پخش زنده
امروز: -
مدیر عملیات تأمین و توزیع شرکت پخش فرآوردههای نفتی: تاکنون ۷ میلیون لیتر نفت سفید و همچنین گاز مایع در استانهای خراسان شمالی ،جنوبی ،رضوی و گلستان و مازندران توزیع شده تا در صورت قطع گاز با مشکل مواجه نشوند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما ، آقایان حسن نامی، رئیس سازمان مدیریت بحران کشور، جعفر سالاری نسب، مدیر عملیات تأمین و توزیع شرکت پخش فرآوردههای نفتی، نخعی، عضو کمیسیون انرژی مجلس شورای اسلامی، جولایی، مدیر مرکز راهبری شبکه گاز کشور و جلال ملکی، سخنگوی سازمان آتش نشانی با شبکه سراسری خبر در برنامه میز اقتصاد درخصوص بررسی وضعیت تمهیدات گازرسانی در جلسه ستاد بحران کشور گفتگو کرده اند.
سؤال: آقای نامی بفرمایید از آخرین مصوبات جلسه ستاد مدیریت بحران امروز و اینکه به هر حال قرار است برای آن پنج استانها خراسان ها، شمالی و جنوبی و رضوی و استانهای گلستان و مازندران که با بحران گاز روبرو شدند و با محدودیتهای گازی روبرو شدند قرار شد که چه اقداماتی انجام شود؟
حسن نامی: امروز ستاد ملی بحران به ریاست آقای دکتر وحیدی وزیر محترم کشور تشکیل شد مصوبات زیادی بود، ولی آنچه که بایستی ما دقت کنیم به استانهای معین اعلام شد که سریعاً البته از قبل هم آورده بودند سریعاً آمادگی بیشتر برای ارسال تجهیزات گرمایشی و همچنین احتمال مواد غذایی داشته باشند. به طور مثال ما پنج استان خراسانهای جنوبی و شمالی و رضوی استان گلستان و استان مازندران داریم که بحران سرما را دارند. استانهای معین این استانها تهران، البرز، قزوین، گیلان، قم، یزد، سیستان و بلوچستان و استان کرمان است. اینها آمادگی خودشان را اعلام کرده اند. اگرچه هنوز اعلام نشده است که ارسال کنید بعضی از استانها به صورت خودجوش به طور مثال استان مرکزی همین دیروز هزار دستگاه وسایل گرمایشی را ارسال کرده اند برای این استان ها. هم ملت عزیز ما هم سازمانهای مردم نهاد مرتباً تماس میگیرند که برای کمک رسانی آماده هستند.
سؤال: تصمیم خاصی گرفته شده است در جلسه امروز؟
حسن نامی: بله. بعضی از سازمانها به سازمان هلال احمر کمکهای خودشان را ارسال کرده اند و آمادگی بیشتر دارد در صورت نیاز این هلال احمرهای خود استانها هستند. یا اینکه فرض کنید مثلاً ۴ هزار و ۳۰۲ نفر ما اسکان اضطراری داشته ایم که این خودش رقم بزرگی است بیشتر این عزیزان جزء عزیزان عشایر ما بوده اند. همچنین رئیس ستاد ملی دستور داده است همانگونه که ستاد بحرانها به ریاست استانداران محترم تشکیل شده است حالا مدت ۷ روز یعنی ۲ روز قبل از مخاطره تشکیل شده است و آمادگی کامل را داشتند و استانداران محترم ما همیشه شبانه روزی درحال بررسی هستند با میران بحران به طور مثال شما زنگ میزنید شب، استان چهارمحال و بختیاری آقای دکتر حیدری کاملاً آمادگی دارد در مناطق درحال گردش هستند و حتی استانهایی که درگیر این کار نیستند مثل استاندار محترم ما در آذربایجان غربی، آقای دکتر معتمدیان یا آقای دکتر احمدزاده همیشه شبانه روزی آماده است. آقای دکتر قناعت در استان خراسان جنوبی آقای دکتر نظری در استان خراسان رضوی و آقای دکتر حسین نژاد و آقای دکتر زنگانه واقعاً و آقای دکتر حسینی پور در مازندران.
