پخش زنده
امروز: -
معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران : گسلهای اصلی زلزله خیز تهران شناسایی شده است .
به گزارش خبرگزاری صداوسیما، توحید سلیمی، معاون پیشگیری و کاهش خطر سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران در برنامه صبحانه ایرانی شبکه دو سیما در روز ملی ایمنی در برابر زلزله و کاهش اثرات بلایای طبیعی درباره مدیریت بحران و آمادگی برای وقوع بالایای طبیعی مثل زلزله گفتگو کرد .
سؤال: شهر تهران چقدر آمادگی دارد برای اینکه خدایی ناکرده اگر یک اتفاقی مثل زلزله بیفتد؟
سلیمی: یک مطالعاتی انجام شده است در تهران و میزان آمادگی را اعلام کرده اند. منتها، چون این مطالعات باید بروزرسانی شود و هم مبتنی بر دیتاهای تجمیع از کل تهران نبوده است خیلی آن عدد درصد را شاید نشود اعلام کرد، ولی ما اگر مدیریت خطر در حوزه زلزله را به چند بخش تقسیم کنیم و بخش اول ارزیابی خطر باشد، ما در این حوزه خوشبختانه در تهران گامهای خوبی را برداشته ایم. در تهران گسلهای اصلی تهران شناسایی شده است و همچنان هم به صورت مستمر درحال تدقیق است.
سؤال: این ارزیابی خطر یعنی چه؟ یعنی اینکه بگوییم چقدر احتمال دارد زلزله بیاید؟ چه را میتوانیم بفهمیم؟
سلیمی: ارزیابی خطر اولین گامش این است که در یک شهر اول ببینیم که مخاطراتی دارد و اولویت چیست، این کار در تهران انجام شده است مخاطره اول تهران زلزله است بعدی سیل است و بعدی فرونشست است. بعد ببینیم این زلزلهای که در تهران محتمل است در دو تا روش؛ یک روشی که میگویند سناریو محور است یعنی گسلهای تهران پتانسیل چه زلزلهای را دارند، حدوداً گسل مشا و ری پتانسیل زلزله ۷ ریشتر را دارند و بعد ببینیم اگر این اتفاق بیفتد، چه آسیبهایی را ما میبینیم و تخمین خسارت صورت بگیرد برای یک شهر ما الان در شهر تهران خوشبختانه این را با مشارکت کشور ژاپن از سالهای پیش سامانهای ایجاد کرده ایم به نام سامانه تخمین خسارت، یعنی ما سیمبل ریت میکنیم و پیش بینی میکنیم اگر این زلزله اتفاق بیفتد چه بلایی سر ما میآید؟
سؤال: چه بلایی سر ما میآید؟
سلیمی: واقعیت این است که ما نقاط آسیب پذیر جدی در تهران داریم برای زلزله بخش عمده اش هم بافتهای فرسوده ما هستند که حدود ۱۲ هزار هکتار ما بافت ناپایدار داریم از ۷۰ هزار و ۴ هزار و ۵۰۰ هکتار آن بافت فرسوده است. این اتفاقی است که برای بافتهای ما و ساختمانهای شهر تهران ممکن است بیفتد این میشود بافت عمومی شهر، ولی ما داخل تهران ساختمانهایی داریم که این ساختمانها باید موقع زلزله سرپا باشند. مثل همین ساختمان شما، این باید سرپا باشد تا شما اطلاع رسانی کنید ما اسم اینها را گذاشته ایم ساختمانهای مهم و بلندمرتبه، مثل بیمارستان ها، مثل آتش نشانی و.. اینها باید سرپا باشند.
سؤال: خدمات رسانهایی که موقع حادثه باید همچنان به خدمت رسانی ادامه دهند.
