پخش زنده
امروز: -
معاون امور آزمونهای سازمان سنجش آموزش کشور : کنکور ۱۴۰۲ در دو نوبت برگزار میشود.
به گزارش خبرگزاری صدا و سیما؛ آقای حسن مروتی، معاون امور آزمونهای سازمان سنجش آموزش کشور در شبکه سه سیما با برنامه سلام صبح بخیر در خصوص چگونگی برگزاری کنکور سال ۱۴۰۲ گفتگو کرده است.
سؤال: کنکور ۱۴۰۲ در چه تاریخی دقیقاً برگزار میشود؟
حسن مروتی: کنکور ۱۴۰۲ در دو نوبت برگزار میشود، یکی ۲۹ و ۳۰ دی ماه که انشاالله چیزی نمانده است و ما در همین ماه برگزار میکنیم و دومی در ۱۵ و ۱۶ تیرماه ۱۴۰۲ برگزار میکنیم.
سؤال: این دو کنکور به جهت ارزشی با هم تفاوتی دارند؟
حسن مروتی: خیر اصلاً تفاوتی ندارند و ما یک پذیرش داریم یعنی فقط پذیرش مان برای مهر سال ۱۴۰۲ است هر عزیزی میتواند در این کنکورها شرکت کند و نهایتاً آن نمراتی که بالاتر دارد با سوابق تحصیلی اش با هم جمع میشود و به یک رتبه تبدیل میشود و میتواند انتخاب رشته کند برای مهر ۱۴۰۲.
سؤال: هر کسی موظف است دو کنکور را شرکت کند یا یک کنکور کفایت میکند؟
حسن مروتی: اختیاری است میتواند یکی را شرکت کند و میتواند دو تا را هم شرکت کند تا شانس اش بیشتر باشد و بهترین را بتوانیم انتخاب کنیم.
سؤال: مثلاً من در کنکور دیماه شرکت میکنم، ولی رتبه ام یک عددی میشود میروم و در نوبت تیرماه رتبه بهتری به دست میآورم یا برعکس، میتوانم انتخاب کنم که رتبه بهتر بیاید و یا آخرین دفعهای که امتحان میدهم؟
حسن مروتی: نخیر به صورت پیش فرض ما آن نمرهای را که بالاتر است مگر اینکه گروه آزمایشی که شرکت کرده باشد در دو نوبت با هم فرق کند. اگر گروه آزمایشی فرق کند آن زمان به انتخاب فرد است که کدام را ملاک قرار دهد.
سؤال: انتخاب رشتهها هم بلافاصله است یا برای تیرماه میماند؟
حسن مروتی: همه انتخاب رشتهها میماند برای بعد از امتحان تیرماه یعنی در مردادماه ما انتخاب رشته داریم که سوابق تحصیلی را هم که امسال به صورت قطعی و ۴۰ درصد است آن هم به دست ما برسد اینها با هم ملحق میشوند و نهایتاً یک نمره کل و یک رتبه پیدا میکنند تا فرد بتواند انتخاب رشته کند.
سؤال: این ۴۰ درصد سوابق تحصیلی امسال فقط پیش دانشگاهی اعمال میشود؟
حسن مروتی: بله فقط سال دوازدهم.
سؤال: ببخشید ما، چون نظام جدید ترمی واحدی قدیم هستیم، که الان دیگر پیش دانشگاهی نیست؟
حسن مروتی: خیر الان نظام ۶ -۳-۳ است.
سؤال: پس بچههای دوازدهم فقط امتحان نهایی دوازدهم شان مورد ۴۰ درصد سوابق است.
حسن مروتی: بله
سؤال: حالا کسی مثل من که سالها است از تحصیل اش گذشته است علاقمند هستم دوباره شرکت کنم یا در نظامهای تحصیلی گذشته بوده این سوابق تحصیلی چطور محاسبه میشود؟
حسن مروتی: آنها هم سوابق تحصیلی بنا به درس هایشان برایشان محاسبه خواهد شد و یک امکان خوبی هم که انشاالله آموزش و پرورش مهیا خواهد کرد این است که این عزیزان میتوانند بیایند سوابق شان را ترمیم کنند یعنی اگر چنانچه در گذشته اهمیتی نداده اند به این قضیه الان آموزش و پرورش قول داده است که این محیط را فراهم کند که ما هم امیدواریم این کار انجام بگیرد و این عزیزان بیایند و سوابق شان را ترمیم کنند یا کسانی هستند که دیپلمههای خیلی وقت پیش هستند و سوابق تحصیلی خاصی برایشان ثبت شده نیست این عزیزان هم میتوانند بیایند و سابقه تحصیلی ایجاد کنند.
