پخش زنده
امروز: -
معاون اجرای آزمونهای سازمان سنجش می گوید حذف کنکور مسئله سادهای نیست که فقط به سازمان سنجش یا آموزش و پرورش یا دانشگاهها مربوط باشد این مربوط به جامعه است، حذف کنکور عملا نشدنی است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر حسن مروتی در برنامه صبح و گفتگوی رادیو گفتگو در خصوص تغییرات سوالات کنکور توضیحاتی ارائه کرد.
سوال: در نحوه پاسخ دهی به سوالات کنکور چه تغییراتی ایجادشده است؟
مروتی: چیزی را که در واقع دیروز هم در نشست خبری عرض کردیم تعداد دفترچهها است که تعداد دفترچهها خصوصا در گروه علوم تجربی به ۴ دفترچه تغییر پیدا کرده و هر دفترچه جداگانه یک پاسخنامه خواهد داشت که بعد از پاسخگویی، پاسخنامهها جمع میشوند و همین طور در تعداد سوالها هم تغییراتی داشته است یعنی عموما تعداد سوالات یک مقداری کمتر شده و زمانها بهتر شده است و انشالله سعی کردیم یک محیط مناسب و خوب و یک موقعیت خوبی را ایجاد کنیم که رقابت بهتر انجام شود.
سوال: یعنی از چند به این تعداد رسیده است؟
مروتی: ما قبلا فقط دو دفترچه داشتیم عمومی و اختصاصی، ولی الان تعداد دفترچههای اختصاصی را افزایش دادیم خصوصا در گروه علوم تجربی، برای این که تفکیک شود یعنی داوطلبان عزیز بتوانند به سوالات هر دفترچهای که پاسخ دادند پاسخنامه اش جمع شود و دفترچه و پاسخنامه بعدی در اختیارشان قرار بگیرد و یکی هم این که در گذشته یکی از راههای تقلب این بود که پاسخنامه در اختیار داوطلبان تا آخر جلسه قرار داشت یعنی یک پاسخنامه داشتند و دفترچههای متعدد، لذا امکان اینکه سوال از جلسه امتحان بیرون برود و مجددا جوابش برگردد و پاسخ نامه در اختیار داوطلبان باشد وجود داشت که به این وسیله جلوی این قسمت هم گرفته میشود.
سوال: واقعا این قدر امکان تقلب در کنکور است؟
مروتی: واقعیت این است که در گذشته نهایت تقلب این بود که چهار نفر در کنار هم قرار میگرفتند و از روی دست هم نگاه کنند که با تغییر دفترچهها به چهار نوع مختلف، این مسئله تقریبا منتفی شد، ولی الان تکنولوژی واقعا پیشرفت کرده و وسایلی آمده که به وسیله این وسایل از عینکهای دوربین دار تا پاک کنهای دوربین دار و خودکارهای دوربین دار که با آنها عکس میگیرند.
سوال: خوب اگر شما تعداد دفترچهها را زیاد کنید عکس را میگیرند باز میفرستند.
مروتی: یکی از راهها این است که باید این عکس بیرون برود و پاسخش بیاید داخل، وقتی که شما تعداد دفترچهها را زیادتر میکنید و پاسخنامهها را هم جدا میکنید جلوی این کار را تا جایی که میتوانید میگیرید، لذا درواقع این یکی از راهها است و ما راههای دیگری را هم پیدا کردیم و داریم کار میکنیم که اجازه دهید در مورد اینها صحبت نکنم که این را به حداقل برسانیم.
سوال: خوب راههای دیگر را هم بفرمائید.
مروتی: یکی این که درخواست کردیم اینترنت را در حوزههای امتحانی ما محدودیت داشته باشد و الی آخر همه اینها باعث میشود که افرادی که درست درس خواندند و بر اساس استعداد و زحمتشان کار کردند بتوانند به حقشان برسند.
سوال: قبول دارید که باز هم یک راهی را میشود پیدا کرد؟
مروتی: دقیقا همین طور است که میفرمائید، ما یک وظیفه داریم و آن هم صیانت از این پاسخهایی است که این بچههایی که دقیق درس خواندند انجام دهیم از نظر ما یک نفر هم زیاد است تا چه برسد مثلا به هزار نفر برسد، ولی ممکن است هزار نفر در بین یک میلیون شرکت کننده خیلی زیاد نباشد، اما با این اوصاف یک نفر هم زیاد است لذا ما تمام چیزهایی که فکر میکنیم و در سالهای گذشته اتفاق افتاده سعی میکنیم برای اینها راه درمانی پیدا کنیم که یکی از مواردش این است.
