تولید ماده جدید برای چاپ سه بعدی نانوساختارها
ابداع یک کامپوزیت تازه با استفاده از نوعی پلیمر و برخی فلزات، چاپ سه بعدی نانوساختارهای پیچیده را با استفاده از چاپگرهای سه بعدی تسهیل کرده است.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما، فناوری چاپ سه بعدی نه تنها برای ساختن محصولاتی به بزرگی خانه ها، بلکه برای چاپ موادی به کوچکی دانههای برف نیز مورد استفاده قرار میگیرد. ابداع یک ماده جدید باعث میشود که نانوساختارهای تازه بسیار قویتر از گذشته باشند و به طور قابل توجهی سریعتر چاپ شوند.
این ماده کامپوزیتی که توسط دانشمندان دانشگاه استنفورد ابداع شده، عمدتاً برای استفاده در ساختارهای شبکه مانند در مقیاس نانو در نظر گرفته شده که برای محافظت از اجزای زیرین کوچک (مانند قطعات الکترونیک) استفاده میشوند. این ماده شامل یک رزین پلیمری است که با تودههای کوچکی از اتمهای فلزی ترکیب شده که به نانوخوشههای فلزی معروف هستند.
در فرایندی موسوم به لیتوگرافی دو فوتونی، لیزر به مخلوط رزین مایع تابیده میشود. در برخورد لیزر به نانوخوشه ها، یک واکنش شیمیایی رخ میدهد که باعث سخت شدن رزین در آن ناحیه خاص میشود. بنابراین، با حرکت دقیق پرتو لیزر بر روی رزین، امکان ساخت اجسام بسیار کوچک و پیچیده وجود دارد.
هنگامی که شبکههای چاپ شده با استفاده از این ماده خاص مورد آزمایش قرار گرفتند، مشخص شد که استحکام آنها دو برابر شبکههای چاپ شده با استفاده از مواد معمولی است. بسته به شکل شبکههای ساخته شده با استفاده از کامپوزیت جدید، برخی در حمل بار سنگین بدون تغییر شکل مزیت داشتند، در حالی که برخی دیگر برای جذب ضربه و سپس بازگشت به شکل اولیه خود به خوبی قابل استفاده بودند. انتظار میرود این روش چاپ سه بعدی در آینده به طور گسترده مورد استفاده قرار بگیرد.