پخش زنده
امروز: -
سازمان جهانی بهداشت اعلام کرد این سویه، مسریترین سویه فرعی اومیکرون است که تا کنون شیوع یافته است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما، شیوع سریع سویه فرعی ایکس بی بی ۱/۵ در ماه دسامبر در آمریکا، دانشمندان را نگران کرده است.
سازمان جهانی بهداشت گفت این سویه، مسریترین سویه فرعی اومیکرون است که تا کنون شیوع یافته است. برآورد میشود این سویه جدید در هفته آخر ماه دسامبر، بیش از ۴۰ درصد از مبتلایان به اومیکرون را در آمریکا به خود اختصاص داده است.
بر اساس آمار مرکز کنترل و پیشگیری از بیماریهای آمریکا، در هفته قبل این رقم کمی کمتر از ۲۶ درصد بود. درباره این موضوع با پروفسور سعد عمر رئیس مؤسسه ییل برای بهداشت جهانی گفتگو میکنیم. ممنونم که در این گفتگو شرکت کردید. درباره این سویه فرعی و این که چگونه رفتار میکند، چه میدانیم؟
پروفسور سعد عمر گفت: ما میدانیم که این یک سویه فرعی جدید است و با سرعت نسبتا بیشتری شیوع پیدا میکند و علت این که با این سرعت شیوع مییابد این است که در مقایسه با سویههای قبلی مسریتر است. برای این مسئله دو دلیل وجود دارد: اول این که تقریباً درباره آن مطمئن هستیم، این است که میتواند از مصونیتهایی که افراد مبتلا شده به سویههای قبلی ایجاد شده است و نیز مصونیتهای نسخههای اولیه واکسنها فرار کند. احتمالاً در شرایطی هستیم که این ویروس کاملاً از مصونیتهای ایجاد شده فرار میکند و مسریتر است، اما دادههای مربوط به این مسئله هنوز کامل نیست و به همین علت این مسئله نگران کننده است. البته این مسئله که افزایش میزان بستری شدنها در بیمارستان هنوز به افزایش مرگ و میرها منجر نشده است، تا اندازهای جای خوش بینی است. البته آمار مرگ و میرها معمولاً با مدتی تأخیر، پس از آمار مبتلایان منتشر میشود (زیرا مدتی پس از ابتلا طول میکشد تا برخی از مبتلایان از دنیا بروند).
پروفسور سعد در پاسخ به اين سوال که این ویروس در افراد مختلف عوارض جانبی مختلفی ایجاد میکند و عوارض جانبی و علائم ابتلا به این ویروس کدامند؟ گفت: این سویهای است که مردم را تحت تأثیر قرار میدهد و علائم مختلفی دارد که از علائم مثل آبریزش بینی تا علائم خستگی شدید را شامل میشود. این ویروس همانند سویههای قبلی علائم مختلفی دارد که بسیاری از آنها مشترک است و البته علائم خاص و متفاوت از سویههای دیگر هم دارد که این علائم در افراد مختلف تفاوت دارد.
سعد درباره ميزان مصونیتی که واکسنهای موجود در برابر این سویه فرعی جدید ایجاد میکنند، گفت: شواهد حاکی از این هستند که واکسنها به ویژه در میان کسانی که دوزهای تقویت کننده را تزریق کرده اند، در برابر ابتلای شدید، از جمله در برابر مرگ و یا بستری شدن در بخش مراقبتهای ویژه، بسیار مؤثر هستند. این واکسنها تنها در برابر شیوع و سرایت این ویروس کم اثرتر هستند. البته شواهدی وجود دارد که واکسنها همچنان در برابر ابتلاهای دارای علائم موثر هستند. نتایج مطالعات جدید نشان میدهند تا کنون واکسنها در برابر شیوع سویههای جدید موثر بوده اند، اما این ویروس جدید مسریتر است با وجود این واکسنها همچنان از ابتلا با عوارض شدید جلوگیری میکنند و تنها در برابر شیوع این ویروس کم اثر هستند.