پخش زنده
امروز: -
کابینه جدید تک ساحتی است و احزاب فاشیستی و دست راستی را دور هم جمع کرده است
به گزارش سرویس بین الملل خبرگزاری صداوسیما؛ چهارحزب راستگرای افراطی شامل لیکود، شاس، صهیونیسم مذهبی، و اتحاد یهودیت توراتی کابینه ائتلافی نتانیاهو را تشکیل میدهند.
حزب لیکود، بمعنای استحکام، از احزاب راستگرای سکولار در اسرائیل است. این حزب در سال ۱۹۷۳ با هدف ایجاد یک تشکل پارلمانی با جهتگیری راستگرایانه در قبال حزب کارگر و دستیابی به حکومت، توسط مناخم بگین بنیانگذاری شد. بگین در دهه ۴۰ میلادی رهبری گروه تروریستی ایرگون را برعهده داشت که برای اخراج فلسطینیها تلاش میکرد. این رویکرد کماکان از سوی دیگر رهبران لیکود از جمله آریل شارون که به قصاب صبرا و شتیلا معروف است و همچنین نتانیاهو رهبر کنونی حزب لیکود ادامه یافته است.
صهیونیسم مذهبی یک ایدئولوژی ترکیبی از صهیونیسم و یهودیت است. صهیونیسم با ترکیب احساسات مذهبی یهود و ملیگرایی و با توسل به اهرم یهودستیزی یهودیان را همواره به مهاجرت به فلسطین تشویق مینموده است و این روند کماکان ادامه دارد. آنها با این استدلال که یهودیان در تبعید، بدون اصالت یهودی و حقیقی هستند آنها را با توجیهات دینی برای مهاجرات به فلسطین تشویق میکنند.
"شاس" حزب سیاسی سنتگرای مذهبی اسرائیلی است. این حزب در سال ۱۹۸۴ توسط عووادیا یوسف رهبر مذهبی یهودیت سفاردی با هدف برقراری حقوق برابر با اشکنازیها و پیگیری منافع طبقات پایینتر اجتماعی پایهگذاری شد و از ان زمان تاکنون تقریبا در همه کابینهها حضور داشته است. خاخامهای ارتدوکس مانعی جدی بر سر راه عرفی گرایی در این رژیم هستند، آنها با اختیاراتی، چون تایید با رد هویت یهودی شهروندان و اجازه ازدواج و طلاق به زوجها و... نفوذ و اقتدار زیادی در این رژیم دارند و تلاشهای دولت تل آویو برای انجام اصلاحات در جهت سکولاریزاسیون را بر نمیتابند.
اتحاد یهودیت توراتی ائتلافی از دو حزب مذهبی اولترااورتدوکس یهودی است که از سال ۱۹۹۲ در انتخابات کنست (پارلمان) با یک فهرست مشترک شرکت میکنند. این دو حزب توافق کاملی در مورد موضوعات سیاسی ندارند، اما توانستهاند ائتلاف خود را در طول این سالها حفظ کنند تا کرسیهای بیشتری را در پارلمان به دست آورند. رهبران اتحاد یهودیت توراتی از مقامات مذهبی هستند. آنها نیز مثل "شاس" طرفدار حکومت مذهبی است، اما شاس نماینده یهودیت سفاردی (یهودیان بومی خاورمیانه، جنوب اروپا و شمال آفریقا) است در حالی که بیشتر اعضای اتحادیه یهودیت توراتی از یهودیان اشکنازی (یهودیان اروپای شرقی) هستند.
کابینه جدید " جنگی " است
نتایج انتخابات رژیم صهیونیستی که در دهم آبان برگزار شد، نشان دهنده افزایش قدرت بی سابقه راستگرایان خشونت طلب اسرائیلی است به طوری که لیست راستگرای خشونت طلب متشکل از ائتلاف حزب صهیونیسم مذهبی و حزب قدرت یهودی بیش از ۵۱۶ هزار رای به دست آورد که بیشتر آنها از جوانان متعصب و تندروی صهیونیستی هستند. نکته قابل توجه اینکه ۲۰ درصد از آرای این حزب متعلق به سربازان پادگانهای ارتش "اسرائیل" بوده است.
