پخش زنده
امروز: -
دولت بنا دارد برای کالاهای اساسی و نهادههای دامی تولید خوراک دام که جزء کالاهای اساسی محسوب میشود، نرخ ارز را ثابت کنند تا افزایش قیمتی در این حوزه نداشته باشیم.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای مجید موافق قدیری، رئیس محترم انجمن صنایع خوراک دام، طیور و آبزیان کشور، میهمان برنامه مجله کشاورزی، رادیو اقتصاد، درباره نهاده های دامی گفتگو کردند. مشروح گفتگو را در ذیل بخوانید:
مجری: سلام عرض میکنم خدمت شما و وقت شما بخیر
مهمان برنامه: بنده هم سلام عرض میکنم خدمت شما و همکاران محترمتان
سؤال: یک گزارش و نگاهی از زبان حضرتعالی بشنویم در مورد بازار نهادههای دامی چه اتفاقاتی در آنجا رخ میدهد و هم بحث عرضه و واردات که مهم است و هم اینکه بحث تقاضا به چه صورتی است قیمتها چه اتفاقاتی برایش دارد میافتد خیلیها صحبتها را مبنی بر این میدانند که ما شاهد افزایش قیمت خواهیم بود در مورد نهادههای دامی، آنچه که به صورت رسمی است آنچه که به صورت غیررسمی در بازار اتفاق میافتد؟ علت آنها را هم بفرمایید.
موافق قدیری: مستحضر باشید که ما متوسط ۸۰ درصد از نهادههای دامی تولید خوراک دام مان وابسته به خارج از کشور است بخاطر مسائل کم آبی که در کشور وجود دارد ما امکان کشت ذرت سویا و جو را نداریم بنابراین مجبوریم وارد کنیم. به هر حال جزء کالاهای اساسی و استراتژیک این سه قلم کالای ما هستند. سالها است حدود ۶۰ یا ۷۰ سال پیش جزء ۵ قلم کالای اول واردات کشور است به همین دلیل دولت همیشه به آن اهتمام ویژه دارد و باید هم داشته باشد بخاطر اهمیتی که در تولید محصولات پروتئینی ما موضوع خوراک دام مطرح است، بنابراین دولت همیشه از آن حمایت کرده است به همین دلیل به آن ارز ۴۲۰۰ تومانی داده میشد و چند روزی هم هست که شنیده شده است که رئیس بانک مرکزی اشاره کرده است که نرخ ارز نیمایی را ثابت خواهند کرد حداقل تا مدت ۲ سال، معاون اول محترم رئیس جمهور آقای مخبر اشاره فرمودند که بنا دارند که نرخ ارز را برای کالاهای اساسی و نهادههای دامی تولید خوراک دام که جزء کالاهای اساسی محسوب میشود، نرخ ارز را ثابت کنند تا افزایش قیمتی در این حوزه ما نداشته باشیم. مستحضرید نرخ ارز نیمایی بخاطر اینکه نرخ ارز آزاد دارد افزایش پیدا میکند نرخ ارز نیمایی هم در چند وقت گذشته افزایش داشته است. برای واردات نهادههای دامی نرخ ارزی که برای واردکنندهها محاسبه شده بود ۲۴ هزار تومان بود، ولی امروز بیش از ۳۰ هزار تومان متأسفانه دارد قیمت این کالا ثبت میشود قرار بر این است که در چند روز آینده قیمت نرخ ارز نیمایی کالاهای اساسی من جمله نهادههای دامی اعلام شود تا شاهد افزایش قیمت اینگونه کالاها با قیمتی که داریم میگوییم قیمت ثبت شدهای است که در سامانه بازارها و وزارت جهاد و تنظیم بازار کشور اعلام میشود، نباشیم. امروز هم ما مشکلی در تأمین کالاهای اساسی علی الخصوص نهادههای دامی نداریم در واقع بنادر شمالی و بنادر جنوبی ما انبارهای ما شرکت پشتیبانی امور دام تا دلتان بخواهد ذرت و سویا و جو هست اما طبیعتاً باید برای آنها برنامه ریزی شود که به موقع به مزارع تولید شیر و گوشت و تخم مرغ و کارخانجات خوراک دام ما برسد.
سؤال: الان ما افزایش قیمت را خواهیم داشت یا خیر؟
موافق قدیری: دولت بنا دارد همانجوری هم که معاون اول رئیس جمهور دیروز اعلام کردند بنا دارد که قیمت افزایش پیدا نکند یعنی قیمت نرخ ارز را به گونهای برنامه ریزی خواهند کرد...
سؤال: در واقع همان قیمت مصوب فروش داخلی کماکان ملاک است. انتظار تغییر در آن نیست.
موافق قدیری: بله دولت بنا دارد که قیمت ارز نیمایی به گونهای باشد که قیمت ذرت سویا جو و محصولات پروتئینی گوشت و مرغ و شیر و تخم مرغ قیمت شان افزایش پیدا نکند.
