پخش زنده
امروز: -
کمال الدین شاهرخ: مهمترین بخش جشنواره، پویش خانواده است، خانوادهها حتماً شرکت کنند که هم جایزه خوب و هم گستره خیلی خوبی دارد و میتوانند عکس هایشان را به معرض دید بگذارند.
به گزارش خبرگزاری صداوسیما؛ آقای کمال الدین شاهرخ، دبیر محترم جشنواره عکس نور و آقای سید شهاب الدین واجدی، داور محترم جشنواره عکس نور، در شبکه سه سیما، برنامه سلام صبح بخیر درباره چگونگی برگزاری جشنواره دو سالانه عکس نور گفتگو کردند که مشروح گفتگو به این شرح است؛
سؤال: چرا نور؟
کمال الدین شاهرخ: این بعنوان اینکه یک موضوع خانواده است و نور تجلی خانواده می تواند باشد در جامعه ما و در موضوعی که انتخاب کرده ایم نور می تواند خیلی منشأ فرآیند خیلی خوبی باشد برای ما خصوصاً برای عکاس ها که نور عامل اصلی است که می تواند پایه گذاری فرآیند عکس باشد.
سؤال: یعنی ما نورمان را براساس آنچه که مهمترین معیار در عکاسی به حساب می آید اگر تعریف کنیم خیلی دقیق تر می توانیم به اسم این جشنواره پی ببریم. خانواده هم که دیگر خودش می تواند منشأ نور باشد و یک منبع مهم نور بخشیدن به زندگی هر عضوی از همین خانواده و چه چیزی از این قشنگ تر، شما داور جشنواره هستید و تجربه داوری در همین ادوار گذشته اش را داشته اید یا خیر؟
سید شهاب الدین واجدی: بله داور جشنواره هستم. خیر ولی در مسابقات دیگر در جشنواره ها و سوگواره های عکس دیگر این را داشته ایم.
سؤال: بله الحمدلله شما سربلند هستید در این قضیه. استانداردهای عکس هایی که قرار است به این جشنواره ارسال شوند که شما داوری کنید آنها را چه چیزهایی باید باشد؟
سید شهاب الدین واجدی: موضوع ما چون بحث خانواده است و حتی ما آمده ایم در ملاک ها و معیارهای مان گفته ایم خانواده باشکوه ایرانی خانواده بانشاط ایرانی یعنی خانواده ای که یک جمعیتی را شامل می شود مثل نگاه می کنیم عکسی از یک سفره هفت سین، پدربزرگ، مادربزرگ، نوه ها و خانواده، دختر و پسر، فرزندان آن خانواده یا خیلی از اتفاقات دیگر، در روستا خانواده با لباس محلی کنار همدیگر در یک حوزه خانگی خانواده در لباس عزا درکنار همدیگر خانواده ها را مصداقی مثال می زنم من بحث ام خانواده پرجمعیت تر است. خانواده های باشکوهی که معمولاً می گوییم حداقل 5 نفر هستند و این شامل اش می شود و ما لازم است که عکاس از نگاه و آن عکسی که برای ما ارسال می کند حتماً این نمادی از خانواده دارای جمعیت باشد. حداقل پدر و مادر هستند بچه هایشان و اگر هرچه این گسترش پیدا کند درکنار مادربزرگ و پدربزرگ و به قول خودمان بادام و مغزبادام هایی که کنار هم می نشینند این می تواند معیاری باشد برای یک عکس خوب،
سؤال: یعنی یک زوج درکنار فرزندان پدربزرگ و مادربزرگ. درکنار این جشنواره بفرمایید از چه زمانی شروع شد یک همچنین جشنواره ای، از اول با موضوع خانواده بوده است یا خیر اسمش وقتی انتخاب شد قرار شد با همین موضوع کار را پیش ببرد؟
کمال الدین شاهرخ: یکی از دغدغه هایی که امروزه برای جامعه ها وجود دارد بحث خانواده است به همین خاطر این دوره از جشنواره که پنجمین دوره آن را طی می کنیم، در شورای سیاستگذاری موضوع خانواده باشکوه ایرانی من مطرح شده است به همین خاطر روی همین موضوع هم داریم برنامه جشنواره را جلو می بریم چون یکی از دغدغه های جامعه ما بحث خانواده است امیدواریم که با استقبال خوب عکاس های کشورمان که کم هم نیستند استقبال کنند و جنبه های مختلف و جاذبه های مختلف فرآیندهایی که در این حوزه می شود به تصویر کشید را انشاالله آماده کنند.
