۱۰ دارویی که باعث افزایش وزن میشوند
بسیاری از داروها دارای فهرست طولانی از عوارض جانبی هستند و برخی از آنها ممکن است شما را وادار کنند که مصرف آنها را به کلی کنار بگذارید.
به گزارش
سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، برای هر کسی که یک تبلیغ دارویی را تماشا کرده است، تعجب آور نیست که بسیاری از داروها دارای فهرست طولانی از عوارض جانبی هستند، که برخی از آنها ممکن است شما را وادار کند که مصرف آنها را به کلی کنار بگذارید. یکی از خطرات رایج در این لیست ها: افزایش وزن است.
اگرچه این تأثیر ممکن است به خودی خود خطرناک نباشد، بسته به اهداف سلامتی شما، عدد بالاتر در مقیاس میتواند ناراحت کننده باشد. به همین دلیل مهم است که آماده باشید، درک کنید که چرا افزایش وزن ممکن است اتفاق بیفتد و احساس اطمینان کنید که این چیزی نیست که باید با آن مقابله کنید. در واقع، ممکن است گزینههای دیگری در دسترس باشد.
اشلی الیس، PharmD، CDCES، مدیر عملیات بالینی در Compwell در Collierville، تنسی، میگوید: «هر زمان که یک داروی جدید را شروع میکنید، از داروساز خود اطلاعات اولیه را بپرسید، مانند اینکه دارو برای چه چیزی استفاده میشود و عوارض جانبی آن چیست.» او میگوید: اگر افزایش وزن محتمل است و از این بابت ناراحت هستید، از پزشک خود بپرسید که آیا میتوانید دوز کمتری مصرف کنید یا گزینههای دیگری وجود دارد. البته، شما همچنان میخواهید عادات غذایی سالم و ورزش را حفظ کنید.
چه دارویی برای درمان اضطراب یا افسردگی مصرف کنید، چه از یک استروئید برای تسکین درد آرتریت یا یک آنتی هیستامین برای کنترل خرناس و عطسههای آلرژی استفاده کنید، در اینجا نحوه تأثیر آنها بر وزن شما آمده است.
۱. ضد افسردگیهای سه حلقهای
داروها عبارتند از آمی تریپتیلین (Elavil)، دوکسپین (Silenor)، نورتریپتیلین (Pamelor). جسیکا نوهاوندی، دکتر فارم، مدیر عامل و یکی از بنیانگذاران هانی بی هلث در کالور سیتی کالیفرنیا میگوید: «به عنوان یک کلاس، این داروها ممکن است اشتها را برای تحریک افزایش وزن افزایش دهند. اگر از داروهای ضد افسردگی استفاده میکنید، مصرف آنها را ناگهانی قطع نکنید. دیده بان سلامت زنان هاروارد خاطرنشان میکند که ابتدا آن را با پزشک خود در میان بگذارید و برنامهای تهیه کنید که به بهترین وجه از سلامت روان شما حمایت کند. اگر افزایش وزن باعث میشود که شما بخواهید مصرف داروی خود را متوقف کنید، میتوانید با پزشک خود در مورد تغییر به دسته دیگری از داروهای ضد افسردگی صحبت کنید. دکتر نوهاوندی میگوید: «بوپروپیون (Wellbutrin XL یا SR) یا دولوکستین (Cymbalta) بیشتر با کاهش وزن مرتبط هستند، در حالی که فلوکستین (پروزاک) وزن خنثی تلقی میشود.»
۲. کورتیکواستروئیدها
دکتر الیس میگوید کورتیکواستروئیدهای خوراکی، مانند پردنیزون (که با نامهای تجاری مانند Rayos، Deltasone، و Prednicot فروخته میشوند)، طیف وسیعی از بیماریها را درمان میکنند، از آسم و آرتریت گرفته تا کمردرد و لوپوس. او توضیح میدهد: «اینها عوارض جانبی زیادی دارند، یکی از آنها افزایش اشتها، احتباس مایعات و متابولیسم تغییر یافته است» داروسازان مصرف کورتیکواستروئیدها را همراه با غذا توصیه میکنند و الیس یک میان وعده سالم و متعادل مانند بادام یا یک ظرف ماست را پیشنهاد میکند. استروئیدهای خوراکی معمولاً برای مدت کوتاهی توصیه میشوند (به عنوان مثال، دوز یک هفته یا دو هفته)، که عوارض جانبی را محدود میکند. او میگوید: «اگر آنها باید طولانیمدت مصرف شوند، کنترل افزایش وزن ممکن است دشوارتر باشد و باید با رژیم غذایی و ورزش فعالتر باشید.»
