آغاز واکسیناسیون تکمیلی اتباع غیرایرانی، ۱۰ دی
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت، درمان و آموزش پزشکی گفت: راه اندازی پویش واکسیناسیون تکمیلی اتباع غیرایرانی از ۱۰ دی آغاز و برنامه غربالگری بیماری سل نیز از ابتدای بهمن ۱۴۰۱ انجام میشود.
به گزارش
خبرگزاری صدا و سیما به نقل از روابط عمومی وزارت بهداشت؛ دکتر محسن زهرایی گفت: عملیات واکسیناسیون اتباع غیرایرانی توسط کارکنان معاونت بهداشتی در ۲۷ دانشگاه علوم پزشکی از دهم تا پایان دی انجام میشود و آن تحت پوشش بردن حداقل ۲ میلیون اتباع غیر ایرانی و واکسیناسیون حدود ۵۰۰ هزار نفر گروه سنی زیر ۱۵ سال اتباع است.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت افزود: بررسیها نشان داده که شیوع بیماری سل در اتباع غیر ایرانی چند برابر بیشتر از اتباع ایرانی است و شناسایی سریع بیماری سل در این افراد میتواند ضمن کمک به بهبود سریع بیمار، خطر انتشار به سایرین را نیز به حداقل برساند، به همین دلیل در این پویش طی یک دوره ۳ ماهه از ابتدای بهمن ۱۴۰۱ غربالگری بیماری سل نیز انجام میشود.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت افزود: بر اساس آمارهای رسمی اعلام شده از سوی وزارت کشور، حدود یک میلیون پناهنده مجاز در کشور ساکن هستند که حدود ۹۷ درصد این افراد پناهنده از افغانستان و مابقی پناهنده عراقی و یا سایر کشورها هستند، ولی فقط ۴ درصد «۳۷ هزار پناهنده» از این افراد در کمپهای رسمی وزارت کشور ساکن هستند، مهاجرین غیر ایرانی بیشتر در مناطق شهری و روستایی در بین جمعیت ایرانی ساکن هستند.
دکتر زهرایی ادامه داد: با توجه به وضعیت بهداشتی، درمانی جمعیت اتباع غیر ایرانی ساکن در کشور، نیازهای بهداشتی این جمعیت از بدو ورود در اولویت کاری وزارت بهداشت بوده و ما همیشه در جهت ارتقای شاخصهای بهداشتی در این جمعیت مهاجر برنامهریزی کردهایم. اعتقاد نظام سلامت کشور به ایجاد سلامتی پایدار در کشور باعث شده که ارائه خدمات بهداشتی از جمله واکسیناسیون اتباع غیر ایرانی "اعم از مجاز و غیرمجاز" همچون هموطنان ایرانی برابر و رایگان بوده و مبتنی بر ارزشهای دینی، کرامت انسانی و اصول اخلاقی خدمت رسانی در حوزه بهداشت به این گروه هم دقیقا مشابه ایرانیان باشد.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت تاکید کرد: بررسیهای انجام شده در دو مطالعه در سالهای ۱۳۹۲ و ۱۳۹۷ نشان دهنده این است که پوشش واکسیناسیون کودکان ایرانی بین ۹۷.۶ تا ۹۸درصد متغیر بوده، اما پوشش واکسیناسیون کودکان غیر ایرانی ساکن در کشور ۸۷.۵ تا ۹۰درصد بوده است.
دکتر زهرایی بیان داشت: واکسیناسیون در کشور بدون توجه به ملیت افراد و به شکل یکسان و به صورت رایگان انجام میشود و این موضوع نشان دهنده نیاز جدی به آموزش و اطلاعرسانی برای فرهنگسازی ضرورت واکسیناسیون کودکان در اتباع غیر ایرانی است.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت تصریح کرد: از سوی دیگر پوشش واکسیناسیون در افغانستان حدود ۶۵ درصد و در پاکستان زیر ۸۰ درصد است، بنابراین همه ساله طغیان بیماری سرخک "در سال جاری بیش از ۶۲ هزار مورد ابتلا" و همچنین تداوم بیماری فلج اطفال را در این دو کشور شاهد هستیم و تردد بالای افراد از کشورهای همسایه به ایران، سبب ورود این بیماریها به کشور ما و آسیب دیدن سلامت افراد میشود.
دکتر زهرایی با اشاره به اینکه طی سال جاری میلادی ۲۱۴ مورد بیماری سرخک در کشور شناسایی شدهاند که بیش از ۵۰درصد آنها افراد غیر ایرانی بودند، گفت: مابقی مبتلایان هم در اثر تماس با بیماران یاد شده مبتلا شدهاند. نکته قابل توجه این است که اکثر مبتلایان به بیماری در گروه سنی زیر ۱۵ سال هستند.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت بیان کرد: پیشبینی میکنیم سال آینده نیز همچنان خطر ورود بیماری سرخک به کشور بالا باشد، به همین دلیل انجام عملیات واکسیناسیون تکمیلی در درجه اول سبب حفظ سلامت اتباع غیر ایرانی و در نهایت سلامت کل جامعه در کشور خواهد شد.
