پخش زنده
امروز: -
۱۲ دی ۱۴۰۱ شهر رشت ۴۶۵ ساله شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز گیلان ؛ شهر رشت مرکز استان گیلان، شهری با پیشینه غنی فرهنگی، سیاسی، اجتماعی، اقتصادی و هنری است.
نام این شهر در قدیم «بیه» بود که وجه تسمیه آن شاید به دلیل قرار گرفتن بین دو رودخانه گوهررود و زرجوب بود. پس از آن به «دارالمرز» یا «دارالامان» نام گذاری شد.
شهر رشت به عنوان دروازه تمدن اروپا، منشأ شکلگیری بسیاری از تحولات و اولینها بوده است.
۱۲ دی، روز رشت
در سال ۱۳۹۴ به همت گروهی از اساتید و فرهیختگان گیلانی ۱۲ دی در تقویم ملی کشورمان به عنوان روز رشت ثبت شد و علت انتخاب تاریخ ۱۲ دی، این است که در زمان حکومت سلسله صفویان در چنین تاریخی، شهر رشت به عنوان مرکز گیلان انتخاب شد.
جمعیت شهر رشت
بر اساس سرشماری سال ۱۳۹۵ جمعیت شهر رشت ۶۷۹٬۹۹۵ است که جمعیت شناور روزانه یک میلیون نفر و در تعطیلات و ماههای گردشگری به بیش از ۲ میلیون نفر نیز میرسد.
رشت، شهر بارانهای نقرهای
شهر رشت دارای آب و هوای معتدل، تابستانهای ملایم و شرجی و زمستانهای سرد و مرطوب بوده و به دلیل بارشهای فراوان به شهربارانهای نقرهای مشهور است.
شهر رشت شهر نخستینها
از آنجایی که شهر رشت دروازه تمدن اروپا بود و به دلیل داشتن مردمی متمدن و با فرهنگ، نخستین شعبهی بانکی ایران یا بانک سپه، نخستین کتابخانه ملی در ایران، نخستین راه آهن کشور، نخستین تئاتر، نخستین هنرستان موسیقی در کشور، نخستین داروخانهی شبانه روزی در ایران و نخستین خانه معلولان و سالمندان در شهر رشت تاسیس شد.
رشت شهر خلاق خوراک در یونسکو
آب و هوای مرطوب و مناسب کشاورزی شهر رشت عاملی شده تا محصولات مختلف کشاورزی در این شهر کشت شود و مردم منطقه همیشه در هر فصلی، غذا و سبزیجات مخصوص خود را داشته باشند.
غذاهایی، چون خورشت کدو مسما، واویشکا، شیرینتره، بینه قورمه، شوید قورمه، ترش شامی، مرغ لاکو، مرغ ترش، ماهی فسنجان، میرزا قاسمی، اناربیج و... از عمده غذاهایی است که در این شهر طبخ میشود.
ترشیها و مزه هایی، چون زیتون پرورده، کال کباب، هفتبیجار، آبغوره، اخته، رب انار و رب نارنج و شیرینیهایی، چون رشته خشکار و کاکا در این منطقه تهیه میشود.
به گفته آشپزان بومی و سنتی گیلان، شهر رشت بیش از ۱۷۰ نوع غذا، پیش غذا و مزه دارد و این تنوع بینظیر غذایی و ابتکار آشپزان شهر رشت در پخت غذا باعث شد تا این شهر در سال ۲۰۱۵ در لیست شهرهای خلاق خوراک در یونسکو قرار گیرد.
غیر از شهر رشت فقط ۱۷ شهر دنیا در فهرست شهرهای خلاق یونسکو قرار دارند.
بناهای سنتی رشت
شهر رشت دارای بناهای قدیمی و سنتی و محلههای قدیمی فراوانی است:
ساختمان شهرداری رشت، کتابخانه ملی، موزهی پست و ساختمان قدیمی هتل ایران، عمارت کلاه فرنگی، مسجد سفید، خانه ابریشمچی، خانهی قدیری و محله ساغریسازان، دباغیان و خانهی میرزا کوچک خان از جمله ساختمانهای قدیمی شهر رشت با معماری سنتی است.
شهر رشت یکی از قطبهای کشاورزی، گردشگری و حتی صنعت همچون فولاد کشور است.
این شهر یکی از قطبهای تولید برنج، چای و فندق کشور هم است.
رشت شهر مشاهیر
این شهر مشاهیری بسیاری نیز دارد که نامهایی شناخته شده در جهان دانش هستند همچون دکتر معین، پروفسور بهزاد، پروفسور اکبرزاده، پروفسور رضا و پروفسور سمیعی.
فرهنگ رشت
مردم شهر رشت به زبان گیلگی سخن میگویند. بیشتر آنها مسلمان و پیرو شیعه هستند. آداب و رسومی، چون عروس گوله، نوروزخوانی، عید فطر، عید قربان، مراسم محرم و صفر، گیشه بری همراه با ترانههای محلی و موسیقی سنتی برگزار میشود.
مناطق دیدنی و گردشگرپذیر رشت
بازار بزرگ رشت با محصولات تولیدی محلی، کشاورزی، صنایع دستی و ماهی از نقاط دیدنی شهر رشت است.
پیاده راه فرهنگی رشت، خانه میرزا کوچک جنگلی، عمارت کلاه فرنگی در پارک شهر رشت، پارک مفاخر رشت، موزه میراث روستایی، پارک جنگلی سراوان، دریاچهی سقالکسار و تالاب عینک از جمله جاذبههای طبیعی و دیدنی شهر رشت است.
تولیدات دستی
گلدوزی، گلیم بافی، سفالگری، بامبو بافی، رشتی دوزی، خراطی و حصیربافی از صنایع دستی مردان وزنان هنرمند این شهر قدیمی گیلان است.