۳. آنتی هیستامینها
اگر آلرژی دارید یا بثورات خارش دار دارید، احتمالا آنتی هیستامین مصرف کرده اید. الیس میگوید: «مطالعات نشان دادهاند افرادی که آنتیهیستامینهای خاصی را به طور منظم مصرف میکنند، وزن بدن و دور کمرشان در مقایسه با افرادی که مصرف نمیکنند، بالاتر است.» تحقیقات قبلی در مجله Obesity این ارتباط را با آنتی هیستامینهای گیرنده H۱ ستیریزین (Zyrtec)، فکسوفنادین (Allegra) و دسلوراتادین (Clarinex) پیدا کرده است. چرا؟ الیس توضیح میدهد: «هیستامین در بدن سیگنالهای گرسنگی را خاموش میکند.» او میگوید در مقابل، آنتی هیستامینها ممکن است به نوعی با سیگنالهای پری تداخل ایجاد کنند. یک جایگزین اسپریهای استروئیدی بینی مانند فلوتیکاسون پروپیونات (فلوناز) است. او میگوید که اینها با استروئیدهای خوراکی متفاوت عمل میکنند و به طور کلی با افزایش وزن مرتبط نیستند.
۴. داروهای صرع
نوهاوندی میگوید: «داروهایی که تشنج را درمان میکنند، از جمله گاباپنتین (گرالیس)، پره گابالین (لیریکا) و ویگاباترین (سابریل) ممکن است اشتهای شما را افزایش دهند.» کالری اضافی ناشی از مصرف بیشتر غذا در نهایت میتواند منجر به افزایش وزن شود. «اگر بیمار هستید که یکی از این داروها را مصرف میکنید، مهم است که بدانید افزایش وزن ممکن است پیامد آن باشد. اگر احساس میکنید که این دارو برای شما مناسب نیست، با پزشک خود در مورد تغییر به داروهای صرع که با کاهش وزن مرتبط هستند یا وزن خنثی دارند، صحبت کنید. در مورد فلبامات (Felbatrol)، توپیرامات (Topamax) یا لاموتریژین (Lamictal) لز پزشک خود بپرسید.
۵. مسدود کنندههای بتا
Aaron Emmel، PharmD، بنیانگذار PharmacyTechScholar.com در سنت آگوستین، فلوریدا، میگوید: «بتا بلاکرها معمولا برای درمان فشار خون بالا استفاده میشوند. برخی از آنها بیشتر باعث افزایش وزن میشوند، از جمله آتنولول (تنورمین) و متوپرولول (لوپرسور). دکتر امل میگوید دلیل افزایش مقیاس مشخص نیست، اما مسدودکنندههای بتا میتوانند شما را خسته کنند، بهویژه زمانی که برای اولین بار مصرف دارو را شروع میکنید.» او میگوید: «این کار ضربان قلب شما را کاهش میدهد و میتواند تحمل ورزش را کاهش دهد.
امفورت در طول فعالیت ممکن است باعث شود که شما بی تحرک بمانید و باعث افزایش وزن شود. یک مطالعه منتشر شده در مجله Gastroenterology در ماه می ۲۰۱۷ نشان داد که این دارو ممکن است متابولیسم را نیز کاهش دهد. به همین دلیل، محققان پیشنهاد میکنند که برای افرادی که اضافه وزن یا چاقی دارند، بتا بلوکرها را به عنوان درمان خط اول تجویز نکنند. در عوض، مهارکنندههای ACE ممکن است گزینه بهتری باشند.
۶. SSRIها
SSRIها مهارکنندههای انتخابی بازجذب سروتونین، نوعی ضد افسردگی هستند که سطح ناقل عصبی سروتونین را در مغز افزایش میدهند. به عنوان مثال میتوان به اسیتالوپرام (Lexapro)، پاروکستین (Paxil)، سرترالین (Zoloft) اشاره کرد. اینها ممکن است با تأثیر بر اشتهای شما باعث افزایش وزن شوند. همچنین، با کاهش علائم اختلالات خلقی، آنها همچنین ممکن است بر عادات غذایی یا ورزش تأثیر بگذارند. اگر افزایش وزن را تجربه کردید، با پزشک خود صحبت کنید. افزایش وزن معمولاً زود اتفاق میافتد، که نشان میدهد که میتواند به یک مشکل طولانی مدت برای شما تبدیل شود.
