لزوم سهیم کردن مردم در صنایع سودآور کشور
یکی از اهداف دولت سیزدهم در اقتصاد، سهیم کردن مردم در صنایع سودآور کشور از جمله صنایع مس است.
به گزارش خبرنگار گروه صنعت
خبرگزاری صدا و سیما؛ صنعت مس از جمله صنایع پیشران اقتصادی در کشور است که پرداختن به طرحهای توسعهای در این صنعت افزایش تولید، درآمد ارزی و اشتغال را به همراه دارد.
فلز مس به عنوان فلزی گرانبهاء در اغلب صنایع کشور به عنوان ماده اولیه اصلی در ساخت و تولید کالاهای مختلف کاربرد دارد. صنعت ساختمان، برق، کشاورزی، پزشکی و صنعت استیل از جمله صنایع پرکاربردی است که این صنعت را به عنوان صنعتی ملی معرفی میکند.
ایران هم اکنون با وجود هفت درصد از ذخایر معدنی مس در جهان، دارای رتبه پنجم در تولید مس است؛ با توجه به ظرفیتهای ذخایر مس کشور میزان تولید در آن که به عنوان یکی از صنایع سودآور به شمار میرود، چندان قابل توجه نیست و سالیانه ۲۸۰ هزار تن مس کاتد تولید میکنیم که میزان آن در مقایسه با ظرفیت ذخایر معدنی در کشور مناسب نیست و نیازمند طرحهای توسعهای برای افزایش تولید است.
این موضوع متولیان صنعت مس کشور را بر آن داشت تا با ارائه طرحهای توسعهای در جهت پیشرفت این صنعت دست به کار شوند و با برنامه ریزی شش ساله و برآورد سرمایه گذاری ۱۵ میلیارد دلاری، میزان تولید در این صنعت را با افزایش ۷۵۰ هزار تنی به یک میلیون تن برسانند.
هم اکنون قیمت هر تن مس بیش از ۸ هزار دلار است، در حالی که برای تولید این میزان حدود ۳ هزار دلار هزینه میشود که سودی بیش از صد درصدی را به دنبال دارد که توانسته از این رو در میان صنایع دیگر جزو سودآورترین صنایع کشور محسوب شود.
با توجه به میزان ذخایر مس کشور و تقاضای جهانی برای این فلز، براساس آمار انجمن جهانی مس به عنوان مثال مصرف این فلز برای ساخت ماشینهای الکتریکی تا سال ۲۰۲۷ به میزان ۹ برابر مصرف کنونی که حدود ۱۸۵ هزار تن است، افزایش مییابد که ضمن افزایش تقاضا افزایش قیمت و ارزآوری را برای کشور ما به همراه خواهد داشت.
همچنین براساس گزارش شرکت ملی صنایع مس ایران هم اکنون ۲۸ هزار نفر در زنجیره ارزش صنعت مس مشغول به کار هستند که با برنامه تولید یک میلیون کاتد مس، میزان اشتغال به ۸۰ هزار نفر افزایش مییابد.
هم اکنون این میزان تولید و اشتغال یک و ۶ دهم میلیارد دلار ارزآوری را برای کشور به همراه دارد که با افزایش ۷۵۰ هزار تنی و رساندن میزان تولید به یک میلیون تن ارزآوری ۱۰ میلیارد دلاری سالانه را به همراه خواهد داشت.
ارائه این گزارش از شرکت ملی صنایع مس ایران، دولتیها را بر آن داشت که با نگاهی ویژه به صنایع سودآور، خواهان سهیم کردن و مشارکت مردم در صنایع پرسودی مانند صنعت مس شوند.
آقای محمد مخبر معاون اول رئیس جمهور چندی پیش در جلسهای با مدیران شرکت صنایع مس ایران با اشاره به مغفول ماندن ظرفیتهای خدادادی در کشور، ضمن تاکید بر توسعه این صنعت گفته بود باید با استفاده از مشارکت مردم و نقدینگی موجود در جامعه برای فعال سازی ظرفیتهای سودآور در کشور مردم را در سود حاصل از این صنایع سهیم کنیم.
وی در ماموریتی به مدیران این شرکت خواستار ارائه برنامهای منسجم و دقیق برای واگذاری سهام شرکت ملی صنایع مس به مردم و افزایش تولید، توسعه و تحول در این صنعت شد.
آقای سید رضا فاطمی امین وزیر صنعت، معدن و تجارت نیز در مصاحبه اختصاصی با خبرنگار خبرگزاری صدا و سیما گفت: برنامه افزایش ۷۵۰ هزار تنی تولید در صنعت مس از تابستان امسال آغاز شده که به ۱۵ میلیارد دلار سرمایه گذاری نیاز دارد تا سال ۱۴۰۶ به تدریج به بهره برداری برسد.
وی با اشاره به اینکه افزایش تقاضای جهانی برای مس در سالهای آینده ادامه داد: قیمت این فلز گرانبهاء که هم اکنون بیش از ۸ هزار دلار است با توجه به تقاضای جهانی مس میتواند به ۱۰ هزار دلار در هر تن افزایش یابد که فرصت مغتنمی برای استفاده از ظرفیتهای موجود کشور در ذخایر مس است و ضمن ارزآوری با ایجاد اشتغالی پایدار، رشد اقتصادی را برای کشور به همراه خواهد داشت.
برنامه توسعه و افزایش تولید در صنعت مس، میتواند ضمن ارتقای جایگاه ایران در رده بندی جهانی این صنعت جایگاهی تاثیرگذار در زنجیره ارزش جهانی مس تعیین میکند که با در اختیار گرفتن بخش قابل توجهی از بازار جهانی نقش تعیین کنندهای در بازار داشته باشد.
توجه ویژه دولت به صنایع سودآور کشور با برنامههایی از جمله سهیم کردن مردم در اجرا و سرمایه گذاری در صنایع ضمن مشارکت مردم در طرحهای توسعهای و ورود نقدینگی جامعه در سرمایه گذاری صنایع سودآور, بخشی از سود صددرصدی در صنایع مس به مردم انتقال مییابد و ضمن رشد اقتصادی در کشور اقدام موثری برای توزیع درآمد و ثروت ملی در میان مردم میشود.
گزارش از زهره پرورش خبرنگار گروه صنعت خبرگزاری صدا و سیما