پخش زنده
امروز: -
معاون درمان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی گفت : بیمارستانها و کادر درمان برای موج گیری زیر سویه جدید کرونا در کشور در آمادگی کامل قرار دارند
به گزارش خبرگزاری صداو سیما آقای دکتر کریمی معاون درمان وزارت بهداشت درمان و آموزش پزشکی در برنامه صبح بخیر ایران در شبکه یک سیما در باره سویه جدید کرونا توضیحاتی داد
سوال : آقای دکتر اخبار دقیق و اطلاعات دقیق را از اصل زیرسویه جدید کرونا بفرمایید:
کریمی: ویروسها معمولا به همین است، چون گردش دارند در جامعه و از فردی به فرد دیگر منتقل میشوند بعضا جهش پیدا میکنند و این یک روال طبیعی است. زیرسویههای جدیدی هم که هستای کیو یک و ایکس وی بی جزو زیرسویههای همان اومیکرون قبلی است که شناخته شده بوده است این دو تا جهش جدید اتفاق افتاده است. در بعضی یا بیشتر قسمتهای دنیا یک موج جدیدی را ایجاد کرده است. آمریکای شمالی بیشترین موارد را دارد، آمریکای جنوبی، اروپا و شرق آسیا که ژاپن، چین و هنگ کنک که شدیدا درگیر هستند البته در این کشورهایی که من گفتم الان از قله موجشان عبور کردند و در حال کاهش است.
کشورهای همسایه ما هم قطر با توجه به جام جهانی درگیری قابل توجهی داشته است. در ایران هم یک چند روزی است که عملا این موج شروع شده است یعنی وارد کشور شده است، چون رسما هم اعلام شد که شناسایی شده وقتی شناسایی میشود سه مورد به این معنی نیست که همین سه مورد است ما نوک قله این کوه یخ هستیم حتما موارد خیلی زیادتر است و عملا وارد این موج شدیم به همین جهت این برنامه هم شما تشکیل دادید من خیلی تشکر میکنم از شما اطلاع رسانی خیلی مهم است و نباید خیلی نگران بکنیم مردم را و از آن طرف هم نباید ساده انگاری و سهل انگاری کنیم، مهمترین اقداماتی که بایستی انجام بدهیم همان کارهایی که همیشه گفته شده، یعنی زدن ماسک است. ما پیش بینی داریم و پیشگیری داریم. پیش بینی ما این است که بیشترین درگیری ما حدود ۲۳ ژانویه یعنی سوم بهمن خواهد بود اگر بتوانیم ۸۰ درصد زدن ماسک را رعایت کنیم قله این موج از نصف این چیزی هم که پیش بینی شده کمتر خواهد بود و این موج به نظر میآید بر اساس پیش بینیها از موجهای قبلی ضعیفتر باشد، این را میگویم که نگرانی ...
سوال: میزان شدت بیماری را میفرمایید؟
کریمی: میزان ابتلایی که وجود دارد و شدت بیماری؛ سرایت پذیری این زیرسویهها نسبت به قبلیها بیشتر است یعنی بیشتر منتقل میشود. ولی شدت بیماری که ایجاد میکند خیلی بیشتر از سویههای قبلی نبود. بر اساس مدل سازیهایی که انجام شده آن قله موج موجها را که حتما مستحضر هستید رسم میکنند به نظر میآید از قبلیها کمتر باشد و خیلی شدید نباشد.
این که ما نگرانیم برای این که مدتی است از واکسیناسیون گذشته است. سال گذشته واکسیناسیون خیلی خوبی در کشور انجام شد، ولی دیگر برای واکسن دوز سوم و چهارم و بقیه دیگر خیلی استقبال زیادی نشد. وقتی که بیشتر از شش ماه از آخرین واکسیناسیون میگذرد خود به خود ایمنی کاهش پیدا میکند و افرادی که بخصوص در معرض خطر هستند یعنی افرادی که بیماریهای قلبی دارند، تنفسی دارند، بیماریهای کلیوی و نقص ایمنی دارند و سن بالا دارند، اینها کسانی هستند که ما نگرانیم که خدایی نکرده با این موج جدید دچار مشکلات نشوند.