سؤال: آقای سالاری نسب الان روی بحث محدودیتهای گازی برای برخی از استانها اقدام شد برای سوخت جایگزین، بفرمایید چه اقداماتی در این حوزه انجام شده است و آیا انبارها تأمین شده است به اندازه کافی یا خیر؟
جعفر سالاری نسب: در رابطه با این مبحث افت فشار گاز و پیش بینیهایی که از قبل شده بود، ما هر سال این برنامه را داریم پیش بینی میکنیم که اگر اتفاقی افتاد آمادگی کامل را داشته باشیم. در خراسانهای شمالی و جنوبی و رضوی و گلستان و مازندران معینهای این استانها را تعیین کرده ایم و به اندازه کافی نفت سفید و گاز مایع را ما آماده تحویل داشته ایم. به فرمی که تا الان که من خدمت شما هستم ۷ میلیون لیتر نفت سفید در این استانهایی که عرض کردم توزیع شده است برای اینکه اتفاق خاصی ما نداشته باشیم.. همچنین گاز مایع را ما توزیع کرده ایم سیلندرها را هم از مراکزی که داشتیم از این استانهایی که عرض کردم خدمت شما، منتقل کرده ایم الان شرکت ملی پخش و پالایش پخش فرآوردههای نفتی آمادگی کامل را دارد برای توزیع و پشتیبانی در صورت قطع گاز در این استانهایی که ذکر شد.
سؤال: الان یک بحثی هم بود راجب به برخی از نانواییها در برخی از استانها دچار مشکل شده بودند برای آنها هم اقدامات خاصی انجام شده است؟
جعفر سالاری نسب: با هماهنگیهایی که مدیران استانی ما با فرمانداریها و مدیران محترم استانی گاز انجام داده اند نانواییهایی را مشخص کرده اند آنها را ما با کپسولهای گاز مایع مجهز کرده ایم سوخت مایع هم توزیع شد که اگر قطع گاز ادامه داشته باشد یا اینکه پیش بیاید بتوانیم مأموریت مان را انجام دهیم. الان این اتفاق افتاده است در مناطقی که به ما اعلام کرده اند ما سوخت را کلاً برده ایم ما قبل از اینکه قطعی گاز اتفاق بیفتد شب گذشته ما تا صبح توزیع نفت سفید و گاز مایع را داشته ایم هم برای صنایع. یک مطلبی را عرض کنم، با توجه به این افت فشارهایی که پیش میآید وقتی که گاز میرود صنایع هم به تبع جلتر از آنها قطع میکنند تا بتوانند خانگیها را تأمین کنند منا یک میلیون لیتر افزایش پیدا کرده است میزان تحویل مان به صنایع تا روز قبل از این افت فشارهایی که پیش آمد ما ۱۵ میلیون لیتر در روز در کل کشور صنایع را توزیع میکردیم که ۱ میلیون بابت این قطعی که پیش آمد توزیع را افزایش دادیم گلخانهها و مرغداریها وقتی گازشان قطع شد ما دیشب و روزهای قبل هم به همین ترتیب مدیران ما حضور پیدا کردند در استانهایی که دچار این موضوع شده بودند و توزیع را انجام دادند ما الان مخازن حتی غیر از فروشندگیهای خودمان مرغداریها و گلخانهها را هم تأمین کرده ایم و آماده بهره برداری هستند.
سؤال: آقای نخعی شما بعنوان عضو کمیسیون انرژی مجلس بفرمایید، البته شما نماینده هموطنان عزیزمان در خراسان جنوبی هم هستید اگر اطلاعاتی از منطقه دارید بفرمایید درحال حاضر وضعیت به چه صورت است و اینکه در مجلس چه اقدامات و هماهنگیهایی برای تأمین گازرسانی به استانهایی که با محدودیت گازرسانی روبرو هستند انجام شده است.
