پخش زنده
امروز: -
مقامات ژاپن نگران الگوبرداری چین از اقدام نظامی روسیه در اوکراین است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ به نقل از شبکه تلویزیونی سی بی سی کانادا، باتوجه به سابقه جنگ اوکراین و اقدامات روسیه، حالا ژاپن نگران تکرار تجربه روسیه ازجانب چین است و به همین علت خودش را به غرب نزدیکتر میکند.
فومیو کیشیدا نخست وزیر ژاپن در سخنانی به شدت هشدار داده و گفته است امروز نوبت اوکراین شده و ممکن است فردا در خاوردور چنین اتفاقی رخ دهد. وی این سخنان را در مصاحبهای با روزنامه واشنگتن پست مطرح کرد. این سخنان درحالی مطرح میشود که نخست وزیر ژاپن به پنج کشور عضو گروه هفت سفر میکند. او امروز به لندن رفت. او و راشی سوناک نخست وزیر انگلیس، پیمان بزرگ دفاعی امضاء کردند که به موجب آن، اجازه داده میشود نیروهای نظامی هریک از این دو کشور در کشور دیگر مستقر شود. جاش روگین که تحلیلگر مسائل بین المللی و ستون نویس روزنامه واشنگتن پست است کمی پیش از سفر نخست وزیر ژاپن با او به گفتگو پرداخته است. جاش روگین از واشنگتن با ما همراه شده است.
یکی از عللی که درباره این مسئله صحبت میکنیم آن است که نخست وزیر ژاپن همین حالا در حال حرکت به سمت کانادا است. در حالی که همه این اتفاقات در حال رخ دادن است، ژاپن توان نظامی خود را به بیشترین مقدار از زمان جنگ جهانی دوم تاکنون افزایش داده است. نخست وزیر ژاپن چند روز پیش در مصاحبه با شما بیان کرد که امروز نوبت اوکراین است و ممکن است فردا نوبت خاوردور باشد. این سخنان هشداری بسیار جدی است. لطفا درباره علل ترس وی برای ما توضیحاتی بفرمایید.
۰۱:۰۰
جاش راگین تحلیلگر روزنامه واشنگتن پست: ژاپن، مانند بسیاری از کشورهای جهان، در حال خروج از سه سال انزوای تحمیلی مربوط کووید است. وقتی ژاپنیها به اطراف خودشان نگاه میکنند میبینند که جهان تغییر کرده و محیط راهبردی کاملاً با سال ۲۰۲۰ متفاوت شده است. آنها شاهد این هستند که چین و کره شمالی در حال انباشته کردن زرادخانههای نظامی هستند که ژاپنیها نمیتوانند آن را تحمل کنند. ژاپنیها میبینند که چه وضعی بین روسیه و اوکراین پیش آمده است. با همه این اوصاف، جمع بندی ژاپنیها این است که هر بازدارندگی که از آن سخن گفته میشد و هر عاملی که گفته میشد مانع از حمله دیکتاتورها به دموکراسیها میشود، ظاهراً درست نیست و ظاهراً دیکتاتورها به دنبال حمله به دموکراسیها هستند و اگر روسیه میتواند این کار را انجام دهد، چین نیز میتواند این کار را انجام دهد. به همین علت، ژاپن این تصمیم بزرگ را اتخاذ کرده است که شش دهه انفعال گرایی نسبی را کنار بگذارد و بودجه دفاعی خودش را دوبرابر افزایش دهد و از غرب بخواهد که در این مسیر اقدامات فوری و جدی با ژاپن همراهی کند، زیرا ژاپنیها میترسند که اگر روسیه بتواند به اوکراین حمله کند، چین نیز میتواند به تایوان حمله کند و ژاپن باید اماده باشد تا با تجهیزاتی که در اختیار میگیرد بتواند از جنگ جلوگیری کند.
راگین در پاسخ این سئوال که شما برای نگارش مقاله خود با ناظران بسیاری صحبت کرده اید. آیا حس میکنید نخست وزیر و دولت ژاپن این نگرش را دارند یا این که چنین نگرشی به صورت گسترده در ژاپن وجود دارد؟ گفت: نتایج نظرسنجیها در ژاپن نشان میدهد که اکثریت مردم ژاپن از این اقدام دولت حمایت میکردند. درنظرسنجیهای مختلف حدود ۵۵ تا ۶۰ درصد مردم ژاپن چنین دیدگاهی را بیان داشته اند. آنچه تعجب آور است این است که این کار را دولتی انجام میدهد که هدایت آن برعهده کیشیدا است. این نخست وزیر ژاپن از جناح لیبرال حزب حاکم است. شینزو آبه نخست وزیر ترور شده ژاپن این کار را برنامه ریزی کرده بود. وقتی نخست وزیر تندروی ژاپن میخواست بار دیگر توان نظامی کشورش را ارتقاء دهد، مخالفتهای زیادی صورت میپذیرفت، اما باتوجه به اینکه کیشیدا ازجناب صلح طلب حزب حاکم است، این امکان را دارد که بتواند این سیاست را بدون مخالفتهای جدی پیش ببرد.