سوال: یک بحثی که مطرح شده بود این بود که نسبت به واکسن، واکسن گریز است؟ یا آن آنتی بادیهای قبلی نمیتواند قوام درست و حسابی را ایجاد کند این واقعیت است یا خیر؟
کریمی: بله در بعضی از مطالعات که انجام شده نسبت به آنتی بادیهای خنثی کننده این زیرسویه یک کم مقاوم بوده است، ولی این به این معنی نیست که واکسن موثر نیست این آنتی بادیها خنثی کننده یکی از راههای ایجاد ایمنی است. وقتی یک ویروسی به بدن وارد میشود مسیرهای مختلفی برای مقاومت و ایجاد ایمنی وجود دارد، یکی از آنها هم آنتی بادی است این زیرسویهها در مقابل آن آنتی بادیهای خنثی کننده مقاومتر هستند، چون میگویم کشورهای دیگر از این قله موجشان هم عبور کردند، همه اذعان دارند که واکسن موثر هست، آن چیزی که گفته میشود در حد آزمایشگاهی است و در واقع آنتی بادیهای خنثی کننده این زیرسویه یک مقداری مقاومتر است.
سوال: با این حساب که شما میفرمایید پیش بینی شما این است که اگر ۸۰ درصد ماسک زده شود، ما نصف این تقریبی که داریم را خواهیم داشت، ولی سوم بهمن یک پیک داریم در کشور و یک قله موج داریم.
کریمی: الان ما روی آن روی روند صعودی موج هستیم احتمالا میگویم اینها همه پیش بینی است اگر شرایط با همین شرایطی که هست پیش برود ما سوم بهمن در اوج خواهیم بود و بعد فروکش خواهد کرد.
سوال: علائم آن مثل همان علائم ویروس قبلی است؟
کریمی: علائم همان هاست علائم خفیف است معمولا و برای افراد عادی که ایمنی خوبی دارند شاید خیلی شبیه سرماخوردگی باشد و یک کمی شدیدتر، ولی کسانی که بیماریهای زمینهای دارند این طور نیست و ما خیلی نگران این افراد هستیم، افراد عادی هم بایستی رعایت کنند، چون خودشان ناقل میشوند و اگر اینها را رعایت نکنند میگیرند و به بقیه منتقل میکنند.الان با توجه به زمانی که از واکسیناسیون گذشته یک مقدار نگرانی برای ما وجود دارد حتما باید دستورالعمل ها را رعایت کنیم ، ماسک بزنیم ، کسانی هم که شش ماه از آخرین واکسن شان گذشته حتما واکسن شان را تزریق کنند ، ما کسانی را داریم که حتی یک دوز واکسن را هم نزدند آنها بروند دو دوز واکسن را بزنند که خودشان را در مقابل بیماری مصون کنند .
سوال : الان مراکز واکسیناسیون آماده و تجهیز هستند و آمادگی دارند ؟
کریمی : هفته گذشته ما به کل بیمارستان ها آماده باش دادیم شاید ده روز پیش تقریبا ، معاونت بهداشتی هم همکار عزیز ما آقای دکتر فرشیدی هم به مراکز بهداشتی آماده باش دادند و همه در خدمت مردم هستیم .
سوال : الان اگر ابتلا اتفاق بیفتد یا بهتر بگوییم این موجی که الان پیش بینی می کنید چقدر از جمعیت کشور را درگیر می کند ؟
کریمی : عرض کردم نسبت به موج هفتم که در تابستان بود این موج پیش بینی این است که ضعیف تر است یعنی آن چیزی که مهم است همه دنبال این هستند که خدایی نکرده مرگ و میرها چطور خواهد شد ، پیش بینی مرگ و میرهای سه رقمی اصلا نداریم ولی این ها همه پیش بینی است یعنی باید حتما رعایت کنیم خدایی نکرده یک وقت با یک چیز غیرمنتظره ای مواجه نشویم ، الان فوتی ها یک رقمی است عمدتا ، بعضی روزها اصلا ما صفر داشتیم دو رقمی شدن آن هم برای ما قابل قبول نیست یعنی یک نفر هم اگر فوت کند این برای کشور خسران است و باید سعی کنیم تا جایی که می شود جلوی بستری و مرگ و میر گرفته شود .