نخعی: ما در شرایط فعلی داریم مرتب رصد میکنیم شرایطی را که در کشور هست مناطقی که با این بحران مواجه شده اند بعضاً در برخی از مناطق کشور با همکاران خودمان هم در ارتباط هستیم مسئولین محترم و انشاالله در اولین فرصت هم جلساتی را در همین خصوص در کمیسیون انرژی حتماً برنامه ریزی خواهیم کرد برای بررسی ابعاد مختلف شرایطی که در کشور به وجود آمده است و طبیعتاً برنامه ریزیهای بعدی. قبل از اینکه آن نکته را اشاره کنم درخواستی از نامی داشته باشم و آن اینکه این رویههایی که تعریف شده است در استانها پروتکلهایی که درنظر گرفته شده است مثلاً اگر قرار است در بخشهایی از کشور به طور مشخص شمال و شمال شرق و شرق کشور که بیشتر با این بحران مواجه هستیم نکتهای درنظر گرفته بشود و یا دستورالعملی ابلاغ شده بعنوان نمونه اگر قرار است که اصناف و دانشگاهها و خوابگاههای دانشجویی تعطیل شوند این برای همه مناطق پیش بینی شود بعضاً گزارشاتی که به ما منعکس میشود این است که استانها و شهرهایی که در انتهای خط وجود دارند پروتکلها و این رویهها را رعایت میکنند، اما برخی از مناطق شهرهای بزرگ کمتر این را رعایت میکنند این نیاز دارد که نظارت بیشتری صورت بگیرد واقعاً اگر رویهای تعریف شده است این باید برای مشهد و بیرجند و بجنورد و تربت جام و نهبندان و سربیشه و همه این مناطق طبیعتاً باید به صورت یکسان اعمال شود و نیاز است که مدیریت بیشتری در این خصوص صورت بگیرد. ما متأسفانه در برخی از مناطق در استان خراسان جنوبی را، چون شما سؤال کردید، شب گذشته در برخی از روستاها با افت فشار مواجه شدیم برخی از منازل با افت فشار و قطعی گاز مواجه شدند در برخی از شهرستانها و این مسئله را واقعاً داشتیم.
سؤال: الان چطور؟
نخعی: الان درحال حاضر نه مشکل خاصی در آن مناطق نداریم، ولی به طور کلی بحث این است که ما با یک ناترازی در گاز مواجه هستیم که شمان هم اشاره کردید. یک ناترازی کلی داریم و یک ناترازی فصلی، یعنی این را باید تفکیک کنیم. ناترازی کلی ما ۲۵۰ میلیارد متر مکعب در سال گاز مصرف میکنیم و تقریباً همین عدد را هم داریم تولید میکنیم بنابراین خیلی در بحث ناترازی کلی چالش جدی را حداقل درحال حاضر مواجه نیستیم طبیعتاً اگر این رقم به مصرف ادامه پیدا کند در سالهای آتی حتماً دچار مشکلات جدی خواهیم شد، اما مشکل اصلی ما درحال حاضر که صحبت میکنیم بحث ناترازی فصلی است برای این باید بنشینیم و تدبیر کنیم و برنامه ریزی کنیم. یکی از اشکالات اساسی که وجود دارد بحث زیرساختهای ضعیف انتقال انرژی در کشور است. یعنی از شما بیایید کشور را به دو نیمه شمالی و جنوبی تقسیم کنید، منابع عمده گازی و انرژی ما به طور کلی در جنوب کشور است. ولی مصارف عمدتاً در شمال کشور است. الان شما ببینید در شمال شرق کشور واقعاً زیرساختهای انتقال انرژی بسیار ضعیف است موضوعی که بارها گفته شده تکرار شده و واقعاً انتظار است که از ظرفیتهای قانونی دولت استفاده کند.