توصیه من به خانوادههای محترم این است که ما تمام فکرها را کردیم راههایی را که در گذشته امکان داشته سوال از جلسه امتحان، خدا را شکر میکنم از سال ۴۷ تا الان هیچ سوالی از سازمان سنجش لو نرفته است، ولی سوال وقتی وارد کشور میشود و وارد حوزههای امتحانی میشود و دست داوطلبان قرار می گیرد عنان اختیارش با این تکنولوژیهای جدید از دست سازمان خارج میشود، باید فکر کنیم آن معدود افرادی هم که احتمالا گول خوردند به آنها هم بگوییم که اولا به این سمت نروید ثانیا ما هم داریم فکرهایی میکنیم که آنها نتوانند از این شکاف استفاده کنند.
سوال: بحثی که سالهای سال است مطرح است که کلا کنکور حذف شود به کجا رسیده و آیا بهتر نیست اگر این روند را تقویت کنیم شرایط متفاوتی را خواهیم داشت؟
مروتی: الان اگر بخواهم دقیق جواب شما را بدهم شاید نزدیک به ۸۰ درصد ما کنکور نداریم، یعنی الان چرا کنکور نداریم؟ دلیلش خیلی ساده است، تعداد متقاضیان نسبت به تعداد صندلیهایی که داریم یک نسبت معقول دارد یا بعضا حتی تعداد متقاضیان ما خیلی کمتر است، مثلا درگروه فنی و ریاضی ما در این جا حدودا ۱۲۰ هزار نفر الان شرکت کننده داریم، چقدر صندلی داریم؟
۳۸۰ هزار نفر بنابراین نه فشاری روی ما است و نه تقلبی روی ما انجام میگیرد و افرادی که وارد جلسه کنکور میشوند تقریبا همه شان میتوانند قبول شوند، ولی در گروههایی که تعداد متقاضیان بیشتر است مثلا گروههای پزشکی، این مسئله حذف کنکور عملا نشدنی است شما یک تعداد محدودی صندلی دارید، فرضا ده هزار صندلی دارید ۵۰۰ هزار نفر متقاضی، این را چطور میتوانید وارد این دانشگاهها کنید؟
چارهای ندارید جز این که یک سدی بگذارید به اسم کنکور و بگویید این گونه بروند، به نظر من حذف کنکور مسئله سادهای نیست که فقط به سازمان سنجش یا آموزش و پرورش یا دانشگاهها مربوط باشد این مربوط به جامعه است، تا وقتی که یک نفر میآید نگاه میکند میبیند یک فارغ التحصیل فنی وقتی میآید بازار بیرون شغلی برایش نیست یا کسی که به زحمت شغلی را پیدا میکند اقبال عمومی به سمت رشتههایی میرود که شغل و درآمد دارند پس این را جامعه هم باید درست کند فقط اینها نیستند لذا حذف کامل کنکور به نظر من وقتی درست میشود که تمام این مجموعه با همدیگر عمل کنند.
آن زمان است که مانند خیلی از کشورها فرد میتواند برود در دانشگاه ثبت نام کند حتی یک ترم یا دو ترم میخواند، آیا میتواند این رشته را ادامه دهد، علاقه دارد یا خیر و الی آخر، آن موقع است که میشود به حذف کنکور امید داشت.
سوال: فرهنگ سازی که اشاره کردید چگونه باید اتفاق بیفتد؟
مروتی: به نظر من باید کل جامعه با هم کار کنند یعنی ما باید مجموعه شغلهایی هم که در بیرون جامعه هستند اینها هم تناسبی با یکدیگر داشته باشند نمیخواهم در مورد شغل خاصی صحبت کنم، ولی وقتی یک شغلی است که ممکن است درآمدش بعضیها میگویند صد برابر شغل معمولی برسد خوب این فرهنگ سازی عملا ایجاد نمیشود.
فرهنگ سازی باید عملی ایجاد شود با گفتن این که تشویق کنیم، مشاوره داشته باشیم در دبیرستانها و این کارها را انجام دهیم امکان دارد شما هدایت تحصیلی را انجام دهید در دبیرستانها بگوییم دانش آموزان طوری هدایت شوند که به سمت رشتههای مختلف بروند چرا که کشور به همه رشتهها نیاز دارد ما میتوانیم مهندس نداشته باشیم؟ نه واقعا نمیتوانیم پس این فرهنگ سازی قسمتی از آن برمی گردد به شرایط جامعه، باید شرایط جامعه طوری شود که همه افراد در این جامعه موفقیتهای خاص خودشان را داشته باشند.