سلیمی: بله خدمات ضروری، برای این ساختمانها ما با مشارکت ۷ دستگاه شروع کرده ایم ارزیابی ایمنی اینها را، گام اول ارزیابی ایمنی است یعنی اگر بحران را یک طرف بگذاریم ایمنی در مقابل آن میشود هدف ما، الان شروع شده است در تهران و امروز که خدمت شما هستم نزدیک به ۵۲۰ ساختمان مهم ارزیابی ایمنی شده اند.
سؤال: که ایمن هستند یا نیستند؟ هستند یا نیستند؟
سلیمی: بله بخشی از آنها ایمن هستند بخشی نیاز مقاوم سازی هستند و بخشی باید تخریب و نوسازی شود.
سؤال: چند ساختمان واقعاً ایمنی کامل در برابر وقوع زلزله دارند؟
سلیمی: چون ما در مرحله ارزیابی هستیم و برخی از این ساختمانها اهمیت بسیار زیادی دارد به آن متولی اش اعلام میکنیم میگوییم این ایرادات هست و باید اصلاح کنید و این ساختمان را باید تخریب کنید و این را هم به این روش باید مقاوم سازی کنید. خوشبختانه این کار جدی و مهم برای اولین بار در کشور دارد انجام میشود که ما ارزیابی سازهای داشته باشیم از ساختمان ها، چون آن ساختمانهای ناایمن که حتماً شما شنیده اید یک تعدادی در تهران...
سؤال: تعداد درست اش را شما به ما میگویید؟
سلیمی: از ۱۲۹ ساختمان ناایمن که در تهران امروز اعلام شده است، ۱۱۹ ساختمان خوشبختانه در این فاصله چند ماه با حضور مدیریت جدید شهرداری ۱۰ تا رفع خطر شده اند. اینها به لحاظ حریق بوده اند. ما امروز شروع کرده ایم درخصوص حوزه سازه که چند ماهی است بالاخره واقعاً هم زمان برده است هم دستگاهها را با هماهنگ کردن قوه قضائیه ورود کرده است این کار را در تهران که با ابلاغ آقای وزیر کشور انجام میشود ما انشاالله آخر سال آینده بخش عمدهای از اینها را خواهیم داشت البته الان به تدریج اعلام میکنیم ساختمانهای مهم را با اولویت میرویم بازرسی میکنیم و اعلام میکنیم که ایرادات چه است و انجام میدهند. آنهایی که دولتی است به بالاترین مقام دستگاه اجرایی اش اعلام میکنیم آنهایی که عمومی است و شهروندان است خصوصی است، اینها را هم به مالک اعلام میکنیم هم در کمیتههای ایمنی و رفع خطر مناطق که رئیس اش شهردار منطقه است اینها طرح میشود و بعضاً با حضور خود دادستانی ابلاغهای لازم انجام میشود که بیاید به این سمت که انشاالله ایمن کنند.
سؤال: چقدر از آن ساختمانهایی که هشدار به آنها داده شده است ممکن است مربوط به دستگاههای مختلف هم باشند این استقبال صورت میگیرد، چقدر آن هشداری که میدهید الزامی است؟ حتماً الزام آور است برای ایمنی؟
سلیمی: بله. قانون میگوید اگر یک ساختمانی خودش اقدام به رفع خطر کرد اگر نکرد شهرداری تو برو ایمن کن و یک درصدی بیشتر از او بگیر. آنهایی که پروژههای کوچک. شهرداری یک اعتباری دارد میتواند انجام دهد من یک عدد به شما بگویم برای مطالعات پارسال است ما فقط ساختمانهای تهران را بخواهیم مقاوم کنیم در یک دوره ۲۰ ساله که مطالعه کرده ایم، ۱۲ میلیارد دلار پول میخواهد. این شهرداری به تنهایی نمیتواند انجام دهد. عرض کنم که این بخش قانون بایداصلاح شود. یعنی واقعاً اگر مالک اقدام نکرد به ایمن سازی الان دادستانی دارد کمک میکند بدون تعارف دستور پلمب هم میدهند، ولی پلمب راه حل نهایی نیست ما قبل از آن باید به مقاوم سازی اقدام کنیم اگر واقعاً لازم است بخشی از آن ساختمانها تخلیه شود بشود و انجام میدهیم. ما مصادیقی را داریم در این مدتی که اینجا هستیم این کارها را انجام داده ایم.