سؤال: آقای نخعی ما ظرفیت قانونی هم داریم فکر میکنم تقریباً در ۸ سال گذشته ما خط لولهای را مصوب کرده بودیم که این خط لوله احداث شود از جنوب کشور به شمال کشور، اما متأسفانه در ۱۰ سال گذشته این اتفاق نیفتاده است. درخصوص آن اقداماتی که باید انجام میشده تا درحال حاضر با این شرایط روبرو نشویم مجدداً خدمت شما خواهیم بود.
ارتباط ما برقرار است با آقای جولایی مدیر مرکز راهبری شبکه گاز کشور، برای بینندگان از آخرین گزارش بفرمایید آخرین آمار و ارقام تولید و مصرف کشور و اینکه درحال حاضر کدام استانها از لحاظ گازرسانی با محدودیت بیشتری روبرو هستند؟
جولایی: همانطور که در جریان هستید در خبرهای گذشته هم اشاره شد، با توجه به این وضعیت شرایط جوی که ما الان در کشور داریم، سه عامل است که شدت، وسعت و مدت این سرما، وجود داشته است در کشور هر سه این عوامل باعث شده است که شبکه گاز علی الخصوص در ناحیه شمال و شمال غرب کمی تضعیف شود. اقدامات مشخصی را انجام داده ایم استفاده کردیم از تمام مان در تولید و انتقال گاز را به نقاط مختلف کشور فرستادیم خوشبختانه تا الان که صحبت میکنم شبکه ما پایدار است در تمامی نقاط، ولی در شبکه شمال و شمال شرق با توجه به نوع مصرف که بخاطر پایین آمدن و کاهش دمای مناطق است مصرف بالا رفته است و انتقالی که ما داریم به شبکه وارد میکنیم آن گازی را که وارد میکنیم طبیعتاً پاسخگوی نیاز مصرف آن منطقه نیست برای همین فشارها کمی پایین آمده است. دو منطقه با اقداماتی که طی ۴ شب گذشته انجام شده است، شبکه الان پایدار است شبکه پرفشار را عرض میکنم خوشبختانه شبکه اصلی در هیچ جایی قطع نشده است، ولی در بعضی از مناطق در نقاط انتهایی شبکه متأسفانه بخاطر اینکه کمی کاهش فشار را در شبکه اصلی هم داریم.
سؤال: الان مشخصاً میتوانید بگویید کدام شهرها یا کدام مناطق قطعی گاز دارند؟
جولایی: ما بیشتر در جنوب خراسان رضوی و خراسان جنوبی الان خیلی داریم تلاش میکنیم که شبکه را حفظ کنیم مصرف، چون در قسمت شمالی خراسان زیاد است طبیعتاً باید فضای جنوبی را از سرشاخهها.
سؤال: شما حتماً تلاش میکنید، اما میشود بفرمایید دقیقاً کدام مناطق قطع است؟
جولایی: مناطق جنوب خراسان رضوی قطع نیست مثل تربت جام است سمت بیرجند است سمت طبس است آنجاها با کاهش فشار در شبکه اصلی مواجه هستند.
سؤال: افت فشار را دارید که باعث قطع گاز به مشترکان میشود.
جولایی: در داخل شهرها یعنی بعد از دی جی اسها با توجه به نوع فشاری که الان شهرها دارند بعضی از نقاط این شهرها دچار قطعی گاز شده اند که بلافاصله همکاران ما میروند یا از طریق جایگزینی سوخت یا از طریق برقراری مجدد گاز اقدام میکنند.
