پخش زنده
امروز: -
سبزی شاهی از ارزش غذایی بالایی برخوردار است و مصرف آن فواید بی نظیری برای بسیاری از بیماریها دارد و البته مضراتی هم دارد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما از تخم شاهی در طب سنتی برای درمان بیماریها استفاده میشود. طبع دانه یا تخم شاهی گرم و خشک است.
در طب سنتی از ریشه، ساقه، برگ و بذر شاهی استفاده دارویی میشود، خواص بذر شاهی شامل رفع رطوبات غلیظ بدن، خلط آور، و تقویت معده است.
شاهی از سبزیهای پرخاصیتی است که هم ارزش غذایی داشته و هم برای درمان بیماریها کاربرد دارد. از ریشه، ساقه، برگ و تخم شاهی در طب سنتی استفاده دارویی میشود. این سبزی مفید و پرخاصیت به دلیل کشت آسان و رشد سریع در همه مناطق ایران روییده و دسترسی به آن راحت و ارزان است.
تخم شاهی مزه نسبتا تند و تلخی دارد. خواص تخم شاهی و فواید درمانی آن متعدد بوده، دارای خاصیت چربی سوزی، تصفیه کنندگی خون، شیرافزایی، مقوی و نیرو بخش است و در طب سنتی برای درمان بیماریها استفاده میشود. طبع دانه یا تخم شاهی گرم و خشک است.
از دیگر خواص تخم شاهی کمک به درمان برخی ناراحتیهای گوارشی نظیر درمان اسهال به ویژه اسهال خونی و رفع سوء هاضمه و خاصیت ملین است که برای درمان یبوست مفید است.
متخصصان طب سنتی معتقدند مصرف تخم شاهی به دلیل طبع گرم آن، رطوبات غلیظ بدن را از بین برده و رفع میسازد و برای معالجه آسم و سرفه موثر است. از دیگر خواص تخم شاهی برطرف کردن لکههای سفید پوست و لکههای کک و مک است.
از دیگر خواص تخم شاهی و برگ آن از بین بردن بوی بد زیر بغل است. برای این منظور باید صبح ناشتا مقداری شاهی و یا تخم شاهی تناول کرد و چند روز متوالی تکرار کرد.
خواص برگ شاهی
جویدن برگهای شاهی برای تقویت لثهها مفید بوده باعث استحکام لثه میشود.
برگهای سبزی شاهی حاوی مقادیر زیادی ویتامینها و مواد آنتی اکسیدان است و از رشد سلولهای سرطانی پیشگیری میکند.
سبزی شاهی حاوی ویتامین ث و اسید فولیک و برای درمان کم خونی مفید است.
از خواص شاهی کمک به عملکرد کلیهها است متخصصان طب سنتی به کسانی که به سنگ کلیه و سنگ مثانه دارند مصرف سبزی شاهی را توصیه میکنند.
شاهی برای درمان اختلالات مفصلی و نقرس، رفع ناراحتیهای دستگاه تنفسی و بیماری آسم و برونشیت یا آسم مفید است.
مصرف سبزی شاهی به کاهش چربی و کلسترول بد خون کمک میکند.
شاهی سرشار از انواع ویتامینها نظیر ویتامین آ، ویتامین ث و ویتامینهای ب ۱ و ب ۲ است. همچنین دارای مقدار زیادی کاروتن، قابل ملاحظهای عناصر غذایی نظیر کلسیم، آرسنیک، منگنز، مس، روی و گوگرد است.
مضرات مصرف شاهی
شاهی یکی از سبزیجات پرحرف و حدیثی است که علاوه برخواصی که دارد مضراتی هم دارد که به مضرات آن خیلی پرداخته نمیشود.
همچنین تخم شاهی یک الکالوئید، سینااپیک اسید و کولین اتر و اسانس روغنی میباشد و خاصیت ساخت استروژن را در بدن دارد.
از دیگر مضرات شاهی میتوان به سردرد، قولنج، خون دماغ، سنگینی سر، تاریکی چشم، گرفتگی عروق، جذام، مضر برای صفرا و خون، تب و داغی کف دست و پا اشاره کرد.
هنگامی که شاهی مصرف میکنید، گازهای مضری در بدن تولید میشود که به سوی مغز متصاعد میشود و باعث بروز مشکلاتی خصوصا برای گرم مزاجان میشود.
استفاده افراطی از شاهی در وعده شام مخصوصا بعد از غذای سبک یا با شکم خالی میتواند باعث منگی، کرختی و یا خواب سبک و ناآرام شود.
شاهی دارای گواتروژن است، لذا جذب ید در تیروئید را کاهش میدهد که برای مشکلات تیروئیدی مضر است.
مصرف افراطی شاهی باعث کاهش غیرطبیعی قند خون میشود و همچنین ممکن است با داروهای کاهش فشار خون تداخل کند.
شاهی بخوریم یا نخوریم
همانطور که گفته شد مضرات شاهی واقعا کم نیست. از طرفی خواص شاهی هم زیاد است. همچنین روایاتی هم در مذمت شاهی وجود دارد، ولی استفاده افراطی از هر ماده غذایی قطعا مضر است و شاهی نیز از این قاعده مستثنی نیست. اگر مزاج گرمی دارید این ضرر بیشتر خواهد بود لذا شاید بهتر باشد گرم مزاجان، زیاد سراغ شاهی نروند. در هر صورت مصرف کم و کنترل شده این سبزی خصوصا اگر همراه مصلح (کاسنی یا خرفه و یا سرکه) آن باشد بعید است ضرر جدی داشته باشد، اما بدیهی است که احتیاط در ترک مصرف شاهی است.