پخش زنده
امروز: -
تعطیلی ۱۷ مدرسه اسلامی از سال ۲۰۱۹ تاکنون در سوئد باعث نارضایتی کودکان در این کشور شده است.
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ به نقل از میدل ایست آی، مقامات سوئدی از سال ۲۰۱۹ تاکنون ۱۷ مدرسه اسلامی خصوصی را تعطیل کرده اند و ادعا میکنند این مدارس برای فعالیتهای مدرسهای مناسب نیستند. اما منتقدان میگویند این سخنان، بخشی از «لفاظی ضد اسلامی» است.
فرزندان هشت و دوازده ساله صمصام احمد، غمگین بودند. آنها به تازگی متوجه شده بودند مدرسه شان در استکهلم، پایتخت سوئد تعطیل شده است. مادر این دو کودک از نحوه توضیح در این خصوص که چرا فرزندانش دیگر در سال تحصیلی جدید با دوستان خود نیستند، ناامید شده است.
ماه ژوئیه، احمد، مانند سایر والدین مسلمان به صورت کتبی از سوی بازرسی مدارس سوئد مطلع شد که مدرسه خصوصی اسلامی الازهر به دلیل «سوء مدیریت» تعطیل خواهد شد.
احمد تلفنی به میدل ایست آی گفت: «فقط یک ماه به ما اخطار داده شد...، اما جزئیات بیشتری به من داده نشد. آموزش اسلامی پنج درصد برنامه درسی مدرسه را تشکیل میداد.»
احمد و دیگر والدین مسلمان، چند تظاهرات مقابل وزارت آموزش و پرورش برای به چالش کشیدن تعطیلی مدارس اسلامی برگزار کرده بودند، اما این تصمیم اجرا شد.
الازهر اکنون یکی از ۱۷ مدرسه از ۱۹ مدرسه خصوصی اسلامی سوئد است که از سال ۲۰۱۹ در سراسر سوئد تعطیل شدهاند. اکثر این مدارس امسال به دلیل سرکوب مؤسسات مذهبی خصوصی توسط دولت سوئد تعطیل شدهاند. دو مدرسه اسلامی در حال حاضر این تصمیم را در دادگاه به چالش کشیده اند و همچنان در حال فعالیت هستند. احمد گفت: «وقتی به فرزندانم گفتم مدرسه تعطیل خواهد شد، آنها روزها گریه کردند.
وقتی از آنها پرسیدم که چرا [ناراحت شدند]، گفتند دلشان برای دوستان، همکلاسیها و معلمانشان تنگ خواهد شد. آنها چند شب خوب نخوابیدند.»
احمد گفت مدت زیادی طول کشیده است تا فرزندان خود را تشویق کند به مدرسه بروند، اما او اکنون نگران است که آینده تحصیلات اسلامی آنها چه خواهد شد.
وی گفت: «اکنون مجبورم دچار فشار مالی زیادی شوم تا یک معلم را برای تدریس خصوصی دروس مطالعات اسلامی در منزل استخدام کنم، زیرا گزینه دیگری وجود ندارد. این کار پر هزینه است و ماهانه حدود ۲۰۰ دلار هزینه دارد که من استطاعت مالی آن را ندارم که این کار را ادامه دهم.»
در حالیکه مدرسه الازهر پیاده حدود ۲ دقیقه با خانه این خانواده فاصله داشت، احمد اکنون مجبور است مسافت قابل توجهی را طی کند تا فرزندان خود را به مدرسه جدید برساند.
مدارس اسلامی خصوصی همان دروسی را که در سایر مدارس سوئد تدریس میشوند ارائه میدهند، ولی دانش آموزان با تعالیم اسلامی آشنا میشوند، جایی برای اجرای مناسک اسلامی دارند و به آنها غذای حلال داده میشود.
بازرسی مدارس سوئد در نامهای به مدرسه الازهر که میدل ایست آی آن را مشاهده کرده به این مدرسه با بیش از ۲۰۰ دانش آموز اعلام کرده است: «مدیریت این مدرسه برای اجرای فعالیتهای مدرسه مناسب نیست. این ارزیابی وجود دارد که کودکان در خطر روبرو شدن با افراط گرایی قرار دارند.»
اعضای جامعه مسلمانان سوئد معتقدند این اقدام فقط در خصوص مدارس اسلامی خصوصی اعمال شده است.
فاطمه عبداللهی مادر یکی دیگر از دانش آموزان مدرسه الازهر به میدل ایست آی گفت: «اگر آنها صداقت دارند و مسئله به سوء مدیریت این موسسه مربوط میشود، نباید دانش آموزان بی گناه را مجازات کنند و باید به دنبال راههای جایگزین دیگر باشند. آنها حتی این گزینه را در اختیار داشتند که مدیریت مدرسه را تغییر و به کودکان اجازه دهند به تحصیل خود ادامه دهند، ولی متاسفانه این اتفاق نیفتاد.»
