شهر عمارتهای تاریخی ایران کجاست؟
شهرکاشان، مرکز شهرستان کاشان در استان اصفهان است.
به گزارش خبرنگار
خبرگزاری صدا و سیما، کاشان را دارالمومنین، شهر گل و گلاب، شهر خانهها و آثار تاریخی و پایتخت فرش جهان میخوانند. کاشان زادگاه یکی از کهنترین تمدنهای جهان بنام سیلک با قدمتی بیش از هفت هزار سال است. این شهر اولین تمدن یکجانشینی و شهرنشینی را دارد. کاشان با بیش از ۱۷۰۰ اثر تاریخی که ۳۳۳ اثر آن ثبت ملی و باغ فین هم ثبت یونسکو شدهاست. کاشان در طول تاریخ سکونتگاه مردمانی از نژادها و ادیان مختلف بوده، این شهر در قرون گذشته یکی از سکونتگاههای یهودیان ایران بوده است. یهودیان کاشان عمدتاً از دسته یهودیان اخراجی از اسپانیا بودند که در این منطقه سکنی گزیدند و در دهههای بعدی به مرور زمان اکثراً مسلمان شدند.
شهر کاشان بیش از هفت هزار سال قدمت دارد و محل تولد یکی از قدیمیترین تمدنهای بشری به نام سیلک بوده است. مردمان این تمدن اولین کسانی بودند که یکجانشین شدند. سپس آریاییها به مردم تمدن سیلک حمله میکنند و در منطقه سیلک که در جنوب غربی کاشان قرار دارد ساکن میشوند. کاشان تا پیش از ورود اسلام به ایران یکی از مراکز مهم کشور محسوب میشده است. در ابتدای ورود اسلام به ایران شهر کاشان دچار زوال میشود و اهمیت گذشته خود را از دست میدهد.
باغ فین کاشان از جمله مکان های تاریخی این شهر است که ثبت یونسکو شده است و بهترین زمان برای سفر به این شهر اوایل تا اواسط فصل بهار و اوایل پاییز تا اواسط آن است.
آداب و رسوم مردم کاشان
گلابگیری و قالیشویان از مراسم سنتی این شهر است که سالانه بازدیدکنندگان زیادی را به خود اختصاص میدهد. مراسم گلابگیری معمولاً از اوایل اردیبهشت ماه شروع شده و تا اواخر خرداد ادامه دارد که مقصد گردشگری تعداد زیادی از مردم ایران میباشد و مراسم قالیشویان در جمعه دوم مهرماه هر سال در کاشان برگزار میگردد. از مناطق کویری کاشان میتوان به راوند، ابوزیدآباد، نوش آباد، سفیدشهر، خزاق را نام برد. از مناطق کوهستانی کاشان نیز میتوان قمصر، قهرود، کامو، نیاسر، برزک و مرق و نشلج را عنوان کرد.
مردم کاشان مردمی بسیار خونگرم هستند و بازدید از این شهر و برخورد گردشگران با مردم این شهر میتواند تجربهای بسیار لذتبخش باشد. بیشتر مردم این شهر مسلمان هستند و انواع مراسمهای مذهبی در این شهر بسیار باشکوه در شهر کاشان برگزار میشوند. مردم کاشان به زبان فارسی و لهجه کاشانی صحبت میکنند.
مردم این شهر رسم و رسوم ویژهای برای نوروز و چهارشنبه سوری دارند. در شب آخرین چهارشنبه سال بانوی هر خانهای بوتهای را آتش میزند و به درون کوچه میاندازد. همچنین در این شب مردم برای هم فال کوزه میگیرند که باعث میشود اوقات شادی را در کنار هم داشته باشند.
مردم این شهر و اطراف آن در روزهای ۱۶، ۱۷ و ۱۸ دی ماه بوتههای زیادی را جمع میکنند و توسط خردسالان این مناطق روی تپههای بلند شهر قرار میگیرند و آنها را آتش میزنند. آنها معتقدند که اگر نور این آتش به درختها برسد آن سال بسیار سال پرثمر خوبی برایشان خواهد بود.
همچنین مردم کاشان برای مراسم عروسی و خواستگاری نیز برنامه ویژهای دارند. در شب خواستگاری داماد خوانچه به خانه عروس میفرستد که این خوانچه شامل شیرینیجات، یک جلد قرآن و آینه و… میشود.
غذاهای محلی و سوغات کاشان
یکی از معروفترین غذاهای کاشان، گوشت لوبیا است که مردم کاشان برای این غذا احترام خاصی قائل هستند و در مراسمهای مهم و بسیار بزرگ خود این غذا را طبخ میکنند. از دیگر غذاهای محلی کاشان میتوان به کوفته آب سماق، شفته بادمجان و گوشت و عدس و بادمجان اشاره کرد.
شهر کاشان از دیرباز به تولید عرقیجات گیاهی درجه یک شهرت داشته است. یکی از محبوبترین این عرقها گلاب است که کاشان برای آن شهرت جهانی دارد. هر ساله در کاشان مراسم گلابگیری به باشکوهترین شکل ممکن برگزار میشود. گردشگران زیادی را از سراسر ایران و حتی جهان بهسمت خود میکشاند. از دیگر سوغات کاشان میتوان به شیرینیهای مختلفی نظیر کلوچه کاشانی با پشمک و باقلوای کاشانی اشاره کرد.
جاهای دیدنی کاشان
طبیعتا وقتی صحبت از کاشان به میان میآید، بناهای تاریخی و فرهنگی زیاد به ذهن خطور میکند. البته جاهای دیدنی کاشان نیز از نظر طبیعی نیز بسیار متنوع است.
تپه سیلک - باغ فین - چشمه سلمانیه - بقعه امامزاده شاهزاده ابراهیم (ع) - خانه تاریخی بروجردی - مجموعه خانههای تاریخی عامریها - خانه تاریخی طباطبائی - بقعه حضرت سلطان علی ابن محمد باقر (ع) در مشهد اردهال - قلعه جلالی و حصار سلجوقی - مسجد و مدرسه آقا بزرگ - مسجد جامع - خانه تاریخی آل یاسین - مجموعه تاریخی بازار - تیمچه امین الدوله - مدرسه امام خمینی (ره) - مقبره محتشم کاشانی - بقعه امام زاده هارون ابن موسی ابن جعفر (ع) (پنجه شاه) - بقعه حبیب ابن موسی (ع) - بقعه ملا محسن فیض کاشانی - مجموعههای خانههای تاریخی عباسیان - خانه تاریخی منوچهری