پخش زنده
امروز: -
دانشمندان بین الملل بیان کردند؛ پیگیری دستورالعملهای سازمان جهانی سلامت در مورد مصرف نمک و سدیم میتواند در کاهش مرگ و میر ناشی از آنها موثر باشد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ مصرف زیاد سدیم، باعث افزایش فشار خون، خطر بیماری قلبی و سکته مغزی، بیماری مزمن کلیه و سرطان معده میشود. برای کاهش بروز این شرایط، سازمان بهداشت جهانی (WHO) توصیه میکند تا سال ۲۰۲۵ میانگین مصرف سدیم در کل جمعیت جهان، ۳۰ درصد کاهش یابد. این بدان معنی است که کل مصرف روزانه سدیم برای هر فرد به حدود ۲ گرم یا ۲۰۰۰ میلیگرم محدود شود.
بیشتر سدیم موجود در رژیم غذایی افراد، از غذاهای فرآوری شده و بسته بندی شده تامین میشود. انجمن قلب آمریکا تخمین میزند که ۷۵ درصد یا بیشتر از سدیم دریافتی روزانه در این کشور از غذاهای فوق و همچنین غذاهای رستورانی باشد.
در سال ۲۰۲۱، سازمان جهانی سلامت یا WHO دستورالعملی را برای محدود کردن سطوح سدیم در دستههای غذایی مختلف مانند گوشتهای فرآوری شده، نان و سسها که بیشترین سهم را در مصرف سدیم دارند، منتشر کرده است. مطابق با این راهنما، میزان مجاز سدیم برای هر ۱۰۰ گرم گوشت، ۵۴۰ میلی گرم و برای هر ۱۰۰ گرم نان، ۳۳۰ میلی گرم تعیین شده است.
طبق بررسی ها، بسیاری از کشورها برنامههای فرمول مجدد را برای غذاهای فرآوری شده اجرا کرده اند. با این حال، این محدودیتها ممکن است به شکل ضعیفی تحت نظارت قرار گیرند. یکی از کشورهایی که در این خصوص برنامه مناسب تری را به کار برده است، دولت استرالیا است. این کشور یک برنامه اصلاحی داوطلبانه برای ۲۷ دسته از مواد غذایی بسته بندی شده ایجاد کرده است. اگرچه معیارهای WHO شامل ۵۸ دسته از مواد غذایی است.
محققان این کشور در مطالعهای نشان داده اند: این برنامه دولت استرالیا، به طور متوسط مصرف سدیم را به میزان ۱۰۷ میلی گرم در روز برای هر نفر کاهش میدهد و ممکن است سالانه از حدود ۵۰۰ مرگ، ۱۹۰۰ مورد جدید بیماری قلبی عروقی، بیماری مزمن کلیه و سرطان معده و ۷۳۵۵ ناتوانی جلوگیری کند.
آنها سپس مدلی را توسعه دادند که بر اساس آن بتوانند اثرات کاهش میزان سدیم را در تمام ۵۸ دسته غذای بسته بندی شده ارائه شده توسط WHO ارزیابی کنند.
بر اساس این مدل، تخمین زده شد که اجرای اهداف سدیمی سازمان جهانی سلامت در استرالیا میتواند منجر به موارد زیر شود: کاهش مصرف سدیم برای بزرگسالان به میزان متوسط ۴۰۴ میلی گرم در روز؛ کاهش تقریبی ۱۷۷۰ مرگ ناشی از بیماریهای قلبی عروقی، بیماری کلیوی و سرطان معده در هر سال؛ کاهش سالانه حدود ۴۵۰۰ مورد جدید بیماری قلبی عروقی، ۲۰۵۰ مورد جدید بیماری کلیوی و ۳۵۰ مورد جدید سرطان معده.
این یافتههای جدید علمی در Hypertension، مجله انجمن قلب آمریکا منتشر شده است.