سؤال: حتی اگر زلزله را کنار بگذاریم گفته میشود طبق ارزیابیهایی که هست ما یکسری ساختمان داریم در تهران ساختمانهای خدمات رسان هستند ممکن هم شاید محل فروش باند یا ساختمانهای تجاری باشند و باها گفته شده است که اینها ایمنی لازم را ندارند مثل اتفاقی که برای پلاسکو افتاد نه در آن ابعاد، ممکن است که برای این ساختمانها هم بیفتد تأیید میکنید اگر هست چند ساختمان است و چه تصمیماتی برای آنها گرفته شده است؟
سلیمی: ساختمانهایی که شما فرمودید اینها همان ایمنی حریق است هنوز به لحاظ سازه به جز آن معدود ساختمانهای مهمی که عرض کردم یک همچنین فرآیندی طی نشده سات اصلاً ما تعداد ساختمانهای ناایمن سازه تهران را همین الان نداریم کل اش چقدر است از امسال کار را شروع کرده ایم، ولی برای آن ساختمانها میدانم کارهای جدیای شده است، عرض کردم خلأ قانونی وجود دارد از این جهت عرض میکنم، هفتهای یکبار جلسه با دادستانی میگذارند عزیزان در آتش نشانی اخطار میدهند اخطار پلمب میدهند بعضاً تخلیه کرده اند شما رسانهها اعلام کرده اند چه ساختمانهایی و واقعیت این است که روند خیلی کند است. یا باید برویم به سمت ایکه قانون را اصلاح کنیم یا یک اعتباری به آن کسی که به او مسئولیت میدهیم بدهیم این ۱۲ میلیارد دلار دست شما برو اینها را ایمن کن بالاخره از این دو راه روشی دیگر وجود ندارد و لذا فعلاً که این مسائل وجود دارد این همدلی که بین دستگاه قضا و شهرداری و نهادهای متولی وجود دارد دارد کمک میشود که در این خلأ بیکار نمانند و کار را انجام دهند و پیش ببرند.
سؤال: در مورد ساختمانهای خصوصی مالک خصوصی بودجه باید باز هم از جای دیگری تأمین شود؟
سلیمی: قانون میگوید مالک موظف به ایمن سازی است اگر مالک نکرد، طبق بند ۱۴ ماده ۵۵ قاانون شهرداریها شهرداری باید برود ایمن کند مثلاً ما یک تعدادی گود نا ایمن در تهران داریم فقط یک گود را بخواهد شهرداری ایمن کند، ۲۰۰ میلیارد تومان پول میخواهد.
سؤال: بازار تهران وضعیت اش از لحاظ ایمنی چطور است؟
سلیمی: بازار تهران نا ایمنیهای متعدد دارد بحث دفع آبهای سطحی، خود سازه قدیمی که بازار دارد، شریانهای حیاتی که آنجا است، چاههای فاضلاب و زهکشی که آنجا وجود دارد اینها نا ایمنی است. این موضوع را آقای شهردار تفحیض کردند به شهردار منطقه ۱۲ هفتهای یکبار ایشان دارد جلسه میگذارد همه را هم دعوت میکند سرا به سرا مالک به مالک ما هم در جلسات حضور داریم کار خوبی در حوزه برق پیش برده اند، چون خیلی از حریقهایی که در بازار اتفاق میافتد از اتصالهای برقی است کار خوبی انجام داده اند در بحث ساماندهی برق اش در بحث آبهای سطحی اش الان آبفا و معاونت فنی شهرداری دارند طرح تهیه میکنند این کار را انجام دهند و ساماندهی موتورسیکلتها اینها دارند طرح میکنند، ولی بازار تهران نیاز به یک طرح اساسی دارد.
