چگونه عادتهای فرزندمان را برگردانیم؟
اگر شما هم از آن دسته والدینی هستید که میخواهید نحوه ترک اصولی عادتهای نامناسب فرزندانتان را بدانید در این مقاله همراه ما باشید.
به گزارش
سرویس وبگردی خبرگزاری صدا و سیما، تمرین برگرداندن عادتها روشی است که به افراد کمک میکند تا عادت هایشان را مدیریت کنند این روش به طور موفقیت امیزی برای کندن موهای سر، جویدن ناخن ها، مکیدن شست و تیکهای عصبی استفاده میشود. بعد از آنکه پزشک یا روان شناس تان در اتاقش این روش را به شما نشان داد از روشهای زیر برای تمرینات روزانه فرزندتان تان در منزل استفاده کنید.
فرزندتان را هر چه بیشتر از عادتش مطلع کنید
فرزندتان را مجبور کنید که هنگام انجام این عمل در برابر آینه بایستد و خودش را نگاه کند. این کار را هر روز انجام دهید و کمک کنید تا بفهمد هنگامی که این عادت را انجام میدهد بدنش چه طور حرکت میکند و کدام ماهیچه هایش درگیر کار میشوند. به این مرحله آگاهی آموزی گفته میشود چرا که سعی میشود فرد به طور دقیق از عملکرد و رفتار تکراری اش مطلع شده و آگاه گردد.
او را مجبور کنید که زمانهایی را که مرتکب عادتش میشود را شناسایی کند مثلا دستش را هنگامی که مرتکب عادتش میشود بالا ببرد و یا بگوید"خودش است". اگر دیدید که او عادتش را انجام میدهد بدون آنکه توجه خاصی کند با یک ژست خاص یا بیانی که از قبل هر دوتان درباره ان به توافق رسیده اید به او علامت دهید. به این مرحله نیز اموزش پاسخ مغایر گفته میشود. برای مثال پاسخ مغایر غیر مزاحم است (که دیگران نمیتوانند آن را به آسانی شناسایی کنند) و فرد به مدت یک تا سه دقیقه در آن وارد میشود. اشخاص مهم مثل اولیا کودکان میتوانند در خارج از جلسه درمان، در استفاده از این مهارتها از طریق یادآوری و تقویت کمک کنند که به این اقدام، حمایت اجتماعی گفته میشود.
فرزندتان را مجبور کنید هر زمان را که صرف انجام عادتش میکند روی یک کارت یادداشت کند. پیگیری کردن اینکه معمولا چه مواقعی این عادات اتفاق میافتد تنها راهی است که هم شما و هم فرزندتان میتوانید از روی آن بگویید که روند وقوع این عادت و گسترش یا کنترل آن چگونه است.
به طور روزانه قصد متناقض را تمرین کنید
قصد متناقض عملی است که فرزندتان به جای عادتش آن را انجام میدهد. ماهیچههایی که به انجام کار جدید عادت میکنند تکرار عادت قبلی را غیر ممکن میسازد. برای مثال به جای انجام تیک بستن پلکها (تیک پلک زدن) بچه تشویق میشود که خیلی آرام پلکهایش را ببندد و به مدت ده ثانیه آنها را باز نکند.
کودکتان را وادار کنید که روزانه قصد متناقض را تمرین کند. این کار به او کمک میکند که با این پاسخ یا عکس العمل احساس راحتی بکند و او را مطمئن سازد که قصد متناقض او از نظر اجتماعی قابلیت جلب توجه دیگران را ندارد. او را تشویق کنید که درست زمانی که حس میکند به شدت تحت فشار است که عادتش را انجام دهد از قصد متناقض استفاده کند. او را تشویق کنید که بعد از هر بار که عادتش را انجام میدهد به مدت یک تا سه دقیقه قصد متناقض را انجام دهد.
بازخورد دادن فراموش نشود
به کودکتان کمک کنید تا از عاداتش آگاهی بیشتری کسب کند و این کار را با کمک کردن به او برای تشخیص عادتش هنگامی که مرتکب آن میشود انجام دهید.
پیگیری کردن اینکه معمولا چه مواقعی این عادات اتفاق میافتد تنها راهی است که هم شما و هم فرزندتان میتوانید از روی آن بگویید که روند وقوع این عادت و گسترش یا کنترل آن چگونه است
حمایت و تشویق
کودکتان را تشویق کنید که از قصد متناقض استفاده کند و هنگامی که از آن استفاده کرد از او قدردانی و تعریف و تمجید کنید. وقتی متوجه شدید شروع به ترک و دوری از عادتش کرده او را تشویق کنید.
تلاش
به یاد داشته باشید هر چند بسیاری از کودکان و نوجوانان ظرف مدت دو روز متوجه کاهش تکرار عادت شان خواهند شد، اما بزرگترین تغییر ناشی از استفاده از این روشهای برگرداندن عادتها در طی ماه دوم یا سوم اتفاق میافتد؛ بنابراین پس از دو روز یا یک هفته اگر تغییری ایجاد نشد، تسلیم نشوید.
در مرحله آگاهی آموزی سعی میشود فرد به طور دقیق از عملکرد و رفتار تکراری اش مطلع شده و آگاه گردد.
زمانی که از معکوس کردن عادت (قصد متناقض) برای کودکان استفاده میشود، والدین ممکن است از هدایت فیزیکی برای درگیر کردن کودک در پاسخ مغایر استفاده کنند. برای مثال دختر خردسالی که در هنگام فراغت موهایش را میکشد و ناخنهایش را میجود، پاسخ مغایر، گره زدن دستها و گذاشتن انها در دامن است.
مادر باید بیاموزد که بگوید" دستها روی دامن" و هروقت دید که دخترش موهایش را میکشد یا ناخنش را میجود دستهای او را گرفته و روی دامن بگذارد. پس از مدتی کوتاه زمانی که مادر به فرزندش بگوید" دستها روی دامن"، دختر دستهایش را روی دامن میگذارد.
ضمنا توصیه میشود که هر وقت دختر دستش را روی دامنش میگذارد مور تشویق مادر قرار گیرد تا پاسخ مغایر در این کودک تشویق شود.
منبع: تبیان