پخش زنده
امروز: -
جلد دوم کتاب «تمثیل و مثل» به چاپ هفتم رسید .
به گزارش خبر گزاری صدا و سیما ، این کتاب با گردآوری و پژوهش سیداحمد وکیلیان کاری از انتشارات سروش به چاپ هفتم رسید .
مثلها جلوهگاه فرهنگ عامه و آئینۀ ذوق و ذکاوت هر قوماند، ولی درک و دریافت بسیاری از آنها بدون دانستن ریشههایشان دشوار است. از سوی دیگر دانستن داستانی که از دل آن جمله یا عبارتی مثل شده است بس شیرین و خواندنی است.
جلد دوم کتاب تمثیل و مَثَل که جلد اول آن را مرحوم انجوی شیرازی در سال ۱۳۵۸ چاپ کرده است، حاوی داستانهایی است که با همان گویش زادگاهشان ضبط و ثبت شدهاند.
وکیلیان ضربالمثلها را براساس الفبا تنظیم کرده و در پایانِ هر حکایتی که نقل کرده، نام راوی را با مشخصات کامل آورده و کارش را مستند ساخته است. کتاب تمثیل و مَثَل هم به کار پژوهشگران و هم به کار علاقهمندان به فرهنگ عامه و مثلها میآید.
سیداحمد وکیلیان زمستان ۱۳۲۶ در خانوادهای فرهنگی در شیراز چشم به جهان گشود. پس از نوجوانی به تهران آمد و ۱۳۴۸ پس از آشنایی با استاد سیدابوالقاسم انجوی شیرازی در رادیو مشغول به فعالیت شد. وی تحصیلات خود را تا مقطع کارشناسی ارشد ادبیات و زبانهای باستانی ایران ادامه داد. او علاوه بر جمعآوری و طبقهبندی فرهنگ عامۀ ایران در این زمینه بیش از ۴۰ اثر هم تألیف و نگاشته است که میتوان به تمثیل و مثل (جلد دوم)، رمضان در فرهنگ مردم، چیستانهای خواندنی، متلها و افسانههای ایرانی (برندۀ کتاب سال ۲۰۰۱ ایتالیا)، و... اشاره کرد.
کتابهای مشدی گلین خانم، توپوزقلی میرزا و قصههای مردم به روایت دیروز و امروز را هم با همکاری با ایرانشناسان بینالمللی ازجمله آقای اولریش مارزولف و شین تاکههارا به رشته تحریر درآوردهاند.
در ۱۳۸۰ اولین نشریۀ تخصصی فرهنگ مردم در ایران را پایهگذاری کرد و در ۱۳۹۴ بانی تجدید چاپ کتب گنجینه فرهنگ مردم استاد انجوی شد و پژوهشهای تکمیلی ازجمله تطبیق کدهای جهانی را به آن اضافه کرد.
چاپ هفتم این کتاب در ۲۳۰ صفحۀ وزیری در اختیار علاقهمندان به مباحث این حوزه قرار گرفته است.