سؤال: کسانی که مجاز هستند به ثبت نام که به پایان رسیده است، چه تعدادی ثبت نام کرده اند؟
حسن مروتی: ما حدود ۹۹۷ هزار با یک ذره بالا و پایین ثبت نام کرده اند. رسیده ایم به ۱ میلیون نفر.
سؤال: این به نسبتی که دانشگاهها پذیرش دارند چند به چند است الان؟
حسن مروتی: رشتههای مختلف با همدیگر خیلی متفاوت است ما ممکن است در گروه ریاضی که حدود ۱۲۰ هزار نفرشرکت کرده اند ظرفیت پذیرش مان بالای ۳۰۰ هزار نفر باشد یعنی صندلیهای خالی مان، ولی در بعضی از رشتهها و رشتهای خاص مان گروههایی هستند که تعداد بیشتری ...
سؤال: همچنان علوم تجربی پیشتاز است؟
حسن مروتی: علوم تجربی همچنان پیشتاز است، ولی خوشبختانه میتوانم بگویم که علوم انسانی الان دارد تنه به تنه علوم تجربی جلو میآید که این هم جای امیدواری دارد که یک توضیح مناسبی از رشتهها در بین جامعه انجام بگیرد.
سؤال: سالی که ما کنکور دادیم اینطوری بود که ریاضی پیشتاز بود. من علاقمند بودم مهندس شوم برق قدرت میخواستم، ولی الان همه دوست دارند پزشک شوند. این هم باید یکسری کارها انجام شود خیلی هم به سنجش شاید ارتباط نداشته باشد خود وزارت آموزش و پرورش و وزارت علوم شورای انقلاب فرهنگی و دستگاههای دیگر باید بیایند و بالاخره ورود کنند به این تعیین سلیقهای که به بچهها وارد شده است بخشی تحمیلی است و بخشی هم خاص خود بچهها است که بروند و این رشتهها را بخوانند. در اینکه کنکور دو مرحلهای شده است، این سهمیه مناطق چه تفاوتی کرده است، ممکن است کسی بیاید در منطقه و آموزش ۳ امتحان بدهد و بعد ۶ ماه بعدی جابجا شود و بیاید تهران امتحان بدهد بالاخره عدد رتبه اش در سهمیه متفاوت شود. اینها چه ترتیباتی دارند؟
حسن مروتی: قاعدتاً اینطوری نمیشود، چون در فاصله ۶ ماه نمیتواند منطقه را تغییر دهد و ما یک قانون داریم که اگر چنانچه یکسال حتی در یک منطقه بالاتری باشد، کل آن منطقه برایش آن منطقه بالاتر حساب میشود یعنی اگر یک سال از سه سال تحصیل متوسطه اش را در منطقه یک گذرانده باشد ولو برگردد به منطقه دو یا سه باز هم منطقه یک برایش محاسبه میشود.
سؤال: دفترچه عمومی حذف شده است از کنکور؟
حسن مروتی: دفترچه عمومی از آزمون سراسری حذف شده است، ولی دقیق بگوییم دروس عمومی حذف نشده است، چون دروس عمومی جزء سوابق تحصیلی محسوب میشود از آن ۴۰ درصد سوابق تحصیلی برای امسال ۲۶ درصد فقط دروس عمومی را شامل میشود و ۱۴ درصد هم اختصاصی است این ۶۰ درصد آزمون سراسری هم که فقط دروس اختصاصی خواهد بود.