۷. MAOI
MAOI مخفف بازدارنده مونوآمین اکسیداز است که افسردگی را با مسدود کردن آنزیم مغزی که انتقال دهندههای عصبی متعادل کننده خلق و خو مانند سروتونین و دوپامین را تجزیه میکند، درمان میکند. همچنین ممکن است برای کاهش علائم میگرن استفاده شود. نوهاوندی میگوید و همچنین ممکن است اشتها را تحریک کنند، او خاطرنشان میکند که فنلزین (ناردیل) بیشترین افزایش وزن را در این دسته از داروها ایجاد میکند. اگر این برای شما نگران کننده است، از پزشک خود بپرسید که آیا گزینههای جایگزین وجود دارد یا خیر.
۸. انسولین
اگر برای درمان دیابت انسولین مصرف میکنید، بدانید که ممکن است باعث افزایش وزن شود. زیرا این هورمون به بدن شما کمک میکند تا گلوکز را از جریان خون جذب کند. میچل هاوارد، استادیار بالینی در کالج داروسازی و علوم دارویی دانشگاه تولدو در اوهایو، میگوید: «گلوکز چیز خوبی است، سلولهای بدن شما از آن برای کار موثر استفاده میکنند. گفته میشود، پس از جذب قند از جریان خون و رانده شدن به سلولها، اگر بدن برای انرژی از آن استفاده نکند، به چربی تبدیل میشود.» او میگوید: «اگر پرخوری کنید، بهویژه غذاهای پر قند (آبنبات، دسر)، وزن اضافه خواهید کرد. اگر دیابت نوع ۱ دارید، باید انسولین مصرف کنید.» دکتر هاوارد میگوید، با این حال، اگر دیابت نوع ۲ دارید، تغییرات سبک زندگی به بهبود عملکرد انسولین کمک میکند و ممکن است بتوانید از رژیم غذایی و ورزش برای کاهش (یا در نهایت حذف) دوز انسولین خود استفاده کنید.
۹. سولفونیل اورهها
مطالعهای که در آگوست ۲۰۱۵ در Archives of Medical Science منتشر شد، اشاره میکند که دسته رایج دیگری از داروهای دیابت، سولفونیل اورهها، سطح قند خون را تا ۲۰ درصد کاهش میدهند، اما به طور متوسط باعث افزایش وزن حدود ۴ تا ۵ پوند میشوند. سولفونیل اورهها شامل گلیکلازید (دیامیکرون) و گلی بن کلامید (گلیناز) هستند. این داروها سلولهای بتای پانکراس را برای ترشح انسولین تحریک میکنند. هاوارد میگوید: «انسولین بیشتر در جریان خون، قند را به داخل سلولهای شما فشار میدهد. در نهایت به روشی مشابه انسولین تزریقی باعث افزایش وزن میشوند.» هاوارد میگوید: «داروهای دیابت، از جمله متفورمین یا مهارکنندههای SGLT۲ وجود دارد که باعث کاهش وزن میشوند یا وزن خنثی دارند. او میافزاید که نوع دارویی که برای شما بهترین است به سابقه پزشکی، وضعیت سلامت فعلی و ملاحظات هزینه بستگی دارد.»
۱۰. داروهای ضد روان پریشی
از این داروها میتوان برای درمان اسکیزوفرنی و اختلال دوقطبی استفاده کرد. هاوارد میگوید: «یکی از آنها به ویژه - اولانزاپین (Zyprexa) با بالاترین پتانسیل افزایش وزن در مقایسه با سایر داروهای ضد روان پریشی مرتبط است. علاوه بر این، این نوع داروها عملکرد گلوکز را مختل میکنند و کلسترول و تری گلیسیرید را افزایش میدهند و بیماران را بیشتر در معرض خطر ابتلا به سندرم متابولیک قرار میدهند. هاوارد میگوید لورازیدون (لاتودا) و زیپراسیدون (ژئودون)، دو ضد روان پریشی دیگر، شانس کمتری برای افزایش وزن دارند.»
منبع: اوری دی هلث