سؤال: زمانبندی اش را هم می فرمایید؟
کمال الدین شاهرخ: ما حدود سه ما گذشته رونمایی و فراخوان آن اعلام شد در جریان هستند عکاسان ما در سه بخش فعالیت می کنند که دو بخش آن به صورت ویژه است و یک بخش به صورت حرفه ای تمام عکاس ها در بخش حرفه ای می توانند شرکت کنند به قول معروف اتفاقاتی که بایستی بیفتد و شرایطی که باید در عکس هایشان رعایت کنند همه اینها در فراخوان ما به آدرس مان است بخش اول مان بخش ویژه است که یک تعداد عکاس انتخاب شده اند از هر استانی که گستره استانی داریم در 32 استان این گستره فعالیت می کنند عکاسان در هر بخشی می آیند و پروژه را به اتمام می رسانند بخش سوم که مهمترین بخش آن است پویش خانواده است که اینجا درخواست می کنم از خانواده ها که حتماً در پیش خانواده شرکت کنند که هم جایزه خوبی دارد و هم گستره خیلی خوبی دارد و می توانند عکس هایشان را به معرض دید بگذارند. ما فراخوان مان تا پایان دیماه است. آخرین فرصتی است برای ارسال تصاویر روی تارنمای جشنواره است برای ارسال عکس هایشان و برای اوخر بهمن ماه شب مبعث انشاالله به فضل خدا بتوانیم برنامه اختتامیه را برگزار کنیم.
سؤال: چقدر خوب است که شما از الفاظ فارسی سازی شده مدام استفاده می کنید. در مورد استانداردهای عکاسی، فرمودید در سه حوزه فعلیت می کنند و عکاسان می توانند تصویر بفرستند معمولاً در همچنین جشنواره هایی که موضوع خانواده است اعضای خانواده دوست دارند شرکت کنند آن بخش داوری های حرفه ای و عکاس های حرفه ای و این بخش ها را می بینید این بخش پویش خانواده که خود مردم هستند و مبتدی هستند را هم داوری می کنید این هر تصویری می تواند ارسال شود با گوشی تلفن همراه، شما با چه معیارهایی اینها را داوری می کنید آیا می توانند امیدوار باشند به دریافت آن جوایز و آیا جایگاهی دارد یا خیر؟
سید شهاب الدین واجدی: این پویش پویش مردمی است یعنی اینکه هر کسی با هر وسیله تصویربرداری اعم از تلفن همراه یا با دوربین عکاسی حرفه ای، چون ممکن است خیلی ها در خانه شان عکاس حرفه ای نباشند یک دوربین عکاسی دارند عکس های یادگاری می گیرند از خانواده هایشان از سفرهایشان از رفت و آمدهایشان مخصوصاً یادگاری های بین خانوادگی یا با تلفن همراه شان که اصطلاحاً به آن موبایل گرافی می گویند ممکن است حرفه ای هم نباشند اینها می توانند در این پویش مردمی با هشتگ خانواده آندرلاین باشکوه آندرلاین ایرانی یعنی خانواده باشکوه ایرانی، و هشتگ دوسالانه عکس نور که این هم بین اش آندرلاین است عکس هایشان را اگر در فضای این پلتفرم ها یا پیام رسان های پای عکس ارسال کنند. یا از طریق تارنمای ما به آدرس فتو نور فیس دات آی آر، fotonoofas.ir را به این آدرس بفرستند اطلاعات بیشتری نیازمند این است که بدانند چه شکلی باشد عکس ها و در چه قالبی باشد آن اطلاعات کامل تر در آن تارنما نوشته شده است و نیاز به توضیح دیگری نیست اما اینکه هر کسی با هر وسیله تصویربرداری کلیت داستان این است می تواند در این بخش پویش شرکت کند چه در فضای مجازی و چه از طریق تارنمای دوساله. اصلاً یک چیزی که وجود دارد خانواده که بحث هویت ایرانی و آن فرهنگ ایرانی از این خانواده بیرون می آید داشتم به این فکر می کردم در این مدت که چقدر تصاویر با فرهنگ های مختلف با هویت های مختلف می رسد و جمع آوری می شود و بعد چه سندی جمع آوری می شود از این دوسالانه از تصاویر با شکل های مختلف و قاب های مختلف از هویت ایرانی ما این فرهنگ اصیل خانواده ایرانی ما در سنن و اقوام و فرهنگ و نوع پوشش و لباس و نوع زندگی ها و در جاهای مختلف سفر کار خانه و خیلی جاهایی که شاید خیلی وقت ها ما نبینیم.
