پخش زنده
امروز: -
بسیاری تصور می کنند که سیاه شدن روغن موتور دلیل خراب شدن آن است. در صورتی که عکس آن صادق است...
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، همه ما به لزوم تعویض به موقع روغن موتور آگاه هستیم و حتی برای حفظ سلامت آن گاهی اوقات سعی می کنیم که زودتر از زمان لازم نسبت به تعویض روغن موتور اقدام کنیم. به شکلی می توان گفت که تعویض روغن موتور همیشه یکی از دغدغههای اصلی مالکان خودروها بوده و هست به خصوص این مساله در خودروهایی که قیمت بالاتری دارند نگرانی بیشتری ایجاد می کند.
روغن به عنوان روانکننده قطعات موتور استفاده قرار می شود و موجب افزایش طول عمر موتور میشود و همین امر به مرور باعث سیاه شدن روغن موتور می شود. اگرچه تولیدکنندگان روغن موتور به رانندگان توصیه می کنند پس از طی مسافت مشخصی اقدام به تعویض روغن خودرو نمایند اما در بعضی مواقع، روغن موتور کارایی خود را زودتر از زمان استاندارد از دست میدهد و در این شرایط ممکن است به موتور ماشین آسیب جدی وارد شود.
بسیاری تصور می کنند که سیاه شدن روغن موتور دلیل خراب شدن آن است. در صورتی که عکس آن صادق است. یعنی اگر در یک دستگاه سالم روغن پس از مدتی استفاده سیاه نشد نیاز به تعویض دارد. در یک موتور سالم زود سیاه شدن روغن بعلت خاصیت پاکنندگی روغن موتور است. یعنی ماده افزودنی پاک کننده در روغن موتور.
دوده حاصل از احتراق را در خود بصورت معلق نگه می دارد و طبعا سیاه می شود. در نتیجه اگر روغن موتور شما دیر سیاه شود باید نگران شوید.
بدین معنی که روغن قدرت جذب و معلق نگه داشتن دوده ها و مواد زائد را ندارد و این دوده ها و آلودگی ها روی قطعات موتور و لا به لای انها ته نشین می شود و باعث عدم انتقال حرارت –سائیدگی –رینگ چسباندن و روغن سوزی بیش از اندازه و کاهش تراکم گاز و کشش موتور خواهد شد.
در شرایط کارکرد سخت مثل طی مسافتهای کوتاه، استارت زدنهای مکرر، در جا کار کردن زیاد، ترافیک و یا حرکت در محیطهای با گرد و غبار زیاد، شرایط آب و هوایی نامناسب (مناطق سرد سیر)، (مناطق گرم سیر)، روغن موتور را هر ۵۰۰۰ هزار کیلومتر تعویض کنید.
روغن بعضی خودروها را میتوان تا ۱۲۰۰۰ کیلومتر تعویض کرد اما باید توجه داشت که افزایش کیلومتر تعویض موجب افزایش صدمات ناشی از تجمع رسوبات به صورت لجن و کاهش کارایی خودرو و آلودگی بیشتر محیط زیست میشود.
لازم به ذکر است همانطور که گفته شد سیاه شدن روغن موتور نباید دلیل اصلی تعوض روغن موتور باشد.
روغن های موتور با سطح کارآیی پایین تر را به هیچ وجه نباید برای موتورهای با تکنولوژی بالاتر استفاده کرد. در مورد استفاده از روغن های با سطح کیفی بالاتر برای موتورهای قدیمی تر نیز بایستی جانب احتیاط را نگهداشت و در صورت لزوم تفاوت سطوح از یک درجه بیشتر نباشد. اختلاط دو نوع روغن موتور غیرهمنام و یا با دو سطح کیفی متفاوت اثرات نامشخصی دارد و به هیچ وجه توصیه نمی شود.
دلیل این موضوع تاثیر متقابل مواد افزودنی بعضا متفاوت موجود در روغن ها بر روی یکدیگر و وارد آمدن صدمات شدید به موتور است. با توجه به عوامل گوناگون از قبیل کیفیت سوخت، شرایط آب و هوایی، ترافیک، نوع رانندگی و بسیاری موارد دیگر کیلومتر کارکرد ذکر شده برای روغن موتور عموما قابل حصول نیست و تعویض روغن قبل از رسیدن به حداکثر زمان کارکرد، توصیه می شود.
هنگام تعویض روغن موتور خودرو، بهتر است فیلتر روغن نیز عوض شود. تعویض روغن با استفاده از دستگاه های مکش که از بالای موتور، روغن را تخلیه می کنند چندان مفید نیست.
به دلیل تجمع رسوبات و آلودگی ها در کف کارتر روغن، تخلیه از انتهای کارتر موجب خروج بیشتر لجن و سایر آلاینده ها خواهد شد. متوسط زمان تعویض روغن در کشورهای پیشرفته صنعتی ۱۳۰۰۰ کیلومتر و برای کشور ما، ایران این رقم حدود ۳۰۰۰ کیلومتر می باشد.
استفاده از ظروف پلاستیکی نسبت به فلزی، مقرون به صرفه تر است و آلودگی کمتری دارد و میزان هدر رفتن روغن پایین تر خواهد بود. روغن موتور در هر صورت موجب آسیب به پوست می شود و از تماس طولانی مدت با آن بایستی جدا اجتناب شود.