سؤال: سازمان هواشناسی پیش بینی کرده است که تا اواسط هفته آینده ما این ماندگاری هوای سرد را داریم پیش بینی شما چه است برای گازرسانی در هفته آینده؟
جولایی: کاری که الان ما داریم انجام میدهیم در شبکه شمال شرق، چون وضعیت واقعاً با همین فشار قابلیت مدیریت است ما انتقال حداکثری را به منطقه داریم انجام میدهیم کاری که همکاران من دارند در دیسپاچینگ انجام میدهند این است که شهرها را با توجه به نیازشان گاز ارسال میکنیم فشارها را در مناطق مختلف بالا میبریم و بعد به یک منطقه دیگر میرویم و برای افزیش فشار اقدام میکنیم.
سؤال: یعنی مدیریت داخل هر استان هم خیلی مهم است؟
جولایی: بله ما باید این را به صورت شهر به شهر انجام دهیم الان، یعنی مدیریت استانی دیگر خارج شده است، چون باید شهر به شهر را پوشش دهیم که دچار قطعی در شبکه اصلی نشویم.
سؤال: یک نکتهای هم که در برخی از رسانهها مطرح شده بود یک ابهامی بود دوست داریم این ابهام را برای مردم برطرف کنید. به هر حال ما قراردادهایی داریم برای صادرات گاز، یک صحبتهایی مطرح میشد که به هر حال حاشیههایی را ایجاد میکردند که شاید ما همچنان صادرات گاز داریم از این موارد، میشود برای بینندگان بفرمایید درحال حاضر کشور ما صادرات گاز دارد یا خیر؟
جولایی: بله ما صادرات گاز داریم، ولی دو تا مورد اینجا باید مطرح شود احتیاج به توضیح بیشتر دارد من در همین حد میگویم، شبکهای که در واقع ما از آنجا داریم گاز را صادر میکنیم با شبکهای که در داخل مشکل داریم متفاوت است یعنی ارتباطی با همدیگر ندارند. ما آنجا صادرات را هم صفر کنیم کمکی به شبکه شمال و شمال شرق ما نمیکند. من در این جمله میگویم اگر توضیح بیشتری بود عرض میکنم.
سؤال: منظور این است که از آن شبکه نمیتوانیم کمکی به این شبکه کنیم؟
جولایی: خیر. شبکهها از آن شبکه جدا است شبکه شمال غرب و شبکه غرب کشور با شبکه شمال شرق کشور متفاوت است.
سؤال: آقای وحیدی امروز در جلسه ستاد مدیریت بحران گفتند که بهتر است که مردم تغییر در شیوه مصرف ایجاد کنند به نظر شما بهترین تغییری که مردم میتوانند ایجاد کنند چه است؟
جولایی: کاملاً صحبت صحیحی انجام دادند جناب آقای وزیر، چون ما الان نیاز داریم که از داخل خود شهرها کنترل مصرف انجام شود که ما بتوانیم گاز را به راحتی منتقل کنیم. روشهای خیلی سادهای است الان به طور مثال میشود یک بخاری را هر خانهای بیاید کاهش دهد همین بخاری کم کردن اش شاید در کل کشور یا در آن منطقه شمال شرق راحت بین ۱۰ تا ۱۵ متر مکعب به ما کمک کند و این مسئله کاملاً مرتفع خواهد شد.
سؤال: ممنون از شما. فکر میکنم که همانطور که کرونا یک مقدار سبک زندگی ما در بهداشت تغییر داد این بحث محدودیتهای گازی هم باعث شود که یک مقداری ما در سبکه مصرف انرژی مان اصلاح کنیم. آقای نامی خود شما در صحبتها اشاره کردید قبلاً پیش بینی شده بود این موارد و این وضعیت برودت هوا و محدودیتهای گازی، شما چه اقداماتی قبل از اینکه برسیم به این نقطه انجام دادید و چه اقداماتی در زمان این محدودیتها انجام داده اید.