دکتر زهرایی ادامه داد: سوءتغذیه بویژه کمبود ویتامین A عموما سبب تشدید علائم بیماری سرخک و افزایش خطر عوارض جدی و حتی مرگ مبتلایان به سرخک میشود به همین دلیل ذیل این طرح در برخی مناطق نسبت به تجویز ویتامین A به شکل مکمل نیز به صورت همزمان با واکسیناسیون اقدام خواهد شد.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت در خصوص ابعاد دیگر طرح واکسیناسیون تکمیلی اتباع غیرایرانی تصریح کرد: با توجه به اینکه بررسیها نشان داده است که شیوع بیماری سل در اتباع غیر ایرانی چند برابر بیشتر از اتباع ایرانی است و شناسایی سریع بیماری سل در این افراد میتواند ضمن کمک به بهبود سریع بیمار، خطر انتشار به سایرین را نیز به حداقل برساند، به همین دلیل در این برنامه طی یک دوره ۳ ماهه از ابتدای بهمن ۱۴۰۱ غربالگری بیماری سل نیز انجام میشود.
دکتر زهرایی در خصوص جزئیات دیگر این طرح افزود: برنامهریزی این عملیات با هماهنگی معاونت بهداشت وزارت بهداشت و اداره کل اتباع و مهاجرین وزارت کشور و همچنین مشارکت کمیساریای عالی پناهندگان سازمان ملل UNHCR و صندوق کودکان سازمان ملل UNICEF انجام شده است. اجرای عملیات توسط کارکنان معاونت بهداشتی در ۲۷ دانشگاه علوم پزشکی از شنبه ۱۰ دی آغاز خواهد شد.
دکتر زهرایی در خصوص اهداف این برنامه گفت: از مهمترین اهداف انجام این پویش، آگاهی رسانی و جلب مشارکت جمعیت غیر ایرانی جهت مراجعه به مراکز بهداشتی درمانی، خانه بهداشت یا پایگاه سلامت است، به نحوی که نشانی، محل و ساعت کار مرکز بهداشت را مطلع شوند و از انواع خدمات بهداشتی رایگان از جمله واکسیناسیون و ضرورت و فواید آن که به همه افراد اعم از ایرانی و غیر ایرانی ارائه میشود، آگاه شوند. این امر سبب میشود پس از اتمام پویش تا مدت طولانیتری از فواید پویش بهرهمند شویم.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت گفت: پویش در دو مرحله انجام میشود، مرحله اول از ۱۰ دی ۱۴۰۱ با عملیات واکسیناسیون تکمیلی آغاز میشود و مرحله دوم از بهمن ۱۴۰۱ تا فروردین ۱۴۰۲ با هدف غربالگری و بیماریابی سل انجام خواهد شد.
دکتر زهرایی اضافه کرد: پس از مدت زمانی که به آموزش و اطلاع رسانی چهره به چهره، نصب بیلبورد، بنر، پارچهنویسی و حضور در مساجد و مراکز تجمعی اختصاص داده شده است، تیمهای عملیاتی ۲ نفره شامل یک کارشناس بهداشتی به همراه یک فرد آموزش دیده افغان به صورت خانه به خانه در مناطق از پیش تعیین شده نسبت به آموزش خانوادهها در زمینه اهمیت واکسیناسیون و فواید آن برای سلامتی اقدام میکنند.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت افزود: برای این افراد معرفینامه معتبر به تأیید مرکز بهداشت شهرستان محل اجرای برنامه صادر شده است. این افراد خانوادهها را تشویق میکنند که صرف نظر از سابقه واکسیناسیون افراد زیر ۱۵ سال خانواده، برای دریافت واکسیناسیون تکمیلی با قطره خوراکی واکسن فلج اطفال و واکسن دوگانه سرخک و سرخجه و در مواردی که واکسیناسیون انجام نشده برای دریافت واکسنهای ضروری برنامه واکسیناسیون کشور، به خانههای بهداشت و یا پایگاههای سلامت شهری مراجعه کنند.
دکتر زهرایی با بیان این که همزمان پایگاههای ثابت ما اعم از خانههای بهداشت و پایگاههای سلامت نیز پذیرای اتباع غیر ایرانی برای ارائه خدمات پویش خواهند بود، گفت: به دلیل تفاوت در گروه هدف و نحوه مداخله و برای جلوگیری از تداخل فعالیتها، به نحوی برنامه ریزی شده تا پویش واکسیناسیون تا پایان دی ۱۴۰۱ به اتمام برسد. هدف مورد انتظار این عملیات دستیابی و تحت پوشش بردن حداقل ۲ میلیون اتباع غیر ایرانی و ارائه واکسیناسیون به حدود ۵۰۰ هزار نفر گروه سنی زیر ۱۵ سال آنان است.
رئیس اداره بیماریهای قابل پیشگیری با واکسن وزارت بهداشت افزود: بدیهی است در کانونهای با جمعیت غالب غیر ایرانی، خانوادههای ایرانی هم ساکن هستند، در مناطق پرخطر که امکان ضعف پوشش واکسیناسیون منطقه بالا است، توصیه میشود این افراد نیز مشابه با اتباع غیر ایرانی تحت پوشش عملیات قرار گیرند.