پخش زنده
امروز: -
مجیدی مهر : مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران با سابقه ترین مسابقات در کشور است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما رئیس مرکز قرآنی سازمان اوقاف و امور خیریه در برنامه گفتگوی قرآنی به جزئیات برگزاری پنجمین دوره مسابقات کشوری قرآن کریم پرداخت .
سوال : مرکز استان خوزستان از هفته اینده میزبان مرحله نهایی بخش آوایی چهل و پنجمین دوره مسابقات کشوری قرآن کریم ، رقابتی که از بیست و دوم تا بیست و هشتم دی در اهواز برگزار می شود.
شما بعنوان متولی اصلی برپایی مسابقات کشوری و سراسری و بین المللی هستید ، سوالات زیاد است و می دانم شما اشراف دارید و ما می توانیم پاسخ همه سوالات را از شما داشته باشیم .
این مسابقات چه ویژگی هایی نسبت به دوره های پیش دارد و این مسابقات چند رشته هست و چه تعدادی شرکت کننده دارد ؟
مجیدی مهر : مسابقات قرآن جمهوری اسلامی ایران با سابقه ترین مسابقات در کشور است که همه ساله به همت سازمان اوقاف و امور خیریه برگزار می شود البته این نکته را عرض کنم که ما صرفا متولی برگزاری مسابقات هستیم و این مسابقات ، مسابقات مجموعه نظام است یعنی شما در همین استان خوزستان که چهل و پنجمین دوره آن را شاهد هستید از استانداری گرفته بعنوان عالی ترین مقام اجرایی در استان ، تا سایر رده های اجرایی همه مشارکت دارند در برگزاری مسابقات و این باعث افتخار است برای نظام ما که الحمدالله قرآنی است یعنی مدیران ما الحمدالله قرآنی هستند و این موضوع باید توسعه پیدا کند .
سوال : چقدر هم خوب است که این پراکندگی جغرافیایی رعایت شده است .
مجیدی مهر : بله شاید بعضی ها از ما می پرسند که چرا این مسابقات متمرکز در تهران برگزار نمی شود بالاخره بودن در پایتخت به لحاظ بسیاری از اقدامات اجرایی شاید برای برگزار کنندگان مناسب تر باشد حتی شرکت کنندگان بتوانند راحت تر به تهران بیایند اما به لحاظ بعد تبلیغی و ترویجی قطعا چرخش مسابقات در استان های مختلف بسیار موثر است ، بر اساس آمارها و ارزیابی هایی که ما بعد از برگزاری مسابقات در یکی از استان ها داشتیم و اخیرا هم برگزار شد میزان استقبال خانواده ها برای ثبت نام فرزندانشان در کلاس های قرآن چند درصد رشد داشته در یک فاصله حدود بیست روزه از برگزاری مسابقات ، منظورم همین مسابقات نغمات دینی در استان قزوین است .
برکات فراوانی دارد بالاخره برای استان میزبان ، هم برای مردمی که علاقمند هستند حضور پیدا می کنند و هم یک نکته ای را ما شاید خیلی به آن نپرداختیم ، و آن هم این است که ما با برگزاری مسابقات در سطح ملی به نوعی داریم کمک می کنیم به استان ها برای این که ارتقا پیدا کند دانششان نسبت به برگزاری رویدادهای ملی ، بالاخره شما امروز در همین برنامه اعلام کردید که بانک مسکن در مشهد مسابقاتش را برگزار کرد . با توجه به سیاست های ستاد عالی مسابقات ، می دانید تمام دستگاهها اعم از مردمی و دولتی موظف هستند از سیاست های ستاد عالی مسابقات که توسط سازمان اوقاف اداره و هدایت می شود تبعیت کنند .
سوال : متمرکز در سازمان اوقاف است منتها نهادهای مختلف هستند ؟
مجیدی مهر : بله ۲۷ نهاد عضو این ستاد هستند در همین مسابقات مشهد ما ناظر اعزام کردیم به مسابقات بانک مسکن ، چه کسانی دارند به این ها مشاوره می دهند در برگزاری ؟ همین عزیزانی که دوره های قبل تجربه میزبانی مسابقات قرآن کشوری یا فرض کنید در مشهد بین المللی یک دوره برگزار شده است ، این باعث خواهد شد که ما در یک افق زمانی میان مدت ، نمی گویم کوتاه مدت ولی میان مدت ما بتوانیم به آن استانداردسازی مسابقات و کیفی سازی مسابقات نزدیک تر بشویم گرچه خوزستان ۱۶ سال قبل باز هم میزبان بوده و جالب است بدانید که امروز بعد از ۱۶ سال اثرات برگزاری ۱۶ سال قبل را ما در ستاد برگزاری شاهد هستیم . یعنی نسبت به بعضی از موضوعات وقتی ما اعلام می کنیم می بینیم که این دوستان توجیه هستند و کاملند .