سوال : الان وقتی به آمار نگاه می کنیم همین فوتی هایی که داریم و همین تک رقمی ها از بین چه کسانی است ؟
کریمی : عمدتا افرادی هستند که بیماری های زمینه ای دارند . هفته گذشته در مورد قم یک صحبت هایی شد و آنها هم افرادی بودند که بیماری زمینه ای داشتند مثلا سرطان خون داشتند ، هپاتیت داشتند ، بیماری های نقص ایمنی داشتند ، عمدتا کسانی که بیماری های زمینه ای داشتند ولی افراد سالم هم داخل این ها هستند یعنی اصلا به این معنی نیست که ما رویین تن هستیم و .... نه ، افراد سالم و کسانی که بیماری زمینه ای هم ندارند در بین فوتی ها ...... بهرحال کسانی را داریم که ممکن است از نظر ژنتیکی مقاومتشان در مقابل ویروس کمتر از حد عادی باشد بنابراین عمدتا افرادی هستند که بیماری زمینه ای دارند یا کسانی که واکسن نزدند یا از واکسیناسیون شان زمان زیادی گذشته ، افراد سن بالا و همان بیماری هایی که عرض کردم ، علاوه بر این ها یک تعدادی هم افراد عادی وجود دارند .
سوال : رعایت دستورالعمل های بهداشتی حتما سریع ترین و بهترین راه برای پیشگیری است ، زدن ماسک و رعایت فاصله اجتماعی و اجتناب از حضور در جایی که متکثر است بخصوص که الان تهویه هم درست نیست به دلیل سردی هوا .
الان کشورهای دیگر که درگیر شدند و پیک هم زدند شرایط شان چطور بوده است یعنی گزارشهایی که به شما می رسد ارزیابی ها به چه شکل است ؟
کریمی : بعضی از کشورها مثل امریکا و بعضی از کشورهای اروپایی فوتی های چند صدتایی داشتند آنجاها هم هستند کسانی که با واکسن مخالفت می کنند و واکسن نمی زنند و بیماری های زمینه ای این فوتی های این شکی را داشتند . الان خداراشکر در کل دنیا یک مقداری در حال کاهش است و آن کشورهایی که درگیر نشده بودند مثل کشور ما بایستی مواظب باشیم که یکچنین موجی برای ما ایجاد نشود .
سوال : الان مراکز درمانی و بیمارستان های ما آمادگی لازم را دارند ؟
کریمی : بله الان مافقط یک درصد تخت هایمان را بیماری های تنفسی درگیر است تنفسی که می گویم شامل کل بیماریهای تنفسی مثل آنفولانزا و کرونا ... از نظر ظرفیت تخت های بیمارستانی ما توانمندی هایمان خیلی زیاد است خداراشکر ، ولی اصلا دوست نداریم که این تخت هایمان با کرونا اشغال شود و اصلا دوست نداریم هیچکدام از تخت هایمان اشغال شود .
سوال : انشاالله که فضایی باشد که بیمارستان ها خالی خالی باشد .
یک مقداری از کرونا فاصله بگیریم چون کامل مباحث را مرور کردیم برویم سراغ مباحث درمانی که در کشور می تواند وجود داشته باشد ، وجود مراکز مختلف ، بیمارستان ها ، وجود پزشکان متخصص در اقصی نقاط کشور که به نسبت سرانه درمانی هر فرد و هر شهروند آن مزایای لازم و عواید لازم نصیبش شود . الان اوضاع ما چگونه است ؟
کریمی: ما طی یک سال گذشته حدودا ده هزار و ۸۰۰ تخت به تختهای بیمارستانی اضافه کردیم در حال حاضر حدود ۱۵۵ هزار تخت بیمارستانی داریم، سرانه مان نسبت به بعضی از کشورها بهتر است و نسبت به بعضی از کشورها که. ما سرانه مان حدود یک و هشت دهم است در استانهای مختلف متفاوت است استانهایی مثل استان البرز، استان سیستان و بلوچستان پایینتر است. استانهای بهتر مثل سمنان، یک کشورهایی مثل کره جنوبی سرانه شان ۱۲ است این عددها خیلی بالاست، چین با آن جمعیت ۵ تخت به ازای هر هزار نفر را دارد. ما داریم تلاش میکنیم که تخت هایمان را تا جایی که میتوانیم اولا افزایش بدهیم ثانیا عادلانه توزیع کنیم، آن استانهایی که محروم بودند را بتوانیم زودتر برسانیم.