وی افزود: نکته اصلی این است که مردم ژاپن ترسیده اند. آنها میترسند که اتفاقی که در اروپا رخ میدهد به آسانی در خاوردور نیز رخ دهد و آنها برای چنین وضعی آماده نباشند. درنتیجه، آنها با اکراه از اقدام دولت در دو برابر کردن بودجه دفاعی حمایت میکنند که کار آسانی نیست. ژاپنیها به کشورهای غربی و بویژه آمریکا و انگلیس و آمریکا و دیگر کشورهای عضو گروه هفت چشم دوخته اند که کیشیدا به آنجا سفر میکند و از این کشورها میخواهند تا به این سرمایه گذاریهای ژاپن (در حوزه نظامی) کمک کنند، زیرا باتوجه به توسعه بسیار زیاد توان نظامی چین، ژاپن به تنهایی نمیتواند این کار را انجام دهد. مسئله این است که آیا دیگران به ژاپن در این مسیر کمک کنند یا خیر.
جاش راگین در پاسخ این سئوال که قرار است امشب نخست وزیر ژاپن به کانادا برسد. بخش قابل توجه برنامه این سفر فردا خواهد بود. باتوجه به نکاتی که شما گفتید، کانادا باید چه انتظاری داشته باشد؟ گفت: فکر میکنم کانادا باید انتظار داشته باشد که نخست وزیر ژاپن بخواهد سخنانی در حمایت از نظم بین المللی لیبرالی بیان کند که از زمان جنگ جهانی دوم، کمابیش شالوده صلح و امنیت جهانی را تشکیل داده است. ژاپنیها احساس میکنند چین و روسیه و کره شمالی این نظم را تهدید میکنند. ژاپنیها از قدرتهای متوسط ازقبیل فرانسه و انگلیس و کانادا تا به آنها ملحق شوند، زیرا چین بسیار بزرگ و قوی و ثروتمند است و ژاپن به تنهایی نمیتواند درمقابل آن قرار بگیرد. اگر چین بزرگترین قدرت اقتصادی و نظامی جهان شود، اوضاع متفاوت خواهد بود. به همین علت، به نفع همه ما است که همسو باشیم. هدف این نیست که جنگ راه بیندازند بلکه هدف این است که مانع از وقوع جنگ شوند. به نظر ژاپنی ها، تنها راه تحقق این هدف این است که برای جنگ آمادگی باشد تا چین حتی به این فکر نکند که بخواهد گزینه جنگ را امتحان کند.
جاش راگین در پاسخ این سئوال که کانادا اخیراً راهبرد خودش را برای حوزه اقیانوس آرام و هند منتشر کرده است. دولت کانادا یا دستکم بخشهایی از دولت کانادا به این مسئله فکر میکند و شامل اقداماتی ازقبیل افزایش حضور نظامی در منطقه و بویژه اعزام یک سری شناور دیگر به منطقه است. میخواهم مردم کانادا باید به این بازآرایی کشورها که شما از آن صحبت میکنید چگونه نگاه کنید آنهم درحالیکه کانادا به جایگاه خودش در منطقه مذکور در جهان فکر میکند. گفت: به نظرم موضع کانادا در این زمینه شبیه بسیاری از کشورهای اروپایی است. این کشورها ازنظر اقتصادی به چین وابسته هستند. افراد زیادی در پایتختهای کانادا و امریکا وجود دارند که افزایش تنش با چین را به نفع کشورهایشان نمیدانند. در عین حال، بی توجهی به مشکلات سبب نمیشود این مشکلات از بین برود. اگر حزب کمونیست چین مصمم است به اقدامات تهاجمی و سرکوبگرانه و توسعه طلبانه مبادرت کند و صلح و ثبات آسیا را تهدید کند، این وضعیت بر کانادا نیز تاثیر میگذارد، زیرا اگر چین به تایوان حمله کند، اقتصاد جهانی نابود خواهد شد و کانادا به مراتب بدتر خواهد شد. درنتیجه، نگاه کانادا به این صورت است که الان کمی بیشتر هزینه کنند تا در آینده مجبور نباشند به مراتب بیشتر هزینه کنند. باآنکه هزینههای نظامی در حال حاضر و باعنایت به اوضاع اقتصادی دشوار کنونی، بسیار سخت است، هزینههای این کار به مراتب کمتر از وضعی است که نخواهند مانع از اقدامات چین شوند و چین به تایوان حمله کند که در این صورت، کل اقتصاد جهان نابود خواهد شد. در این صورت، وضعی به مراتب بدتر رقم خواهد خورد. پس هزینههایی که الان انجام میشود نوعی سرمایه گذاری و بیمه کردن است. قانع کردن مردم در این زمینه در هیچ کشوری آسان نیست، اما فکر میکنم کیشیدا نخست وزیر ژاپن میخواهد در سفر به کانادا این پیام را منتقل کند.
کاری که غرب بر علیه دیگر رقیبان خود می کند.