پخش زنده
امروز: -
دانشمندان «دانشگاه لوند» شکل نادری از اتصال آنتی بادی کشف کرده اند که منجر به پاسخ ایمنی موثر علیه باکتری «استرپتوکوک گروه A» میشود.
به گزارش خبرگزاری صداو سیما، نتایج تحقیقات توضیح میدهد که چرا بسیاری از واکسنهای استرپتوکوک گروه A شکست خورده اند.
به گفته محققان، استرپتوکوکهای گروه A راههای مختلفی برای فرار از دستگاه ایمنی بدن دارند و میتوانند گلودرد استرپتوکوکی، مخملک، سپسیس، آبله خوکی و عفونتهای پوستی ایجاد کنند.
آنتی بیوتیکها در حال حاضر علیه این باکتریها عمل میکنند، اما اگر مقاوم شوند، تهدید بزرگی برای سلامت عمومی خواهند بود.
یکی از استراتژیهایی که جامعه علمی برای یافتن راههای جدید مبارزه با عفونتهای باکتریایی از آن استفاده میکند، ایجاد آنتی بادیهای جستجوگر هدف است که به موجب آن آنتی بادیهایی که دستگاه ایمنی بدن در صورت عفونت تولید میکند، نقشه برداری شده و تأثیر آنها بر دستگاه ایمنی مورد مطالعه قرار میگیرد.
میتوان آنتی بادیهایی را شناسایی کرد که برای درمان پیشگیرانه و هم برای درمان در طول عفونت مداوم مورد استفاده قرار میگیرند.
مطالعه جدید روش غیرمنتظرهای را نشان میدهد که آنتی بادیها با استرپتوکوکهای گروه A و به طور خاص نحوه اتصال آنها به مهمترین پروتئین باکتریایی یعنی پروتئین M در سطح سلول واکنش میدهد.
پونتوس نوردنفلت (Pontus Nordenfelt) یکی از پژوهشگران این مطالعه گفت: ما دریافتیم که این اتفاق به گونهای رخ میدهد که قبلاً هرگز شرح داده نشده است.
به طور معمول، یک آنتی بادی از طریق یکی از دو بازوی Y خود به پروتئین هدف خود در یک مکان متصل میشود، صرف نظر از اینکه کدام یک از دو بازو برای اتصال استفاده میشود. اما چیزی که ما دیدیم این است که دو بازوی Y میتوانند دو مکان مختلف را در یک پروتئین هدف شناسایی کرده و به آن قلاب کنند.
این موضوع بدان معنی است که دو بازوی آنتی بادی میتوانند به دو مکان مختلف در یک پروتئین هدف متصل شوند. به نظر میرسد که این نوع اتصال برای محافظت مؤثر مورد نیاز است و میتواند توضیح دهد که چرا بسیاری از تلاشها برای واکسن ناموفق بوده است. همچنین میتواند دلیلی برای فرار باکتریها از سیستم ایمنی باشد.
نوردنفلت توضیح میدهد: مدتهاست که مشخص شده است که پروتئین M باکتری استرپتوکوک اهمیت زیادی برای چگونگی ایجاد بیماری در بدن دارد.
یافتن آنتی بادی که به این پروتئین متصل شود و در نتیجه آن را به سیستم ایمنی نشان میدهد، میتواند از عفونت سلولهای بدن توسط باکتری جلوگیری کند. از آنجایی که میدانیم بدن انسان میتواند با عفونت مبارزه کند، چنین آنتی بادیهایی وجود دارند، اما یافتن آنها دشوار است.
محققان روی بررسی آنتی بادیها در بیماران سابق استرپتوکوک A متمرکز شده و موفق شدند سه آنتی بادی مونوکلونال را در یک بیمار که از عفونت بهبود یافته بود، شناسایی کنند.
آنتی بادیهای مونوکلونال کپیهای یکسانی از یکدیگر هستند و در این مورد یک پروتئین واحد از استرپتوکوکهای گروه A را هدف قرار میدهند. مشخص شد که آنتی بادی با مکانیسم اتصال تازه کشف شده، یک پاسخ ایمنی قوی در برابر باکتری ایجاد میکند.
وائل بهنان (Wael Bahnan) یکی دیگر از محققان این مطالعه، گفت: این یافته فرصتهای جدیدی در جلوگیری از شکست واکسن در برابر این باکتری ایجاد میکند و به این معنی است که آنتی بادی مونوکلونال که ما استفاده کردیم، پتانسیل محافظت در برابر عفونت را دارد. شرح کامل این پژوهش در مجله EMBO Molecular Medicine منتشر شده است.