پیشگامی ذوب آهن در بومی سازی حاصل دوراندیشی برای زیرساخت های زنجیره تولید
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان گفت: پیشگامی ذوب آهن در بومی سازی حاصل دوراندیشی برای ایجاد کلیه زیرساخت های زنجیره تولید است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای منصور یزدی زاده افزود: نقش ذوب آهن اصفهان در صنعت ایران، بی بدیل است. دوره احداث این صنعت ماندگار با آغاز تکنوکراسی در ایران و یکی از تأثیرگذارترین ادوار صنعتی شدن کشور مصادف است. صنعت کشور با راه اندازی ذوب آهن اصفهان ریشه گرفت، این مجتمع عظیم صنعتی صرف نظر از زیربنایی بودن برای صنعت کشور، رشد و شکوفایی سایر صنایع بالادست و پایین دست خود را در اقصی نقاط ایران زمین رقم زد.
وی افزود: ذوب آهن اصفهان با بیش از نیم قرن فعالیت ماندگار، همواره بومی سازی را به عنوان اولویت اصلی خود مورد توجه قرار داده است، مصداق آن دوراندیشی برای ایجاد کلیه زیرساختهای زنجیره تولید شامل معادن، نیروگاه، نیروی انسانی متخصص، کارخانه پخت آهک، کارگاههای قطعه سازی و ریخته گری قطعات سنگین، تولید آجر و جرم نسوز است که برای تولید فولاد به طور کامل در یک شهر صنعتی برای آن در نظر گرفته شد.
یزدی زاده ادامه داد: این تفکر یکی از برنامههای اساسی شرکت پس از انقلاب اسلامی بود. با آغاز تحریمهای استکبار و همچنین شروع جنگ تحمیلی، تمرکز بر روی ساخت قطعات و تجهیزات به منظور پشتیبانی از جبهههای حق علیه باطل به عنوان مهمترین رسالت این کارخانه در ریل اجرا قرار گرفت و در این زمینه کارگاههای ساخت در تمامی بخشها بدون وقفه فعال بودند.
وی گفت: در بخش فولادسازی و در کارگاههای مختلف از جمله میکسر، گوگردزدایی، کنورتور، LF، VD ایستگاههای ریخته گری و کارگاه شمش تغییراتی داده شد که ثمره آن تولید فولاد ریل بود. دستاورد دیگر در این بخش که تحریمها نیز نتوانستند مانع تحقق آن شوند، ساخت دریچه کشویی بود که سالیانه از خروج حجم بالایی ارز از کشور، جلوگیری کرد.
مدیرعامل ذوب آهن اصفهان افزود: ساخت ایستگاه ریخته گری در بخش فولادسازی نیز دستاورد بومی سازی بزرگ دیگری بود که امکان احداث آن در صنایع فولادی دیگر وجود دارد.
یزدی زاده ادامه داد: محصولات جدید در ذوب آهن اصفهان از ارائه ایده تا تجاری سازی محصول، همگی با اتکا به توان داخلی شرکت و ایجاد سازوکارهای بین مدیریتی و همکاری بسیار خوب بخشهای مختلف شرکت صورت میگیرد.
وی گفت: همچنین نتایج پژوهشهای علمی نشان میدهد که تفاوت طرحهای موفق و ناموفق در مقولههایی مانند استراتژی مناسب، رهبری طرح، ارتباطات درون سازمانی اثربخش برنامه ریزی و کنترل طرح مناسب و در نهایت تولید است.
یزدی زاده افزود: تجربه بیش از نیم قرن ذوب آهن اصفهان به عنوان اولیه تولید کننده فولاد به روش کوره بلند سبب شده است که این مجتمع عظیم صنعتی هم اکنون توان طراحی و ساخت کوره بلند و تجهیزات وابسته آن را دارا باشد.
وی گفت: ۵۵ مورد بومی سازی قطعات و تجهیزات مکانیکی - برقی و اتوماسیونی با کاهش ۸۰ درصدی هزینههای ساخت و تأمین در مدیریت آگلومراسیون ذوب آهن اصفهان، بخشی از دستاوردهای مهم این مجتمع عظیم صنعتی در راستای خودکفایی و قطع وابستگی به شرکتهای خارجی و جلوگیری از خروج ارز است که حاصل رشد دانش فنی در ذوب آهن اصفهان میباشد.
یزدی زاده ادامه داد: در دوران بهره برداری از کارخانجات ذوب آهن اصفهان با توجه به لزوم فعالیت مستمر واحد تولیدات کک و مواد شیمیایی، ساخت قطعات و تجهیزات مصرفی اجتناب ناپذیر بود، لذا از همان بدون تأسیس، رویکردهایی نظیر مهندسی معکوس شامل کروکی برداری، تهیه نقشه، تهیه مدل به منظور بومی سازی قطعات و تجهیزات و خودکفایی در ساخت آنها در دستور کار قرار گرفت و با بلوغی که در واحدهای طراحی و مهندسی به وجود آمد نسبت به انجام تغییر طرح و بهینه سازی بسیاری از قطعات به ویژه در دوران تحریم اقدام گردید.
لازم به ذکر است؛ بومی سازی ۹۵ درصد از تجهیزات مورد نیاز کک سازی ذوب آهن اصفهان حاصل این فعالیتها بود.
همچنین شرکتهای توانمندی در زمینه ساخت قطعات و تجهیزات متنوع صنعت فولاد در سطح کشور فعال هستند که بعضاً شناخته شده نیستند و لذا تدوین یک بانک اطلاعاتی تخصصی از سازندگان قطعات و تجهیزات در سطح کشور ضروری است.
ذوب آهن اصفهان تلاش نموده با حضور در همایشها و نمایشگاههای مختلف مرتبط با بومی سازی، توانمندیها و نیازهای خود را در این حوزه اطلاع رسانی کند و از طریق تعامل با شرکتهای مختلف داخلی در این حوزه در جهت هم افزایی گام بردارد.
در سال جاری نیز این مجتمع عظیم صنعتی در چهارمین جشنواره و نمایشگاه ملی فولاد ایران حضور دارد و چند تفاهم نامه با عناوین زیر به امضا میرساند:
- تفاهم نامه سوزن ریل با شرکت نیک سرام رازی
- تفاهم نامه شاخه شمار با شرکت آریان پروژه
- تفاهم نامه بومی سازی چرخ و محور گریبکس لوکوموتیوهای TGM۶ روسی با شرکت پویش بازرگان
- تفاهم نامه قفسه شش نورد ۶۵۰ با شرکت مهندسی و پویش ساخت ذوب آهن اصفهان
- تفاهم نامه روغن واکالین با شرکت بهتام
- تفاهم نامه استحصال مواد با ارزش افزوده بالا از سرباره کنورتور با شرکت دانش بنیان صدر فردا