سؤال: راجب به سؤالهای کنکور، در سالیان مختلف حداقل یک ۲۰ سالی است که من با آموزش عالی در ارتباط هستم از وقتی که کنکور داده ام تا الان، همواره به سؤالات کنکور عدهای معترض هستند که این هم طبیعی است بالاخره یک عدهای نسبت به آنچه که اتفاق میافتد معترض هستند. سال گذشته اتفاقات به گونه دیگری رقم خورد راجب به لو رفتن سؤالات در یکی از این کانال و اینها، بررسیهای شما نشان میدهد که همچنان سیستم قدیمی که سنجش پیش میبرد امن و ایمن است، چه به جهت طراحی سؤال چهبه جهت اینکه خود تحویل بستهها و بسته شماره ۱ را باز کنند بدهند یا نه تغییر روشی داده اید؟
حسن مروتی: من میتوانیم این را با افتخار بگویم که از این سوابقی که دیده میشود از سال ۴۷ تا الان هیچ سؤالی از سازمان سنجش بیرون نرفته است. ولی تکنولوژی دارد تغییر میکند ممکن است در سر جلسه کنکور یعنی زمانی که ما سؤال را تحویل داوطلین عزیز میدهیم با این وسایل متعددی که به وجود آمده است امکان اینکه سؤال را به بیرون انتقال بدهند این وجود دارد که الان هم الحمدلله تمهیدات بسیار زیادی دارد اندیشیده میشود که آن اتفاق هم نیفتد. یعنی فقط ما در آن زمان کنکور این اتفاق را داشته ایم پس چیزی به اسم لو رفتن سؤال ها...
سؤال: از قبل نداریم سرجلسه ممکن است.
حسن مروتی: سرجلسه ممکن است آن هم به این علت که تکنولوژی تغییر کرده است خودکارهایی آمده است که دوربین دارد پاک کنهایی که دوربین دارد عینکهایی که دوربین دارد در همان لحظه به بیرون منتقل میکنند و ممکن است دوباره جوابها را برگردانند که این اتفاق افتاده است که سال گذشته ما به وسیله افزایش تعداد پاسخنامهها این کار را کرده ایم که مقداری جلوگیری کنیم یا اینکه کسانی هم که رتبهای که کسب کرده اند با سوابق تحصیلی شان با همدیگر همخوانی نداشته است آنها را درخواست کرده ایم دوباره تشریف بیاورند و ثابت کنند که این رتبه مال خودشان است.
سؤال: مثلاً من معدل ام ۱۳ بوده یکهو شده ام رتبه ۵۰۰ کنکور..
حسن مروتی: بله حتی بدتر از این، ما داشته ایم که کسی در امتحان ریاضی سال دوازدهم را ۱ گرفته است بعد ۹۱ درصد آمده ریاضی زده است بهشان گفته ایم بیایند و آزمون بدهند برای اینکه ارفاغی شده باشد حتی ۳ بار به اینها مهلت داده شده و آنهایی که نتوانسته اند بالاخره مشخص شده است از راههای غیرمعمول توانسته اند.
سؤال: کسانی بوده اند ه با تمرین و ممارست واقعاً رسیده باشند به آن مرحله یا اکثرشان تقلبی بوده اند؟
حسن مروتی: تعدادی داشته ایم که واقعاً رسیده اند.
سؤال: حالا ناامید نشوند
حسن مروتی: نه الان ما این مقدماتی که فراهم شده بیایند و ترمیم معدل کنند و خودشان را برسانند و نهایت امر هم بیایند آزمون مجدد بدهند و حتی برای ارفاغ اگر ۳۰ درصد درصد قبلی خودشان را بزنند ما درصد قبلی خودشان را برایشان لحاظ کرده ایم؛ لذا خوشبختانه من میتوانم این قول را بدهم که ما وظیفه صیانت از نتیجه کنکور ر ا برای داوطلبین عزیزی که صادقانه کار میکنند را برعهده داریم به همین خاطرتمام تمهیدات لازم را اندیشیده ایم و به فضل الهی انشاالله امسال سعی خواهد شد که هیچکدام از این موارد وجود نداشته باشد که این عدالت آموزشی برقرار شود و آن کسی که استعداد دارد بتواند کرسی دانشگاهی را کسب کند.
سؤال: شاید بعضی از بچهها ذهن شان درگیر این شود که حالا ممکن است ریاضی آزمون اول با ریاضی نوبت دومی که امتحان میدهند تیرماه اینها یک تفاوتها و سختی و آسانی داشته باشد. سالهایی ههم بوده که یکسالی آسان بوده و سال بعد سخت شده است. این درست است که برای همه یکسال است و یک چارچوبه، اما میزان سختی و آسانی سؤال ها، چون دو مرحله است و دو تایش هم میآید در یک آزمون و در یک نتیجه شرکت میکنند، این رویش سخت گیری شده است از الان؟
حسن مروتی: بله ما، چون دوتا آزمون است و دوتا آزمون را باید با همدیگر مقایسه کنیم لذا همواره سعی شده است که گروههای تخصصی دارند سؤالهای ما را طرح میکنند هم ترازی ایجاد میکنند. من بعنوان یک معلم دانشگاه میگویم سختی و آسانی بحث آن را خود فرد دارد یعنی اینکه یک سؤال بسیار ساده ممکن است برای فرد دیگری سؤال سختی باشد لذا این رعایت شده است که این هم ترازی بین سؤالات در کنکورهای متعددی که برگزار خواهیم کرد برگزار شود که بشود اینها را با همدیگر مقایسه کرد.
