پخش زنده
امروز: -
مدیر عامل گاز استان تهران اعلام کرد: اگر مشترکان ۳۰ درصد در گاز مصرفی صرفه جویی کنند قبضشان رایگان میشود. مردم میتوانند با ثبت نام در سایت شرکت گاز جهت عایق کردن موتور خانهها و تنظیم مشعلها اقدام کنند.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما آقایان هدایی پور مدیر عامل گاز استان تهران و حسین زاده عضو کمیسیون انرژی مجلس در برنامه رودر روی صبح و گفتگو وضعیت مصرف گاز در کشور را بررسی و اعلام کردند ۶۰ درصد اتلاف انرژی در دو وزارت خانه نفت و نیرو اتفاق میافتد.
این به این معناست که راندمان نیروگاههایمان خوب نیست و در حال حاضر تراز گازی منفی داریم.
سوال: آقای هدایی پور وضعیت مصرف چگونه است؟
هدایی پور: با توجه به موج سرمایی که امده ما در ۲۴ ساعت گذشته نسبت به ۲۴ ساعت قبلش حدود ۱۵ درصد افزایش مصرف داریم که این رقم خیلی زیاد است.
سوال: حالا توصیهها که شده در این چند روز و هموطنان هم که ایشالا مراعات خواهند کرد، اما درباره روند محاسبه قبوض گاز هم میفرمائید که تصمیماتی که گرفته شده موضوعات پلکانی و محاسباتی که انجام میشود؟
هدایی پور: بله ما در واقع مصارفمان را تهران را جزء اقلیم ۳ کشور قرار دارد و در ۱۲ دهک تقسیم کرده ایم سه دهک اول در واقع ۷۰ درصد مصرف کنندگان ما را شامل میشود که سقف مصرف در این سه دهک ۳۲۵ متر در ماه است که عرض کردم ۷۰ درصد مردم ما هم شامل این سه دهک میشوند در این سه دهک اگر مردم ما ۳۰ درصد صرفه جویی کنند ما قبضشان را رایگان ارسال میکنیم یعنی ۷۰ درصد دیگر را تخفیف می دهیم.
سوال: ۳۰ درصد یعنی چی؟ یعنی چی کار کنند؟
هدایی پور: به هر حال یکی از راهکارها این است که تقریباً یکی دو درجه دمای منزل را کمتر کنند حالا این یک مطلب و مطالب دیگر ما اصراف انرژی و پرت انرژی در ساختمانها زیاد داریم ساختمانها یکی این نوع ساختش است که خیلی خوب ساخته نشده و مبحث نوزدهم رعایت نشده و عایق بندی مناسب ندارد.
اما مطلب بعدی که دست خود ما است استفاده از پردههای ضخیم، استفاده از وسایل گرمایشی مناسب با بازدهی بالا، عایق بندی مناسب موتور خانهها، تنظیم مشعلها، مطلب دیگری را من خدمت شما عرض کنم شرکت گاز الان در رابطه با عایق کردن موتور خانهها و تنظیم مشعلها یک طرحی قرار داده که میتوانند در سایت شرکت گاز استان تهران هموطنان ثبت نام کنند تقریباً ما به صورت رایگان البته این یک محاسبهای دارد.
بر اساس زیربنای مصرف و نوع موتورخانه، ولی ۹۰ درصد متقاضیان ما تا الان به صورت رایگان موتور خانه ها را تنظیم کردیم و تنظیم مشعل انجام دادیم این کار توسط پیمانکاران مجرب انجام میگیرد بازدید اول از طریق کارشناسان انجام میشود و در واقع پیمانکاران میآیند پیشنهاد قیمت میدهند با نظارت بر شرکت گاز کار انجام میشود و هزینه مربوطه توسط شرکت گاز پرداخت میشود.
سوال: الان هم در جریان است این طرح؟
هدایی پور: بله
سوال: همشهریان در استان تهران در این طرح ثبت نام کنند چقدر طول میکشد تا همکاران شما مراجعه کنند و این کار را انجام بدهند.
هدایی پور: این حالا دیگر در واقع به ظرفیت پیمانکاران ما بستگی دارد اگر که به هر حال ثبت نام همه با هم باشد ما همه را در یک سال نمیتوانیم انجام بدهیم. ولی با توجه به نوبت ثبت نام ما الان تقریباً حدود فکر میکنم دو هزار و خوردهای واحد را این کار را انجام دادیم.