حسن نامی: با توجه به اینکه هواشناسی اعلام کرده بود توده سردوارد کشور ما خواهد شد ما چهار روز قبل به ستادهای بحران استانها طی دستورالعملی چگونگی مقابله با این بحران را صادر کرده بودیم و دقیقاً این دستورالعملها الان درحال اجرا هستند. مستحضرید که شاید ۱۴ سال پیش ما سرمایی را در کشور داشتیم نه به این میزان، حداکثر منفی ۱۱ شد آن هم در برخی محدود مناطق جغرافیایی کشور ما و قبلاً از سال ۱۳۵۰ من یک مورد بگویم خدمت شما، سال پربارش بخصوص در زمینه برف داشتیم که در برخی از مناطق ارتفاع برف به ۶ تا ۸ فوت رسید ضمناً ما در آن سال ما ۴ هزار و ۱۲۲ نفر در ایران کشته دادیم. یعنی سوابق بین اینها ما دیگر به این شدت برودت نداشته ایم تا در سالجاری، خوشبختانه، چون ملت ما یک ملت همراه هستند حتماً عزیزان ما در شبکه توزیع گاز و بعد این را درک کرده اند به محض اینکه صداوسیما از مردم درخواست کرد مصرف گاز و برق را پایین بیاورند کاملاً این در شبکه خودش را نشان داده است و دربحرانهای گذشته اینکه واقعاً ما قدردان این مردم عزیز هستیم نشان داد که چگونه در بحرانها مردم متحد و هماهنگ و برای کمک رسانی به هموطنان شان کاملاً آمادگی دارند. ما قدردانی میکنیم. یک موردی که شما فرمودید که آقای دکتر وحیدی رئیس ستاد ملی بحران فرمودند، خب باید کاهش دهیم یعنی باید مصرف بهینه داشته باشیم. یک جهت دیگر هم آقای رئیس جمهور دستور دادند به معاونت علمی و فناوری ریاست جمهوری و تمامی شرکتهای دانش بنیان که بیایند روی تولید وسایل کاهنده گاز و برق کار کنند این کار دارد الان کار میشود.
سؤال: الان تجهیزاتی ساخته شده است در دنیا که همین گرما را میدهد، ولی با ۱۰ برابر انرژی کمتر.
حسن نامی: ضمناً ما یک همایش ایران قوی را داریم در روزهای ۲۵ و ۲۶ و ۲۷ بهمن ماه، که ۳ هزار متر سالن است نمایشگاهی به همین شرکتهای فناور اختصاص داده شده است که هم این تجهیزات را به نمایش بگذاریم و هم بتوانم وسایل جدیدی را که شرکتهای عزیز و بسیار ارزنده دانش بنیان ما تولید کرده اند در زمینه بحران، به دید عموم بگذاریم تا همه استانها بتوانند از این وسایل استفاده کنند.
سؤال: آقای سالاری نسب راجب به بحث سوخت جایگزین صحبت کردید در استان ها، اما برخی جایگاهها مثل جایگاههای عرضه گاز طبیعی و سی ان جی در برخی استانها مثل همین استان خراسان رضوی به علت کسری گاز تعطیل شده اند بفرمایید در این حوزه چه اقداماتی انجام داده اید و اینکه تا چه زمانی قرار است که اینها به روال قبل برگردند و با یک سامانه و سیستم پایداری روبرو باشند؟
جعفر سالاری نسب: یک هماهنگی بسیار بالایی در وزارت نفت ایجاد شده است بخصوص مابین شرکت ملی پالایش پخش و شرکت ملی گاز، ما این هماهنگی را روزانه داریم و مباحث مطرح میشود و نکاتی که باید رو آن دقت شود رویش کار میشود. این بحث سی ان جی یکی از آن موارد است. با توجه به اینکه قرار بود که شبکه در شمال شرق کشور حفظ شود ناچار بودند که صنایع کوچک ازجمله همین سی ان جیها را گازشان را قطع کنند تا بتوانیم گاز خانگی را تأمین کنیم. وقتی این گاز قطع میشود میبایست ما سوخت جایگزین را مطرح میکردیم ما قبل از دیماه پیش بینی مان این بود که برای زمستان کاهش مصرف بنزین داشته باشیم. حول و هوش ۲۳ و ۴ دهم مصرف سوخت خودروهای شخصی ما در کشور سبدش سی ان جی است با توجه به اینکه این مصرف بالایی هم در استانهایی که خدمت شما عرض کردم ما در رابطه با بحث بنزین داریم کمک میکنیم ما سی ان جی.. این قطع سی ان جی را باید جایگزین آن را با بنزین حمل میکردیم و تحویل میدادیم که یک فشار مضافی را به سیستم شرکت ملی پالایش پخش میآورد. الان مصرف روزانه ما میانگین در کشور برای بنزین معمولی با توجه به اینکه ما سی ان جی را از دست داده ایم، خب تأمین هم شد به ...