این ده هزار و ۸۰۰ تختی که سال گذشته توزیع و تجهیز شد و به چرخه درمان اضافه شد عمدتا استانها و مناطق محروم بود. برای سال آینده هم برنامه ریزی مان این است که ۹ هزار تا تخت دیگر هم انشاالله اضافه کنیم. از نظر نیروی متخصص، طی هفتههای گذشته ما ۲۲۰۰ تا پزشک متخصص با سهمیه آزاد که با سهمیه عدالت آموزشی و بقیه حساب کنیم نزدیک ۲۸۰۰ پزشک را توزیع کردیم که اینها هم با توجه به دستورالعمل جدید عمدتا در مناطق محروم توزیع شدند. هر سال ما این کار را انجام میدهیم، بحثهای دیگری هم هست مثل اصلاح سقف کارانه، اصلاح طرح قاصدک و آن پلکانها، نزدیک کردن تعرفه بخش دولتی به خصوصی که این تعرفه جزو حرفهای است منظورم، جزو سیاستهای ابلاغی مقام معظم رهبری هم بودکه امسال کاملا مساوی خواهد شد، پارسال نزدیک به ۸۷ درصد به هم نزدیک شد، تلاش مان این است که تا جایی که بتوانیم خدمت رسانی را بهتر کنیم.
بخش خصوصی هم ما تسهیل مجوزهای کسب و کار را انجام دادیم، قبل کسی میخواست بیاید بیمارستانی بسازد، درمانگاهی بسازد کلی موانع سر راهش بود الان اینها را ما حذف کردیم که بخش خصوصی بتواند سرمایه گذاری کند.
برای بخش دولتی هم که با آن اقداماتی که عرض کردم تلاش کردیم که بتوانیم هر چه بیشتر خدمت رسانی را زیاد کنیم برای دوستان طرحی مان که بالاخره از شهر خودشان میروند به شهر دیگری و شرایط ممکن است خیلی اوایلش برایشان مناسب نباشد به روسای دانشگاه تاکید کردیم به جهت معیشتی و اسکانشان اینها را فراهم کنند که بتوانند با آرامش خاطر خدمت رسانی کنند. در توزیع متخصص خانمهایی که بچه دار هستند سعی کردیم تا جایی که بشود درشهر خودشان باشد، یک مجموعه اقداماتی ایجاد شده که تا جایی که بتوانیم شرایط را فراهم کنیم برای خدمت رسانی بهتر کادر بهداشت و درمان
تعرفه گذاری پرستاری را هم که مستحضر هستید بعد از چندین و چند سال بالاخره انجام شد، البته پرداخت علی الحساب بوده اینها باید دقیق محاسبه شود و مطابق همان تعرفه گذاری که مصوب شده است پرداخت شود یک روال جاری خواهد بود که دیگر از این به بعد انشاالله انجام میشود.
نسخه نویسی الکترونیک که مستحضرید که سالیان سال بود که حرفش زده میشد در یک سال گذشته انجام شده فراز و فرودهایی داشته، ولی الان تقریبا به یک مرحله خیلی خوبی رسیدیم، مجموعه این اقدامات میشود همان رویکرد وزارت بهداشت که عدالت و تعالی نظام سلامت است.
سوال: عدالت برای همه مردم در اقصی نقاط کشور، این که شما میفرمایید تخت، یعنی این که یک تخت بیمارستانی به ازای همه تجهیزات و ادوات و نیرویی که باید آنجا وجود داشته باشد تا بتواند نظام سلامت پاسخ دهی لازم را به هر شهروند و هر هموطن ماداشته باشد، واقعا کار سختی هم هست جدا از هزینههای مادی که دارد، نفرات مختلفی که در قالب نظام سلامت هستند از پرستار و آن نفراتی که کنار سامانه درمانی ما هستند تا پزشک و پزشک متخصص همه اینها در یک نظام باید کنار هم قرار بگیرند تا بتوانند آن خدمات را بدهند و بعضا در نقاطی که خیلی دوردستند و امکاناتی به نسبت شهرهای بزرگ امکانات معقول را ندارند و مدیریت آن پرداختهای مالی خاص، اینها یک چیز عجیب و غریبی میشود و واقعا مدیریتش کار سختی است.