سوال: پس به سرعت نیست مثلاً من امروز ثبت نام کنم نهایتاً تا آخرهفته بیایند نیست؟
هدایی پور: کار زمان بر است بازدیدهایی که انجام میشود و خود عملیات انجام کار که پیمانکاران باید بیایند تمام تاسیسات داخل موتور خانه را عایقهای قدیمی را باز کنند.
سوال: چند تا پیمانکار دارید؟
هدایی پور: این بستگی به تمایل پیمانکاران دارد ما اعلام میکنیم و پیمانکاران در سایت ثبت نام میکنند و ارجاع میدهیم و میروند بازدید میکنند و هزینهها را اعلام میکنند.
سوال: بسیار خوب همراه ما باشید آقای حسین زاده خدمت جنابعالی باشیم بفرمائید که مجلس در موضوع مصرف انرژی چه اقداماتی داشته چه مراقبتها و نظارتهایی را دارد؟
حسین زاده: واقعیت مطلب در حوزه انرژی و اتلاف انرژی که آقای دکتر به درستی فرمودند مجلس راهکارهای زیادی برای دولت مکلف کرده واقعیت مطلب این است که کشور ما با جمعیت ۸۰ میلیون نفری و جی تی پی بیش از تقریباً ۴۵۰ میلیارد دلاری شدت مصرف انرژی اش ۴/۴ دهم است.
همانطور که تقریباً جمعیت برابر با ما و با جی تی پی ۹۰۰ میلیارد دلاری شدت مصرف انرژی اش ۱/۱ دهم است حالا استاندارد دنیا چقدر است ۲۶/۱ ما امروز هم در مجلس با حضور وزرای نفت و نیرو همین موضوع را قرار است بحث سوخت نیروگاههای برق را مورد بررسی قرار بدهیم جالب است بدانید ما ۶۰ درصد اتلاف انرژی مان در دو تا وزارت خانه نفت و نیرو دارد اتفاق میافتد این یعنی چی؟
یعنی اینکه راندمان نیروگاههایمان خوب نیست ما راندمان نیروگاههایمان متوسط ۳۸ درصد در صورتی که همین وضعیت نیروگاهها با همین سیکل ترکیبی راندمان نیروگاهها در اروپا حداقل ۵۸ درصد است ما در حال حاضر تراز گازی منفی داریم چیزی حدود ۲۰۰ تا ۲۴۰ تا ۲۵۰ میلیون متر مکعب در روز که خوب به خاطر اینکه میبایست گاز خانگی مردم تامین بشود فشار به هر حال به صنایع میآید.
خوب برای این وضعیت انرژی در کشور ما دو راه داریم یک بهینه سازی در واقع انرژی برویم جلو در حوزههای مختلف مبحث نوزده، بخاری، نیروگاهها، شبکههای توزیع، انتقال برق، همین طور در بحث پتروشیمیها، فولاد، سیمان و خانگی که فرمودند عزیزمون و دوم در بحث تولید از میادین و توسعه میادین گازی که سرمایههای زیادی را میطلبد.
الان ۷۰ درصد گاز کشور را میدان پارس جنوبی در جنوب تامین میکند، اما واقعیت مطلب این است که من جاهای مختلف بارها عرض کردم اگر به داد این پارس جنوبی نرسیم میشود بزرگترین موزه صنعتی دنیا در ۱۵ سال تا ۲۰ سال آینده حداقل ۵۰ میلیارد دلار نیاز به سرمایه گذاری دارد که ۱۰ میلیاردش در همین دو تا سه سال اخیر باید باشد و همین امروز کار بشود.
خروجی آن سه سال آینده است بنابراین واقعیت مطلب این است که دولت و مجلس باید دست به دست هم بدهند و از گفتار درمانیها ما پرهیز کنیم اینکه بیاییم مثل دیروز بحث دلار از صبح تا ظهر بحث شد در مجلس آخرش هیچ خروجی نداشت متاسفانه این باید به صورت خیلی جدی استفاده از ظرفیت جوانها، جوان هستند.