علی برهان یکی از اعضای انجمن مدارس اسلامی سوئد گفت: «تعطیلی مدارس اسلامی که تعدادی از آنها در دهه ۱۹۹۰ تاسیس شده اند بر زندگی حدود ۱۰ هزار دانش آموز مسلمان از خاورمیانه، شمال و شرق آفریقا تاثیر میگذارد.»
والدینی مانند محمد اسحاق پدر سه فرزند که استطاعت مالی برای برخورداری از دروس خصوصی اسلامی را ندارد مجبور است فرزندان خود را به مدارس اسلامی رایگان بفرستد.
وی گفت: «من سابقاً تصور میکردم در یکی از بهترین کشورها زندگی میکنم که دولت بودجه مدارس خصوصی از جمله مدارسی که مطالعات اسلامی ارائه میدهند تامین میکند. این مدارس نیاز فرزندان ما را برای فراگیری ارزشهای فرهنگی و اسلامی برآورده میکردند، اما این مدارس دیگر وجود ندارند.»
اسحاق گفت برخی والدین از مقامات پرسیدند که آیا آنها گزینههای جایگزین برای آموزش اسلامی ارائه میدهند، ولی مایوس شده اند.
وی افزود: «ما اکنون فرزندان خود را به مدارس با کیفیت آموزشی پایین فرستاده ایم که مطالعات اسلامی ارائه نمیدهند و این وضعیت، فرزندان ما را در برابر بحرانهای هویتی آسیب پذیر میکند.»
سوئد اواسط سال ۲۰۲۲ قوانینی که اغلب سختگیرانه تلقی میشوند، برای موسسات دینی منتشر کرد که با انتقاد مسلمانان سوئد روبرو شدند. افراد زیادی این اقدام را تلاشی ناشی از اسلام هراسی برای هدف قرار دادن جامعه مسلمانان میدانند.
اتحادیه مدارس اسلامی سوئد اعلام کرد مقامات این کشور از سال ۲۰۱۹ در حال اعلام سیاستهای تازهای در خصوص نحوه اداره مدارس خصوصی بوده اند.
محمد علی به میدل ایست آی گفت: «بهانههایی برای تعطیلی هرکدام از مدارس مطرح شده است. مثلاً مسئولان ژوئیه ۲۰۲۱ مدرسه الازهر در اوربو را با مطرح کردن این ادعا
تعطیل کردند که یکی از اعضای هیئت مدیره که از سفر به سوریه بازگشته بود ممکن است یکی از هواداران داعش باشد و موجب افراطی شدن دانش آموزان شود هرچند که وی هیچ سابقه جنایی نداشت.
لینا اکسلسون کیلبلوم وزیر آموزش و پرورش سوئد اوایل امسال در یک کنفرانس مطبوعاتی گفت دولت لایحهای را با هدف «ممنوعیت تأسیس مدارس مذهبی به اصطلاح مستقل» ارائه کرده است.
اما انجمن مدارس اسلامی اینطور استدلال کرد که تصمیم مبنی بر تعطیلی مدارس اسلامی بخشی از یک «لفاظی ضد اسلامی» است و مبتنی بر نتایج ضعیف تحصیلی یا سایر کاستیهای آموزشی نیست، بلکه «انگیزههای سیاسی» دارد.
مقامات سوئدی این اتهامات را رد کرده و گفته اند که حق نظارت بر فعالیتهای مدارس خصوصی را برای خود محفوظ میدانند.
اگنس گیدلوند دبیر مطبوعاتی بازرسی مدارس سوئد به میدل ایست آی گفت: «دلیل تعطیلی برخی از مدارس با مشخصات اسلامی هیچ ربطی به جهت گیری مدارس مستقل ندارد. این وضعیت به این موضوع مربوط میشود که مالک، قوانین سوئد را رعایت نکرده است.
بازرسی مدارس سوئد میتواند تصمیماتی اتخاذ کند که به این معنی است که یک مدرسه مستقل باید در صورت وجود نقصهایی که مسئولین آن را برطرف نمیکنند تعطیل شود.»
به دنبال این تعطیلی ها، برخی از مدارس مجبور به پایان دادن به اجاره ساختمانهای خود شدند و برخی دیگر، ساختمانها را فروختند.
بر اساس گزارش مرکز تحقیقات و مطالعات منا، گسترش مدارس اسلامی در سوئد در دهه ۱۹۹۰ با قوانینی آغاز شد که اجازه تشکیل مدارس خصوصی را میداد که به طور کامل توسط دولت تامین مالی میشدند.
از آن زمان، جامعه مسلمانان که هشت درصد از جمعیت سوئد را تشکیل میدهند و عمدتاً از خاورمیانه و آفریقا هستند، از این قوانین بهرهمند شدهاند که مدارس خصوصی را از نظر حمایت مالی مانند مدارس دولتی میدانند. برخی از مسلمانان اکنون بر این باورند که سوئد ممکن است دیگر مکان ایده آلی برای تحصیل فرزندانشان نباشد.
صمصام احمد به میدل ایست آی گفت: «سرانجام، من فرزندانم را به کشوری خواهم برد که با خوشحالی بتوانند آموزههای اسلامی را بیاموزند.»