سوال : در رابطه با استاندارد سازی می خواهم بدانم که چه برنامه ای ؟ ... حالا ببینید استاندارد سازی در ذهن من یک مقدارش در ساختار بر می گردد قبلا هم ما اینجا عزیزان اوقاف را دعوت کردیم جنابعالی هم تشریف آوردید و از خود شما هم پرسیدیم مثلا سالن استاندارد برای مسابقات ... آیا همچنین چیزی موجود است ؟ شما بگویید شاید ما در مرکز ایجاد کردید یا می خواهید ایجاد کنید چه برسد به شهرستان ها که ایجاد شده یا نه ؟ یا عرض کنم که بحث هایی که آنجا هست از لحاظ نوع غذایی که یک قاری می خواهد استفاده کند چون بالاخره به صدایش بر می گردد و موارد دیگر ...
مجیدی مهر : ما در همین مسابقات خوزستان استانداردی را به استان اعلام کردیم ، در زمینه محل اسکان ، فاصله تا سالن محل برگزاری ، استانداردهای سالن ، حتی غذا، بسیار نکته مهمی را شما اشاره کردید ، بالاخره قاری ما وقتی حضور پیدا می کند ، صداست دیگر ، صدا هم یک بحث فیزیکی است و خیلی ارتباط مستقیمی با خوردن و آشامیدن دارد ، خیلی مهم است لذا حتی برای آن محل اسکان و آن جایی که به عنوان محل سرو غذا در نظر گرفته شده اعلام شده که از ادویه جات ، از فلفل ، بالاخره به یک میزانی استفاده شود که عزیزان ما دچار آسیب نشوند ، گرچه این موضوعات یک مقداری نسبی هم هست ، یعنی شاید یک شرکت کننده ای اگر یک چایی را میل کنند بروند روی جایگاه بهترین تلاوت را داشته باشند همین نسبت به یک شخص دیگر برعکس باشد . اما ما با سازمان ملی استاندارد ، این را قبلا اعلام کردم الان هم مجدد اعلام می کنم ، با سازمان ملی استاندارد جلساتی را برگزار کردیم برای رسیدن به نشان ملی استاندارد برگزاری مسابقات ، یعنی تمامی دستگاهها ، شورای عالی استاندارد این را تایید می کند رئیس محترم جمهور و این به دستگاهها ابلاغ می شود و بعنوان یک آرم استاندارد شما اگر بخواهید مسابقه برگزار کنید باید این را تبعیت کنید . با پشتوانه فنی ستاد عالی مسابقات و این را هم عرض کنم در زمینه محافل و آموزش هم به دنبال رسیدن به این استاندارد هستیم که اساسا یک کلاس باید چند نفر باشد .. استاد چه پارامترهایی باید داشته باشد ؟ ... سرفصل ها چگونه باید باشد و سرفصل های دیگر ... یعنی اگر بخواهم به صورت یک جمله کلی عرض کنم یک نشانه ملی معنوی در این حوزه انشاالله در ماههای آینده رونمایی خواهد شد .
سوال : بحث رشته نغمات دینی است که اشاره فرمودید در قزوین برگزار شده و این که بحث مسابقات صحیفه خوانی و تفسیر و نهج البلاغه را هم بفرمایید که چه زمانی و کجا برگزار می شود؟
مجیدی مهر : مسابقات نغمات تلفیق در سایر مسابقات تفکیک شد یعنی خودش یک شخصیت مستقل پیدا کرد . بسیار مسابقات باشکوهی بود ، این را از زبان خود شرکت کننده ها البته شما باید بشنوید که بعد از مدت ها اعلام کردند که ما مجددا به هویت خودمان برگشتیم . سال ۹۲ ، ۴۸۶ گروه تواشیح در مسابقات اوقاف شرکت کردند بعد از این که این مسابقات در دل مسابقات دیگر تلفیق شد این تعداد در سال ۹۸ به ۱۶ گروه رسید، این نشان می داد که این ها انگیزه شان را از دست دادند ، با چتر حمایتی ما آن را هم توسعه دادیم یعنی امروز به شما عرض می کنیم به گروههای عزیزمان اگر بیننده ما هستند عرض می کنیم که سال آینده چه در زمینه سخت افزاری و چه در زمینه نرم افزاری مرکز امور قرآنی حامی شماست چه به لحاظ آهنگ سازی ، چه به لحاظ ارائه متن و بسیاری اتفاقات دیگر خصوصا برای مناطق محروم ، که دسترسی شان به اساتید محدودتر هست ما این کار را انجام خواهیم داد ، سال بعد شاهد رقابت با کیفیت تری خواهید بود و مطمئن هستم که میزان استقبال ما خیلی بیشتر خواهد بود در این دوره ما به ۸۰ گروه رسیدیم . یعنی در یک حرکت ... از ۱۶ به ۸۰ تا رسیدیم یعنی نشان می دهد که ما این ظرفیت را داریم ضمن این که حسب تکلیف ریاست محترم سازمان ، ابطحال هم از سال بعد بر می گردد به مسابقات ، این نکته بسیار مهمی است گروههای همخوانی و تواشیح ...
