به گزارش خبرگزاری صداوسیما ، سیدی نژاد سرپرست گروه مذاکرات کننده جمهوری اسلامی ایران با حضور در برنامه روزی نو رادیو اقتصاد با اشاره به سی دور مذاکره حضوری و غیر حضوری در 2 سال اخیر با 5 کشور عضو اوراسیا گفت : برای امضای موافقتنامه نیاز به طی کردن فرایندهای داخلی و خارجی و انجام هماهنگی ها در داخل کشور و کشورهای طرف قرار داد است .
سوال: خبر خوبی رسید قرار است که باز هم مذاکراتی صورت بگیرد و اقدامات ویژه ای در این زمینه شکل بگیرد ؟ یا این که کار به یک سرانجام نیکو رسیده و ما شاهد قراردادهایی خواهیم بود؟
سیدی : مذاکرات سالهاست که ادامه دارد و می توان گفت که دارد می رسد به آخرین ایستگاه خودش و بهرحال دست کم از حیث مذاکره کنندگان کار نهایی می شود و فرآیندهای آتی که مربوط به امضای مقامات طرف 5 کشور اوراسیا و ایران است در دستور کار قرار خواهد گرفت .
سوال : یکی از موارد خیلی مهمی که در این مذاکرات مهم است و شاید اساسی هم توصیف شده موضوع تبادلات مالی برای داد و ستدهاست نکته کلیدی تر ، خیلی ها می پرسند که اوراسیا چه ظرفیت های اقتصادی و تجاری را به روی ایران باز می کند که ما می توانیم صادرات داشته باشیم و ما چطور می توانیم نیازهای خودمان را از طریق واردات این کشورها انجام بدهیم و آنهم با چه پولی ؟
سیدی : بهرحال واردات ما عمدتا از حوزه اتحادیه اقتصادی اوراسیا معطوف شده به کالاهای اساسی مثل گندم ، ذرت ، جو و دانه های روغنی هست که اقلام عمده نیاز مصرفی کشور است ، غالبا تمرکز تا الان بر روی این اقلام بوده و این موافقتنامه می تواند، بهرحال یک ثباتی را برای تامین این اقلام از این بازار بزرگ فراهم کند ، در عین حال صادرات ما هم از یک بازار بزرگ نسبتا 80 میلیون نفری که سالیانه در حدود 300 میلیارد دلار واردات دارد این هم فرصت مغتنمی خواهد بود تا صادرات باثباتی را در سایه چنین توافقی داشته باشیم . البته به دلیل تحریم ها ، تبادلات مالی ما با تقریبا همه کشورهای جهان دچار دشواری است، اما با حداقل اتحادیه اوراسیا به ویژه با روسیه که بزرگترین اقتصاد این اتحادیه است، به دلیل این که ما در آنجا یک بانکی داریم و یک بانک ملی ما در روسیه تاسیس کرده و به ثبت رسانده و بانک روسی _ایرانی حساب می شود، تا حد زیادی در طول سالهای گذشته ما دشواری مان در انتقال مالی کمتر بوده ، در عین حال اخیرا هم تلاش هایی برای تبادلات مالی با ارزهای ملی هم صورت گرفته که از سایه این توافق امیدواریم که این ها هم به زودی عملیاتی شود و با دشواری کمتری تبادلات مالی هم صورت بگیرد .
سوال : یک نکته ای که اشاره کردید نکته خیلی کلیدی و مهمی است یعنی پاشنه آشیل همه مسائل اقتصادی آرام آرام همین طوری هر چه به جلو رفتیم به همین جملات آخر شما ختم شده است ، و آن هم موضوع تحریم هاست . نکته ای که وجود دارد این است که آیا این مذاکرات و این موفقیت ها با اوراسیا ، اوراسیا را تبدیل به یک پل می کند برای ایران که آنها بتوانند ، می دانید اقتصاد ایران اقتصاد بزرگی است ، جنبه های فراوانی به جز آنچه که شما اشاره کردید گندم و ذرت و غلات و این ها شاملش می شود و قضیه تحریم ها یک مانع ایجاد کرده ولی این مانع هم در عین حال تقلا شده که برطرف شود . اوراسیا می تواند با این اشکالی که اشاره کردید پلی شود برای تامین نیازهای کشور و از این طریق صادرات ایران هم بتواند جابجا شود یعنی هم واردات برای تامین و هم صادرات ؟