سؤال: خیلی سال است که در رابطه با بازار تهران و ناایمنیهایی که وجود دارد صحبت میشود چالشهای زیادی به وجود میآید، ولی مداوم میبینیم که به تأخیر میافتد. کار انگار با جدیت دنبال نمیشود.
سلیمی: مشکل بازار این است که متولی واحد ندارد یک بخش عمده اش دست نهادی است که باید همکاری بیشتری داشته باشد شما میخواهید آنجا مداخله کنید ملاحظات میراث فرهنگی را دارید مجوزهای آنها را لازم دارید و اگر بخواهیم بازار مسئله اش حل شود، من به صداقت عرض کنم این است که متولی واحد از طرف حاکمیت باید برای اینجا تعیین شود.
سؤال: پیشنهادی برای متولی دارید؟
سلیمی: شهرداری میتواند باشد، هیئت امانی بازار میتواند باشد، اوقاف میتواند باشد، اینها میتوانند باشند. این لازم است این اتفاق بیفتد یک مدیر واحدی در بازار بنشیند وگرنه واقعاً در این حوزه حداقل در این دوره کمی شهرداری نگذاشته است.
سؤال: آن جلسات هفتگی که شهرداری منطقه ۱۲ برگزار میکند از همه این ارگانها هستند؟ هیچ کس نمیگوید که متولی انتخاب کنیم؟
سلیمی: همه تشریف میآورند. این صحبتها شده است منتها وقتی که همه هم عرض هم هستند چه کسی باید تصمیم بگیرد این یک تصمیم حاکمیتی است نه بازار تهران بازار تبریز بازار همدان همه اینها همین جوری است همین مسائلی که عرض کردم یا مشکلاتی که بابت سرقفلی و بحثهای حقوقی آنجا وجود دارد من آنجا را سرقفلی دارم میاندازم گردن مالک او میگوید نه شما باید انجام بدهید میخواهم بگویم یک بحث چند بخشی و دارای ابعاد بسیار مختلف است هم به لحاظ رویهای هم به لحاظ ماهوی و مسال دیگر..
سؤال: یک نهاد در رأس باید بیاید این هم عرضها را در حقیقت مدیریت کند ابزار فشار و قدرت داشته باشد.
سلیمی: طبق قانون بیاید به وظایف اش عمل کند و میکند و تلاش میکند انصافاً عزیزان مان در منطقه ۱۲ به شدت دارند کار میکنند در این حوزه.
سؤال: ما چند سوله مدیریت بحران در تهران داریم؟
سلیمی: ما امروز ۱۰۵ تا داریم.
سؤال: هر منطقه چند سوله است؟
سلیمی: ما باید در هر ناحیه شهرداری ۱ عدد داشته باشیم ۱۲۳ ناحیه باید ۱ عدد داشته باشیم البته قبلاً بعضی از نواحی بخاطر مسائل بحران ۲ تا ساخته اند، ولی امروز ما ۱۰۵ تا داریم انشاالله تا آخر سال این قول را میدهیم که به ۱۰۸ برسانیم و حدود ۳۰ و خوردهای ناحیه است که ندارد اینها باید انجام شود.
سؤال: سولههایی که هستند کاملاً تجهیز هستند الان، مثلاً دپوی مواد غذایی است اقلام گرمایشی یا سرمایشی باشد به هر فصلی که اگر خدایی ناکرده اتفاقی بیفتد تجهیزات امدادرسانی در داخل این سولهها است؟
سلیمی: در همه شان نیست ما ۲۲ پایگاه ویژه داریم اینها کاملاً تجهیز شده اند هر دوشنبه اول.
