بررسی سواد سلامت استانهای قطب ۵ کشور در قزوین
گردهمایی روسای ادارات سلامت و تندرستی استانهای خوزستان، چهارمحال و بختیاری، ایلام، لرستان، همدان و گیلان در قزوین برگزار شد.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیمای مرکز قزوین، سرپرست دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش در این گردهمایی گفت: بر
اساس تعریف سازمان جهانی بهداشت که در سال ۱۹۴۸ در حوزه سلامت دانش آموزی ارائه شده است، سلامت منبعی برای زندگی و جزو حقوق اولیه همه افراد جامعه محسوب میشود.
گودرزی افزود: اگر میخواهیم مهارت را به دانش آموزان یاد بدهیم باید شرایط آموزش و امکانات برای آنها مهیا باشد، در غیر اینصورت آموزش اثرگذار نخواهد بود.
وی تاکید کرد: بهترین و عمدهترین استراتژی ما سلامت مدارس است چرا که در یک محیط ایمن به انبوهی از دانش آموان دسترسی داریم.
به گفته سرپرست دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش؛ ۴۵ سال پیش متخصصان بهداشت اعلام کردند برای اینکه افراد بتوانند از مراقبتهای ضروری استفاده کنند باید از یک سری شاخصها از جمله آموزش بهداشت بهرهمند شوند.
گودرزی گفت: آموزش بهداشت، بهسازی محیط و سرویسهای بهداشتی، آب سالم، تغذیه کافی و بسته امنیت غذایی که در حال حاضر فقط به دلیل کمبود اعتبارات به چند استان محروم تخصیص یافته است از جمله شرایطی است که باید برای دانش آموزان مهیا شود.
گودرزی همچنین با اشاره به مشکلات موجود در برخی از مدارس گفت: ۱.۴ دهم درصد مدارس خشتی هستند و ۱.۷ دهم مدارس مدارس توالت ندارند و در ۱.۱۲ دهم درصد مدارس هم دانش آموزان به آب آشامیدنی سالم دسترسی ندارند.
وی افزود: در دفتر سلامت با استناد به سند بنیادین تحول آموزش و پرورش و سند تحول دولت مردمی و سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری، ۲۰ هزار نیروی مراقب سلامت در کشور کم داریم و برای حل این مشکل هر ساله سهمیهای به آموزش و پررش اختصاص مییابد.
سرپرست دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش ادامه داد: هر ساله بر اساس ماده ۲۸ ، نیروی بهداشت جذب میشود و پارسال هم ۲۰ نفر در استان قزوین به کار گرفته شدند.
گودرزی گفت: در دولت سیزدهم و با تلاش دولتمردان در کنکور سراسری در هر استان ۱۰ مراقب سلامت و در مجموع ۳۱۰ نفر جذب شدند و تا سال ۱۴۰۴ سیصد و بیست مراقب سلامت فارغ التحصیل خواهیم داشت.
وی عمده مشکلات مراقبان سلامت مدارس را مصوبه سال ۸۴ هیئت وزیران و قانون کارکرد ۳۰ ساعته بیان کرد.
سرپرست دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش گفت: پس از صدها جلسه و تلاشهای بسیار بهمن ماه پارسال موضوع دوباره در جلسه هیئت دولت مطرح شد و فقط یک بند از دو بند این قانون اصلاح شد و هنوز مشکل ۳۰ ساعت اشتغال در هفته مراقبان سلامت حل و فصل نشده است و امیدواریم این مشکل به زودی حل شود.
گودرزی گفت: در حال حاضر هر مراقب سلامت از ۴۸۰ دانش آموز مراقبت میکنند که با استانداردهای کشوری اصلا تطبیق ندارد و سعی میکنیم که نیروی مراقب سلامت افزایش یابد و در هر مدرسه یک مراقب سلامت داشته باشیم.
وی تاکید کرد: مراقبان سلامت باید دانش آموزان را به طور مداوم معاینه کنند تا آنها در بزرگسالی با مشکلات عمده از جمله بینایی روبه رو نشوند.
سرپرست دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش گفت: ۵۵ اتاق بهداشتی در استان قزوین ایجاد و تجهیز شده است و در حال حاضر به جای سالانه نیم درصد رشد در ایجاد اتاقهای بهداشتی، ۸.۵ درصد در ایجاد اتاقهای بهداشت رشد کردیم.
گودرزی گفت: باید در مدارس ابتدایی پسرانه اتاق بهداشت وجود داشته باشد تا در صورت بروز مشکل، سریع به دانش آموزان آسیب دیده خدمت رسانی شود.
وی ادامه داد: با تلاش بسیار، برای پایه دوازدهم درس سلامت و بهداشت بر پایه مهارت را قرار دادیم و هر دو سال یک بار هم اصلاحاتی در این کتاب صورت میگیرد تا دانش آموزان فارغ التحصیل با اصول اولیه بهداشت و امدادرسانی آشنا شوند.
سرپرست دفتر سلامت و تندرستی وزارت آموزش و پرورش همچنین با ابراز نگرانی از کمبود نیروی بهداشت در مدارس افزود: ۲۱۲ مدرسه در کشور اصلا مراقب سلامت ندارند و متاسفانه کتاب سلامت و بهداشت به جای تدریس از سوی مراقبان سلامت، به دلیل کمبود نیرو توسط معلمان فیزیک و بهداشت آموزش داده میشود.
گودرزی از مراقبان سلامت خواست با توجه به آلودگی هوا، روش مقابله با آن را به دانش آموزان آموزش دهند.
مدیرکل آموزش و پرورش استان هم گفت: ۹ هزار و ۶۷۰ کلاس درسی و ۶۷۰ مدرسه با ۱۶ هزار و ۷۰۰ پرسنل آموزشی داریم و با تکیه بر بودجه آموزش و پرورش نمیتوانیم به اهدافمان دست پیدا کنیم و همه سازمانها باید کمک رسان ما باشند.
سیاهکالی مرادی افزود: در استان قزوین ۲۸۷ دانش آموز و ۷۰ معلم شهید جانشان را فدای انقلاب اسلامی کردند و باید در شرایط سخت کنونی کشور همچون سردار سلیمانی خدمات شایسته ای برای کشور انجام دهیم.
در پایان این مراسم، لباس فرم جدید و تجهیزات مورد نیاز مراقبان سلامت به آنها اهدا شد.