پخش زنده
امروز: -
یکی از چاشنیهای معطر مورد استفاده در بعضی از غذاها، نانها، شیرینیها و مرباها، هِل است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما، مرکز اصفهان؛ هِل، میوه گیاهی از تیره زنجبیلهاست و انواع مختلفی شامل هل سیاه، هل سفید و هل سبز دارد که نوع سبز آن عطر تندتری دارد.
خواص درمانی هِل
جویدن دانههای هل پس از صرف غذا ضمن کمک به هضم و گوارش بهتر غذا، بوی نامطبوع دهان (مثل بوی سیر و پیاز) را نیز خنثی میکند.
دانههای هل خواص گرمابخشی داشته و معده و رودهها را تقویت میکنند.
هل اشتها را تحریک میکند و عمل هضم غذا را بهبود میبخشد.
نوشیدن دم کردهی داغ هل موجب تسکین کولیت، سوءهاضمه، باد نفخ، حالت تهوع و بی حالی شده و مانع ترشح زیاد اسید معده میشود.
یکی از خواص دیگر هل، جلوگیری از تشکیل خلط در گلو است.
دانههای هل خاصیت داروی اکسپکتورانت را دارد و سینوسها و برونش ها، بینی و سینه را از خلط و ترشحات اضافی پاک میکنند.
هل خواص گرمابخش و انرژی زا دارد، اضطراب و نگرانی را کاهش میدهد و در رفع افسردگی موثر است.
هل همچنین کلیهها را تقویت میکند و گفته میشود برای درمان شب ادراری کودکان مفید است.
چند نکته در مورد هل
برای عطرآگین کردن غذا، شیرینی یا مربا، حتما لازم نیست غلاف آن را باز کرده و دانههای سیاه رنگ هل را مورد استفاده قرار دهید؛ میوه هل با همان غلاف نیز بهاندازه کافی غذاها را خوش طعم میکند؛ مگر آنکه طعم جویدن دانههای هل در دهانتان را دوست داشته باشید.
هنگام دم کردن چای معمولی چند دانه هل یا یک عدد میوه هل را در چای میریزند و همراه با آن دم میکنند. این چای، هم خوشطعمتر میشود و هم خاصیت درمانی دارد.
دانه هل تقویتکننده معده، ضدنفخ و بادشکن است؛ در ضمن به هضم غذا هم کمک میکند.
هل به عنوان دارو برای معالجه سرفه، سرماخوردگی و تب استفاده میکنند.
برای درمان استفراغ و تهوع نیز توصیه میشود مقداری دم کرده هل مصرف کنید.
هل تقویتکننده قلب و اعصاب نیز هست، ولی مصرف زیاد آن هم تپش قلب را افزایش میدهد و هم برای بیماریهای روده و ریه مفید نیست.
مصرف هل برای رفع سردرد و کاهش حملات بیماری صرع نیز توصیه میشود.
هل سبز باعث شاداب شدن پوست میشود چند دانه هل را در آب جوشانده آب را صاف نموده با یک قاشق روغن بادام شیرین مخلوط نموده صورت را ماساژ دهید.
مصرف هل در بارداری و شیردهی
مقدار هلی که برای برای معطر کردن چای به آن اضافه میکنند در دوران بارداری و شیردهی مانعی ندارد.
طرز استفاده از هل
دم کرده: مقدر ۳۰ گرم هل کوبیده را در یک لیتر آب جوش ریخته و بگذارید بمدت ۱۰ دقیقه دم بکشد سپس صاف کرده و بنوشید.
مضرات هل که باید بدانید
مصرف زیاد هل در افرادی که طبیعت گرم دارند مضر است.
کسانی که یبوست دارند کمتر مصرف کنند.
کسانی که فشار خون یا زخم معده دارند نباید در خوردن آن زیاده روی کنند.
برای بیماریهای سوزاک و سیفیلیس و عفونتهای ادراری بانوان حامله مضر است.
کسانی که ورم پروستات دارند کم مصرف کنند.
مقدر مصرف زیاد هل برای رودهها مضر است. برای رفع این اشکال آنرا باید با کتیرا خورد.