکیه گاه سفارشی برای اندازه گیری این چنگال قدرتمند در پنج تنبل گلو قهوهای (Bradypus variegatus) ساختند. آنها دریافتند که تنبلها با وزن متوسط ۳.۸ کیلوگرم، قدرتی در ماهیچههای خم کننده خود در مقایسه با انسانها و سایر نخستیها دارند.
این حیوانات پشمالوی بیحرکت میتوانند به راحتی بیش از ۱۰۰ درصد وزن بدن خود را تنها با یک دست یا پا نگه دارند، بدون اینکه تفاوت قابل اندازه گیری بین اندام جلویی و عقبی وجود داشته باشد. از سوی دیگر، نخستیها در اندامهای عقب خود قویتر هستند که حدود ۵۰ تا ۷۰ درصد وزن خود را حتی در هنگام صعود به خود اختصاص میدهند، اما جالب اینجاست که تنبلها وزن خود را به طور مساوی تقسیم میکنند.
اما بین قدرت گرفتن چپ و راست تنبلها به ویژه در دستانشان، تا ۱۶ درصد تفاوت وجود داشت. در مقابل، نخستیهایی مانند انسان در سمت راست خود قویتر هستند. محققان معتقدند که تمایل ثابت به سمت چپ در بین تنبلهای مورد مطالعه غیرمنتظره بوده و تحقیقات آینده باید همبستگیهای بالقوه اکولوژیکی و تشریحی چنین یافتهای را بررسی کند.
یانگ در خاتمه توضیح میدهد: با استاندارد هر حیوانی، این قدرت بسیار زیادی است، چه رسد به یک حیوان آهسته که بسیار کند حرکت میکند و متابولیسم به شدت پایینی دارد.
شرح کامل این تحقیق در مجله Zoology منتشر شده است.