طرحهای دانش بنیان دارد حلاجی را آمده طراحی کرده بعد از ۵ سال پیگیری که با ۳ درصد افزودن به بحث بنزین تا ۳۰ درصد آلودگی هوا را میآورد پائین، اما به هر جا مراجعه میکند ان مدیر میگوید که من دو سال دیگر مانده بازنشستگی ام من ۱ سال دیگر مانده من ۴ سال دیگر نمیخواهم این به من بخورد واقعیت مطلب این است که اوضاع گاز کشور خوب نیست ما با وجود ۱۶ درصد تا ۱۸ درصد دارنده گاز دنیا و دومین دارنده گاز دنیا خوب به هر حال تا فکری به حال این قصه نشود تا سالهای آینده، سالهای آینده که سال ۱۴۰۴ وارد کننده گاز خواهیم بود و این زیبنده به هر حال جمهوری اسلامی ایران نیست که با وجود داشتن دانش فنی ظرفیتهای تولید، ظرفیتهای بهینه سازی، متخصصین و به هر حال همه این ظرفیتها ما بخواهیم گاز را وارد کنیم.
سوال: آقای هدایی پور نکتهای که آقای حسین زاده اشاره کردند از جمله استفاده از جوانان در شرکتهای دانش بنیان آیا در دستور کار شما است؟
هدایی پور: بله ما در واقع واحد پژوهشمان در این موضوع فعالیت میکند نتیجه کارش یکی از این برنامههایی است که عرض کردم خدمتتون در واقع بهسوزی مشعلهای موتور خانهها نتایج این تحقیقات است، چون همین موضوع در واقع این هزینه را به ما به زودی برمی گرداند اون ما به تفاوتی که در واقع کم مصرف کردن و اصلاح مصرف در موتور خانهها ظرف دو الی سه سال این هزینهها را به ما برمی گرداند.
سوال: و برنامههای پیش روی شما در این زمینه چیست؟
هدایی پور: ببینید موضوعی که مهم است باید ما فرهنگ مصرفمان را اصلاح کنیم ما الان در ایران ۵/۵ برابر سرانه دنیا داریم گاز مصرف میکنیم یعنی در دنیا سرانه مصرف گاز یک پنجم ایران است و این هم به فرهنگ مصرفمان برمی گردد. اگر ما توجه کنیم در سایر کشورها به هیچ وجه تمام آپارتمان گرم نیست اون اتاقی که استفاده میکنند، محیطی که استفاده میکنند یا حتی اکثر منازل و مجتمعها به سیستمهای هوشمند مجهز هستند.
الان مثلاً در یک مجتمع آپارتمانی هوا گرم بشود باید یک نفر برود پائین درجه شوفاژ را کم بکند و در صورتی که در سیستمهای هوشمند به صورت اتومات اختلاف دمای بیرون و داخل را محاسبه میکند و زمانیکه هوای بیرون گرم است دمای شوفاژ را پائین میآورد.
سوال: خوب ما الان این سیستم را داریم؟
هدایی پور: بله هست، ولی به جا اجرا نشده در سالهای گذشته ادارات دولتی مکلف به اجرای این موضوع بودند یا سازمان نوسازی مدارس خیلی از مدارس را به این سیستم مجهز کرد به صورت اتومات بعد از تعطیلی مدارس موتور خانه خاموش میشد و یک ساعت قبل از شروع مدارس روشن میشد و دمای متعادل را ایجاد میکرد، اما همه گیر نشده این باید در واقع فراگیر بشود تا بتواند تاثیر بیشتری در درست مصرف کردن بگذارد ببینید ما گاز کم نداریم مقدار تولید گازمان بسیار بالاست درست مصرف نمیکنیم اگر که مصرفمان صحیح باشد و درست انجام بگیرد قطعاً این مقدار تولید برای کشورمان زیاد هم خواهد بود.
سوال: خوب وقتی این امکان را داریم این توانمندی را داریم که از این سیستم هوشمند استفاده بکنیم قطعاً هموطنان هم استقبال میکنند که در منازلشون در مجتمعهای مسکونی در ادارات همه جا نصب بشود و هم در مصرف گاز کمک خواهد کرد و هم در کاهش قبوضی که باید پرداخت بکنند؟ چرا اقدام نمیکنید؟
هدایی پور: ببینید اقدام که ما فقط میتوانیم در این مورد به مردم توصیه بکنیم.