سؤال: درباره ادوار گذشته این جشنواره اگر بخواهید بگویید و اگر یک مقایسه ای با امسال آن داشته باشید چطور می بینید فضای جشنواره را میزان استقبال چطور بوده و چطور است؟
کمال الدین شاهرخ: ما در 4 دوره گذشته که از سال 90 شروع شده است برای جشنواره دو سالانه الحمدلله در دوره های گذشته که خیلی استقبال خوب بوده است ما بایستی که در سال گذشته این جشنواره را برپا می کردیم بخاطر این شرایط کرونا ه به وجود آمد یک مقدار به تأخیر افتاد و امسال امیدواریم خیلی از عکس از عکاسان معروف منتظر یک همچنین رویدادی بودند که ما بتوانیم این کار را برگزار کنیم خصوصاً موضوع خانواده باشکوه، همانطوری که جناب آقای واجدی هم اشاره کردند خانواده باشکوه ایرانی یک ویژگی دارد که ما در هیچ ملل و اقوامی در این کره زمین پیدا نمی کنیم و آن این است که ما گستره جغرافیایی که داریم آب و هوای مختلف شرایط اقلیمی اقوام مختلف پوشش سنن آداب و رسوم همه اینها باعث می شود که ویژگی های خاصی در بحث ثبت تصاویر به وجود بیاید خصوصاً اینکه ما در هر بخشی از ویزگی های اقلیمی مان عکاسان خیلی خوبی داریم و کارهای خیلی خوبی را تولید می کنند که اینها می تواند خیلی بازخورد و بازتاب خوبی داشته باشد به نظر من این جشنواره می تواند یک پرشی باشد برای خیلی از عکاسان که بتوانند آثارشان را به معرض نمایش بگذارند و این آثار را بتوانند در جشنواره دیگر هم شرکت بدهند ما کم نداریم عکاسان خوب ایرانی که هر ساله در جشنواره های مختلف در این دنیا و این گستره جغرافیایی می درخشند و این باعث مباهات ما ایرانی ها است که عکاس های خیلی خوبی داریم اگر بخواهیم برگردیم به گذشته تاریخ عکاسی ایران می بینیم که ایران ما یکی از کشورهایی است که بعد از اختراع عکاسی بلافاصله وارد ایران شد و این سابقه تاریخی را ما از عکس های گذشته مان یکصد سال گذشته مان داریم که این باعث شده است که ما اصولاً جامعه عکاسی ما خیلی متفاوت باشد با سایر کشورهای دیگر.
سؤال: و آثار برگزیده هم در قالب کتاب و نمایشگاه و اینها هم....
کمال الدین شاهرخ: قطعاً این اتفاق خواهد افتاد در مراسم اختتامیه ما دو گالری بزرگ دو نمایشگاه بزرگ خواهیم داشت از آثار عکاس هایمان و قطعاً چاپ کتاب هم در اولویت این دوره از جشنواره خواهد بود.