کریمی: درست است، من حالا، چون معاون درمان هستم بیشتر کارهای درمانی را گفتم در زمینه بهداشتی هم کارهای خیلی خوبی انجام شده و تا جایی که من اطلاع دارم بالای دو هزار پروژه بهداشتی تا تیرماه سال آینده نهایی خواهد شد، دارد مرتب اینها اضافه میشود، بحث خرید آمبولانس برای روستاها و شهرهای زیر ۲۰ هزار تا است و جاهایی که محرومتر هستند هم عزیزان ما در معاونت بهداشتی و دانشگاه علوم پزشکی دارند به سرعت کار میکنند که بتوان
سوال : انشاالله ، بحث تحریم ها ، ما بایستی تحریم داروها را معمولا خیلی بزرگ می شد و بیشتر باید به آن توجه می کردیم اما سایر امکانات و تجهیزاتی که باید مثل خود آمبولانس و امکاناتی که باید نصب شود ، چون بالاخره تجهیزات پزشکی تجهیزات خاص و فناورانه ای است آنها را چگونه شما مدیریت می کنید؟
کریمی : بله تحریم ها فشار زیادی وارد می کند ، می گویند تجهیزات پزشکی و این ها تحریم نیست ولی وقتی بانک تحریم است یعنی شما پول نمی توانید جابجا کنید عملا نمی توانید چیزی بخرید و عملا هر دستگاهی که می خواهیم بخریم و وارد کنیم با کلی گرفتاری و مشکلات است . بهرحال تا به امروز تا جایی که شده سعی کردیم که امکاناتی که هست را فراهم کنیم . در یک سال گذشته نزدیک به هشتاد تا ام آر آی در مراکزی که نداشتند یا این که مراکز خیلی مستهلک شده بوده است خریداری کردیم که به تدریج به ایشان تحویل داده خواهد شد . که الان نزدیک به چهل میلیارد تومان هر دستگاهش است با ارز آزاد و این ها بالاخره هزینه دارد ، بعد خرید آنها ، منتقل کردن آنها ، آوردن آنها .... و دستگاههای دیگر یک دستگاه و دو دستگاه نیست ، خیلی از دستگاههای پزشکی خوشبختانه تولید داخل شده است و خیلی هایشان هم کیفیت خوبی دارند حالا بعضی هایشان هستند کیفیت هایشان خوب نیست آ«ها هم باید یک رقابتی برایشان ایجاد شود و خودشان را به روز کنند که انشاالله .... در تجهیزات پزشکی خیلی مهم است که کیفیت را فدای هیچ چیز دیگری نکنیم چون مستقیما با جان مردم سر و کار داریم .
سوال : نکات مهمی را بیان فرمودید ، هر نکته ای که علاقمند هستید نسبت به آن صحبت کنید بفرمایید :
کریمی : چون موضوع برنامه کرونا بود من یک بار دیگر بر می گردم به بحث کرونا، خواهش دارم حتما عزیزانی که واکسن اصلا نزدند که دوز اول و دوم ازپنج سال به بالا دیگر توصیه شده که بزنید ، دوز سوم به بعد برای هجده سال به بالا حتما کسانی که بیش ازشش ماه از واکسیناسیون شان گذشته واکسن را مراجعه و تزریق کنند ، یک چند وقتی دورهمی و این ها کمتر شود بخصوص اگر افراد پیر یا بیماری های زمینه ای در خانواده هست ، دو سه هفته ای کمتر دورهمی های این شکلی وجود داشته باشد ، ماسک را حتما بزنیم ، فاصله گذاری های اجتماعی رعایت شود و تا جایی که می توانیم مراقبت کنیم که از موج جدیدی که در کشور شروع شده با کمترین آسیب عبور کنیم انشاالله .
سوال : ماسک یکی یا دو تا بزنیم ؟
کریمی : دو تا ماسک تهویه و این ها توصیه های قبلی هست ، کیفیت ماسک هم مهم است ماسکی باشد که بتواند جلوی عبور ویروس را بگیرد و مهم ترین چیز انتقال فرد به فرد است که کنترل کنیم انشاالله با کمترین آسیب از این موج ظاهرا ضعیف تر از موج های قبلی عبور خواهیم کرد