سؤال: هر منطقه ۱ عدد؟
سلیمی: هر دوشنبه اول ماه هم تمام تجهیزات چک میشود که آماده به کار باشند. تجهیزاتی که داخل اینها است تجهیزات امدادی است تجهیزات امدادی که به درد آن کسانی میخورد که بعنوان امدادگر میروند سرصحنه مثل موتور برق بیل و کلنگ موتور آب و پمپ آب و اینهاست. این تجهیزاتی نیست که مردم بخواهند از آنها استفاده کنند. ۵ پایگاه معین داریم، چون خداناکرده اگر زلزله در تهران اتفاق بیفتد ملی است برای همین برای هر منطقه یک معین درنظر گرفته شده است استانهای اطراف تهران اینها معین ه منطقه هستند مثلاً منطقه ۱۸
سؤال: مشخص باشد هنگام وقوع زلزله مستقیم به کدام منطقه مراجعه کنند؟
سلیمی: بله اینها با هم جلسات میگذارند مثلاً آبفای همدان با آبفای منطقه ۱۸ جلسه میگذارد با هم هماهنگ میکنند سناریو مینویسند تمرین میکنند مانور میکنند پنج تا از آن پایگاههای ما پایگاه معین است، چون این استانها یک پیشتاز دارند پنج استان پیشتاز هستند که آنها را هماهنگ میکنند واستان اصفهان هم جانشین تهران است یعنی اگر اتفاقی برای ما بیفتد عزیزان ما از اصفهان میآیند و جای ما مینشینند و تهران را مدیریت میکنند. الان هم در هر جای کشور حادثهای پیش بیاید ما هستیم، سیل کنارک بوده ایم، زلزله کرمانشاه بوده ایم.
سؤال: اتفاقاتی که در سطح کشور ما میافتد کاملاً مشخص است که هم نهادها و دستگاهها ورود میکنند و هم از لحاظ کمکهای مردمی است که کاملاً یک بحث ملی شکل میگیرد برای اینکه آسیب را از یک منطقهای از کشورمان دور کنند. دپوی مواد غذایی داریم به اندازه کافی؟
سلیمی: : دپوی مواد غذایی ما نداریم.
سؤال: چرا نداریم؟
سلیمی: به دلیل اینکه باید مرتباً اینها را عوض کرد. به جایش توافق کرده ایم با فروشگاههای بزرگ که اگر اتفاقی افتاد خب در انبار شما هست شما به ما بدهید.
سؤال: این قطعی است و انجام میدهند؟
سلیمی: بله ما توافق کرده ایم و باز هم ادامه میدهیم یا مثلاً با نهادهایی که تجهیزات زیاد دارند، چون نمیشود همه این تجهیزات را بخریم و نگه داریم برای همین برخی از اقلامی که ضروری است ما میخریم، ولی بقیه اش را توافق میکنیم با دستگاههایی که اینها را دراختیار دارند ممکن است عمومی باشد ممکن است خصوصی باشد و در زمان بحران این قول را به ما داده اند که دراختیار مردم قرار بگیرد و داده اند انصافاً هر وقت اتفاق افتاده است کمک کرده اند.
سؤال: بحث کسب آمادگی که برای وقوع بالایای طبیعی مثل زلزله صحبت کردیم اول گفتگویمان و اینکه شاید بشود درصدی تعیین کرد که ما چقدر آماده هستیم، قاعدتاً به دو سطح میشود این را تقسیم کرد هم مردم باید آماده باشند هم شهروندان و هم مسئولین باید آماده باشند. در زمینه هر دو سطح درصد اعلام میکنید چقدر این آمادگی وجود دارد و اگر کم است یا زیاد است از دام قسمتها باید تأمین شود این آمادگی چطور باید به مردم برسد.
سلیمی: در دنیا بحرانهای کوچک را حاکمیت جمع میکند، ولی بحرانهای بزرگ به همه اثبات شده است باید با مردم اتفاق بیفتد. با مردم اش این است که وقتی افتادیم این نیست که مردم بیایید کمک کنید نه قبل اش باید با هم مرور کنیم و آموزش ببینیم شهرداری تهران آمده است یک گروههای داوطلب واکشن اضطراری محلات راه انداخته است به نام دوام، من اینجا از همه عزیزان مان که ساکن تهران هستند یا در کشور در سایت ما بروند هم عضو دوام بشوند و هم آموزشهای ۵ دقیقهای نیم ساعت ۱ ساعت دارد.
