پخش زنده
امروز: -
۱۴۰ اثر تاریخی در ۱۶۰ محوطه باستانی کاوش شده در حوضه آبگیر سد چم شیر شناسایی شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مدیر طرح و ناظر کاوشهای نجات بخشی سد و نیروگاه چم شیر، از کاوش در ۱۶ محوطه فرهنگی ـ تاریخی در این محدوده خبر داد و گفت: سد و نیروگاه چم شیر در استان کهگیلویه و بویر احمد، شهرستان گچساران روی رودخانه زهره، در مراحل پایانی ساخت است.
محمدحسین عزیزی خرانقی افزود: ۱۶ گروه کاوش در سالهای اخیر در این منطقه کاوش کرده اند و نشانههایی از دوره ایلام میانه تا دوران اسلامی، در آن مشاهده شده است.
وی با اشاره به اینکه در بیشتر محوطهها معماری سنگی خشکه چین و گاهی ملات گِل مشاهده شده است، گفت: با توجه به ماهیت محوطه، آثار فرهنگی منقول از جمله سفال، به صورت بسیار محدودی در کاوشها یافت میشود و همین موضوع، تاریخ گذاری دقیق محوطهها را در این مرحله بسیار دشوار میکند.
مدیر طرح و ناظر کاوشهای نجات بخشی سد و نیروگاه چمشیر افزود: این کاوشها تا اواخر دی، طول خواهد کشید و با توجه به حساسیتهایی که در مورد کاوشهای نجات بخشی سد و نیروگاه چم شیر به وجود آمده، پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری در نظر دارد تا پس از پایان کاوشهای میدانی، در همایشی از سرپرستان گروههای کاوش برای ارائه دستاوردهای پژوهشی، دعوت کند که زمان و نحوه برگزاری آن از طریق روابط عمومی پژوهشگاه، اطلاع رسانی خواهد شد.
آبگیری سد چم شیر به یک مساله مناقشه برانگیز بین فعالان و دوستداران میراث فرهنگی و محیط زیست و همچنین مقامات استانی کهگیلویه و بویراحمد و وزارت نیرو تبدیل شده است. نظر فعالان محیط زیست بر این است که با آبگیری این سد فاجعه گتوند بار دیگر تکرار خواهد شد و نه تنها آب مصرفی زمینهای زراعی، شور خواهد شد که بسیاری از گونههای گیاهی و جانوری منطقه از بین خواهد رفت.
علی دارابی معاون میراث فرهنگی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی نیز در پی اعتراض فعالان میراث فرهنگی به غرق شدن بخشی از هویت تاریخی این سرزمین با آبگیری این سد، گفته بود این وزارتخانه نظر مخالف خود را با آبگیری این سد اعلام کرده است.