پخش زنده
امروز: -
میوه عناب که دارای خاصیتهای دارویی بسیار زیادی است که «خرمای قرمز» و «خرمای چینی» هم مینامند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما مرکز اصفهان؛ میوه عناب دارای خواص طبی متعددی است که علاوه برخاصیتهای تغذیهای دارای موارد استفاده زیادی بعنوان یک گیاه دارویی است. قطب تولید این میوه در کشور خراسان جنوبی است و در نواحی کوهستانی بعضی از منطقههای ایران مثل خراسان یافت میشود.
مصارف خوراکی عناب:
در بریتانیا عناب را به صورت خشک شده و یا به صورت آب نباتهای طعمدار همراه با چای عصر مصرف میکنند. درکره، چین و تایوان، شربت شیرین میوه عناب را استفاده میکنند. در برخی مناطق از عناب برای تهیه سرکه استفاده میشود و در آفریقا از آن کیک درست میکنند، اما در ایران، پاکستان و هندوستان، عناب را بیشتر به صورت خشک شده استفاده میکنند.
خواص آنتیاکسیدانی و ضدالتهابی عناب
عصاره عناب موجب مهار اثر رادیکالهای آزاد (به عنوان عامل افزایش التهاب) عمل میکند و حاوی آنتیاکسیدانهای طبیعی، چون ویتامین C، کاروتنوئیدها و فلاوونوئید است. همچنین موجب تقویت سیستم ایمنی میشود. برای تهیه جوشانده عناب ۵۰ گرم عناب را در یک لیتر آب ریخته و بجوشانید تا حجم آن دو سوم شود.
عناب و قند خون
ترکیبات عناب عامل مهار کننده افزایش قند خون است. همچنین مقادیر پارامترهای بیوشیمیایی مانند قندخون، اوره، کراتینین، کلسترول سرم، تریگلیسیرید سرم، HDL، LDL، هموگلوبین و هموگلوبین گلیکوزیله را به طور قابل توجهی به سطح نرمال نزدیک میکند.
عناب و سرماخوردگی
در طب سنتی ایران نیز مصرف جوشانده عناب برای درمان سرفه، سرماخوردگی و آنفلوانزا و انواع گلودرد بسیار توصیه شده است. چای عناب در شرق آسیا یک نوشیدنی بسیار گوارا محسوب میشود که به جلوگیری از سرماخوردگی نیز کمک میکند. اگر دچار سرماخوردگی شدهاید و از خشکی سینه و سرفه رنج میبرید، عناب داروی گیاهی مناسب و کارآمدی است. عناب دارای لعاب فراوان، پروتئین، مواد قندی و مقدار زیادی ویتامین C است. عناب به دلیل داشتن لعاب زیاد، نرم کننده سینه و ضد سرفه است.
جوشانده عناب گرفتگی صدا را برطرف میکند. به علاوه آسم و تنگی نفس را برطرف میکند.
عناب و دستگاه گوارش
عناب در زمان ابتلا به اسهال میتواند حرکات مربوط به دستگاه گوارش را کاهش دهد. میوه خشک رسیده به عنوان ملین میباشد. حتی تأثیر آن برای کمک به درمان یبوست با مطالعات بالینی مختلف به اثبات رسیده است و به تمام افرادی که از یبوست رنج میبرند توصیه میشود هر روز صبح یک تکه زنجبیل تازه و چند دانه عناب را در یک لیوان آب جوش قرار داده و پس از چند دقیقه این نوشیدنی را میل کنند. عناب تقویتکننده دستگاه گوارش است و مطالعات بالینی، تأثیرات آن برای رفع مشکلات مختلف گوارش را نشان داده است. مصرف عناب به هضم غذا کمک کرده و در جلوگیری از نفخ موثر است.
حفاظت از کبد
مصرف عناب به طور معنی داری سطوح آنزیمهای کبدی را کاهش میدهد. این آنزیمها نشانگر آسیب بافتی هستند. یافتههای بافت شناسی نشان میدهند که این میوه اثرات محافظتی در برابر بیماریهای کبدی دارد. عناب در درمان کبد چرب نیز مفید است.
فواید عناب برای دندان
عناب دندانها را در برابر پوسیدگی مقاوم میسازد. برای درمان دندان درد سائیده عناب را در محل کرم خوردگی دندان بگذارید.
فواید عناب برای پوست و مو
به علت دارا بودن انتیاکسیدانها، روند پیری پوست را کاهش میدهد.
عناب خون را تصفیه و سموم را از بدن دفع میکند و سبب روشنی پوست میشود.
عناب برای خشکی و خارش پوست، استفاده میشود.
برای رفع خارش بدن جوشاندة عناب را با شکر شیرین کنید، میل شود.
خوردن عناب بیماری پوستی گال یا جرب را کاهش میدهد روزانه چند دانه میل کنید.
برای درمان کهیر و خارش پوست ۵۰ عدد عناب را با یک لیوان آب جوشانده صاف کرده، صبح ناشتا با سکنجبین مخلوط نموده میل شود. عناب خشک شده را با عسل مخلوط کرده در محل خارش و کهیر بمالید.
عصاره عناب خاصیت رفع و کاهش چین و چروک و خشکی و قرمزی و رفع آفتاب سوختگی است. رشد موی سر را زیاد میکند و استفاده از مغز این میوه در زخمها و بریدگیها، سبب سرعت بخشیدن به بهبود آنها میشود.
به علت داشتن اسیدآمینههای مهم، باعث بهبود روند زخم است.
برای معالجه و التیام زخمهای کهنه گرد ریشه خشک شده عناب را روی آنها بپاشید.
از دیگر خواص عناب
در کم فشاری خون و نازایی مفید است.
عناب آرامش بخش و ضد بدخلقی بوده و در طب سنتی چین و کره از آن به عنوان دارویی که سبب کاهش اضطراب میشود و تقویت کننده معده و طحال و سیستم گوارشی است استفاده میکنند.
خاصیت ضد میکروبی دارد.
چای عناب دارای ماده ضد سرطانی ساپونینز است. این چای باعث ترمیم بافتهای آسیب دیده و تقویت عضلات میشود.
دم کرده ریشه عناب رشد و تقویت موی سر را زیاد میکند.
جوشانده پوست درخت عناب، داروی ضد اسهال است.
ریشه گیاه عناب در درمان سوء هاضمه مفید است
مضرات مصرف عناب
زیاده روی در خوردن عناب باعث کم شدن غرایز جنسی میشود.
عناب در اشخاص سرد مزاج، تولید گاز و نفخ میکند و این گونه افراد باید عناب را با مَویز میل نمایند.
عناب موجب ازدیاد ویتامین k میشود که در نتیجه آن خون غلیظ میشود بنابراین مصرف زیاد آن برای افرادی که دچار غلظت خون هستند، توصیه نمیشود.
افرادی که از نفخ بیش از حد، انگلهای رودهای و خلط بیش از حد رنج میبرند، بهتر است قبل از مصرف عناب با پزشک مشورت کنند.