سؤال: بحثهایی شد مبنی بر اینکه کنکور میخواهد برخط شود یا هوشمند شود و با کامپیوتر شود دانش آموزان یا داوطلبین تا چه زمانی باید این مداد مشکی نرم را همراه خودشان داشته باشند؟
حسن مروتی: به نظر من چارهای به غیر از این ما نداریم یعنی راهی که پیش میرویم به این سمت است که کنکور هوشمند شود و کاغذ از مجموعه مان حذف شود ما هدفی را که برای خودمان گذاشته ایم در سازمان سنجش سال ۱۴۰۳ است این را در سازمان سنجش فراهم کرده ایم یعنی نرم افزارهای لازم را فراهم کرده ایم تا بتوانیم امتحان را به صورت هوشمند برگزار کنیم یعنی سؤال برود و پاسخ را داوطلب محترم به صورت دیجیتالی بدهد و ما بتوانیم اینها را ارزیابی کنیم. اما یک طرف قضیه جامعه است و یک طرف قضیه مکانهایی است که باید فراهم کنیم که این مکانها مجهز باشند یا به کامپیوتر یا به یک اسکرینها یا به هر چیزی که آنها بتوانند وارد آن مجموعه شوند و بتوانند سؤال را دریافت کنند یک مقداری در این مشکل داریم که داریم تلاش میکنیم که دانشگاههای مختلف تجهیز شوند ما الان در بعضی از آزمونها این کار را میکنیم، ولی این آزمونها محدود هستند مثل آزمونهای زبان انگلیسی یا زبانهای خارجی، حتی ادبیات فارسی را ما الان داریم آزمون اش را به صورت هوشمند برگزار میکنیم، ولی تعداد اینها محدود هستند ما اگر میخواهیم یکدفعه مثل امسال که تعداد داوطلبان علوم تجربی مان حدوداً برای دیماه نزدیک به ۴۷۰ هزار نفر هستند ما باید سالنهایی را داشته باشیم که این ۴۷۰ هزار نفر بتواند همزمان به صورت هوشمند ساپورت کند و اینها بتوانند آزمون بدهند مشکل مان الان اینجاست که امیدواریم با کمک دولت محترم که این عزم را ما میبینیم حتماً این کار صورت بگیرد.
سؤال: در ارشد دکتری زودتر این اتفاق میافتد؟
حسن مروتی: تقریباً شبیه به هم هستند الان تعداد ارشدها هم خیلی زیاد است.
سؤال: ارشد آمار دارید چقدر ثبت نام شده است؟
حسن مروتی: آمار دقیق الان ندارم، ولی حدود ۴۰۰ یا ۵۰۰ هزار نفر است.
سؤال: دکترها هم این سالها افزایش پیدا کرده است؟
حسن مروتی: بله نزدیک به ۲۰۰ هزار نفر را امسال داریم و ۲۲ اسفندماه آزمون دکتری و ارشد در دو روز پشت سرهم دیگر برگزار خواهد شد.
سؤال: انشاالله همه داوطلبین رشتههای مختلف موفق باشند.
حسن مروتی: انشاالله. خواهش میکنم که معلومات و استعداد خودشان تکیه کنند راههای غیرمعمولی که بعضاً به صورت خلاف تبلیغ میشود واقعاً صحت ندارد و خانوادهها وارد این مسیرها نشوند. اصلاً هیچ طراحی از ما در هیچ کلاس کنکوری کار نمیکنند این جزء تعهدات ما است هیچ طراحی از ما کتاب کنکوری ندارد. چون خانوادهها حساس هستند روی بچهها این باعث شده است یک بازار خلاف واقعی ایجاد شده است اطلاعاتی که ازسازمان سنجش به آنها میرسد و فرستاده میشود به اینها دقت کنند اگر زمانی برای ویرایش کاری بهشان داده میشود اینها را حتماً رعایت کنند و به خداوند توکل کنند.