کابینه جدید نتانیاهو شامل احزاب به شدت راستگرا از جمله صهیونیسم دینی به ریاست اسموتریچ و "قدرت یهود" به ریاست بن گویر است و بن گویر که یک چهره افراطی است، در پست جدید وزیر "امنیت ملی" با اختیارات گسترده از جمله کنترل نیروهای گارد مرزی کرانه باختری اشغالی برعهده خواهد داشت.
جریانهای راستگرای افراطی رژیم صهیونیستی که هم اکنون قدرت را بدست گرفته اند به طور جدی خواهان توسعه شهرک سازی در کرانه باختری بر اساس پروژههای مدنظر خودشان هستند. راستگرایان افراطی در صدد اجرای پروژههای خطرناک دیگری از جمله اخراج کامل فلسطینیها از مناطق موسوم به C کرانه باختری و تغییر وضعیت مسجدالاقصی (قبله اول مسلمانان جهان) هستند.
صهیونیستهای مذهبی یا مذهبیهای صهیونیست از اولترا ارتدوکسهایی هستند که به شدت مواضع ضد فلسطینی داشته و خواهان الحاق کرانه باختری به رژیم اسراییل و گسترش شهرکهای صهیونیست نشین هستند.
به عقیده تحلیلگران سیاسی، حضور راست افراطی و احزاب دینی صهیونیستی و حریدی در قدرت از یک سو باعث خواهد شد که ائتلاف حاکم آینده به ریاست نتانیاهو رویکرد و سیاستهای بسیار افراطی و فاشیستی را علیه فلسطینیها در داخل سرزمینهای اشغالی و در کرانه باختری و قدس و نوار غزه در پیش بگیرد و از سوی دیگر، سطح تنشها در منطقه را افزایش دهد.
کابینه جدید صدای خودیها را هم در آورده است
در پی اعلام خبر توافق بنیامین نتانیاهو با ایتمار بن غفیر، چهره راست افراطی صهیونیست، برای واگذاری منصب وزارت امنیت داخلی به وی، بنی گانتس، وزیر دفاع صهیونیستی، با انتشار توئیتی نوشت: «این امنیت ملی است یا متلاشی کردن امنیت و ایجاد ارتش مخصوص برای بن غفیر؟» او گفت که توافق بن غفیر و نتانیاهو مسیر کابینه آینده را تعیین میکند و نشان میدهد که نتانیاهو در پی تجزیه سلطه به وزارتخانههای پراکنده به موجب منافع سیاسی است. گانتس این اقدام نتانیاهو را «لکه ننگی با مخاطرات شدید امنیتی» توصیف کرد و افزود که آینده اسرائیل مهمتر از این اقدامات خودسرانه است.
گای آیزنکوت، رئیس سابق ستاد ارتش اسرائیل، نیز واگذاری وزارت امنیت داخلی به بن غفیر را «یک جوک گریهدار» خواند و گفت که دود این آتش به چشم مردم اسرائیل خواهد رفت.
آویگدور لیبرمن وزیر دارایی کابینه لاپید هم گفت: "نتانیاهو و دوستانش، اسرائیلیها را به دو قوم تقسیم میکنند: کسانی که به ارتش میروند و مالیات میدهند و کسانی که در مدارس دینی مینشینند و از مالیاتها بهره میبرند. هرچیزی که در مذاکرات تشکیل کابینه اتفاق میافتد، متضمن تجزیه کابینه و تقسیم مردم به دو یا چند ملت است. آنچه نتانیاهو انجام میدهد قربانیکردن اسرائیل و فراری دادن خود و حزبش از مخمصه قضایی است".
برهمین اساس به اعتقاد کارشناسان یکی از نتایج تشکیل کابینه جدید با حضور احزاب و گروههای دست راستی تعمیق و گسترش شکافهای داخلی خواهد بود و به پیش بینی کارشناسان سبب کاهش انگیزهها و افزایش فرار مغزها و مهاجرت نخبگان به کشورهای اروپایی و آمریکا شمالی و خارج شدن بسیاری از شرکتهای اقتصادی و تولیدی جهان از سرزمینهای اشغالی خواهد شد. احمد کاظم زاده