سؤال: این پایگاه اینترنتی تان چه است؟
سلیمی: tdmmo را بزنند در اینترنت سایت ما میآید سازمان پیشگیری و مدیریت بحران شهر تهران یا مراجعه کنند به پایگاههای ویژه ما یا در نواحی است خواهش من این است عضو شوند آموزشها را ببینند آموزش اینکه ما قبل از زلزله باید چه کار کنیم تثبیت اجزای غیر سازه چگونه باید باشد اصلاً یک طرح آمادگی در مقابل بحران برای مجتمعهای بزرگ هیئت مدیره میتوانند تهیه کنند مانور بگذارند ما هم کمک شان میکنیم من قول میدهم کارشناسهای ما میآیند و آموزش میدهند همین دوامیهای ما حدود ۲۰ هزار و خوردهای نفر دوامی داریم.
سؤال: الان در تهران؟
سلیمی: بله آموزش دیده هستند پای کار هستند بخشی عملیاتی عملیاتی هستند.
سؤال: در مساجد این عضوگیری را انجام میدهند؟
سلیمی: جدیداً ما چند تا عضو دوام اضافه کرده ایم دوام مسجد محور است گروههای جهادی هستند دوام بچههای دانش آموز هستند که عضو گروه دوام میشوند و آموزش میبینند در مقبل زلزله توفان سیل
سؤال: این آموزش حضوری است؟
سلیمی: حضوری هم داریم یک بخشی حضوری است، ولی بخش اول آن از طریق سایت و آموزش مجازی اتفاق میافتد که در کرونا خیلی راهش انداخته ایم آن مانورهایی که ما داریم گروههای دوام ما حضور دارند یک صبح تا ظهری حضور دارند که اگر زلزله اتفاق افتاد کجا پناه گیری کنیم چه کار کنیم چه چیزهایی را در خانه نگه داریم که برای آن موقع به درد ما بخورد. این عزیزان عموم مردم حالا برخی از این مردم مالکان همین ساختمانهای مهم هستند من از اینها هم خواهش میکنم که بخاطرچان مردم بخاطر بچههای خودمان بیایند و ساختمانهایی که سالهای سال از آن بهره برداری کرده اند درآمد کسب کرده اند حق ایمنی این شهر را بپردازند. بیایند کمک کنند ساختمانها ایمن شود آن هم باز ما در خدمت شان هستیم بهترین مشاورین و بهترین نقشهها دراختیارشان قرار میگیرد که این اتفاق بیفتد حاکمیت هم باید تشکیلات اداری و رویهای مدیریت بحران که در غالب ستاد است ببیند این ستاد در تهران است رئیس اش وزیر کشور است تفحیض کرده است به آقای شهردار که شما اگر بحران شد فرمانده بحران باشید.
سؤال: هر چند وقت یکبار جلسه تشکیل میدهند؟
سلیمی: هر فصل یک جلسه است که جلسات خوبی برگزار شده است و اتفاقات خوبی دارد میافتد انصافاً هم همکاری که بین دولت و شهرداری این دوره است خیلی مشهود است. این سه تا تحت تأثیر قرار میگیرند به لحاظ زلزله، روی محاسبات ما آمده است به همین ترتیبی که گفتم اولویت دارد اگر یک پدیدهای اینقدر مرا تحت تأثیر قرار میدهد ما باید در این حوزه کارهای پیشگیرانه را انجام دهیم دست به دست دهیم که انشاالله شهر ایمن تری داشته باشیم.
سؤال: این پایگاه tdmmo فقط برای تهران است؟
سلیمی: بله فقط برای تهران است این آدرس.
پایان