پخش زنده
امروز: -
مدیر گروه باستانشناسی دانشگاه تربیتمدرس گفت: نتایج بررسیهای برنده جایزه نوبل پزشکی ۲۰۲۲ و انسان نئاندرتال» نشان داد همه ساکنان کره زمین بین یک تا ۴ درصد در ژنوم خود، ژن انسان نئاندرتال دارند.
ه گزارش خبرگزاری صدا و سیما، دکتر حامد وحدتینسب در سخنرانی خود با موضوع «معرفی جایزه نوبل پزشکی ۲۰۲۲» که با حضور جمعی از استادان و دانشجویان در دانشکده زیستشناسی دانشگاه تهران برگزار شد، اظهار کرد: نتایج تحقیقات این دانشمند نشان داد همه مردم کره زمین بین یک تا ۴ درصد در ژنوم خود، ژن انسان نئاندرتال دارند. این کشف، پنجره جدیدی به روی داستان پیدایش و پراکنش انسان هوشمند گشوده است.
پروفسور سوانتِه پابو از بنیانگذاران علم نوظهور دیرین – ژنتیک به پاس دو دهه پژوهش وی و همکارانش در استخراج موفق ژنوم باستانی از انسانهای نئاندرتال شایسته دریافت جایزه نوبل پزشکی ۲۰۲۲ شناخته شد.
وی خاطرنشان کرد: پابو که از سال ۱۹۹۷ بهطور پیوسته مشغول پژوهش بر روی روشهای استخراج DNA از استخوانهای باستانی و بهویژه انسان ریختهای منقرض شده مانند انسان نئاندرتال و انسان دنیسووا بوده است. حاصل بیش از دو دهه پژوهش وی و همکارانش استخراج موفق ژنوم باستانی از انسانها در موارد متعدد و مقایسه آن با ژنوم انسانهای هوشمند کهن و امروزین بوده است.
مدیر گروه باستانشناسی دانشگاه تربیتمدرس با بیان اینکه پیش از این، دریافتکنندگان مهمترین جایزه عرصه علم پزشکی یعنی جوایز نوبل پزشکی، همواره دانشمندان و پژوهشگران فعال در جوانب مختلفِ درمان بودند، تصریح کرد: با این حال، نوبل پزشکی سال ۲۰۲۲ یک استثناء مهم در این میان بهشمار میرود.
دکتر وحدتینسب تصریح کرد: برنده این جایزه، پروفسور سوانتِه پابو (متخصص دیرین - ژنتیک انسانی) با ملیت سوئدی از انستیتو مکس پلانک است. پابو از بنیانگذاران علم نوظهور دیرین - ژنتیک است
وی افزود: پابو و همکارانش به روشنی نشان دادهاند که برخلاف تصور پیشین، انسانهای امروزی (انسان هوشمند) و دو انسانِ منقرض شده نئاندرتال و دنیسووا، دو گونه انسانی مجزا نبوده، بلکه توانستهاند با درجاتی با یکدیگر آمیزش و تبادل ژن داشته باشند و از همینرو باید تحت یک گونه زیستی و البته زیرگونههای متفاوت طبقهبندی شوند.