سوال: شما الان الزام دارید که اگر مصرف بالا باشد میشوند جزء مشترکان پرمصرف و ممکن است که حتی گازشون را هم قطع بشود اگر از آن طرف باشد و الزام باشد که این سیستم هوشمند را نصب کنند که خیلی بهتر است
هدایی پور: همین کار در واقع نوعی الزام مشترکان به سمت این نوع مصرف است.
سوال خلأ قانونی دارید؟
هدایی پور: الزمات در واقع در مقررات ملی ساختمان وجود دارد انجا باید اینها ملزم بشوند.
سوال: خلأ هست در این زمینه که از آقای حسین زاده کمک بگیریم؟
هدایی پور:نه عرض کردم من به نظرم بایددر مقررات ملی ساختمان اینها گنجانده بشود الان ما سالهاست این مبحث نوزدهم را داریم، ولی به درستی اجرا نشده اگر اینها اجرا بشود قطعاً در مصرف انرژی کشور اتفاقات خوبی می افتد.
سوال: اجازه بدهید آقای حسین زاده هم بگویند آقا بفرمائید؟
حسین زاده: نکته درستی را میفرمایند آقای مهندس به هر حال یکی از موارد بحث بهینه سازی همین مبحث نوزده ساختمان و نحوه مصرف است، اما واقعیت مطلب این است که متاسفانه این عدم سرمایه گذاری و عدم توسعه بحث بهینه سازی در حوزههای مختلف چه صنعت، خانگی، مبحث نوزده و مسائلی از این دست خودروها در دهههای مختلف تلنبار شده و الان این اوضاع انرژی کشور هست که اوضاع بسیار بحرانی است و کمر اقتصاد ایران را شکسته ما سالیانه چیزی حدود ۸۰ تا ۱۰۰ میلیارد دلار داریم یارانه انرژی میدهیم.
به هر حال امروزه یک دلار سرمایه گذاری در حوزه بهینه سازی معادل ۷ تا ۱۰ دلار در حوزه تولید است یعنی ما هر چقدر تولید را ببریم بالا که سرمایه گذاری بسیار زیادی هم نیاز دارد، ولی از آن طرف بحث بهینه سازی و مصرف انرژی را اصلاح نکنیم به هر حال اوضاع به همین سبک خواهد بود به هر حال یکسری راهکارها مثل همین ذخیره سازی یا جمع آوری گازهایی که روزانه دارد بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان دقت بفرمائید روزانه بیش از ۱۰۰ میلیارد تومان دارد به اقتصاد ما ضرر میزن.
ما داریم به هر حال باید اینها را بهینه کنیم بحث بخاریها اگر ما بهینه سازی روی بخاری هایمان انجام بدهیم چیزی حدود معادل یک فاز پارس جنوبی که چیزی حدود ۱۵ تا ۲۵ میلیون متر مکعب در روز گاز هست را ما میتوانیم صرفه جویی کنیم به هر حال راهکارهها وجود دارد خیلی از این راهکارها مشکلات مدیریتی در کشور است خیلی از این راهکارها به هر حال عدم کارهایی است که طی این مدت انجام نشده و الان به مرحله بحرانی رسیده وضعیت گاز و انرژی در کشور آن چیزی که امروزه ما داریم میبینیم گاز چیزی حدود ۴۰ خوردهای تا ۵۰ بعضاً بعضی از روزها تا ۷۰ درصد دارد مصرف گاز را به خودش اختصاص میدهد.
بخش خانگی و تجاری، صنایعمان شاید حدود ۱۰ تا ۱۵ درصد، نیروگاهیمان به همین صورت تا حدود ۲۰ تا ۳۰ درصد و اگر فکری به حال این وضعیت نشود و یک عزم جدی عملیاتی و نه گفتار درمانی و نه جلسات در مجلس، جلسات بیهوده و بعضاً اینکه به هر حال فقط حرف میزنیم اما انجام نشود وضعیت انرژی کشور وضعیت بسیار بسیار بحرانی است و بیشتر از آنچه که ما فکرش را میکنیم و این خوب فشارش متوجه مردم میشود و ما هر موقع هم باشد میگوییم که مردم کمتر استفاده بکنند بله این جای خودش میشود توصیه کرد، ولی واقعیت مطلب این است که ما هم غافل بودیم از بحث انرژی در کشور.