سؤال: یعنی باز هم ما مجدد همان پروژهای را شاهد خواهیم بود که قیمت ارز را به نوعی ثابت درنظر میگیریم برای اینگونه از کالاهایی که نیازمند واردات آنها هستیم برای تولید به منظور جلوگیری و کنترل قیمت، درست است یعنی ارز نیمایی ۲۴ تومان باشد یا ۳۰ تومان باشد خیلی تفاوتی در قمیت مصوب اینگونه نهادههای دامی نخواهد داشت؟
موافق قدیری: البته اگر ۳۰ تومان باشد طبیعتاً باید قیمت افزایش پیدا کند دولت بنا ندارد که ۳۰ تومان بشود یعنی اگر ۳۰ تومان بشود باید شما قیمت جو و ذرت و سویا و سایر محصولات پروتئینی افزایش پیدا کند، چون این قیمتی که شما کالاها را خریداری میکنید با قیمت ارز نیمایی ۲۴ هزار تومان است و نه ۳۰ هزار تومان، اگر قرار باشد ۳۰ هزار تومان باشد طبیعتاً باید شما قیمت تان تغییر کند و آن هم متأسفانه افزایش قیمت است. ما فکر میکنیم اگر قیمت ارز بین ۲۵ تا ۲۶ هزار تومان باشد فکر نمیکنم افزایش قیمتی را در حوزه نهادههای دامی و محصولات پروتئینی شاهد باشیم.
سؤال: ما واردات را داشته ایم به میزان لازم برای سال ۱۴۰۱ و حتی گفته م یشود که تا پایان فروردین ماه خیلی نیازمند نهادههای دامی نیستیم و آن نهادهها هم با قیمت ارز گذشته اتفاق افتاده است و نمیتوانیم انتظار افزایش قیمت را داشته باشیم بلافاصله.
موافق قدیری: نه اینگونه نیست امروز کالاهایی که در کشور وارد میشود قیمت نهاده هایش قیمت بسیار بالایی بوده است مثلاً اگر شما امروز ذرت را به قیمت ۳۶۰ یا ۳۷۰ یورو خریداری میکنید این ذرت قبلاً با قیمت ۴۱۰ یا ۴۲۰ یورو، چون آن موقع موضوع جنگ اوکراین و تنشهای روسیه و موضوعات دیگری بوده است که قیمت جهانی اش بالا بوده است امروز اگر میگوییم اگر قیمت یورو ۲۵ یا ۲۶ هزار ومان با ذرت ۳۷۰ یورو قیمت این محاسبه تان افزایش پیدا نمیکند اگر قیمت ۲۵ یا ۲۶ هزار یورو بخواهید با ذرت ۴۱۰ یورو باشد خوب طبیعتاً افزایش پیدا میکند این دو با هم یک رابطه معکوسی هم دارد؛ بنابراین صحبت جنابعالی زمانی مصداق پیدا میکند که شما قیمت ذزت تان ۳۶۰ یا ۳۷۰ یورو باشد، ولی با ذرت ۴۱۰ یورویی که ششماه پیش خریداری شده است این یک مقداری تناقض دارد و امکان پذیر نخواهد بود.
سؤال: یه چرخه است هر چه عقبتر میرویم شرایط متفاوتتر بود نسبت به ۴ یا ۶ ماه گذشتهای که ما خرید داشتیم و این چرخه وجود داشته است.
موافق قدیری: مؤلفههای مختلفی است که قیمت را تعیین میکند موضوع حمل و نقل موضوع بسیار کلیدی است ۱۵ درصد از هزینه تمام شده شما به حمل و نقل برمی گردد یا هزینههای بانکی شما اینکه شما در درهم دریافت کنید یا دینار عراق بگیرید یا ریال عمان دریافت کند آن واردکننده جزء هزینهها است.
سؤال: درخصوص تقاضا هم بفرمایید ما آمارهایی داریم که نشان میدهد که عرضه یا واردات این نهادههای دامی کاهش پیدا کرده ات و قطعاً این کاهش براساس یک آلارمی شکل گرفته است که از سمت تولید یا عرضه محصولات مرتبط با نهادههای دامی این علامت داده شده و همین امر هم باعث شده است که ما شاهد واردات باشیم. تقاضا را برای نهادههای دامی چگونه ارزیابی میکنید؟
موافق قدیری: نکتهای که اشاره میکنید نکته درستی است طبیعتاً، چون مصرف محصولات پروتئینی ما شیر و گوشت و ... در کشور تحت تأثیر قرار گرفته است و کاهش پیدا کرده است به طور مثال گوشت مرغ که بعنوان یک پروتئین ارزان قیمت در جامعه مطرح است میگویند ۲۰ درصد به نسبت پارسال کاهش پیدا کرده است ۳۰ درصد جوجه ریزی کاهش پیدا کرده است وقتی جوجه ریزی کاهش پیدا میکند و مصرف ما کاهش پیدا میکند طبیعتاً میزان تقاضای نهادههای دامی تولید خوارک دام هم کاهش پیدا میکند طبیعتاً واردات آن هم کم میشود نکته مهم این است که توجه داشته باشیم پارسال این موقع ما ارز ۴۲۰۰ تومانی تخصیص میدادیم و یک سوبسید خیلی جذاب و شیرینی بود، ولی امروز با ارز نیمایی ۲۷ یا ۲۸ یا ۳۰ هزار تومانی است که هر کسی جرأت نمیکند که برود و واردات انجام دهد تعداد معدود و انگشت شمار است وارده کنندهها این حجم سرمایه را دارند و میتوانند نسبت به واردات اقدام کنند صحبت شما درست است ما میزان تقاضا کاهش پیدا کرده است.
