پخش زنده
امروز: -
عوض القرنی به جرم داشتن حساب توئیتر و استفاده از واتس آپ برای به اشتراک گذاشتن اخبار و نظرات خصمانه نسبت به پادشاهی سعودی محکوم شناخته شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ پایگاه اینترنتی روزنامه گاردین نوشت: بر اساس اسناد دادگاهی که به رویت روزنامه گاردین رسیده است، یک استاد برجسته حقوق طرفدار اصلاحات در عربستان سعودی به اتهام جرایمی از جمله داشتن حساب کاربری در توئیتر و استفاده از واتساپ برای به اشتراک گذاشتن اخباری که نسبت به پادشاهی سعودی خصمانه قلمداد میشود، به اعدام محکوم شد.
بازداشت عوض القرنی، ۶۵ ساله در سپتامبر سال ۲۰۱۷ نشان دهنده آغاز سرکوب مخالفان توسط محمد بن سلمان بود که تازه به عنوان ولیعهد عربستان معرفی شده بود.
ناصر، پسر القرنی، جزئیات اتهامات وارده علیه وی را در اختیار گاردین قرار داد. ناصر سال گذشته از عربستان سعودی فرار کرد و اکنون در انگلیس زندگی میکند و به دنبال پناهندگی است.
القرنی در رسانههای تحت کنترل عربستان سعودی به عنوان یک مبلغ خطرناک معرفی شده، اما به گفته مخالفان، او یک روشنفکر مهم و خوش آوازه است که دنبال کنندگان زیادی در شبکههای اجتماعی از جمله ۲ میلیون دنبال کننده در توئیتر داشت.
حامیان حقوق بشر و مخالفان سعودی که در تبعید زندگی میکنند، هشدار داده اند که مقامات پادشاهی سعودی درگیر سرکوب شدید و تازهای علیه افرادی هستند که منتقد دولت عربستان به شمار میروند. سال گذشته، سلما الشهاب، دانشجوی دکترا در دانشگاه لیدز (انگلیس) و مادر دو فرزند، به علت داشتن حساب کاربری در توئیتر و دنبال کردن مخالفان و بازنشر توئیتهای آنها، به ۳۴ سال زندان محکوم شد. نورا القحطانی، زن دیگر، به علت استفاده از توئیتر به تحمل ۴۵ سال زندان محکوم شد.
بر اساس این گزارش، اسناد دادستانی که ناصر القرنی به اشتراک گذاشته است، نشان میدهد که استفاده از شبکههای اجتماعی و سایر ارتباطات در پادشاهی عربستان از ابتدای ولیعهدی شاهزاده محمد بن سلمان جرم انگاری شده است.
دولت سعودی و سرمایه گذاران تحت کنترل دولت به تازگی سهام مالی خود در پلتفرمهای رسانههای اجتماعی آمریکا از جمله توئیتر و فیس بوک و شرکتهای سرگرمی مانند دیزنی افزایش داده اند. شاهزاده الولید بن طلال، سرمایه گذار سعودی، دومین سرمایه دار بزرگ توئیتر بعد از تسلط ایلان ماسک بر این رسانه اجتماعی است. خود این سرمایه گذار در سال ۲۰۱۷ در جریان پاکسازی به اصطلاح ضد فساد به مدت ۸۳ روز در بازداشت بود. به اذعان شاهزاده الولید، او در پی "تفاهمی" محرمانه با دولت سعودی آزاد شد.
صندوق ثروت عمومی عربستان سعودی، صندوق سرمایه گذاری عمومی، سهام خود را به طور جداگانه در فیس بوک و متا، شرکت مالک شبکههای اجتماعی فیس بوک و واتساپ افزایش داده است.
همچنین بر اساس این گزارش، در ترجمهای از اتهامات القرنی که با مجازت اعدام روبروست، این استاد حقوق اعتراف کرده است که از حساب کاربری خود در شبکههای اجتماعی به نام (awadalqarni) برای بیان نظرات خود در هر مناسبت استفاده کرده است. در این اسناد همچنین آمده است که او به شرکت در چتهای واتساپ "اعتراف" کرده است و نیز به شرکت در ویدئوهایی متهم شده که در آن از اخوان المسلمین تمجید کرده است. استفاده آشکار القرنی از تلگرام و ایجاد حساب کاربری در تلگرام نیز از جمله اتهامات وارده به وی است.
جید بسیونی، وکیل در بخش خاورمیانه و شمال آفریقا در گروه حقوق بشری ریپریو گفت: پرونده القرنی با فرایندی مطابقت دارد که این گروه دریافته است که محققان و دانشگاهیان به دلیل انتشار توییتها و بیان نظرات خود با مجازات اعدام در عربستان روبرو میشوند.
بسیونی افزود: پادشاهی سعودی به دنبال ارائه تصویری در عرصه بین المللی در مورد سرمایه گذاری در فناوری، زیرساختهای مدرن، ورزش و سرگرمی بوده است. اما در عین حال، این کاملا با مواردی که شاهد آن هستیم و دستگاه قضایی تحت هدایت محمد بن سلمان که خواستار کشته شدن مردم به خاطر عقایدشان، انتشار توئیت و به خاطر گفتگوهایشان است، منافات دارد.
در آمریکا، شرکتهایی که عربستان سرمایه گذاریهای عظیم در آن دارند یا سایر شرکتها در عربستان به سوالات عموم درباره رفتار عربستان با مخالفان یا زندانی کردن کاربرانشان پاسخی نداده اند.
در ادامه این گزارش آمده است: احمد المطیری (که احمد الجبرین نیز مشهور است) شهروند سعودی که به عدم ثبت اطلاعات به عنوان یک عامل خارجی متهم شده است او به دست داشتن در توطئه ۲۰۱۴-۲۰۱۵ برای نفوذ در توئیتر از طرف دولت سعودی و سرقت اطلاعات محرمانه کاربران متهم است. او پس از فرار از بازداشت در آمریکا از سوی اف بی آی، یک فراری شناخته شده است. گمان میرود این نقض قوانین منجر به اخراج حداقل یکی از کاربران توئیتر به نام عبدالرحمن السدحان شده است که گفته میشود از حسابی با محتوای طنز برای تمسخر دولت سعودی استفاده کرده است. او بازداشت و ناپدید شد و بعدا به چندین دهه حبس محکوم شد.
همچنین براساس این گزارش، مخالفان عربستان ساکن آمریکا این هفته مطلع شدند که ابراهیم الحسین- تبعه عربستانی که در آمریکا زندگی میکرد و پس از متهم شدن به آزار و تهدید افراد ساکن آمریکا و کانادا - به گناه خود اعتراف کرد- و پس از گذراندن یک دوره محکومیت کوتاه به عربستان بازگردانده شده است. یکی از قربانیان، الحسین پستی را به اشتراک گذاشت مبنی اینکه یک حساب متعلق به ابراهیم الحسین در پی آزادی از زندان به دنبال ارتباط با وی بوده است.
گاردین در پایان، نوشت: دولت عربستان به درخواستها برای اظهارنظر در این باره پاسخ نداده است.