سؤال: یعنی از قبل برنامه ریزی کردید.
جعفر سالاری نسب: قبل از اینکه این اتفاقات بیفتد ما جلسات زیادی داشتیم هم خدمت جناب آقای وزیر محترم با حضور مدیرعامل محترم شرکت ملی پالایش پخش و گاز و معاونتهای دیگر این هماهنگیها میشد و پیش بینیهای لازم شده بود حتی ما از یکماه قبل پیش بینی میکردیم که احتمال دارد با توجه به این سرماهایی که بیاید با توجه به پیش بینیهای هواشناسی ما باید نفت سفید را منتقل میکردیم نفت سفید را منتقل کردیم در انبارهای شمال شرق و شمال و مرکز کشور...
سؤال: پس در نهایت الان بنزین جایگزین شده است بخاطر آن در جایگاههایی که سی ان جی شان قطع است و در نهایت فکر میکنید که جایگاهها دوباره چه زمانی وصل شود؟
جعفر سالاری نسب: همین مصرف ۱۰۵ میلیونی که ما در کشور داریم بابت بنزین یعنی اینکه ما داریم جبران میکنیم سی ان جی که قطع شده است با توجه به پایداری شبکه وقتی شبکه پایدار شد انشاالله این سرما، مدیریت این قسمت از کار با شرکت ملی گاز است وقتی شبکه پایدار شود و بتواند گاز را به ما در جایگاه سی ان جی بدهد، ما عملیاتی میکنیم، ولی تا آن موقع ما با بنزین جبران خواهیم کرد.
سؤال: آقای نخعی ما در صحبت هایمان بحث داشتیم سر اینکه اصلاً چرا باید به این شرایط برسیم بعد با کارشناسان که صحبت میکنیم میگویند که بله ما تولید انرژی مان در جنوب کشور است بیشتر مصرف مان در شمال کشور است خب طبیعتاً باید یک خط لولهای سالهای گذشته کشیده میشده که انجام نشده است حالا یک نکته دیگری که وجود دارد بحث خود انرژیهای تجدیدپذیر است یعنی ما هم یک اقداماتی در این حوزه باید انجام میشده که نشده است و نمایندههای مجلس مردم توقع دارند روی این موضوع نظارت کنند الان در لایحه بودجه ۱۴۰۲ هم که آمده انرژیهای تجدیدپذیر در اولویت قرار نگرفته اند، بفرمایید برای این حوزه چه برنامهای دارید؟
نخعی : بحث مفصلی است من وارد آن نمیشوم. راجب به بحث عبور از این پیک مصرفی که بعضاً در زمستانها با آن مواجه میشویم یکی همین نکتهای بود که حضرتعالی اشاره کردید بحث زیرساخت انتقال انرژی یا همان خط لولهای که شما اشاره کردید به مناطق شرقی و شمال شرق کشور که اتفاقاً ظرفیت قانونی اش را هم داریم ماده ۱۲ قانون رفع موانع تولید رقابت پذیر ظرفیت مناسبی است که دولت میتواند برای این مسله برنامه ریزی کند نکته دیگری که نباید از آن غفلت کنیم و حتماً باید روی آن کار کنیم بحث ذخیریه سازی گاز است نکتهای که تمام دنیا رفته به سمت آن، کشورهایی که یا منابع گازی زیادی دارند مثل روسیه، مثل قطر، مثل کانادا، یا کشورهایی که مصرف کنندگان عمده گاز هستند مثل اتحادیه اروپا اینها رفته اند به این سمت، متوسط ذخیره سازی گاز در دنیا ۱۰ درصد است در این کشورهایی که اشاره کردم حداقل ۲۰ درصد است، ولی متأسفانه در کشور ما با این کارهایی که در چند سال اخیر انجام شد...
