پخش زنده
امروز: -
مدیر کل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی گفت: امسال خرید و توزیع میوه شب عید با نظارت دولت به بخش خصوصی واگذار شده است.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما رادیو اقتصاد در برنامه روزی نو درباره تامین میوه شب عید با آقای حسنی مقدم مدیر کل بازرگانی داخلی وزارت جهاد کشاورزی گفتگو کرده است.تفصیل گفتگو به شرح زیر است:
سوال: میخواهیم بپرسیم که بالاخره میوه شب عید را بخش خصوصی میدهد یا بخش دولتی گفته میشود که برنامهها دارد چیده میشود برای بخش خصوصی کلاً انجام بدهد یعنی بخش دولتی نیست یا پیشتر فقط دولتیها بودند؟
حسنی مقدم: عرض شود که همانطور که استحضار دارید در مناسبتهای ملی و مذهبی تقاضاها افزایش پیدا میکند و طبیعتاً عرضه هم باید همراه آن انجام بشود که فراخور هر مناسبت هم محصول خاص خودش را دارد میوه در شب عید دو میوه سیب و پرتغال به صورت مستمر هر ساله انجام میشد و دولت ورود میکرد و برای تنظیم بازارش خرید میکرد و در ایام پایانی سال و نوروز توزیعش را انجام میداد امسال یک تفاوتی با سالهای گذشته کرده که دولت این را کامل به بخش خصوصی واگذار کرده، ولی نظارت خودش را دارد.
سوال: این بیشتر به چه مفهومی است؟
حسنی مقدم: ببینید ما قبلاً این طور بود که به صورت متمرکز در تهران مشخص میکردیم چقدر میوه خرید بشود به چه قیمتی و کی شروع بشود و با چه قیمتی به فروش برود امسال این را یک مقدار با تجاربی که کسب کردیم در سالهای گذشته تغییر دادیم.
سوال: یعنی از قیمت گذاری دستوری فاصله گرفتید
حسنی مقدم: بله از قیمت گذاری دستوری فاصله گرفتیم یک و دو هر استانی در هر جایی از استان انجام بدهد یا نه یا مثلاً یک میوه را انجام بدهد یا دو میوه را که این شروع بکند که انجام بدهد قیمت خرید را ما فیکس نکردیم استانها بتوانند بروند و خودشون در رابطه با خرید تصمیم بگیرند.
سوال: استانها منظورتون جهاد کشاورزی یا اینکه میادین میوه و تره بار میدانید که حجره داران بزرگ در هر استان متولی هستند؟
حسنی مقدم: بله عرض کردم که ما اتحادیه مرکزی سازمان تعاون روستایی ورود میکرد در هر استان سالهای پیش هم همینطور دولتی بود امسال هر بخش خصوصی توانمندی که اعلام آمادگی بکند میتواند ورود بکند و خوشبختانه الان هم در اعلام آمادگی کرده اند و از ۲۷ هم که دستور العمل ابلاغ شده در واقع میشود گفت که طرح شروع شده
سوال: خوب این گفتار شما یک ابزاری میخواهد ابزار شما برای این که در این باره بتوانید مطمئن بشوید چیست ابزارتون رصد، تلفن، بازرس است بازرس همراه بازرس است یا اینکه خیر از یک بازار شفافی صحبت میکنید که باغدارتون امسال ۱۴۰۱ شناسنامه دارد بنابراین میدانید که یک تن یا هزار تن از کی میخرید و چی میخرید ثبت و ضبط حمل و نقلش مشخص است دارای فاکتور باربری است و یا بارنامه است و یا بارفروشی که دارد این را میخرد و یا مرکزی که میخواهد عرضه کند سالهاست که ما درباره این زنجیره ساده در ایران صحبت میکنیم، ولی واقعاً به یک الگوریتم پیچیده تبدیل شد که نمیدانم هوش مصنوعی هم میتواند این را حل کند یا نه؟ چه پاسخی دارید؟
حسنی مقدم: یک نکته را باید عرض کنم که ما یک کمیته راهبری در سطح ملی داریم.
سوال: خروجی اش
حسنی مقدم: ببینید طرح تنظیم بازار که ورود میکند حداکثر ۶ تا ۷ درصد میوه مورد نیاز ایام پایانی سال و ایام نوروز را پوشش میدهد یعنی یک طرح حمایتی و کنترلی و پیش بینی است این طور نیست که در کل میوه شب عید ما ورود بکنیم و بخش خصوصی را کامل درش را ببندیم امسال علیرغم تجاربی که داشتیم اون ۶ تا ۷ درصد هم دادیم به بخش خصوصی، ولی اون نظارت را داریم و تحت پوشش و نظارت وزارت جهاد کشاورزی و کمیتههای راهبری که دستگاههای متفاوتی عضو آن هستند در سطح ملی و استان این کار را انجام میدهند.
سوال: عرض من همین بود این نظارت عالیه را ترجمه کنید یعنی چی؟ یعنی فاکتورها را میبینید؟ تولید کنندهها را میبینید؟ قیمتها را مقایسه میکنید؟ میگوید چی گران است؟. یا کی گران میدهد؟ باید چقدر باشد؟ این نظارت عالیه چیست؟
حسنی مقدم: نظارت که به صورت مستمر بدون توجه به یک مناسبت خاص دارد هر روزه انجام میشود نظارت و بازرسی در ارتباط با میوه شب عید به صورت اخذ که جنابعالی سئوال میفرمائید وقتی با ما قراردادی بسته میشود میآید بخش خصوصی با استان با سازمان تعاون روستایی که مجری کار است مجری نه در سطح عملیات مجری در سطح مدیریت و هدایت وقتی قراردادی بسته میشود مشخص میشود که قیمت سیب چقدر است همانطور که شما فرمودید قیمت چقدر است با فاکتورها و اسناد میآید این توزیع را انجام میدهد اگر قیمت به گونهای باشد که اصلاً نیاز نباشد که ما قیمت را تعیین بکنیم ورود میکنند اگر ما صلاح بدانیم که قیمت تنظیم بازاری انجام بدهیم و قیمت تنظیم بازاری را پائینتر از قیمت بازار باشد آنجا ضرر و زیان را پوشش میدهیم یعنی به نوعی بخش خصوصی را در این قضیه بیمه کرده ایم اگر قیمت در مقطعی که میخواهد عرضه کند بالاتر بود و سود متعارفی هم داشت که کار بدون هزینه انجام میشود، ولی اگر بر عکس شرایط به گونهای بود که ضرری داشت این ضرر پوشش داده میشود.