سؤال: روند را چگونه ارزیابی میکنید.
موافق قدیری: من فکر میکنم ما تا پایان ماه مبارک رمضان این موضوع را داریم یعنی تا زمانی که مؤلفههای اقتصادی مان تغییر نکند قدرت سرانه مصرف از قبیل مردم افزایش پیدا نکند طبیعتاً این خیلی جای امیدواری نیست که ما میزان تولیدات مان افزایش پیدا کند یک نکتهای هم حواس مان باشد این است که ما بهره وری را هم نباید فراموش کنیم با توجه به اینکه مرغدار و دامدار ما میرود به سمت اینکه قیمت تمام شده خودش را کاهش بدهد خب طبیعتاً میرود به سمت استفاده از تکنولوژیهایی که موجود است استفاده از محصولات کارخانجات و خوراک دام که با دانش و فناوریهای نوین دارد تولید میشود میرود به سمت بهره وری و به سمت توسعه عمودی بخاطر همین شما میزان واردات تقریباً کاهش پیدا میکند، ولی حواسمان باشد که باید دولت برود به سمت اینکه مردم بروند به سمت محصولات پروتئینی یا با دادن کالابرگ یا افزایش پول ملی مان یا مؤلفههایی که بتواند کمک کند که مردم بتوانند محصولات پروتئینی مصرف کنند تا مرغدار ما دامدار ما حلقههای مختلف زنجیره تأمین پروتئین ما کارخانجات خوراک دام ما بتوانند روی پای خودشان بایستند که خدایی ناکرده ما سال آینده این موقع با تعطیلی حجم عظیمی از مرغداریها و دامداریها و کارخانجات خوراک دام مواجه نباشیم.
سؤال: هرچقدر این فاصله بیشتر شود ما به تولید خودمان ضربه وارد میکنیم بخصوص در این کالاها به شدت میتواند کمک کننده و ثبات را در امنیت غذایی ما ایجاد کند.
موافق قدیری: شما شک نکنید کشور ما جزء تولیدکنندگان برتر دنیا در محصولات پروتئینی و خوراک دام است این سالها هزینه شده است خون جگر خورده شده است و دولت هزینه کرده است این سرمایه ملی است.
سؤال: حیف است با نبود تقاضا ما شاهد از بین رفتن این سرمایهای باشیم که در بخش تولید داریم.
موافق قدیری: دولت هم تمهیداتی را اندیشیده است به هر حال روی صادرات برنامه ریزی میکند حمایتهای لازم را دارد صادرات محصولات پروتئینی دارد انجام میدهد فکر میکنم دولت کاملاً هوشمندانه حواس اش است که خدایی ناکرده بخش تولید لطمه نخورد تولیدکنندههای ما فاصله بین شان نیفتد سرمایهای که در بخش محصولات پروتئینی حیوانی ما است خارج نشود و بخشهای دیگر اقتصادی انتقال پیدا نکند طبیعتاً بانکها و سیستمهای پولی بانکی کشور باید به کمک بیایند بورس خیلی میتواند کمک کند برای تأمین نقدینگی برای اینکه یکی از مشکلات مهمی که ما در بخش صنعت دام و طیور شاهد هستیم کمبود نقدینگی است ما الان ماهها است که داریم فریاد میزنیم با توجه به اینکه دولت قرار بوده است که بیش از ۲۰ هزار میلیارد تومان در تأمین مردمی سازی یارانهها به بخش تولید محصولات پروتئینی یارانه بدهد یعنی سوبسید بدهد تسهیلات بانکی بدهد تسهیلات بانکی ارزان قیمت بدهد، اما متأسفانه به تعهدات خودش به دلایل مختلف عمل نکرده است و بانکهای ما نتوانستند یا نخواستند این پول را به دست تولیدکنندگان ما برسانند تا آن تأمین سرمایه نقدی شان به موقع انجام شود و تولید تحت تأثیر قرار نگیرد.
پایان