سؤال: فرصت تمام است فقط در حوزه تجدیدپذیرها هم بفرمایید.
نخعی: حداکثر ما رسیده ایم به ۱ و نیم درصد و این اصلاً مناسب نیست تجدیدپذیرها از این منظر که ما باید سبد انرژی کشور را متنوعتر کنیم یعنی همه بار نباید روی دوش گاز باشد حتماً ما باید بحث تجدیدپذیرها را به آن بپردازیم در لایحه بودجه ۱۴۰۱ پیشنهاداتی دولت داشت مجلس کمک کرد هم در تبصره ۶ و هم در تبصره ۱۴ موارد بسیار خوبی پیش بینی شده است الان هم این گله مندی را ما از دولت داریم که متأسفانه در لایحه ۱۴۰۲ پیش بینی خاصی را.
سؤال: پس قاعدتاً میطلبد که در این حوزه ورود کنید به هر حال بودجه درحال تنظیم و در مجلس در دسترس نمایندگان است.
نخعی: انشاالله امسال ما در لایحه بودجه ۱۴۰۲ کمکی که کردیم به بخش تجدیدپذیرها در سال گذشته امسال حتماً تلاش میکنیم که این را تقویت کنیم تا سبد انرژی کشورمان متنوعتر شود نسبت به شرایط فعلی..
سؤال: ممنون. یک نکتهای که وجود دارد الان با توجه به اینکه فضا فضای سردی است بسیاری از هموطنان مان سعی میکنند صرفه جویی کنند آن پویش یک خانه یک اتاق گرم هم راه اندازی شده است، اما این باید همراه باشد با رعایت همه موارد ایمنی، ما گزارشهایی داریم از گازگرفتگی هموطنان مان، برای همین ارتباط برقرار کردیم با آقای ملکی سخنگوی سازمان آتش نشانی تا در حد یک دقیقه به هموطنان مان هشدار بدهند در این خصوص که چه مواردی را رعایت کنند تا دچار گازگرفتگی نشوند.
ملکی: من خیلی نگران این مسئله هستم که در این بحرانی که اتفاق افتاده است وقتی سوختهای فسیلی مثل نفت و گاز کپسول دارد توزیع میشود امیدوارم که شهروندان گرامی طرز استفاده از اینها را بلد باشند یعنی اگر قرار است که یک وسیله گرمایشی یا غیر گرمایشی شعله داری بیاید وسط اتاق قرار بگیرد مثل بخاریهای نفتی و بخاریهای گازسوز که معمولاً اینها دودکشی برای خروج آلایندهها به بیرون ندارد حتماً باید مسیر مناسب برای خروج این آلایندهها را درنظر بگیرند به همین صورت با توجه به اینکه این وسایل شعله دارند وقتی میگوییم درب و پنجرهها را ببندید تأکید کنید که بستن درب و پنجره به معنای مسدود کردن تمام راهها نیست در حد خیلی کم بین پنجره یا زیر درب آنجایی که راه به فضای بیرون دارد باز باشد که یک مقداری هوا به داخل بیاید تا این شعلهای که هست باعث انتشار گاز مونوکسید کربن و خدایی ناکرده آسیب به شهروندان نشود.