سوال: یعنی ابطحال کلا حذف شده بود ؟
مجیدی مهر : بله ابطحال حذف شده بود رشته همخوانی و مدیحه سرایی خواهران حذف شده بود در این دوره برگشت به مسابقات در قزوین و استقبال نسبتا خوبی شد حدود ۲۷ تا گروه در بخش خواهران استقبال کردند و از ما درخواست داشتند که این بماند و حتما در دوره بعد می ماند با کیفیت بهتر با تغییراتی احتمالا در حوزه فنی و آیین نامه ای و امیدوارم که سال بعد که محضر شما هستیم در مورد مسابقات صحبت می کنیم شما غالب سوالاتتان راجع به مسابقات نغمات باشدمعارفی را هم عرض کنم بلافاصله بعد از مسابقات سراسری ما مسابقات بخش معارفی ما با یک شخصیتی مستقل ، برگزار خواهد شد قبلا به صورت کتبی برگزار می شد یا شفاهی محدود ولی الان به صورت یک میزبانی مستقل باز هم با حضور دستگاههای مختلف در قم از هشتم بهمن انشاالله آغاز خواهد شد یعنی ما بلافاصله بعد از بیست و هشتم دی که اختتامیه ما خواهد بود همین ستاد حرکت می کند به سمت قم ، مسابقات را برگزار میکنیم و همین ستاد بعد از دوازدهم که قم به پایان رسید بر می گردد تهران آماده برای مسابقات بین المللی .
سوال : بیست و هشتم تا هشتم ده روز وقت دارید بیایید تهران استراحت کنید .
مجیدی مهر : بله باور کنید در مجموعه ستاد ما واژه ای به نام استراحت برایمان تعریف نشده است همین ایامی که با شما صحبت می کنم ستاد ما در مرحله مقدماتی بین المللی در مشهد مقدس کارش را با قوت پیش می برد همزمان با کشوری مقدماتی بین المللی هم با حضور هشتاد کشور یعنی نمایندگان ۸۰ کشور در این مسابقات حاضر هستند .
سوال : در رابطه با پوشش رسانه ای ، فکر می کنم یک سوال اساسی این باشد من در ذهنم هست که شما زیاد راضی نبودید از قزوین پوشش رسانه ای را .... حالا می خواهم بدانم برای اهواز چه کردید آیا همه هماهنگ هستند برای این قضیه ؟
مجیدی مهر : اولا در اهواز تمام ظرفیت رسانه ملی در اختیار ماست و من باید از جناب دکتر جبلی و جناب اقای جلیلی قائم مقام ایشان که انصافا اهتمام ویژه ای نسبت به این موضوع داشتند از معاون محترم سیما جناب آقای دکتر برمهانی از جناب آقای دکتر بخشی زاده معاون محترم صدا که خودشان شخصا حاضر بودند در جلسات می خواهم تشکر کنم ، از صدا و سیما ی استان خوزستان هم ممنونم در این دوره ما مسابقات را از ابتدا تا انتها به صورت زنده پخش خواهیم کرد .
در مورد مسابقات قزوین هم با توجه به این که شبکه استانی قزوین در پخش مسابقات همکار شبکه قرآن و رادیو قرآن محسوب می شد بالاخره یکسری نگاههای فنی هست گاهی ممکن است به آن استانداردها یک مقداری فاصله داشته باشد ولی به نظرم می رسد که این موضوع در اهواز به شکل بسیار عالی برگزار خواهد شد ، البته نقطه نظرات عزیزانمان در شبکه قرآن هم صحیح هست در مجموعه رادیو هم صحیح است و ما هم باید به دنبال این باشیم ، همین نکته ای که عرض کردم میزبانی در استان ها وقتی می چرخد ، فقط اوقاف توانمند نمی شود بلکه صدا و سیمای استانی هم استانداردها را یاد خواهد گرفت یعنی شما دوره بعد دراستان قزوین مطمئن باشید که شبکه استانی قزوین ما هم چیزی نگوییم آنها استانداردها را به شکل عالی رعایت خواهند کرد همین جا هم از اقای دکتر کشکولی تشکرمی کنم ، از جناب آقای دکتر قصری زاده اخوی بزرگوار شما که خودشان نفر اول مسابقات مالزی در رشته قرآئت هستند تشکر می کنم انصافا یار و مددکار ما بودند ما اگر بخواهیم فعالیت تبلیغی و ترویجی را به معنای واقعی کلمه در جامعه مان نمایان کنیم یار اصلی ما رسانه ملی است ، رسانه ملی نباشد ما قطعا به اهدافمان نمی رسیم لذا باز هم تشکر می کنم .
