پخش زنده
امروز: -
نوزاد مبتلا به نقص مادرزادی قلب اولین نمونه ی ثبت شده ای بود که برای ترمیم قلب پس از جراحی سلول های بنیادی به او تزریق شد
به گزارش سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما ، پزشکان برای نخستین بار توانستند با تزریق سلول های بنیادی اهدایی به نوزاد، تقص مادرزادی قلب او را درمان کنند.
این پسر که« فنیلی» نام دارد، ۲ ساله است و پزشکان وی در حال طراحی روش درمانی دقیق تر با استفاده از سلول های بنیادی او هستند تا قلب کودکان بیشتری را در آینده درمان کنند.
طبق گزارش مرکز پیشگیری از بیماری های آمریکا (CDC) و خدمات بهداشت ملی بریتانیا، نقایص قلبی شایع ترین نقص مادرزادی به شمار می روند و ۱ درصد از نوزادان متولد شده در آمريکا و بریتانیا با این مشکل دست وپنجه نرم می کنند. فنیلی با نقصی مادرزادی به نام «جابه جایی شریان های بزرگ» به دنیا آمده بود که براساس بیانیه ی دانشگاه بریستول انگلستان، منظور از این نقص تغییر موقعیت دو شریان اصلی است که وظیفه ی خروج خون از قلب را برعهده دارند.
فینلی تنها چهار روز بعداز تولد عمل جراحی شد تا شریان های قلب او به موقعیت اصلی خود بازگردانده شوند. ۱۲ ساعت پس از جراحی با بروز عوارض جدّي و بدترشدن عملکرد قلب، فینلی به بخش مراقبت های ویژه منتقل شد. به نوشته ی لایوساینس، چند هفته پس از شروع درمان در بخش مراقبت های ویژه، دکتر ماسیمو کاپوتو، استاد جراحی قلب مادرزادی دانشکده پزشکی بریستول، گزینه ی دیگری به والدین فینلی پیشنهاد داد: تزریق مستقیم سلول های بنیادی به قلب.
ملیسا هاد، مادر فینلی، در بیانیه ی خود درباره ی پیشنهاد دکتر کاپوتو این طور می گوید: «او به ما هشدار داد که نمی تواند نتیجه ی نهایی این تزریق را پیش بینی کند؛ اما ما چیزی برای ازدست دادن نداشتیم و باید تلاش می کردیم تا به فینلی فرصتی برای زندگی بدهیم.»
پروفسور کاپوتو قبلاً در دانشگاه بریستول در حال ساخت «چسب زخم سلول بنیادی» یا تکه هایی از این سلول های اهدایی بود که امکان بخیه زدنشان به قلب بیمار در حین جراحی وجود دارد. برخلاف تکه های مصنوعی استاندارد یا دریچه های جایگزین، این تکه ها با بزرگ ترشدن نوزاد به تعویض نیازی ندارند. به گفته ی محققان، این چسب زخم ها میتوانند نیاز کودکان به جراحی مجدد را کاهش دهند یا حتی آن را از میان بردارند.
کاپونو در یادداشتی که بنیاد قلب بریتانیا منتشر کرده است، این طور می گوید: در تلاشیم تا بافتی زنده بسازیم؛ چه این بافت دریچه باشد، چه رگ خونی و چه تکه ی که همراه با کودک رشد کند و خراب نشود. فکر می کنم که این کار کیفیت زندگی کودکان را به شدت تغییر می دهد.
براساس بیانیه ی بریستول، چسب زخم های سلول های بنیادی در حیوانات کاملا بی خطر هستند و پروفسور کاپوتو قصد دارد با کمک های مالی بنیاد قلب بریتانیا، در دو سال آینده کارآزمایی های بالینی این چسب زخم ها را روی انسان ها نیز انجام دهد. تزریق سلول های بنیادی به فینلی درواقع اقدامی انسان دوستانه بود، نه بخشی از کارآزمایی بالینی. سلول های بنیادی تزریق شده به این کودک نیز چسب ساخته شده ی پروفسور کاپوتو نبودند و این تزریق در حین انجام دومین جراحی قلب باز فینلی انجام شد.
مادر فینلی در بخشی از صحبت هایش می گوید: «دو هفته پس از تزریق سلول های بنیادی، متوجه بروز تغییراتی در فینلی شدیم. او برای نخستین بار در ۶ ماهگی و به همراه دستگاهی برای کمک به تنفس در طول شب، به خانه آمد.» ملیسا هاد با اشاره به نامعلوم بودن آینده، تأکید می کند آنها به دلیل تغییراتی که در زندگی پسرشان رخ داده است، سپاسگزار هستند. وی معتقد است فینلی اکنون فرصتی برای زندگی دارد که اگر این تزریق انجام نمی شد، از آن بی بهره بود.