سوال : خاطرم هست که سالهای گذشته در همین برنامه ما قاریان مصری را آوردیم ، همین جا خود بنده گفتگو داشتم با استاد شحات محمد انور با پسرانشان و استاد طنطاوی و همینجور الی ماشاالله اینجا تشریف آوردند و در خدمتشان بودیم و بعضی هایشان به رحمت خدا رفتند ، سوالی که می شد این بود که مصر مهد قرآئت قرآن کریم است بالاخره بهترین قاریان ، استاد مصطفی اسماعیل ، استاد منشاوی و و که شما خودتان استاد هستید و بینندگان عزیز هم می دانند در مصر هستند و قاریان ما هنوز در مرحله تقلید هستند نه ما قراء دیگر کشورها هم همین طور . ما از ایشان سوال کردیم که ملاک شناخت قاری برتر چیست ؟ آیا مسابقات است ؟ یا نه این که تلاوت برتری انجام بدهد ، نمی خواهم مسابقات را زیر سوال ببرم آن جای خودش ، می خواهم از شما بپرسم که آیا به این سمت و سو رفتید که ما بخواهیم قاری برتر را ما اینچنینی شناسایی کنیم حالا مسابقات نمی گوییم نباشد باشد در یک مرحله خاصی و حالا از این جا به بعد برویم به سراغ این که قاری برتر این طور باشد حتی اعزام هایمان بر این مبنا باشد.
مجیدی مهر : موضوع خیلی مهمی است ، اولا سوال پیچیده ای است. کشور مصر مهد تلاوت است ، در بسیاری از مولفه ها قابل مقایسه با جمهوری اسلامی ایران نیست . کما این که ما در حوزه مداحی هم خودمان صاحب سبک هستیم و هیچ کشوری با ما قابل مقایسه نیست لذا ازاین عبور کنیم . بیاییم روی بحث خود مسابقات .
مسابقات همانطور که مقام معظم رهبری هم فرمودند و بارها مورد تفقد قرار دادند مسابقات جمهوری اسلامی ایران و مسابقات بین المللی را در دیدارهای مختلف که انشاالله امسال هم به امید خدا بعد از مسابقات بین المللی محضرشان شرفیاب خواهیم شد ، اصل مسابقات موضوع مورد تاییدی است . ولی بستری است برای رسیدن به انس کلام الله مجید که اصلا ما روی این بحثی نداریم . اما یک نکته وجود دارد بالاخره مسابقه ، مسابقه است . استرس های خودش را دارد اضطراب دارد ، ضوابط فنی دارد و این گاهی باعث می شود که شرکت کنندگان ما ...
سوال : نتواند اصل مطلب را آنجا معطوف کند ..
مجیدی مهر : بله ... یعنی آن چیزی که شما شب قبل در یک جلسه قرآن تلاوت کرده فردا صبح می آید در مسابقه ۶۰ درصد آن کیفیت را ارائه می کند ما چه کردیم ؟ رسیدیم به این نکته . ما با کمک عزیزانمان در مجموعه شورای عالی قرآن در حال مطالعه یک نقشه ای هستیم برای این که دو مسیر را پیش روی عزیزان نخبه قرار بدهیم ، مسابقه ، با چالش های خاص خودش ، رسیدن به عنوان بین المللی در یک مکانیزمی غیر مسابقه . این ها با هم نافی هم نیستند لذا ما عنوان بین المللی را خارج کنیم از صرفا مسابقه . یعنی شخصی نباید حتما به مسابقات تونس برود ، به لیبی برود ، به مالزی برود تا ما به او بگوییم بین المللی نه . ما بین المللی را به شما خواهیم داد بر اساس این استاندارد ولی این مسیر هم مسیر مسابقه است یعنی بعنوان یک آپشنال ، یعنی شما اگر به مالزی رفتید قبلش عنوان بین المللی را دارید و با آرامش می روید حضور پیدا می کنید .
سوال : این دغدغه از بین می رود
مجیدی مهر : تکلیفی است که ریاست محترم سازمان این را عنوان کردند و فرمودند و ما حتما به آن خواهیم رسید این خبر را هم عرض کنم انشاالله امیدواریم وقتی به این جمع بندی رسیدیم اسم هم بگذارید ببرم اولین نفر هم آقا مسعود نوری عزیزمان باشند که مالزی تشریف بردند و این عنوان را انشاالله ما تقدیمشان بکنیم .